Alfa Research: 2009 seçimlerine kıyasla HÖH'ün oylarında düşüş görülüyor

1 Nisan 2013 Pazartesi |

Seçim kampanyasından önce Alfa Research'ın yaptığı araştırmaya göre Ocak ayındaki ankete kıyasla Hak ve Özgğrlükler Hareketi'nin (HÖH) oylarında bir değişiklik yok, %4.8 kalacak. Ancak 2009 seçimleriyle kıyaslandığında düşüş görülüyor.

Seçim kampanyasından önce Alfa Research'ın yaptığı araştırmaya göre Bulgaristan Vatandaşları Avrupa Kalkınması (GERB) partisinin alacağı oylar %21.9, Bulgar Sosyalist Partisi'nin (BSP) ise %17.4.

Ocak ayında yapılan araştırmaya kıyasla GERB, %20.9'dan %21.9'a çıkarak %1 ilerleme, BSP de %18.5'ten %17.4'e %1.1 gerileme kaydetti. Milliyetçi parti Ataka'nın da oyları %1.9'dan 5.5'e yükselmesiyle %3.6 arttı.

Vatandaşların Bulgaristan'ı Hareketi partisinin seçmenleri de %5.6'dan %3.9'a indi. Yine de 42. hükümette beşinci parti olma şansı var.

Güçlü Bulgaristan Demokratları Birliği (DSB-Edinstvo) ile Skat televiyonunun kurduğu Bulgaristan Millȋ Kurtuluş Cephesi'nin (NFSB) %4 barajını aşmak için mücadele vermesi ihtimali yüksek.

 

PROTESTOLARA İLİŞKİN SONUÇLAR

Protestolar dinmesine ve sivil hareketlenmelerde bölünmeler olmasına rağmen, Bulgaristan vatandaşlarının protestoları destekliyor. Anket yapılanların %55'i protestoları tamamen, %38'i de kısmen onaylıyor. %36'sı sokaklara dökülmeye hazır olduğunu belirtti.

 

Aydın Osman | AJANS BG