Bulgaristan’ın ilk plaj kütüphanesi açıldı

19 Temmuz 2013 Cuma |

Bulgaristan’ın kuzeydoğusunda, Albena yakınlarında kurulan bir plaj kütüphanesi, tatilcilere deniz kenarında da yeni kitaplar keşfetme fırsatı sunuyor. Avusturyalı mimar Herman Kompernas’ın plaj koşullarına uygun olarak tasarladığı 140 raflı kütüphanede, 3 bini aşkın eser bulunuyor.
Kompernas, bir otelin plajında kurdukları kütüphaneyi dış mekana nasıl uyumlu hale getirdiklerinden söz ediyor: “Güneşe ve suya dayanıklı malzemeler bulduk. Bir şekilde kütüphaneyi sabitleme metodu geliştirdik. Buradan görmek mümkün değil, ama altına yerleştirdiğimiz bir levha ile rüzgara karşı sabit durmasını sağladık.”
Daha önce Hollanda ve Fransa’da da uygulanan plaj kütüphanesi sistemi Bulgaristan plajlarında bir ilk. Otelin yöneticilerinden Yovka Strashilova, takas sistemine de açık olan uygulamanın, gün geçtikçe zengin bir arşiv yarattığından söz ediyor: “Yazar ve kitap seçimi açısından zengin. Ayrıca bazı konuklarımızın bıraktığı kitaplarla da daha da zenginleşiyor. Evlerine dönerken kitaplarını başkaları da okusun diye bırakanlar oluyor.”
Plaj şemsiyeleri ve havluları arasında kitap okuma keyfine, 10 dilde ve farklı türlerde kitapların bulunduğu plaj kütüphanesinde turistler de erişebiliyor.
euronews