Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin:'Bulgarlar dilenci değil'

20 Aralık 2013 Cuma |

Bulgaristan, İngiltere'nin diğer AB ülkelerinden gelen göçmenlerin sosyal yardım almasının önüne geçme çabalarının 'histeriden' kaynaklandığını ve Bulgarların 'dilenci olmadığını' söyledi.

Daha önce Salı günü Londra'ya düzenleyeceği bir ziyareti iptal eden Bulgaristan Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin, 'Bulgarlar İngiltere'de dilencilik yapmıyor. Sosyal yardım sistemini istismar etmiyor; yaptıkları ödemelerle aldıkların çok daha fazlasını geri veriyorlar' dedi.

bTV kanalına konuşan Vigenin, '[Bu kişilerin] pek çoğu iyi maaş alan, yüksek eğitim görmüş profesyoneller. Geri kalanı da İngilizlerin yapamadığı ya da yapmak istemediği düşük ücretli ağır işleri yapıyor' şeklinde konuştu.

İngiltere Başbakanı David Cameron daha önce diğer AB ülkelerinden gelen göçmenlerin sosyal yardımlara erişimini zorlaştıracaklarını açıklamış, Çarşamba günü de bu planlarını öne alacaklarını söylemişti.

Göç karşıtı İngiltere Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) yükselişinden kaygı duyan Cameron, 1 Ocak'ya Bulgar ve Rumen vatandaşlarının diğer AB ülkelerinde çalışmalarına getirilen kısıtlamaların kaldırılacak olmasından kaynaklanan endişelere cevap vermek için bu konuda daha katı bir tutum sergileme baskısı altında bulunuyor.

Vigenin, 'Ocak ayında İngiltere'de hiçbir şey olmayacağını görecekler. Herhangi bir akın olmadığını göstereceğiz' dedi.

Bulgar bakan, UKIP lideri Nigel Farage'ın 'uydurulmuş korkularla İngiltere'de temelsiz bir histeriye yol açtığını' ve Bulgar ve Rumen vatandaşlarının da günah keçisi haline getirildiğini söyledi.


 EurActiv