Bulgaristan, Nükleer Reaktör İçin Amerikan Şirketiyle Anlaştı

12 Aralık 2013 Perşembe |

Amerikan şirketi Westinghouse Electric Company ile Bulgaristan Enerji Holdingi arasında nükleer reaktör inşası için araştırma çalışmalarının başlatılmasına dair anlaşma imzalandı.

ABD'li şirket temsilcileriyle yaptığı görüşme sonrası Başbakan Plamen Oreşarski, 9 aya kadar projenin mali ve teknik parametrelerinin araştırılacağını duyurdu. Kozloduy Nükleer Santrali'nde 7'nci reaktörün inşasını kapsayan projede, inşaat çalışmalarının 2016 yılında başlaması planlanıyor

Westinghouse Electric Company dışında projeye Japon Toshiba Corporation da dahil ediliyor.
En son teknoloji ile yapılması öngörülen reaktörün basınç altında su ile çalışan AP1000 standardına göre inşa edilmesi bekleniyor. Dünyada nükleer teknoloji üretimi yapan en büyük şirketlerden Westinghouse Electric Company, ABD ve Çin'de de aynı yöntemle 8 reaktör inşa ediyor.

Bulgaristan, geçen sene Belene Nükleer Santarli'nin inşaatının dondurulmasına karar vermişti. Bu yıl Ocak ayında ise santral için yapılan referandumdan daha fazla 'evet' çıkmasına rağmen, katılım oranının düşük olmasından dolayı halk oylaması geçersiz sayılmıştı. Rusya ile Bulgaristan'ın yarım kalan reaktörler için uluslararası tahkim mahkemelerinde açtıkları karşılıklı davalar devam ediyor.


CHA