Bulgaristan'da seçimler öncesinde eski Başbakan Borisov güç kazanıyor

2 Nisan 2013 Salı |


Alpha araştırma şirketinin yürüttüğü anketin sonuçlarına göre eski Başkbakan Boyko Borisov liderliğindeki GERB partisine destek Mart ayında, Şubat ayındaki yüzde 20.9 seviyesinden yüzde 21.9 seviyesine yükseldi. Sosyalistlerin oy oranı ise yüzde 17.4 oranına geriledi.
Bulgaristan'da yoksulluk, artan işsizlik ve yüksek elektrik faturaları karşısında on binler sokaklara dökülmüş, Borisov istifa etmek zorunda kalmıştı. Avrupa Birliği'nin en yoksul ülkesinde 12 Mayıs'ta parlamento seçimleri yapılacak.
Alpha şirketinden yapılan açıklamada 'Borisov hükümetinin istifası GERB taraftarları arasında dayanışmayı ve oy verme konusundaki kararlılıklarını artırdı' dedi.
Anket sonuçlarına göre en Bulgaristan'daki öfkeden en çok kazançlı çıkan ise aşırı sağcı Ataka partisi oldu. Partiye destek Ocak ayındaki yüzde 1.9 seviyesinde yüzde 5.5'e yükseldi.
Anket sonuçları, hiçbir partinin parlamentoda çoğunluğu sağlamak için gereken yüzde 43'lük oy oranına ulaşamayabileceğini ve ülkede, İtalya'da yaşanan gibi bir siyasi düğüm yaşanabileceğini ortaya koyuyor.
euractiv.com.tr