Makedonya eski Başbakanı Bulgar tankları yüzünden hapis cezası aldı

20 Temmuz 2013 Cumartesi |

Makedonya eski Başbakanı ve Savunma Bakanı Vlado Buckovski'yi, dört diğer sanıkla birlikte görevi kötüye kullanmaktan üçer yıl hapse mahkum etti.
Mahkeme, Buckovski'nin 2001 yılında savunma bakanı sıfatıyla dört kez MZT şirketinden Bulgaristan'ın hibe ettiği askeri T-55 tankları için yasa dışı yedek parça satın alma talimatı vererek devlet bütçesini toplam 2 milyon avro zarara uğratmaktan yargılandığı ve suçlu bulunduğu 2008 yılındaki ilk davada verilen kararı onadı.
Makedon ordusu eski genelkurmay başkanı Metodi Stamboliski ve MZT şirketinin müdürü Mitre Petkovski de üçer yıl hapse mahkum edilirken, savunma bakanlığı eski hükümet danışmanı Aco Gjurcevski ve aynı bakanlıkta lojistik görevlisi olarak görev yapan Nelko Menkinovski, ikişer yıl hapis cezası aldı. Buckovski, 'Tanklar Bulgaristan'dan hibe edilmişti ve kötü durumdaydı. Kimsenin savaş beklemediği bir dönemde hibe edildiler. Ordunun kazandığı bütün başarılar, tank birlikleriyle karada kazanılan zaferlerle elde edildi.' dedi.
Eski başbakan, Temyiz Mahkemesi'nde itiraz edeceğini ve bağımsız bir mahkeme değerlendirdiği takdirde, hakkındaki hükmün iptal edilmesi gerektiğini öne sürdü. Savcılığa göre ise gereğinden fazla satın alım yapan sanıklar devlet hazinesini zarara uğrattı ve 2 milyon avronun üzerindeki paraları iade etmeleri gerekiyor.
Ajans Bg