İçişleri Bakanı Yovçev: "Alınan önlemler çerçevesinde Bulgaristan Türkiye sınırında her 100 metrede polis var"

21 Aralık 2013 Cumartesi |

Bulgaristan  İçişleri Bakanı Tzvetlin Yovçev, Türkiye üzerinden ülkesine gelen sığınmacılara karşı alınan önlemlere ilişkin, "Bulgaristan-Türkiye sınırında her 100 metrede bir polis var" dedi.
Yovçev, basına yaptığı açıklamada, Bulgaristan'a sığınmacı gelişini azaltmak ve engellemek amacıyla ciddi girişimlerde bulunduklarını belirtti. Yovçev, 2013 yıl başından bu yana ülkeye kaçak giriş yapanların sayısının 11 bin 500 olduğunu kaydetti.
Bulgar Bakan, "Türkiye sınırımızı çok iyi koruyoruz, ortaklarımız da çabalarımızı takdir ediyor" dedi.
Ülkeye kaçak gelen 11 bin 500 kişiden 8 bin 500'ünün Bulgaristan'dan sığınma talebinde bulunduğunu bildiren Yovçev, başvuru yapanlardan üçte birinin böyle bir hakka sahip olmadığını, dolaysıyla  6 bin civarında kişinin sığınmacı statüsü alabileceğini belirtti.
Bakan Yovçev, mülteci statüsü alan yabancıların bir bölümünün muhtemelen Bulgaristan'da kalacağını ifade ederek,"Etkin bir entegrayon startejisi oluşuturamazsak sorun yaşanabilir" diye konuştu.
Gelen sığınmacıların ekomomik gücü zayıf, büyük bölümünün ise eğitimsiz kişiler olduğuna işaret eden Yovçev, bu gibi insanlar kalabalık oldukları durumda topluma entegre edilemezse, sosyal huzursuzluk riskinin doğabileceğine dikkati çekti.
Bugüne kadar terörist örgütlere mensup oldukları şüphesiyle 8 sığınmacı hakkında önlem alındığını belirten Yovçev, sabıkalı oldukları belirlenen diğer 40 kişinin de topluma tehdit oluşturdukları gerekçesiyle göz altına alınma kararı uygulandığını söyledi.
Bulgaristan İçişleri Bakanı Yovçev, 274 kilometre uzunluğundaki Bulgaristan-Türkiye sınırının riskli bölgelerinde polisin 100 metrede bir gece-gündüz nöbet tuttuğunu vurguladı. Yovçev, sınıra tel örgü çekmeyi tamamladıklarında kaçak geçişi tamamen kontrol altına alacaklarına inandıklarını kaydetti. 
AA