Bulgaristan ve Yunanistan’dan gelen araçlar 15 gün içerisinde tamirlerini Edirne’de yaptırabilecekler

27 Aralık 2013 Cuma |

Edirne Ticaret Ve Sanayi Odası (ETSO) ile Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle Bulgaristan ve Yunanistan'dan gelen araçlar 15 gün içerisinde tamirlerini Edirne'de yaptırabilecekler.

Kapıkule Trakya Gümrük ve Ticaret Müdürlüğünde imzalanan ve Türkiye'de bir ilk olan uygulamada, protokol gereği Bulgaristan ve Yunanistan'dan gelen araçlar 15 gün içerisinde tamirlerini Edirne'de yaptırabilecekler. ETSO aracılığıyla belirlenen üyeler arasında başvuru yapanlar, uygun görüldüğü taktirde bu uygulamadan yararlanabilecekler. İmzalanan protokolün Edirne ekonomisine büyük katkı sağlaması bekleniyor.

Edirne Ticaret Ve Sanayi Odası (ETSO)Başkanı Recep Zıpkınkurt, Edirne ekonomisine katkıda bulunacakları bir çalışma olduğunu belirterek, imzalanan protokolde taraflar arasında ciddi sorumluluklar alındığını söyledi. Zıpkınkurt, "İlk planda Edirne ekonomisine katkısının aylık 200 bin euro civarında olacağını tahmin ediyoruz. Yurt dışından otomobil, tarım araçları ve makineleri bu kapsamda yer alıyor. Edirne sanayisinde bir aracın şanzımanı 250 TL'ye inerken, bu kendi ülkelerinde 250 euro civarında fiyata mal oluyor. Diğer ülkelerden gelecek olanlar bizde arabasını daha ucuza yaptırabilecek. Edirne'de yetişmiş eleman avantajı var. Kaporta, boya, el işçiliği anlamında ve fiyat anlamında daha ucuza yaptırabilecekler" dedi.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın ise, törenin küçük bir protokol imza töreni gibi görülebileceğini ifade ederek, "Hem ülkemiz açısından hem de teşkilatımız açısından devrim niteliğinde" diye konuştu.

Türkiye için bir ilk olduğunu belirten Yalçın, "Sözlü beyanla araç veya eşya girişi uygulaması bu güne kadar olmadı. Bu Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü kapsamında başlamış olacak. Bu bölgede başlayacak olan uygulamada formaliteleri ortadan kaldırıyoruz. ETSO teminatında kendi güvenilir üyelere bu imkanı tanıyacaklar. Biz de onların seçtikleri üyeler arasından seçtiklerimize bu işi yaptıracağız. Herkes bu hakka sahip olmayacak. Bunun dışında yapılabilmesi için hem teminat ödemeleri gerekir, hem beyanname doldurmaları gerekir. Yani bu işler öyle kolay değil, sıradan bir vatandaş bunu yapamaz. Bu yüzden böyle bir çalışma ile seçilen kişilere kimlik kartları verilerek, uygulamaya başlayacağız. Bundan sonra kimlik kartı verilen tamirci esnafımızın zimmetinde aracını 15 gün süre içerisinde çalışmalarını yapabilecekler" dedi.

Konuşmaların ardından taraflar arasında protokol imzalandı. İmza törenine ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt'un yanı sıra Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Emin İnağ, ETSO Meclis Başkanı Mehmet Eren ve ETSO Yönetim Kurulu Üyesi Cavit Duvan katıldı. 

AA