Burgas saldırısının ardından AB'de Hizbullah'ı terör örgütü listesine almak için yeni plan

21 Temmuz 2013 Pazar |

Bulgaristan'da geçtiğimiz yıl düzenlenen bir bombalı saldırının arkasında Lübnan merkezli örgütün bulunduğuna dair kanıtlara işaret eden İngiltere'den gelen talebin ardından Avrupa Birliği ülkeleri, Hizbullah'ı terör örgütü listesine alıp almama konusunda anlaşmaya varamadı.
Bazı ülkeler bu adıma, Hizbullah'ın hükümette yer aldığı Lübnan'da istikrarı bozacağı ve saldırının arkasında Hizbullah'ın olduğuna dair yeterli kanıt bulunmadığı gerekçesiyle karşı çıktı.
Reuters'a konuşan iki diplomat, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın AB'nin 'Lübnan'daki tüm siyasi partilerle diyaloğu' ve Beyrut'a yardımları sürdüreceğini açıklamasını içeren bir teklif hazırladığını söyledi.
Örgütün terör listesine alınmasına destek veren bir ülkenin diplomatı, 'Masadaki teklif, AB'nin kendi topraklarında gerçekleşen terör saldırılarına yanıt verme konusunda ciddi olduğunu gösteriyor' dedi.
İran destekli Hizbullah'ın Suriye'deki iç savaşta giderek daha çok rol üstlenmesi, konuyu Avrupa gündeminin üst sıralarına taşıdı.
Diplomatlar, Fransa ve Almanya da dahil olmak üzere 28 AB ülkesinin pek çoğunun İngiltere'ye destek verdiğini söylüyor. Ancak karar için oybirliği gerekiyor ve Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve İrlanda daha önce çekincelerini dile getirmişti.
Hizbullah, beş İsrailli turist ve bir otobüs şoförünün hayatını kaybettiği saldırıyla bir ilgisi bulunmadığını savunuyor.
ABD ve İsrail uzun süredir Hizbullah'ı terör örgütü listesine alması için AB'ye baskı yapıyordu.
Konu, Pazartesi günü gerçekleşecek olan AB dışişleri bakanları toplantısı öncesinde AB büyükelçilerinin de gündeminde.
euractiv

İçişleri Bakanı: Bombalı saldırının ipuçları Hizbullah’ı gösteriyor

17 Temmuz 2013 Çarşamba

İçişleri Bakanı Tsvetelin Yovçev, bir yıl önce Burgas havaalanında gerçekleştirilen bombalı saldırıyla ilgili soruşturmada terör eyleminin faaili olarak Hizbullah’ı gösteren ipuçlarına ulaştıklarını...