Artik Romen ve Bugarlar AB içinde serbestçe dolaşabilecek

13 Aralık 2013 Cuma |

Soru: “Avrupa Birliği’nde bazı ülkeler kendi iş piyasalarına Romanya ve Bulgaristan uyruklu işçilerin erişimini sınırlamakta. Bu kısıtlamalar 31 Aralık tarihinde sona erecek. Ne değişecek ve bu ne anlama geliyor?”
Cevap: Pascal Dewit / Siyaset Bilimci, Brüksel Serbest Üniversitesi: 
“Romanya ve Bulgaristan birliğe üye olduktan sonra, bir dizi serbest dolaşım kısıtlamaları bu ülke vatandaşlarına bazı üye devletler tarafından dayatıldı. 31 Aralık 2013 tarihinde işgücü piyasalarının Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarına uyguladıkları engeller tamamen ortadan kalkacak ve bu bazı değişiklikler getirecektir. Sayısal olarak çok az değişiklik olacak ve sonuçta büyük nüfus hareketlerinin beklenmiyor. Ancak nitelik açısından gözle görülür değişiklikler olacaktır. Romen ve Bulgarların çok az mevcut olduğu bölgelere örneğin İspanya’da Romen toplumunun bir parçası olarak dönmeleri mümkün olabilir. Eğitim seviyeleri yüksek Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarının sınırlamaların kalkmasıyla üye ülkelere yerleşmeleri daha kolaylaşabilir. Bir diğer değişim ise kaçak işçi pazarının önüne geçilmesi olacak ki bu sayede kayıt dışı istihdamın önüne geçilmiş olacak.
Sınırlamaların kalkması siyasi sonuçları da beraberinde getirebilir. İş piyasaları krizle Güney Avrupa’da olduğu kadar İngiltere gibi kuzey ülkelerinde de zorluk içerisinde. Bulgar ve Rumenlerin de bu pazara dahil olması sosyal gerginlikleri daha da arttırabilir. Bu tamda Avrupa Birliği’nin kimlik sorunları gibi zorlukların üstesinden gelme dönemine denk gelerek tansiyonun daha da artmasına sebep olabilir. Ayrıca Bulgar ve Romen işçilerin serbest dolaşım hakkına sahip olması Romen toplumunun birlik içerisinde daha rahat hareket etmesi anlamına geliyor. Bu olasılıkta yeni gerilimlere kapı aralayabilir.”
euronews.com