Bulgaristan'da erken seçim hazırlığı

12 Nisan 2013 Cuma |

Bulgaristan’da 12 Mayıs’ta yapılacak erken genel seçimler için bir ay sürecek kampanyadönemi başladı. Merkez Seçim Komisyonu (ZİK), 240 sandalyeli parlamentoya girebilmek için 38 siyasi parti ve 7 koalisyonun 7200 milletvekili adayı gösterdiğini bildirdi. Seçime ayrıca, 2 bağımsız aday katılacak. Hak ve Özgülükler Hareketi (HÖH) Partisi Onursal Başkanı Ahmet Doğan’a silahlı saldırıda bulunan ve cinayet girişiminden yargılanan Oktay Enimehmedov’un, bağımsız milletvekilliği adaylığı için toplanan 8 bin imzanın geçerliliği ise araştırılıyor. Nüfusu 8 milyona yakın olan ülkede kayıtlı seçmen sayısı 6 milyon 956 bin 890. Seçim tarihinde 18 yaşına girmiş bulunan 21 bin 155 kişi ilk kez oy kullanabilecek. Seçmenlerin 630’u da 100 yaşını doldurmuş olacak. 
 -Yurt dışındaki seçmenler- 
Yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının da oy kullanabilmeleri için birçok ülkede Bulgar diplomatik ve konsolosluk temsilciliklerin yanı sıra izne bağlı, çeşitli şehirlerde sandıklar kurulacak. Türkiye’de Bulgar seçmenler İstanbul, Edirne, Antalya, Babaeski, Bursa, Büyükkarıştıran, Gebze,Eskişehir, İzmir, İzmit, Kapaklı, Körfez, Kırklareli, Lüleburgaz, Manisa, Muratlı, Saray, Serdivan,Tekirdağ, Çayırova, Çerkezköy, Çorlu ve Yalova’da oy kullanabilecek. -Kamuoyu yoklamaları- "Mediana" kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı anket, Bulgaristan’ın Avrupa Geleceği için Vatandaşlar Partisi’nin (GERB) oyların yüzde 26,4’ünü, Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin (BSP) ise yüzde 23,7’sini alabileceğini gösterdi. Ankete göre, ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA partisi oyların yüzde 6,2’sini, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu HÖH, ilk kez ülkenin üçüncü en büyük siyasi gücü olma konumundan 4’üncü sıraya inerek oyların 5,8’ini alıyor. Ankete göre, Vatandaşların Bulgaristan’ı Hareketi yüzde 4,5, sağcı Güçlü Bulgaristan için Vatandaşlar Partisi (DSB) ise yüzde 2,4 ile baraj altında kalabilir. Siyasi gözlemciler, 42. dönem parlamentoya 4 ya da 5 siyasi partinin girmesi durumunda sağlam ve güçlü bir koalisyon kurma şansının düşük olacağı, yeniden erken seçime gidilebileceği görüşünde birleşiyor. Demokrasi Araştırma Merkezi adlı sivil toplum kuruluşunun başkanı Tihomir Bezlov ise "Erken seçimden sonra yıl sonuna kadar tekrar erken seçime gitme olasılığı son derece yüksek. İkinci seçimin ardından şimdilik zıt görüşlü görünen GERB ile BSP arasında koalisyon hükümeti bile kurulabilir" diye konuştu. -Siyasi sloganlar- GERB partisi seçimde "İrademiz var", BSP’nin kurduğu Bulgaristan için Koalisyon, "Bulgaristan’ı halka iade edelim", HÖH ise "HÖH ile birlikte özgür ve güven dolu bir Bulgaristan için" sloganını kullanacak. Vatandaşların Bulgaristan’ı Hareketi, "Normalliğe evet", ATAKA partisi "Bulgaristan’ı geri alalım", Güçlü Bulgaristan için Demokratlar (DSB) ise "Daha iyi bir Bulgaristan için üç adım. Çıkış Var, ileriye doğru yol var" sloganıyla yarışacak. -Siyasi güçlerin etkinlikleri- Büyük siyasi partilerle koalisyonlar seçim kampanyalarını görkemli şekilde açacaklarını bildirdi. GERB partisi, eski Başbakan Boyko Borisov’un milletvekili adayı olduğu Filibe şehrinin Antik Tiyatrosu’nda ünlü sanatçıların katılımıyla düzenlenecek konserle yarışa girecek. Seçimin maddi yükünü kaldırmak üzere kredi çeken BSP, daha tutumlu ve mütevazi bir kampanya yaparak Bulgaristan’ın güneydoğusundaki Perperikon anıtında bir etkinlik düzenleyecek. Parti ayrıca, başkent Sofya’daki Güney Parkı’nda 31 çadır kurarak propaganda yapacak. 
 HÖH ise partinin kalesi olarak bilinen Kırcaali şehrinde seçim kampanyasını başlatacak. Cumartesi günü düzenlenecek etkinlikte HÖH lideri Lütvi Mestan bir konuşma yapacak. Partinin yaklaşık 5 bin genç üyesinin katılımı ile şehirde fidanlar ekilecek. Etkinlik, Emiliya’nın konseri ile devam edecek. Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ise seçim dolayısıyla yaptığı açıklamada, siyasi partilerin dürüst davranmamalarını istedi. Plevneliev, "Seçmenlere hayal ettiğiniz değil, gerçekten yapabileceğinizin sözünü verin" çağrısında bulundu.

Milliyet