Terk Edilmiş Mekanlar: Komünist Dağı

17 Nisan 2013 Çarşamba |


Terk Edilmiş Mekanlar: Komünist Dağı
Dünyanın en garip binalarından biri Bulgaristan'ın Buzludzha Dağı'nda bulunuyor.



Sovyetler Birliği zamanından kalma terkedilmiş Bulgar Komünist Partisi Meclisi adeta gelecekten geliyor gibi... Binanın lakabı ise dağın eteğinde bulunmasından dolayı Komünist dağı olarak tanımlanmış. Bulgaristan'ın Sovyetler Birliği'ne dahil olduğu zamanlarda 1981 yılında inşa edilen dev UFO benzeri bina, Komünist Parti üyelerinin gözde toplanma yerlerinden biriydi. Deniz seviyesinden 1441 metre yukarda olan bina Balkan Dağları'nın en etkileyici mimari yapılarından ve Bulgaristan'daki en büyük anıtlardan biri olarak gösteriliyor.




Yapının içinde Engels, Marx ve Lenin gibi Komünist liderlerin mozaikleri duvarları süslüyor. Zamanında politik kampanyaların ve ödül törenlerinin eksik olmadığı bir mekandı.




Bulgar Komünist Partisi Meclisi, Buzludzha Dağı'nda, Bulgar Komünist Partisi'nin öncüsü olan Bulgar Sosyal-Demokrat İşçi Partisi'nin kurulduğu Buzludzha Kongresi'nin 90. yıl dönümü için yapılmıştı. Gönüllü ve zorunlu bağışlarla, heykelin yapımı için 16 milyon Leva toplandı. Sonuçta 14.186.000 Leva (günümüzde yaklaşık 13.500.000 Dolar) harcandı. Paranın kalanı üç tane çocuk parkının inşasında kullanıldı. Anıtın tamamlanması neredeyse 7 yıl sürdü.


Toplam 6000'dan fazla işçi ve uzman yapımda görev aldı. 20'den fazla önde gelen Bulgar sanatçı iç dekorasyonu tamamlamak için 18 ay çalıştı. Anıtın girişine "Uluslararası" ve "İşçi Marşı" dizeleri yerleştirildi. İç mekan kısmen mermerle kaplıydı ve merdivenler kırmızı katedral camı ile dekore edilmişti. Anıtın 15 metre yükseklikteki ana holünde Marx, Engels, Lenin ve Bulgar komünist lider Todor Zhivkov'un 500 metrekarelik fresko portreleri bulunuyor. Kırmızı camdan iki adet 12 metrelik yıldız, dalgalanan komünist bayrağını sembolize eden 70 metrelik sütunun üzerine yerleştirilmişti.




Buzludzha yıldızları Sovyetler Birliği'nde yapılmıştı ve Kremlin'dekilerden üç kat daha büyüktü. Anıtın açılışı Todor Zhivkov tarafından yapıldı. Yapının duvarlarında kasıtlı olarak bırakılan delikte, gelecek nesiller için içinde bir mesaj bulunduran ve Buzludzha'nın tarihi önemini anlatan cam bir şişe bıraktı. 10 Kasım 1989'da, 35 yıllık hükmünden sonra Zhivkov jübilesini yaptı. Hemen sonrasında, Politburo onun portresinin anıttan indirilmesini emretti. 



1991'de hala eski komünist partiye ait olan anıt devlete devredildi ve terk edilip yağmalanarak, kendi kendine yıkılmaya bırakıldı.


Her ne kadar Bulgaristan, en yeni AB üyeleri arasına katılmış olsada ülkede Komünist rejimden kalan 150'ye yakın anıt bulunuyor. Çoğu insan Komünist geçmişi unutmaya başlamışken 2012'de kırmızı sprey boyayla bina girişine "Forget your past" yani "Geçmişini unut" cümlesi yazılmış.
Alp Türkalp
AskMen Türkiye Editörü