'Sultanlar Yolu'nun Bulgaristan Güzergahı İşaretlendi

27 Ağustos 2013 Salı |

Türkiye dahil dokuz ülkeden geçen ve „Sultanlar Yolu” adı verilen doğa yürüyüşü parkurunun Bulgaristan’daki güzergahı uluslararası standartlara uygun olarak işaretlendi.

AA’ya açıklamalarda bulunan Hallanda Sultanlar Yolu Vakfı Koordinatörü Sedat Çakır, 4-25 Ağustos tarihleri arasında Bulgaristan’da 400 kilometre yürüyerek, „Sultanlar Yolu”nun ülke rotasını büyük bir kısmını uluslararası standartlara uygun olarak işaretlediklerini söyledi.

Proje koordinatörü Çakır, Bulgaristan’da beşi Hollanda, biri de Belçika vatandaşı toplam 7 kişilik bir ekiple çalıştıklarını belirterek, amaçlarının yılda en az 15 bin kişinin bu güzergahta yürümesi olduğunu kaydetti. Çakır, „Sultanlar Yolu” rotasını takip edecek doğaseverlerin, yürüyerek Orta Avrupa, Balkanlar ve Türkiye’de mümkün mertebe Osmanlı ve Türk izlerini yaşayabilme fırsatı elde edeceklerini vurguladı.

Güzergahın Bulgaristan ayağı, ülkenin güneybatısındaki Borino İlçesinden başlıyor Smolian, Kırcaali ve Filibe şehirleri üzerinden geçerek Yunanistan sınırındaki İvailovgrad İlçesinde sona eriyor.

Avusturya’nın başkenti Viena’dan başlayan „Sultanlar Yolu” ise sırasıyla Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan, Yunanistan’dan geçerek Türkiye'de Topkapı Sarayı’nda son buluyor.

Klasik doğa yürüyüşü rotalarından farklı olarak tarihsel boyutu ile öne çıkan „Sultanlar Yolu” parkuru, Kanuni Sultan Süleyman’ın 1529 yılında Topkapı Sarayı’ndan yola çıkarak Viyana yakınlarındaki Simmering Köyü’ne ulaşan sefer yolculuğuna işaret ediyor. Osmanlı’nın Avrupa’ya düzenlediği seferlerin büyük bölümünün rotasıyla da çakışan bu doğa yürüyüşü parkurunu kat edenler böylece sultanların izlerini de takip etmiş oluyorlar.
Nahit Doğu




Türkiye dahil dokuz ülkeden geçen, 2009 yılında başlatılan ve „Sultanlar Yolu” adı verilen doğa yürüyüşü parkurunun Bulgaristan’daki güzergahı uluslararası standartlara uygun olarak işaretlemeye gelen ekip Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci’yi ziyaret etti.