GERB'ten istifa eden milletvekili sayısı 2 oldu

10 Aralık 2013 Salı |

İktidar ile muhalefet arasındaki hassas denge üzerine kurulan  Bulgaristan Parlamentosu'nda, muhalefet konumundaki Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi'nden (GERB) ayrılan milletvekili sayısı ikiye çıktı.
GERB milletvekili Georgi Markov'un 2 Aralık'taki istifasının ardından, Svetlin Tançev de partiden ayrılma kararı aldığını bildirdi. 240 sandalyeli parlamentoda yaşanan istifalar sonrası GERB'nin milletvekili sayısı 95'e düştü.
Markov ile Tançev'in şimdilik bağımsız milletvekili olarak çalışmalarını sürdürmeleri bekleniyor.
Genel oturumun yapabilmesi için en az 121 milletvekilinin katılımının şart olduğu parlamentoda, Oreşarski koalisyon hükümetini oluşturan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH)  toplam 120 milletvekili bulunuyor.
Parlamento çalışmalarında muhalefet olarak oturumları engellemeye çalışan GERB milletvekilleri, yeterli çoğunluğun sağlanmasına sıklıkla karşı çıkıyor. Bu durumda iktidar partiler, kilit oy desteğini ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA partisinin lideri Volen Siderov'dan alıyordu. Ancak GERB'den iki milletvekilinin ayrılması ile provokatif tavırları ile kilit rolünü korumaya çalışan ATAKA partisi ve lideri Siderov'un siyasette rolünün azalacağı tahmin ediliyor.
AA