TÜRKİYE ÜZERİNDEN BULGARİSTAN’A GELEN SURİYELİ MÜLTECİLERDE AIDS BULUNDU

5 Eylül 2013 Perşembe |

Türkiye üzerinden Bulgaristan’a yasadışı yollardan giriş yapan Suriyeli mültecilerde AIDS hastalığına rastlandığı bildirildi.

Başbakanlığa bağlı Devlet Mülteciler Ajansı Başkanı Nikola Kazakov, AIDS ve Sifilis hastalığı taşıyan Suriyeli göçmenler konusunda önlem aldıklarını, diğer göçmenlerden ayırdıklarını ve tedavilerinin sürdüğünü belirtti.

Haskovo Tıp Akademisi’nden bir sağlık ekibinin Pıstogor mülteci barınma merkezinde Suriyeli göçmenlerin sağlık durumlarını tespit etmek amacıyla çalışma başlattığı açıklanırken, AIDS hastalığı taşıyan Suriyeliler hakkında sayı verilmedi.

- İçişleri Bakanı: Frontex’ten yardım isteyebiliriz

Türkiye sınırındaki Pıstrogor mülteci barınma merkezinde incеlemelerde bulunan İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tsvetlin Yovçev, tüm Schengen kriterlerini yerine getirdiklerini belirterek, sığınma arayan yabancı vatandaşların Batı Avrupa’ya geçmemeleri için tüm imkanları kullandıklarını söyledi. 
Yovçev, bu doğrultuda Türkiye sınırında güvenliği sağlamak amacıyla AB'nın sınır güvenliğinden sorumlu kurumu FRONTEX'ten operasyonel ve teknik yardım isteyebileceklerini vurguladı.
Öte yandan ülke genelindeki mülteci kamplarıda yer kalmaması üzerine kullanılmayan askeri kışlalarda incelemeler sürüyor. Bulgar hükümeti, sözkonusu kışlaları tamirattan geçirerek mülteci barınma merkezlerine dönüştürmek istiyor.

Eski kışlaların incelemesi on günün içinde sona ereceğini ve ardından da hangilerinin barınma merkezlerine dönüştürüleceği karar verileceği kaydedildi.

Yaklaşık 500 Suriyelinin ise otellere yerleştirleceği açıklandı. Devlet Mülteciler Ajansı Başkanı Nikola Kazakov, bu amaçla Bakanlar Kurulu’nun 565 bin leva ayırdığını ifade etti. 
Nahit Doğu