Dışişleri Bakanı Vigenin: ‘Bazı Büyükelçiler sınırları aşmamalı’

21 Temmuz 2013 Pazar |

Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin, Fransa ve Almanya’nın Bulgaristan’daki Büyükelçilerinin ülkedeki ‘oligarşi modelini’ eleştirmesi üzerine bir açıklama yaptı.
Vigenin açıklamasında, Büyükelçilerin varolan bazı sınırları aşmamaları gerektiğini söyledi.

BÜYÜKELÇİLER NE DEMİŞTİ?
 Almanya ve Fransa'dan Bulgaristan'a: AB'de oligarşiye yer yok
 08.07.2013 

Sofya'daki Fransa Büyükelçisi Philippe Auties ve Almanya Büyükelçisi Matthias Hoepfner, ortak bir açıklama yayımladı ve Bulgaristan'daki durumla ilgili endişelerini dile getirdi.
Açıklamada, Avrupa Birliği'ne üye olmanın 'medeni bir seçenek' olduğu ve oligarşi modeline ne Bulgaristan'da, ne de AB'nin herhangi bir ülkesinde yer olmadığı belirtildi.
Bulgaristan'ın iyi yönetilmesinin yalnızca ülkenin değil, aynı zamanda tüm AB'nin çıkarına olduğu belirtilirken, Bulgaristan'a verilen AB fonlarına Fransa ve Almanya'nın büyük katkılarda bulunduğuna dikkat çekildi.
Büyükelçiler, 'Bulgar halkının kamu alanına kişisel çıkarların dahil olmasından endişeli olduğunu' belirtirken, özellikle yolsuzlukla mücadele, güvenlik, ticaret ve enerji gibi konulardan sorumlu makamlara hakkında tartışma bulunmayan insanların getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Alman ve Fransız temsilciler, 'Bu alanlarda şeffaf olmayan atamalar yalnızca yolsuzluk ve organize suça destek olur' dedi.
Bulgaristan'da yaklaşık bir aydır devam eden gösterilerde her akşam binlerce gösterici başkent Sofya sokaklarını doldurarak Sosyalistlerin öncülüğünde kurulan hükümetin istifasını istiyor.
Gösteriler ilk olarak hükümetin bir kamu kurumunun tartışmalı bir ismi atamasıyla başlamıştı, ancak bundan geri adım atılmasına rağmen yönetime dönük genel bir tepki olarak devam etti.

Bulgaristan'da Boyko Borisov başbakanlığındaki bir önceki hükümet de yolsuzluk ve yoksulluk karşıtı protestolar üzerine geçtiğimiz Şubat ayında devrilmişti.