AB Konseyi Dış İlişkiler Sofya Ofisi Başkanı Dimitar Beçev'den Türkiye raporu

18 Aralık 2012 Salı |

 AB Konseyi Dış İlişkiler Sofya Ofisi Başkanı Dimitar Bechev yayımladıkları son raporda Avrupa’daki mevcut krizin Türkiye’nin AB üyeliği için etkilerine dikkat çekti

AB uzmanları tarafından son yayımlanan bir raporda Turkiye AB arasinda iliskileri canlandirmak icin Avrupa'nin gelecegi tartismalarina Turkiye'yi dahil etmek gerektiği bildirildi.
 Türkiye Kriz Sonrası Avrupa’sında Yerini Bulacak mı?
İtalya’da Istituto Affari Internazionali Yardımcı Direktörü Nathalie Tocci ve AB Konseyi Dış İlişkiler Sofya Ofisi Başkanı Dimitar Bechev yayımladıkları son raporda Avrupa’daki mevcut krizin Türkiye’nin AB üyeliği için etkilerine dikkat çekti.
Rapora göre, Euro krizi, Türkiye ve AB arasında kopuk olan ilişkilere ve resmi düzeyde devam eden katılım müzakerelerine yabancılaşma aşılamıştır. Birçok Türk ise aşırı derecede sorunlu ve zayıflamış gördüğü bu birliğin içine düştüğü duruma zevkle bakmaktadır. Katılım müzakerelerinin durmasına bakılmaksızın hızla devam eden güçlü büyüme oranları Türkleri ayrıca hoşnut etmektedir. Türkiye bu durumda kendini güçlenmiş hissederken, Avrupa’nın çevresinde durmak yerine kendi dünyasını kapsayan Kuzey Afrika ve Ortadoğu’dan Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya’ya kadar uzanan merkezde olmak istiyor. Suriye’deki kargaşa Türkiye’nin Ankara’nın etkisinin limitlerini ortaya koymuş olsa da yine de Arap Uyanışı bu durumu haklı çıkatıyor. Fakat krizler aynı zamanda fırsatlar da sunuyor. Avrupa’nın devam eden dramının derinliklerinden de açıkça belli oluyor ki kibirinden sıyrılmış bir Türkiye, konu Avrupa entegrasyonunun geleceği ile ilgili müzakerelere geldiği takdirde küllerinden doğabilir.
Kriz sonrası Avrupası Türkiye için daha misafirperver bir yer olmayı sonlandırabilir. Fakat bu çok geç bir tarihte meydana gelmeyecektir. Bu nedenle Türkiye’nin bugün ihtiyaç duyduğu şey Avrupa vizyonudur. Birliğin geleceği üzerine Avrupa çapında aktif ve organik katılımla sağlanacak bir müzakere bunu sağlayabilir. Bu nedenle kenarda oturup somurtmak yerine şu sıralar çıkmak üzere olan tartışmaya katılmak Türkiye’nin yararına olacaktır. Anlaşma değişikliği ve onamaya yol açacak bir anayasa kuralı üzerinden Türkiye’yi gelecek yıllarda kurumsallaşacak bir tartışmaya getirmek AB için çok önemlidir. Geleceğin Avrupa’sının konuşulurken Türkiye’yi buna dahil etmek Türk-AB ilişkilerinin ivmesini ateşlemek ve Türkiye’nin birliğe tekrar çapa atması için vizyon sağlayabilir.
Detaylı bilgi için:

http://www.iai.it/pdf/GTE/GTE_PB_05.pdf