Bulgaristan-Türkiye Ortak Komisyon Toplantısı

18 Aralık 2013 Çarşamba |

Bulgaristan ve Türkiye Dışişleri Bakanlıkları arasında "Çözümlenmemiş Konular Hakkında Dördüncü Ortak Komisyon Toplantısı" Sofya'da yapıldı.
Toplantıya Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ve Bulgaristan adına Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Todor Çurov eşbaşkanlık yaptı.
Basına kapalı oturumun ardından Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, toplantıda bir kez daha iki ülkenin komşu, müttefik ve dost ülkeler olduğunun vurgulandığı bildirildi.
Açıklamada, Bulgaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Çurov'un "İyi olan ikili ilişkilerimiz alternatifsiz olup tüm bölgenin işbirliği ve güvenliğine katkıda bulunuyor" şeklindeki sözlerine yer verildi.
Son yıllarda ikili ilişkilerin en yüksek düzeyde seyrettiğini belirtilen Çurov, Ortak Komisyon toplantısının da buna vesile olduğunu ifade etti. Çurov, "Bulgaristan, Ortak Komisyon'un çalışmalarını karşılıklı güveni artıran ve pekiştiren bir mekanizma olarak görmektedir" dedi.
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sinirlioğlu da  "Bulgaristan ile Türkiye sadece komşu olmakla kalmıyor. İki ülke aynı zamanda birçok alanda işbirliği yapan müttefiklerdir" dedi. Süren diyalog kapsamında Bulgaristan hükümetinin Türk vatandaşlarına vize rejiminde kolaylıklar getirdiğinin altını çizen Sinirlioğlu, karma komisyonun mekanizmalarının ilişkileri daha iyi hale getireceğini belirtti.
Açıklamada, her iki ülke daha önce belirledikleri tutumlar çerçevesine sadık kaldıkları, uzun süredir sonuçlandırılamayan konulara çözüm bulma çabasıyla yapılan toplantının yapıcı ve etkin çözüm arayış havası içinde geçtiği bildirildi.
Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, "bir çok konuda olumlu çözüm bulunduğunu" belirterek, mülk ve sosyal sorunları, su işletmeleri altyapısı, Rezve deresi bölgesindeki ortak sınırın belirlenmesi, Karadeniz'deki karasuları sahasının belirlemesi ve Güney Karadeniz bölgesindeki radyo sinyallerinin karışmasının önlenmesi gibi çeşitli alanlarda çalışan grupların faaliyetlerinden olumlu gelişmeler ve ilerlemeler beklendiğini belirtti.
Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, tamamlanan Ortak Komisyon toplantısı sonrasında Bulgaristan Dışişleri Bakanı Kristiyan Vigenin ile görüştü. 

AA