Bulgar Demir Kilisesi için üç milyonluk restorasyon

10 Nisan 2013 Çarşamba |


İstanbul Büyükşehir ve İstanbul Özel İdaresi, dünyanın tek demir kilisesi olan Bulgar Sveti Stefan Kilisesi’ni 3 milyon liraya restore ediyor. Demir Kilise sevinci yaşayan Bulgar Eksarhlığı Vakfı, Şişli’de iade edilen 70 dönüm arsayla da maddi sıkıntıdan kurtuldu.
YILLARDIR 2 bin 200 lira kira geliriyle ayakta durmaya çalışan Bulgar Eksarhlığı Vakfı, Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla Fatih’teki Sveti Stefan Kilisesi (Demir Kilise) restorasyonu ve Şişli’de milyonluk arsasına kavuşmanın sevincini yaşıyor.
1921 yılında Hıristiyan Ortodoks Cemaati tarafından kurulan Bulgar Eksarhlığı Vakfı’na ait tamamen dökme demirden yapılan kilise, 143 yıl sonra İstanbul İl Özel İdaresi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 milyon lira harcanarak yenileniyor.
70 dönüm arsa iade edildi
Azınlık vakıflarına mallarının iadesi kapsamında da Şişli Motor Meslek Lisesi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin bulunduğu Şişli’deki 70 dönümlük arsanın tapusu Bulgar Eksarhlığı Vakfı’na tescil edildi. Şişli’nin en değerli yerinde arsasına kavuşan vakıf, ünlü bir inşaat firmasıyla kat karşılığı anlaşma yaptı. Vakfın başkanı Vasil Liaze, mevcut 4 projeden birini oluşturacaklarkı bir heyet tarafından seçileceğini söyledi. Liaze, şunları kaydetti:
“Tapuyu almamıza ve bir inşaat firmasıyla anlaşma yapmamıza rağmen sorunlar devam ediyor. Arsanın üzerinde derme çatma bir okul,  bir üniversite ve bir spor kulübü var. Bunların terk etmesi gerekiyor. Ayrıca Şişli Belediyesi de yeni belediye binasını vakfa ait 5190 metrekare arsa üzerine inşa ediyor. Kendilerini defalarca ikaz etmemize rağmen, inşaat devam ediyor. Bir çözüm bulunur diye bekliyoruz.”
 “Bugüne kadar gayrimüslimlerin mallarını elinden alan hükümetler vardı. İlk kez Başbakan Erdoğan başkanlığındaki hükümet, almak yerine vermeyi tercih etti” diyen Liaze, Erdoğan’ın Türkiye için  şans olduğunu ifade etti.
143 YIL SONRA HAYAT BULACAK
DEMİR Kilise olarak bilinen Fatih’teki Bulgar Sveti Stefan Kilisesi, 143 yıl aradan sonra İstanbul İl Özel İdaresi ve Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediliyor. 2.5 milyon TL karşılığında ihale edilen ancak artışlarla birlikte 3 milyon TL mal olacak kilisenin kayan ahşap kolonları yerine 360 adet 40 metre boyunda beton kazık çakıldı.  Balat ile Fener arasında Haliç kıyısında bulunan ve halk arasında Demir Kilise olarak bilinen Bulgar Kilisesi 3 Mart 1878 de imzalanan Ayastefanos Antlaşması’na dayanarak Bulgar hükümeti tarafından yaptırılır. 500 ton demirden dökülen kilise iki ay gibi kısa bir sürede inşa edilerek 8 Eylül 1898’de ibadete açılır.
Şenol Baştakar / stargazete.com