YALOVA VE SMOLYAN EKONOMİSİ MASAYA YATIRILDI

5 Aralık 2013 Perşembe |

Yalova Belediyesi, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası(YTSO) ve Bulgaristan’ın Smolyan Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenen ve toplam 30 temsilcinin katıldığı
Yalova Belediyesi, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası(YTSO) ve Bulgaristan’ın Smolyan Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenlenen ve toplam 30 temsilcinin katıldığı forum, Smolyan’de gerçekleştirildi.
Yalova Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü Cengiz Dereli, YTSO Başkanı Tahsin Becan’nın da katıldığı forumun açılış konuşmasını Smolyan Belediye Başkanı Nikolay Melemov gerçekleştirdi.  Melemov, işbirliği forumunda Yalova ile Smolyan’ ın bugüne kadar yürüttüğü kültürel ve sportif faaliyetlerde çok başarılı olduğunu ifade etti. Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal’ın öncülük etmesiyle iki şehir arasındaki ilişkilerin ekonomik faaliyetlere de yansıdığını belirten Melemov, gelecekten daha umutlu olduğunu dile getirdi.
VİZE KONUSU MASAYA YATIRILDI
Türk vatandaşlarına uygulanan vize konusunda kolaylık sağlanmasıyla ilgili gündem oluşturulan bu foruma Bulgaristan Ekonomik Kalkınmadan Sorumlu Başbakan Danışmanı Aneliya Bıklova, Pazarlama, Reklamcılık ve Turizm Uzmanı Albena Metodieva, Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci ve Smolyan Valisi Dimitar Kristanovda katılarak değerlendirmede bulundu. Toplantıda yer alan Yalova BALGÖÇ Dernek Başkanı Lütfi Özgür, konuya ilişkin görüşmeleri Türkçe ve Bulgarca olarak heyet üyelerine aktardı.
“İKİ ŞEHİR ARASINDA EKONOMİK İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİDİR”
Yalova Belediyesi’ni temsilen toplantıya katılan Dış İlişkiler Müdürü Cengiz Dereli ise; iki şehir arasındaki ekonomik işbirliğinin gelişmesinin önemine vurgu yaptı.  Ziyaret amacının; Yalova ile Smolyan arasında iş adamlarını bir araya getirerek işbirliklerinin gerçekleşmesine yardımcı olmak olduğunu belirten Dereli,  Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal ve Smolyan Belediye Başkanı Nikolay Melemov’ un görüşmeleri sonrasında Smolyan’ de organize edilen forumun önümüzdeki dönemde Yalova’da, Belediye önderliğinde Yalova Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileriyle Smolyan Belediyesi ve Ticaret ve Sanayi Odası temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilmesi konusunu gündeme getirdi. Dereli, Yalova Belediyesi sınırlarında çifte vatandaş statüsünde 6000 kişinin bulunduğunu, bu kişilerin Bulgaristan pasaportuna sahip olduklarını ancak Türkiye’de yaşadıklarından dolayı Bulgarca bilmemenin sıkıntısını yaşadıklarını, bu sorunun Yalova Belediyesi ve BAL-GÖÇ Derneği ortak kurslarında giderildiğini söyledi.
“TÜRK YATIRIMCILARA HER KONUDA YARDIMCI OLURUZ”
Bulgaristan Odalar ve Borsalar Birliği Smolyan temsilcisi Ivo Tsarev de söz alarak; Bulgaristan’daki düşük vergilerin Türk iş adamları için Bulgaristan’a yapılacak yatırımları cazibeli hale getirdiğini ifade etti. Ayrıca; kendilerinin de Türk yatırımcılara her konuda yardımcı olacaklarını belirten Tsarev, Smolyan iline bağlı Rudozem ve Yunanistan’ın İskeçe şehirleri arasında açılacak yeni sınır kapısının bölgeye hareket getirerek ticareti canlandıracağına inandığını vurguladı. 
“YALOVALI İŞADAMLARI BULGARİSTAN EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAR”
Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan ise, odaya bağlı 4000 üye olduğunu ve belirterek; “ Yalova’da tarım sektörü (meyve- çiçekçilik), tersaneler, kimya fabrikaları ve turizm sektörü aktif rol oynuyor.  İstatistiklere göre bugüne kadar Türkiye’den 1500 yatırımcı Bulgaristan’a gelmiş. Bu toplantı sayesinde, Bulgaristan’da yatırım yapacak Yalovalı iş adamlarının da buradaki istihdama ve ekonomiye katkı sağlayacağını umuyorum” diye konuştu.
Toplantıda iki ülke arasında vize kolaylığı konusunda fikir alışverişi gerçekleştirildi. Her iki ülke için başarılı geçen toplantının sonunda katılımcılar, bu forumun yapılmasına katkı sağlayan Yalova Belediye Başkanı Yakup B. Koçal’a ve Smolyan Belediye Başkanı Nikolay Melemov’a teşekkür etti/.
yalovacizgi.com