Patrik Neofit İstanbul'a gidiyor

14 Eylül 2013 Cumartesi |

Bulgar Ortodoks Kilisesi’nin ruhani lideri Patrik Neofit’in 20-23 Eylül tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret edeceği bildirildi.

Türkiye ziyareti sırasında İstanbul Rum Ortodoks Patrikhanesi’ni ziyaret edecek olan Neofit, Patrik Bartholomeos’la görüşecek. Şişli’deki Bulgar Ekzarhlığı’nı da ziyaret etmesi beklenen Neofit’in, „demir kilise” olarak da bilinen Fener semtindeki Sveti Stefan Bulgar Kilisesi’nde ayine katılacağı belirtildi.   

Gazetecilerin, Patrik olarak seçildikten sonra ilk yurtdışı ziyaretini İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos’un davetini gözardı ederek Rusya’ya yaptığını hatırlatması üzerine, Rus devletinin vaftiz edilmesinin 1025. yıldönümü kutlamalarına katılmak için Rusya’ya gittiğini belirten Neofit, Rusya ziyaretinin belirli gün için yapıldığını kaydetti.

Bulgar Patriği Neofit, geçtiğimiz temmuz ayında Moskova’nın merkez kilisesinde Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill tarafından yönetilen ayine dünyanın çeşitli ülkelerindeki 15 ortodoks kilisesinin temsilcileri ile birlikte katılmıştı.

PATRİK NEOFİT KİMDİR? 
Asıl adı Simeon Nikolov Dimitrov olan Patrik Neofit 1945 yılında Sofya’da doğdu. 1971’de Sofya Üniversitesi, Teoloji Akademisinden mezun olduktan sonra ardından 2 yıl boyunca Moskova Teoloji Akademisi’nde uzmanlık programı tamamladı.

1975'de Troyan Manastırı’nda keşiş oldu. 1991’de Sofya Üniversitesi, Teoloji Fakültesi’nin dekanlığına atandı. 1994 yılında Dorostol-Çervenska, 2001’de de Ruçuk Metropliti oldu.
Neofit, Bulgar Ortadoks Kilisesi’nin bir önceki Patriği Maksim’in geçen yıl kasım ayında 98 yaşında hayatını kaybetmesinden sonra 24 Şubat 2013 tarihinde kilisenin üst yönetim organı Yüksek Senot tarafından Bulgar Kilisesi’nin Patriği seçildi.


Ocak 2012’de parlamentoya bağlı dosyalar komisyonun yayınladığı ve din adamı ajanların isimlerinin yeraldığı listede Neofitin ismi de yer alıyordu. Komisyonun yayınladığı listeden, Neofit’in komünist dönemin siyasi polisi konumundaki istihbarat örgütü Dırjavna Sigurnost’un (DS) ajanı olduğu anlaşılmıştı. 
Ajans Bg