İslam Vakfı Davasında Bilirkişi Tartışması

11 Nisan 2013 Perşembe |

Bulgaristan'daki İslam Vakfı davasında, yasadışı oluşuma üye olmak ve radikal görüşler yaymakla suçlanan sanıklar hakkında sunulan bilirkişi raporunda, sanıkların "Vahabi söylemleri kullandığı" değerlendirmesi yer aldı.
Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci ise iddiaların asılsız olduğunu, arkadaşları ve personeli olan bu şahısların radikal görüşlerle ilgileri olmadığını vurguladı.
Bulgaristan'da yasa dışı kabul edilen İslam Vakfı'na üye oldukları ve "radikal İslam öğretisi" yaydıkları suçlamasıyla geçen yıl eylül ayında yargılanmaları başlayan 13 kişi hakkında, Pazarcık kentindeki mahkemeye bilirkişi raporu sunuldu.
Sanıkların evlerinde bulunduğu belirtilen basılı ve dijital yayınların değerlendirildiği 193 sayfalık raporda, elde edilen bazı Arapça belgelerin Bulgarca çevirilerine yer verildi. Raporda, bilirkişi tarafından, "belgelerin bazılarında İslamiyet'in yenilikçi yaklaşımlarını reddeden Vahabi söylemlerin bulunduğu" değerlendirmesi yapıldı.
Sanık avukatları ise raporu hazırlayan ve Arapça uzmanı olarak gösterilen şahsın bilirkişilik için ehliyet sahibi olmadığını belirterek, raporun dikkate alınmamasını talep etti. Avukatlar ayrıca, 29 Mayıs'taki duruşmada Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Haci ve Başmüftü Yardımcısı Vedat Ahmed'in de ifade vermesini istedi.
Duruşma sırasında mahkeme binası önünde, aşırı sağcı bir grup sanıkları hedef alan bir protesto gösterisi yaptı.

"İddialar asılsız"

Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Haci, AA muhabirine dava sürecine ilişkin açıklamasında, "Yargının iddiaları asılsız" dedi.
Davanın başından beri Başmüftülük kurumunun çok net ve açık bir tavır aldığını vurgulayan Haci, şöyle konuştu:
"Orada yargılanan arkadaşlar bizim arkadaşlarımız ve personelimizdir. Onların radikal görüş ve davranışlarının olması söz konusu değil. Öyle bir şey olsaydı biz derhal müdahale edip bunu hallederdik. Radikal görüşlü bir insanı görürsek ve bu meseleyi halledemezsek, biz bizzat kendimiz, Müftülük olarak ilgili makamlara haber vermek suretiyle bunu önlemeye çalışırdık."
Haci, yargılamanın sonunda arkadaşlarının masumiyetinin kanıtlanacağına inandığını söyleyerek, "Siyasetçilerin bu işin içine girmesinden rahatsızlık duyuyoruz" dedi. Mahkeme önünde gösteri yapan grubun aşırı sağcı grubun davaya tamamen siyasi bir görüntü vermeye çalıştığını kaydeden Başmüftü Haci, "Biz, Müslüman olarak her şeyden önce Allah'a, Allah'ın adaletine inanıyoruz. Ondan sonra Bulgaristan adaleti ve yargısına inanıyoruz. İnşallah bu arkadaşlar suçsuz çıkar ve ileriye doğru herkes hür ve demokratik bir şekilde devam eder."

AA

.........................................................................................................................
İslam Vakfı Davasının Duruşması Ertelendi