Çolakoğlu: Türkiye ile Bulgaristan arasındaki anlaşmaya rağmen camiler tamir edilmiyor

5 Nisan 2013 Cuma |

Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Bayram Çolakoğlu, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki anlaşmaya rağmen camilerin tamir edilmediğini belirtti. 

Çolakoğlu, Bulgaristan'ın Deliorman bölgesinde Razgrat'da Pargalı olarak bilinen İbrahim Paşa Camisi'nin 1970'e kadar, külliyesiyle açık olduğunu belirterek, burada kent meydanı yapılması için cami etrafının yıkıldığını anlattı. Bu caminin de şu anda kapalı olduğunu vurgulayan Çolakoğlu, "O camiyle ilgili TİKA bir anlaşma yaptı, restorasyon için tüm projeler hazır olmasına rağmen, Bulgaristan Kültür Bakanlığı'ndan kaynaklanan sorun nedeniyle işe başlanamadı" şeklinde konuştu.


 - Sofya'da açık olan tek cami- 
 Çolakoğlu, Sofya'daki tek açık caminin, Mimar Sinan'ın eseri Banyabaşı Camisi (Kadı Seyfullah Efendi Camisi) olduğunu dile getirerek, Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı'na yakın bir yerde Mahmut Paşa Camisi'nin bulunduğunu, buranın da arkeoloji müzesi olarak kullanıldığını bildirdi. Sofya'da kiliseye dönüştürülmüş camilere de rastlandığını ifade eden Çolakoğlu, Bulgaristan'ın, Makedonya- Yunanistan sınırına yakın kısmındaki Nevrakop bölgesindeki Karacapaşa Camisi'nin de önemli ölçüde yıkıldığını kaydetti. Sultan II. Abdülhamid döneminde, 1901-1902 yıllarında İtalyan mimar Vitalyano Poselli'ye inşa ettirilen Yeni Cami'yi cumartesi günü ziyaret eden Gümülcine Medrese-i Hayriye öğrencileri, Selanik Belediye Başkanı Butaris'in onayıyla 90 yıldır ibadete kapalı olan tarihi camide namaz kılmıştı.

AA