Bulgaristan Rüşvet Endeksinde Geride

3 Aralık 2013 Salı |

Transperancy İnternational (uluslararası şeffaflık) örgütünün Bulgaristan temsilciliği, ülkenin rüşvet konusunda dünyanın 177 ülke arasında 77. sırada yer aldığını bildirdi.

Kurumun ölçeğine göre 50 puan altında skor elde eden ülkelerde rüşvetle ilgili ciddi sorunlar yaşandığının göstergesiyken, Bulgaristan sadece 44 puan topladı. Geçen yıla göre de aynı sırada kalan ülke aynı 75 puan alan Romanya, 76 puan alan Sırbistan'ın gerisinde kalarak, eski kıtada Yunanistan (78) ve Arnavutluk'a (79) göre daha iyi durumda olduğu dikkati çekiyor. Türkiye ise 50 puanla 53. sırada yer aldı. 

"Rüşvet algılama endeksi" olarak tanımlanan araştırma, siyasi partiler, polis ve adalet sisteminin yoksullukla mücadeleyi engelleyen çalışmaları ele alıyor. Dünyanın en rüşvetçi ülkelerinin, 155 puanla Somali, 176 puanla Kuzey Kore ve 177 puan alan Afganistan'ın olduğu bildirildi.

İş çevreleri ve uzmanların görüşlerinin dikkate alındığı araştırmaya göre rüşvetin en az yaygın olan ülke olarak 100 bazında 91 puan alan Danimarka gösterildi.

Transperancy İnternational Bulgaristan kolunun Genel Müdürü sosyolog Ognyan Minçev, Bulgaristan'ın coğrafi bölgesindeki çoğu ülkeden daha kötü durumda olduğunu belirtirken, Avrupa Birliğinin (AB) 28 ülkenin dörtte birinin 50'nin altında endeks aldığına dikkati çekti.
AA