DELİORMAN TÜRKLERİNİN DÜĞÜN GELENEKLERİ TANITILDI

3 Eylül 2013 Salı |



Bulgaristan’ın Rusçuk’ta faaliyet gösteren Güneş Türkiye ile Kültürel İlişkiler Derneği  (TİKİD), “Bulgaristan Türkleri ve Adım Adım Türkiye Projesi” çerçevesinde „Deliorman Türklerinin düğün gelenekleri, müzikleri ve kıyafetleri” konulu araştırmayı tamamladı.

Bir hafta süren araştırma çalışmasının sonunda kayda geçirilen türkü ve gelenekler düzenlenen bir panelde tanıtıldı. Türklerin yaşadığı kasabalardan toplanan düğün kıyafetleri ise Rusçuk Müzesi’nde sergilendi.
TİKİD Başkanı Mecbure Efraimova, “Tavanlarda ve bodrumlarda tozlu sandıklar açıldı, eski düğün kıyafetleri ve nenelerin çеğizleri gün ışığına çıkarıldı.  Yaşlılar eski düğün geleneklerini hatırladı. Bazıları çekinerek, bazıları da ballandıra ballandıra anlattı. Topladığımız malzemelerle birçok yerde sergiler düzenlendik” dedi.
TİKİD Başkanı Efraimova, köy köy gezerek eski düğün türkülerinin TRT İzmir Radyosu ses sanataçısı ve akademisyen Döç. Hüseyin Yaltık ve Döç. Reyhan Altınay tarafından kayıt altına alındığını belirtti.
Araştırma kapsamındaki Razgrad, Rusçuk, ve Şumnu illerindeki köy ve kasabalardan toplanan düğün kıyafetleri Rusçuk Tarih Müzesi’nde açılan bir sergiyle tanıtıldı.
TİKİD Derneği’nin gerçekleştirdiği „Deliorman Türklerinin düğün gelenekleri, müzikleri ve kıyafetleri” adlı araştırma çalışmasına derneğin temsilcilerinin yanı sıra Ege Üniversitesi’nden Doç. Reyhan ALTINAY, TRT  İzmir Radyosu’ndan ses sanatçısı ve akademisyen Doç. Hüseyin YALTIRIK, Rusçuk Tarih Müzesi uzmanlarından Desislava Tiholova da katıldı.