Protestoların 40.gününde göstericilerle polis çatıştı

24 Temmuz 2013 Çarşamba |

Hükümet karşıtı protesto gösterilerinin 40. gününde dün akşam polisle göstericiler arasında çatışma yaşandı.

40 gün önce Plamen Oreşarski hükümetine karşı başlayan protesto gösterilerinin dünkü ayağında parlamento binasından bakanların ve milletvekillerinin çıkmasına izin vermeyen göstericiler ile polis arasında çatışma çıktı. İçişleri Bakanlığı gece geç saatlere kadar yaralı ve tutuklu sayısı hakkında bir açıklama yapmadı. Televizyonların canlı olarak aktardığı çatışma sahnelerinde çok sayıda yaralının olduğu görüldü ve yüzleri kan içinde olan göstericiler televizyon ekranlarına yansıdı.

ÇATIŞMA POLİSİN MİLLETVEKİLLERİNİ MECLİSTEN OTOBÜSLE UZAKLAŞTIRMAYA KALKIŞINCA ÇIKTI
 Polis ve jandarmanın akşam saat 10 sularında, parlamento binasından çıkmalarına izin verilmeyen bakanları ve milletvekillerini otobüsle meclisten uzaklaştırmaya kalkışması üzerine, onlarca gösterici otobüsün önüne yatarak ve oturarak milletvekillerinin geçmesine izin vermedi. Yolu açmak isteyen polis, göstericilere karşı zor kullandı. Bu sırada göstericilerden yaralananlar oldu. Polisin zor kullandığını gören göstericiler de otobüse sert çisimler fırlatmaya başladı. Otobüsün camları kırıldı. Ancak gerginliğin artmaya başlaması üzerine, milletvekilleri tekrar meclis binasına döndü ve polis zor kullanmaktan vazgeçince de ortalık sakinleşti.

İÇİŞLERİ BAKANI: ‘PROVOKASYON VARDI’
 İçişleri Bakanı Tsvetlin Yovçev: 'Son günlerde olduğu gibi bu akşam da provokasyon amaçlayan gruplar vardı. Amaçları kışkırtmaktı. Polisin güç kullandığını göstermek isteyenler amacına ulaşamdı. Gördüğünüz gibi güç kullanmadık. Bahsettiğim gruplar, doruğa ulaştırmak için elinden geleni yaptılar. Son günlerde bu konuda uyarıda bulundum. Duruma göre bir karar alacağız ve meclisteki insanları dışarı çıkarmayı deneyip denemeyeceğimizi tespit edeceğiz. Polise güç kullanmamaları için kesin talimat verildi'

GÖSTERİCİLER: 'PROVOKASYON YOKTU’
İçişleri Bakanının provokasyon vardı açıklamalarına katılmayan çok sayıda gösterici, kendilerine karşı gereksiz güç kullanıldığını söyledi. Göstericilerin arasında bulunan Avukat  Petromir Kirçev, şunları anlattı:

'İçişleri Bakanı'nın dediği gibi provokasyon yoktu. Ben ilk sıradaydım. Polisler bizi itmeye başladı. Yanımndaki polise yapmayın arkada çocuklar ve yaşlı insanlar var dedim. Bu sözlerim onu daha çok kızdırdı ve bana vurdu. Avukat olduğumu ve yetki sınırını aşmamasını söyleyince daha da öfkelendi ve daha da agresivleşti'.

BARİKAT KURULDU
Polisin güç kullanmaktan vezgeçmesinin ardından ortalık sakinleşti. Göstericiler daha sonra gece saatlerinde meclis binasının önüne milletvekillerini meclisten uzaklaştıracak araçları engellemek için barikat kurmaya başladı. Onlarca gösterici meclis binasına girişine kaldırım taşları, agaç dalları, trafik işaretleri ve çöp bidonları kullanarak barikat oluşturdu. 
Ajans Bg