Orpheus’un Çocukları’ Oda Korosu, 5. Uluslararasi Ankara Festivali’ne katıldı

17 Nisan 2013 Çarşamba |


‘Orpheus’un Çocukları’ oda korosu, Mart ayında duzenlenen 5. Uluslararasi Ankara Festivali’ne katıldı.Koroya katılım daveti, festival duzenleme komitesi tarafından bu mükemmel etkinliğin organizasyonunu ortaklaşa gerçekleştiren Balkan Koro Forumu aracılığyla gonderilmişti.
‘Orpheus’un Çocukları’ oda korosunun sefi Venetsiya Karamanova, Neli Dimitrova ile söyleşisinde festivalden izlenimlerini paylaştı. 
Doğal olarak uygun repertuar seçiminin başarılı olunmasi için belirleyici rolü var. Koro şefi Venetsiya Karamanova’nın koronun Ankara koro festivalinde seslendirdiği müzik eserlerini nasıl seçmiş olduğunu şöyle anlattı:

Ankara Festivali ile ilgili olarak müzik eleştirmenleri, ‘Orpheus’un Çocukları’ Oda Korosu’nun seslendirişinin festival programında en çok ilgi toplayanlardan olduğunu belirttiler. Yine Venetsiya Karamanova’yı dinliyoruz:
 “ Repertuarı seçerken, koromun olanaklarını göstermek istedim. Bunun için farklı stil ve çağlardan müzik eserleri seçtim.200. doğum yılı dolayısıyla Giuseppe Verdi’nin “Laudi alla Vergine Maria” şarkısını özel olarak festival konserimize kattım. Festival katılmacılarından her birisi önceden organizatörler tarafından belirlenen bir Türk parçasını seslendirmeliydi. Koromuza Turkiye’nin Erzurum bolgesinden koroya uyarlanmis olan “Bahçalarda mormeni” halk türküsü düştü.Ezgisi çok güzel olan bu müzik eserinin repertuarımızda kalıci yeri olacaktır.” 
Ankara Uluslararasi Koro Festivali 1996 yılında başlatıldı.Bu festivale “Hristina Morfova”, “Gusla”, “Ave Muzika” diye diger Bulgar koroları da katilmiştır. 
Bu yılki Ankara Koro Festivali’ne kimler katıldı? Ayrıntıları koro şefi Bayan Karamanova’dan oğrenelim: 

“Bu yıl festivale 4’ü Türkiye’den, kalan üçu Kıbrıs, Sırbistan ve Bulgaristan’dan olmak üzere toplam 7 koro iştirak etti. Festival, Balkan Koro Forumu kurucularından ve Türkiye’nin müzik hayatında büyük adlardan Prof. Muzaffer Arkan’ın hayatı ve yaratıcılıgına adanmıştı. Inci Tığlı şefliginde Alegriya Oda Korosu ve Burak Erdem şefliğindeki Rezonans korosu olmak üzere İstanbul’dan iki koro, Zafer Gökçer şefliğindeki Koro Solo ve Nilgün Tuzkaya’nin şefliğini yaptığı Ankara Çoksesli Korosu diye Ankara’dan iki koro vardı. Kıbrıs Türk Filarmoni Derneği Çoksesli Korosu Yılmaz Taner şefliğinde konserini sundu, Kragujevaç Şehri Oda korosu Liceum ise mükemmel şef ve müzisyen Miloje Nikoliç’in yönetiminde folklorik eserlerden oluşan programını bir temsil halinde hazırlamıştı. 

5. Ankara uluslararasi koro festivali mükemmel bir organizasyon ile gecti. Venetsiya Karamanova devamla şunlari anlatıyor: 
“Festival pürüzsüz bir şekilde düzenlenmişti.Her koronun kendi programı vardı.Festival çerçevesinde gerçekleştirilen workshop, yani ortak çalışmaya bütün korolar katıldı. Balkan Koro Forumu başkani Prof. Emil Yanev’in sundugu konferans koro sanatının Balkan Yarımadasında ve Türkiye’deki gelişimi ve koro sefliği problemleri ile ilgiliydi. Ortak çalışmanın tarafımdan yönetilen uygulamalı bölümünde Pretorius’un ‘Viva La Muzika’ eseri ile bütün korist ve koro şeflerince çok beğenilen Japon ‘Sakura’ şarkısını öğrendik.Konferansta Türkiye ve Sıbistan’dan koro şefleri hazır bulundular.’ 
Koro, ‘Orpheus’un Çocukları’ ismini yurtdışına gerçekleştirdiği ilk turnesi sırasında aldı. Şef Venetsiya Karamanova tarafından 1994 yılında Ortodoks müziği seslendiren bir oda korosu olarak kuruldu. Koronun repertuarında ilk önce Ortodoks kilise muzik eserleri çoğunluktaydı. Yılların geçmesiyle repertuarına çocuk koro klasiğinden ve Bulgar bestecilerinden eserler alınmaya başlandı.
‘Ben, koromun gösterdiği performanstan memnunum. Bulgar koroculuk okulu şerefle savunulmuştu. Kızlar iyi vokal hazırlığını gözler önüne serdiler. 
Ankara Festivali sırasında beni adeta şaşırtan, konserlerin düzenlendiği güzel ve çok aküstik salonlardı.’ 
BNR