Bozdağ, Ramazan’ın Son İftarını Filibe’de Yaptı

8 Ağustos 2013 Perşembe |

Bulgaristan temaslarına devam eden Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Haci Aliş’in düzenlediği Ramazan ayının son iftarına katıldıİftara Bulgaristan’da yaşayan soydaşların yanı sıra Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rusiyev Plevneliyev de katıldı.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, iftardaki konuşmasına “Bulgaristan’da ve dünyanın diğer yerlerinde yaşayan Müslümanların ramazan Bayramlarını tebrik ediyorum” diyerek başladı. Paylaşma ayı olan Ramazan’ın insanlara saadet ve refah getirmesi temennisinde bulunan Bekir Bozdağ, Türkiye ile Bulgaristan’ın dost iki komşu ve stratejik düzeyde işbirliği olan iki egemen ve güçlü ülke olduğunu söyledi.Türkiye ile Bulgaristan ilişkilerinin tarihi ilişkiler olduğunu ve iki ülkenin her alanda güçlü işbirliği içerisinde olduğunu vurgulayan Bozdağ, “Her alandaki işbirliklerimiz bunun somut göstergesidir. Türkiye ile Bulgaristan arasında gerçekleşen üst düzey ziyaretlerle bu ilişkiler daha üst düzeye taşınmasına katkı sunmaktadır. İki ülke arasında yüksek düzeyde stratejik işbirliği konseyinin toplanarak 17 anlaşmanın imzalanmış olması fevkalade önemli ve tarihidir. Bulgaristan Cumhurbaşkanı’nın yakın zamanda Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret de iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da ileriye gitmesine katkı sağlamıştır” dedi.


İŞBİRLİĞİMİZİ İLERİYE TAŞIMALIYIZ”

Bulgaristan Çumhurbaşkanı Plevneliyev’in Ramazan ayının son iftarını Bulgaristan’daki soydaşlarla geçirmesinin büyük önemi olduğunu ifade eden Bozdağ, kendilerinin de bu birliktelikten büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti. Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliyev’in bütün vatandaşlarını ayrım yapmadan kucaklamış olmasından büyük memnuniyet duyduğunu vurgulayan Bekir Bozdağ şunları söyledi:
Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkilerin güçlü olmasının en önemli nedenlerinden biri de Bulgaristan’da bulunan soydaşlarımızdır. Bulgaristan’da yaşayan Bulgar Müslüman Türk toplumu, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkilerin güçlenmesinin Türkiye’yi Bulgristan’a Bulgaristan’ı da Türkiye’ye daha fazla yakınlaştırma konusunda önemli bir etkiye sahiptir. Biz Türkiye olarak Bulgaristan’la ilişkilerimizin pozitif anlamda gelişmesine büyük önem veriyoruz. Bundan sonra da her alanda işbirliğimizi her alanda geliştirmeye karalıyız. Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ticaret hacmini ikiye katlayacak iki ülkenin potansiyeli var. Bunun hayata geçirilmesi iki ülkeye çok şey kazandıracaktır. Türk  adamları Bulgar işadamları ile Bulgaristan’da ortak yatırımlar yapabileceği gibi Türkiye’de de ortak yatırım yapabilirler. Güçlerini bilgi ve tecrübelerini birleştirerek daha çok kazanç elde etmenin imkanlarını, yollarını bulabilirler.’’
Bozdağ iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da ileriye götürülmesi için Türkiye’nin samimi bir çalışma içinde olmaya devam edeceğini ifade etti.

“BAŞMÜFTÜNÜN EVİNİ ZİYARET EDEN İLK CUMHURBAŞKANIYIM”

Bulgaristan Başmüftüsü Hacı Aliş’in iftarına katılan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rusiyev Plevneliyev de Bulgaristan’da yaşayan Türklerin Ramazan Bayramı’nı kutladı. Başmüftü Hacı’ya kendisini iftar yemeğine davet ettiği için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Plevneliyev, “Ben bayramların aile fertleri ve komşularla birlikte gerçekleştirildiğinde gerçek bayrama dönüştüğüne inanıyorum. Bu sebepten dolayı sizlerle olmaktan gurur duyuyorum. Başmüftülüğün evine misafir olan ve onun güzel çayını içen Bulgaristan’ın ilk Cumhurbaşkanı olmaktan gurur duyuyorum. Ayrıca İstanbul’da yaşayan Bulgaristan göçmeni aileye misafirliğe giden ilk Cumhurbaşkanı olmaktan da gurur duyuyorum. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a bu ailelere ikinci vatan sunduğunuz için teşekkür ediyorum” dedi.

“HER VATANDAŞMIN GELİŞİMİ İÇİN ÇALIŞACAĞIM”

Yüzyıllardır Bulgaristan’da yıllardın farklı dinlere mensup insanların yaşadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Plevneliyev, kendilerinin ülkesindeki zorlukları birlikte yenmeyi başardıklarını söyledi. Çocukluğundan bir anıyı iftara katılanlarla paylaşan Plevneliyev, doğduğu evin camiye, kiliseye ve sinagoga yüz elli metre mesafe olduğunu kaydetti. Çocukluğunda dedesinin evine her gün misafir geldiğini, dedesinin emeğini misafirleri ile paylaştığını hiç unutamadığını kaydeden Çumhurbaşkanı Plevneliyev, “Biz bu modeli beraber kurduk. Bu model hoşgörü ve anlayış modelidir. Bulgaristan Müslümanlarına olan saygımla önünüzdeyim. Cumhurbaşkanı olarak söz veriyorum ki, bu mükemmel ülkenin her vatandaşının gelişimi ve barışı için çalışacağıma söz veriyorum” diye konuştu.
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rusiyev Plevneliyev, Bulgaristan’ın zor günler geçirdiği bir dönemde yaptığı dua için Başmüftü Mustafa Hacı’ya teşekkür etti.

İHA