Edirne'de 'Türkan Bebek Anıtı ve Parkı" Açıldı

25 Aralık 2013 Çarşamba |

Bulgaristan'da, 1984'te uygulanan zorunlu asimilasyon girişimi sırasında çıkan isyanlarda öldürülen "Türkan" bebeğin anısına yapılan anıt ve park Edirne'de törenle açıldı. 

 Edirne Valisi Hasan Duruer, törende yaptığı konuşmada, Türk milletinin en büyük özelliklerden birisinin kendisine yapılan iyilikleri ve kötülükleri çok çabuk unutması olduğunu söyledi. Tarihte yaşananların unutulmaması ve bundan ders alınması gerektiğini belirten Duruer, şöyle konuştu: "Türk milleti, dünyada en fazla zulme uğrayan milletlerden bir tanesidir. Belki unutuyoruz ama Balkanlar'da 5 milyon soydaşımız Türkiye'ye göç etmek zorunda kaldı, milyonlarca insanımız da Balkanlar'da maalesef öldürüldü. Biz bunları çok çabuk unutuyoruz. Bir teşhirden dolayı dünyayı ayağa kaldıranlar Türkler uğramış olduğu eziyetlerden dolayı kılını dahi kıpırdatmadılar." Duruer, Bulgaristan hükümetinin daha sonra yaptığı hatayı anlayarak, yaptıkları soykırımı lanetleyen bir bildiri yayımladıklarını hatırlatarak, Bulgaristan ile komşuluk ilişkilerinin şu anda gayet iyi durumda olduğunu belirtti. 
 Türkan bebeğin bir sembol olduğunu ve unutulmaması gerektiğini anlatan Duruer, heykel ve parkın yapımında emeği geçenlere teşekkür etti. 

 "Halkımız daima başı dik olarak dünyaya meydan okuyacaktır" 

 Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise geçmişten ders alarak yarınlara dostluk ve kardeşlik adına daha iyi hazırlanacaklarını söyledi. Türkan bebeğin Bulgaristan'da şehit edildiğini anımsatan Sedefçi, "Bu ülke, Türkan bebekleri, Mustafa Kemal Atatürk'ü ve şehitlerimizi unutmayacaktır. Halkımız daima başı dik olarak dünyaya meydan okuyacaktır. Hangi katil, hangi gözü kara insanlar buna kıyabildi. Lanetliyorum ve 'Bu eller kırılsın' diyorum. Bunlardan ders almamız gerektiğini düşünüyor, bu heykelin 'barış parkı' olmasını diliyorum" dedi. Törende Balkan Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Zülfettin Hacıoğlu, Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Esma Gündoğdu da birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Bulgaristan'dan gelen öğrenciler şiir okudu. Öğrenciler şiir okuduğu sırada Başkan Sedefçi ve bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı gözlendi. Daha sonra "Türkan Bebek Anıtı ve Parkı"nın açılışı yapıldı.

AA