Bulgaristan vatandaşı çareyi göçte arıyor

27 Kasım 2012 Salı |


Bulgaristan nüfusu eriyor, nüfus yaşlanıyor, doğum oranı düşüyor, Bulgarların sayısı azalıyor. Bu karamsar tablo bağlamında yurtdışına çalışmaya gitmek veya göçetmek isteyenlerin sayısı da çığ gibi büyüyor. Ulusal Toplum Görüşlerini Araşıtırma Merkezi’nin kamuoyu yoklaması da bu eğilimi gözler önüne serdi. 2012 yılında bu eğilim daha da belirgin bir hal aldı. Merkezin ana uzmanlarından Radost Pateva ayrıntıları aktardı: 
`Bu yıl Eylül ayı sonunda Bulgarların yüzde 14’ü temelli olarak ülkeyi terketmek istediklerini söylüyor. 2009 yılında bu oran yüzde 11 iken, artık ülkesinden ümidi kesenlerin sayısı yüzde 3 fazla. 30-39 yaş arasındaki insanlar ve 29 yaşına kadar olan gençler tüm beklentilerini vatanından göçetmekte görüyor. Üniversite mezunları ve işsiz kesimden olanlar daha da umutsuz kalmış ve çareyi yurtdışına çıkmakta görüyor`. 
Araştırma sorularını cevaplayanlardan yüzde 28’i çalışmak veya okumak amacıyla yurtdışına çıkacaklarını, ancak temelli ayrılmayı düşünmediklerini aktarmış. 30-39 yaş arası kesimden vatandaşların %63’ü okumak vey açalışmak için ülkeyi terketmek istiyor. Göçetmek isteyenlerin ortalama oranı Roman ve Türk azınlığı mensuplarında daha yüksek. Türkler işsizlikten yakınıyor ve büyük bir çoğunluğu gözü Bulgaristan dışına dikiyor. 
Bulgar ailesinin başlıca önceliklerii arasında çocuklarına iyi bir eğitim sağlamaktır.Artık daha seviyeli eğitimi yurtdışında arayanların sayısı da hayli yüksek. 
“Kendileri için değil de, çocukları sözkonusu olunca, ebeveynlerin yüzde 67’si evlatlarını yurtdışına eğitime göndermeye hazır olduğunu ifade ediyor. 2009’a kıyasala bu parağrafta da yüzde 3 yükselme var.Başkentte veya büyük şehirlerde yaşayan ve genelde yaşları 49’a kadar olan vatandaşlar çocukalrını ülke dışına eğitime gçndermek istediklerini cevaplıyor. İnsanların yüzde 71’i çocuklarının yurtdışında okuyup, çalışmasını teşvik ediyor, yüzde 36’sı ise çocuklarının temelli olarak Bulgaristan’dan ayrılmasına razı olduklarını vurguluyor. Daha yaşlılar, 60 yaş ve üzeri olanlar ise, hizmete muhtaç olarak, evlatlarının ülkeden ayrılmasına itiraz ediyor`. 
Doktorların ülkeyi terk etme eğilimi devam ediyor. Her beş doktordan biri ülkeyi terketmek istiyor. Yurt dışına giden doktorlar arasında en büyük payı anestezi uzmanları ve cerrahlar alıyor. Böylece hemşirelerin ardından anestizi uzmanları da ülkeyi terk etmeye başladı. Bulgaristan Hekimler Birliği’nin (BLS) verilerine göre, toplam 32 bin sağlık görevlisinden her yıl yaklaşık 507 doktor ülkeyi terk ediyor. Yurt dışında çalışmaya giden hekimler arasında en büyük payı anestezi uzmanları ve cerrahlar alıyor. Bunların ardından ülkeyi terk edenler sırasıyla üroloji uzmanları, ortopedi, travmatoloji gibi uzmanlar alıyor. BLS’nin verdiği bilgilere göre 2009’da 400, 2011’de ise 1293 sağlık çalışanı Bulgaristan dışına çıktı. Tıp uzmanları en çok Almanya, Fransa, İngiltere, Kuzey İrlanda, Danimarka ve İsveç gibi ülkeleri tercih ediyor. Anesteziyoloji Derneği verilerine göre ise birkaç yıl önce ülkede bulunan bin 500 anestezi uzmanından şimdi sadece 600 kişi kaldı.
 Bulgaristan’da bir anestezi uzmanı ortalama 700-800 leva maaş alırken, Fransa’da bu tür uzmanlar ayda 1350 ile 5 bin Euro arası ücret alıyor. Yurtdışına gidenlerin yüzde 80'ini yeni mezunlar oluşturuyor. Genç doktorlar, göç ettikten sonra yabancı hastanelerde iş bulup, mesleklerinde tecrübe kazanıyorlar. Doktorlar ve sağlık personeli Bulgaristan’da maaşlardan yakınıyor, uzmanalra göre değişen ve aralarında büyük uçurumlar olan ücretleri şikayet ediyor, hastahanelerde araç gereç yetersizliği ve modern cihazların eksikliğinden memnuniyetsizliğiyle soluğu yurtdışında atıyor.
BNR