Yoksulluk yılbaşı heyecanını öldürdü

17 Aralık 2013 Salı |

Avrupa Birliği'nin en yoksul ülkesi Bulgaristan'da Yılbaşı gecesi en heyecanlı kutlanan bayram olmasına rağmen bu yıl yaklaştığı bile hissedilmiyor.
Ekonomik kriz ve gelirlerin genel düşüklüğü ile yaşamaya çalışan ülkede bu yıl, ihtişamlı Yılbaşı süslemeleri görmek neredeyse imkansız. Buna karşılık her köşede el uzatan dilencilerin sayısının gittikçe artması dikkati çekiyor.
Başkent Sofya sokaklarında Yılbaşı süsleri satanlar, bu yıl satışların sönük geçtiğini söylüyor. "Durup bakan çok ancak alan az" diyen dükkan sahipleri, satılan malların en ucuz ürünleri olduğunu söylüyor.
AB üyeliğine Romanya ile 2007 yılında kabul edilen Bulgaristan, Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat tarafından bu yıl da Avrupa'nın en yoksul üyesi ilan edildi. Eurostat'ın 2013 yılı Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH) bazında yaptığı değerlendirmeye göre Bulgaristan, hayat standardı olarak komşusu Romanya ile AB'nin ortalama ekonomik düzeyinin yarısının altında yaşıyor.
Bulgaristan, 2011 yılından bu yana AB'nin en yoksul ülkesi durumunda. Milli İstatistik Kurumu'na (NSİ) göre, ülkede kişi başına yıllık milli gelir 4760 avro, brüt ortalama maaş ise aylık 385 avro. Parlamentoda geçen hafta yapılan 2014 yılı bütçe görüşmelerinde 148,28 avro olan asgari ücretinse yeni yılda 159 avroya yükseltilmesine karar verilmişti.
AB'de zengin ile yoksul kesim arasındaki uçurumun en büyük olduğu ülkenin Bulgaristan olduğunu belirtiliyor. Kışın soğuk günlerinde yaşam kaygısı olmayan sınırlı sayıdaki zengin kesim, lüks lokantaları ve alışveriş merkezlerini doldurmaya devam ederken, geçim derdi yaşayanlar sokaklara çıkmaktan bile çekiniyor.
Bulgaristan hükümetinin ekonomik sorunlarından biri de sığınmacılar. Ülkeye kaçak yoldan giren sığınmacılara normal yaşam koşulları sunamayan Bulgaristanhükümeti, yıl sonuna dek sayıları 11 bine ulaşması beklenen sığınmacı sayısının da devlete büyük bir yük getirdiğini savunuyor.
Hükümet yetkilileri, ülkeye ulaşan 10 bine yakın olan sığınmacının bir bölümünün barındırıldığı sığınmacı kabul yurtları ve kamplarında yaşanılan yoksulluğu önceleri göstermeyi reddediyordu. Ancak son dönemde tutum değiştirerek, basının da kamplara girmesi ve buradaki insanların trajedisini görmesine izin vermeye başladı. Devlet Mülteciler Ajansı Müdürü Nikolay Çirpanliev'e göre AB ülkelerinden beklenen 8 milyon avro maddi destek dahi ülkede misafir edilen mültecilerin yaşam koşullarının düzeltilmesinde yetersiz kalacak.
Bulgar içişleri ve dışişleri bakanlıkları, Bulgaristan-Türkiye sınırında ülkeye giriş yapmaya çalışan sığınmacılara karşı fiziksel engel olacak tel örgü çekmeye başladı. Ülke, AB'nin gösterdiği sert tepkiye rağmen, yeni yıl ile birlikte ayda ortalama 200 sığınmacıyı geldikleri ülkelere geri yollamayı planlıyor.
Sofya Belediyesi, bir yandan şehrin kenar mahallelerinde bulunan 3 sığınmacı kabul yurdunda yaşayanların sorunları ile uğraşırken, diğer yandan şehir sokaklarında kalan çok sayıdaki evsiz kişiyi barındırmaya çalışıyor.
Belediyeye bağlı Evsizleri Barındırma Kriz Merkezi (CKNB) Müdürü Bojana Lateva'ye göre, 3 yıldır yürütülen program kapsamında Sofya'daki evsiz insanlara kışın en soğuk aylarında barınak sağlanıyor. Belediye bütçesi ile kurulan iki geçici yurtta Aralık-Mart döneminde gelen kişilere gıda yardımı, konaklama ve sağlık hizmetleri veriliyor.
AA