Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ticari ilişkiler

9 Temmuz 2013 Salı |

Türkiye 2012 yılında Bulgaristan’ın ilk beş ticaret ortağı arasında yer almıştır. Türkiye ile Bulgaristan arasında 2011 yılında 2,83 milyar Avro olan ikili ticaret hacmi, 2012 yılında 2.85 milyar Avro seviyesinde gerçekleşmiştir. 

Türkiye’nin büyüyen ekonomisinin ara mamul ihtiyacının da etkisiyle, ticaret açığımız 628 milyon Avro düzeyindedir. 

Türkiye’nin Bulgaristan’a ihracatında demir ve çelik, motorlu kara taşıtları, elektrikli-elektriksiz makine ve cihazlar, demir-çelikten eşyalar, plastik ve plastikten mamul eşyalar önde gelmektedir. Türkiye’nin Bulgaristan’dan ithalatında önem arzeden başlıca ürünler ise sırasıyla demir ve çelik, bakır ve bakırdan eşya, mineral yakıtlar ve mineral yağlardır. 

Üçüncü ülkeler üzerinden gelen sermaye ve ortak yatırımlar dahil, Bulgaristan’daki yatırımlarımızın iki milyar Dolara yaklaştığı tahmin edilmektedir. İki Türk sermayeli bankanın yanı sıra, Bulgaristan’da yaklaşık 1.200 Türk şirketi faaliyet göstermektedir. 

Bulgaristan’ın geneline yayılmış bulunan ve katma değer ile istihdam yaratma açısından Bulgaristan ekonomisine önemli katkılar sağlayan Türk yatırımları cam, bankacılık, otelcilik ve turizm, tekstil, kimya, oto elektrik aksamı, kağıt, alüminyum, bira, sunta üretimi, şeker, enterkoneksiyon sistemleri ve hazır giyim sahalarına yayılmıştır. 

Sözkonusu yatırımlardan Tırgovişte kentinde Şişecam A.Ş. tarafından kurulan 200.000

ton kapasiteli düz cam, cam eşya, işlenmiş cam ve ayna üretim tesisi, Bulgaristan’da en büyük sıfırdan yapılan yatırımlardan birisidir. Şirket yaklaşık 1.500 kişiye istihdam sağlamaktadır. 

Ayrıca, Şumnu’da kurulan “Alcomet” şirketi alüminyum üretimi yapmakta olup, firmanın üretiminin büyük çoğunluğu ihracata yöneliktir. Şirkette 730’un üzerinde personel çalışmaktadır. Bulgaristan vatandaşlarına, 1 Temmuz 2001 tarihinden bu yana vize muafiyeti uygulanması turist sayısında belirgin bir artış sağlamıştır. 2011 yılında 1.491.561 Bulgar vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etmiş, 2012 yılındaki ziyaretçi sayısı 1.492.073 olarak kayıtlara geçmiştir. (Bu sayıya çifte vatandaşlığa sahip olanlar da dahildir.) 
2012 yılında ülkemizden Bulgaristan’a giden ziyaretçi sayısı 58 bin civarındadır. 
Bulgaristan’ın, hususi pasaport sahibi Türk vatandaşlarına ve Schengen vizesi sahibi kişilere vize muafiyeti tanıması, vatandaşlarımızın Bulgaristan'a seyahatlerini kolaylaştırıcı bir unsur olmuştur. 

Ajans Bg