Başbakan Oreşarski, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski ile görüştü

28 Temmuz 2013 Pazar |

Bulgaristan Başbakanı Plamen Oreşarski, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski ile Кöstendil şehrinde yaptığı görüşmede, Makedonya'nın Avrupa Birliği (AB) üyleğine destek verdi.

Bulgarisan'ın güneydoğsundaki Kyüstendil şehrinde yapılan 40 dakikalık görüşmenin ardından konuşan Oreşarski, Bulgaristan'ın desteğini ima ederek, "Ortak bayramlarımızı birlikte kutlayalım, iyi komşuluk anlaşması imzalayalım" dedi. Oreşarski, böylesi bir yaklaşımın iki ülke arasındaki sorunlara çözüm getirebileceğini söyledi.
Bulgaristan'ın, Makedonya dahil olmak üzere, Batı Balkanlar'daki tüm ülkelerin NATO ve AB üyeliğini desteklediğini ifade eden Oreşarski, Makedonya'nın üyeliğiyle ilgili desteğin ikili dostluk ve iyi komşuluk anlaşmasının imzalanmasına bağlı olduğuna işaret etti.

"Makedon meslektaşıma dürüst sohbeti için teşekkür ederim" diyen Oreşarski, "Siyasi ve dış politika alanında belirgin olan görüş farklılıklarımızın ikili ilişkilerimize engel olmaması gerektiğine inanıyoruz. Bunun ortak sınırımızın iki yanında yaşayan insanlarımız açısından önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

İkili görüşmeden duyduğu memnuniyetini dile getiren Gruevski de bugünkü görüşmelerin, Makedonya'nın Bulgaristan ile arasındaki iyi komşuluk ilişkilerinin göstergesi olduğunu söyledi. Yapılan görüşmelerin ikili ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağına inandığını ifade eden Gruevski, bu tür toplantılarından yeni fikirlerin çıkabileceğine inandıklarını söyledi.

İki başbakanın toplantısına, Bulgar tarafından Adalet Bakanı Zinaida Zlatanova, Ulaştırma Bakanı Danail Papazov ve Tarım Bakanı Dimitar Grekov, Makedonya tarafından ise Adalet Bakanı Vladimir Peşevski, Ulaştırma Bakanı Mile Yanakieski ve Tarım Bakanı Lyüpço Dimovski de katıldı.

İvo RADOYKOV / AA