Telefon Dolandırıcılığı Artıyor

26 Kasım 2013 Salı |


Bulgaristan'da telefonla yapılan dolandırıcılık vakalarının son haftalarda artması üzerine polis vatandaşları uyardı.
Türk nüfusun yoğun olduğu Kırcaali'de Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, son haftalarda telefon aracılığıyla dolandırıcılık olaylarının arttığı hatırlatılarak, tüm vakalarda yaşlı  vatandaşların mağdur edildiğine dikkat çekildi.
Son olayda 3 yaşlı kadının dolandırıcılara 4 bin avro kaptırdığını kaydeden polis, yaşlı aile fertlerinin telefon aracılığıyla tanımadıkları şahıslar tarafından herhangi bir bahaneyle para istenmesi durumunda bu tür taleplere itibar etmemeleri konusunda tekrar uyarılmasını istedi.
Dolandırıcılar nasıl çalışıyor?
Polisin verdiği bilgiye göre, dolandırıcılar kurbanlarını genellikle yaşlılar arasından seçiyor. Dolandırıcılar, telefon numarasını tespit ederek hedef belirledikleri kişiyi arıyor ve konuştukları kişinin bir yakınının trafik kazasında ölüme sebebiyet verdiğini anlatıyor. Telefon dolandırıcıları, bu kişiye, sözde trafik kazasına karışan yakınını hapis cezasından kurtarmak için rüşvet vermesi gerektiğini söylüyor. 
Dolandırıcı, genellikle kendisini polis memuru, dolandırılan kişinin yakınının arkadaşı veya avukat olarak tanıtıyor. Telefon konuşmasının ardından kurban olarak seçilen vatandaşın parayı teslim edeceği yer belirleniyor. Daha sonra paraları alan dolandırıcılar kayıplara karışıyor.
Polis, telefon dolandırıcılarının tek başına çalışmadıklarını ve bu iş için çete halinde çalıştıklarını belirtiyor ve telefon edenle parayı almaya giden dolandırıcının her zaman farklı şahıslar olduğunu vurguluyor.
Uzmanlar, telefonda konuşan çete üyesinin genelde karşıdaki kişinin psikolojik profilini çok kısa bir konuşma sırasında çözebilecek kapasitede olduğunu kaydediyor.
AA