Türkan Bebeğin heykeli dikiliyor

15 Aralık 2013 Pazar |

Balkan Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Zülfettin Hacıoğlu, Bulgaristan'da 26 Aralık 1984'de annesinin kucağında vurularak öldürülen Türkan bebeğin anısınaEdirne'de heykel yapacaklarını söyledi.
Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Balkan Türklerinin yaşam haklarının ellerinden alındığını belirterek, 28 yıl önce Kayaloba'da Türklere karşı asimilasyon politikası uygulandığını anlattı.
Asimilasyon politikasına "dur" demek için binlerce kadın ve çocuğun Kayaloba'daki meydanda toplandığını kaydeden Hacıoğlu, "O dönemde askerler ve milis güçler, binlerce kadın ve çocuğu dağıtmak istedi. Milis güçlerin ateş etmesi sonucunda üç kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin arasında 17 aylık Türkan Bebekde vardı" şeklinde konuştu.
Kayaloba'da yaşananları katliam olarak niteleyen Hacıoğlu, aynı olayların tekrar yaşanmaması için çaba sarf ettiğini söyledi.
Hacıoğlu, tarihteki hataların tekrarlanmaması ve ders çıkarılması gerektiğini düşündüklerini belirterek, "Bulgaristan'da baskıcı rejim tarafından Türklere karşı başlatılan asimilasyon kampanyasına 'hayır' demek için öldürülen Türkan bebeğin Edirne'de heykelini yapacağız" ifadesini kullandı. 
AA