Bulgaristan'dan İngiltere'ye Göçmen Uyarısı

22 Aralık 2013 Pazar |

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, İngiltere Başbakanı David Cameron'ı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden İngiltere'ye gelecek göçmenlere yönelik uygulamayı planlanan kısıtlamalar hakkında uyardı.

The Guardian'ın hafta sonu çıkarttığı The Observer gazetesine konuşan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev'in, mevcut AB serbest dolaşım kurallarından rahatsız olan İngiliz hükümetinin "göçmenlere yönelik planlandığı kısıtlamaları 'izole etme ve ulusalcılık' olarak değerlendirdi. Plevneliev'in, İngiltere'nin bu planları uygulaması durumunda İngiltere'nin küresel bir güç olarak imajının zedeleneceğini ifade ettiği bildirildi.

İngiltere, Romanya ve Bulgaristan vatandaşlarının AB ülkelerinde çalışmasına konan sınırlamaların bu yıl sonunda kalkacak olmasından dolayı, ülkenin "Bulgar ve Rumen akınına" uğramasından endişe duyuyor. Bu endişeler üzerine İngiltere'deki koalisyon hükümeti bazı önlemlerin alınacağını duyurmuştu. Gelecek ay başında yürürlüğe girmesi öngörülen yeni önlemlere göre, AB ülkelerinden İngiltere'ye gelen göçmenler ülkeye gelir gelmez devletten işsizlik ve kira gibi yardımlar alamayacaklar, 3 ay beklemeleri gerekecek.

Daniel Boffey tarafından kaleme alınan makalede, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev'in, "küresel bir güç olarak bütünleşmeye öncülük eden" İngiltere'nin, bu mirasına sadık kalması çağrısında bulunduğu kaydedildi. Haberde, İngiltere Başbakanı Cameron'a doğrudan uyarı mesajı gönderen Plevneliev'in, "İngiltere'yi izole etmek ve itibarına zarar vermek, doğru tarihi yazmak değildir" ifadelerini kullandığı bildirildi.

İngiltere'ye, Bulgaristan'dan büyük bir göçmen dalgası geleceği tahminlerinin yanlış olduğunu vurgulayan Plevneliev, "Bulgarlar bugünlerde, demokratik, hoşgörülü ve insaniyetli İngiliz toplumu hakkında birçok soruyu gündeme taşıyorlar. Bugün Birleşik Krallık'ta ulusalcılığın, kısa dönemli politik yaklaşımların ve ülkenin izolasyona geçişinin tarihi mi yazılıyor?" diye sorduğu kaydedildi.

Gazete, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'in, "Tabi ki de Birleşik Krallık planlarını yapacak ve kararlarını alacak. Ancak bu kararların bir kısmı yanlış, bir kısmı da doğru olabilir" ifadelerini kullandığını bildirdi.

Birleşik Krallık'ta Orta ve Doğu Avrupa'dan gelen yaklaşık 1 milyon kişinin yaşadığı tahmin ediliyor. İngiltere'deki koalisyon hükümetinin büyük ortağı Muhafazakar Parti, özellikle serbest dolaşım kurallarında AB'nin reforma ihtiyacı olduğunu savunuyor.`
AA