POMAK partisinin kurucu üyeleri Filibe’de toplandı

8 Aralık 2013 Pazar |

Bulgaristan'da sivil toplum örgütü Avrupa Pomak Enstitüsü Başkanı Efrem Mollov'un, ülkedeki Pomakları siyasi çatı altında birleştirmeyi amaçlayan parti kurma girişimi devam ediyor.
Kültür, Özgünlük, Çeşitlilik İçin Yurtsever Birliği (POMAK) partisinin kurucu üyeleri, Filibe'de bir araya geldi.
POMAK partisinin kurucularından Mollov, toplantıda kuruluş deklarasyonunu kabul ettiklerini belirterek, yeni siyasi oluşumun amaçlarını görüştüklerini söyledi.
Mollov, devletçiliği sağlamlaştırmayı, kamu kuruluşlarına güveni artırmayı, bağımsız ve adil yargıyı oluşturmayı ve tüm Bulgar vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini korumayı amaçladıklarını kaydetti.
POMAK partisinin mevcut siyasi partilerle işbirliği arayışı içine girmeyeceğini vurgulayan Mollov, statükonun değişmesi için çaba harcayacaklarını belirtti.
Mollov, partinin kurulması için bir sonraki aşamanın imza toplamak olduğunu, ardından da resmi kaydın yapılması için başvuruda bulunacaklarını ifade etti.
Mollov, daha önce yaptığı açıklamada, kurulum aşamasında olan POMAK partisinin etnik temele dayanmayacağını vurgulayarak, "Siyasi modeller tükendi. Sunacağımız oluşumla birlikteliği sağlayacağız" demişti.
Bulgaristan'da daha önce de üyelerinin çoğunluğunu Pomakların oluşturacağı siyasi parti kurma girişimleri olmuştu ancak bu denemeler başarıya ulaşamamıştı.
Resmi olmayan verilere göre, Bulgaristan Pomaklarının sayısı, yurt dışında ikamet edenlerle 800 bin civarında.