Bulgaristan'da Türkçe İsimlerin Değiştirilmesine Tepki

17 Aralık 2013 Salı |

AK Parti Bursa Milletvekili ve Bulgaristan Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Öztürk, Bulgaristan'ın Varna şehrinde Türkçe isimlerin yerine Bulgarca isimlerin yazılmasına tepki gösterdi.

Varna Belediye Meclisi'nin Türkçe isimlerin silinmesine yönelik aldığı kararı eleştiren Öztürk, bunun kabul edilemeyeceğini belirterek, "Türkler Bulgaristan'ın asli unsurları arasında yer alıyor. Hal böyle iken Varna şehrinde ortaya çıkan bu manzara üzüntü vericidir. Bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir. Avrupa Birliği'ne üye olan Bulgaristan'dan beklentimiz Türkçe yer isimlerini değiştirmek ya da sahip olduğu değerleri görmezden gelmek değil, bunları bir zenginlik olarak kabul etmesidir" şeklinde konuştu.

Bu hususta teşebbüse geçeceklerini kaydeden Öztürk, Bulgaristan hükümetinin ortağı olan Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin de konuya ilgisiz kalmaması gerektiğini söyledi. Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin Türkçe isimlerin değiştirilmesine yönelik bir tepki göstermediğinin altını çizen Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Partisi, Bulgaristan'daki soydaşlarımızın ve çifte vatandaşlarımızın siyasi, ekonomik, inanç ve kültür konularındaki beklentileri doğrultusunda siyaset yapmalı, hükümet ve parlamento nezdinde gerekli adımları atmalıdır. Türkçe isimlerin silinmesine yeterince tepkide bulunmamaları halkın beklentilerine uymamaktadır. Bu durum Bulgaristan Türklerini üzmektedir. Umarım Varna Belediyesi bu yanlıştan döner." `

IHA