Popüler Yayınlar

Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Dinlemeye ilişkin kayıtlar yok edildi

30 Mart 2013 Cumartesi |

İçişleri Bakanlığı (MVR) eski Teknik Operasyonel Yönetim Müdürü Yardımcısı Albay Müh. Stefan Muhin, Cumhurbaşkanı, milletvekilleri, siyasȋ partilerin liderleri ve iş adamlarının dinlenmelerine ilişkin Presa gazetesiyle yaptığı söyleşide "Bulgaristan'da özel dinleme birimleri var. Dinleme olduğundan da eminim, ancak bununla ilgili en ufak bir delil bile bulunamayacağından eminim. Hepsi silinip örtbas edildi" dedi.

Muhin, yasa dışı dinlemerin yapılmış olma ihtimali yüksek olduğunu, ancal Bulgaristan'a ne kadar dinleme cıhazı sokulduğunu tespit edemeyeceğini söyledi.

Stefan Muhin "MVR işini doğru düzgün yapıyorsa, böyle aletler bulundurmalı. Chrysler cihazından söz ediyorum. O alet fazla yer kaplamıyor, üstelik birden fazla numarayı dinleyebilir" diye açıkladı ve bu tür cihazların özel kişilere satışın sınırlı olduğunu kaydetti.

Muhin "Bulgaristan'da böyle istasyonlara sahip iş adamları var, fakat sorun MVR'de, dinleme cihazlarını kim yerleştiriyor ve toplanan bilgiler nereye gidiyor" diye ifade etti.
Eski Teknik Yönetim Müdürü Yardımcısı Muhin, Sergey Stanişev'in de gösterdiği gibi sürekli kȃğıt, disk ve flaş bellekle kayıtların yayınlandığını belirtti.
Stefan Muhin "MVR ya tamameen çöktü ya da sipariş üzerine işler görüyor. Siyasȋ rakipleri dinlemek için özel siparişte olması beni şaşırtmaz" diye konuşarak "Benim dönemimde içeriden bilgi sızdırmak mümkün değildi. Sıkı denetim vardı. Kanunsuzca insan dinlemek de mümkün değildi. Birçok yerden imza alarak izin çıkartmak gibi usȗleri vardı. Kafadan sallayamazsın" yorumunu ekledi.

Bulgar medyasının "İçişleri Bakanı, siyasȋlerle iş adamlarını dinlemeyi emretmiş olamaz mı" sorusuna Muhin "Olabilir tabiȋ. İçişleri Bakanının üç beş adamı da olabilir. İçişleri Bakanı onları yanına çağrıp telefon numaralarını veriyor, onlar da harekete geçiyor. Bu bir skandal. Diğer yol ise usulunce. Ancak Kristalina Georgieva'nın dinlenmesi konusunda hangi yargıç imzasını atabilir ki? Yasa dışı yollarla oluyorsa demek ki, insanlar hakkında sakıncalı bilgi toplanmış. Yasa dışı dinlemeler yapıldıysa belge bırakacaklarını sanmam. Bu konuyla ilgili bir şey bulunacağından şüphe ediyorum. Hepsi silinip örtbas edildi" cevabını verdi.
 
Aydın Osman | AJANS BG
Mart 30, 2013 | 1 yorum |

HŞHP ile NDSV koalisyon için anlaştı

Korman İsmailov'un lideri olduğu Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) ile Ulusal İstikrar ve Yükseliş Hareketi Partisi (NDSV) 12 Mayıs milletvekili seçimlerine koalisyon olarak katılma konusunda anlaştı. 

İki parti Merkezi Seçim Kuruluna (CİK) 'Merkez - Hürrüyet ve Şeref Koalisyonu' olarak kayıt yaptırdı. NDSV Genel Başkanı Hristina Hristova , 'İnsanların sosyal statüsünde değişikliklere götürecek adımlar atılmalı. Biz de bu değişiklikler için çabalayan Hürriyet ve Şeref Halk Partisini gördük' dedi. 

HŞHP lideri Korman İsmailov ise bugün milletvekili adaylarının isimleri netlik kazanması gerektiğini hatırlatarak, 'Koalisyon ortraklarımızla birlikte tüm gücümüzü kullanarak ülke genelindeki varlığımızı göstermek önemli. Eminim ki, listelerimize aldığımız insanlarla en iyi sonuçlara ulaşacağız' dedi. İsmailov büyük ihtimalle kendisinin Kırcaali'den aday olacağını kaydetti. AJANS BG

 
Mart 30, 2013 | 7 yorum |

HÖH heyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le görüştü

Türkiye temaslarını sürdüren Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) heyeti, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü. Yaklaşık bir saat süren görüşmede, Bulgaristan’da 12 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek milletvekili seçimleri, Türklerin kültürel hakları ve ikili ilişkileri ilgilendiren konular ele alındı. 

AJANS BG
Mart 30, 2013 | 12 yorum |

Karlovo’daki camiye çirkin saldırı

4 yıl önce çatısı tamamen yanmıştı
Karlovo’daki Yalı Camii’nin duvarlarına kimliği belirsiz şahıs veya şahıslar ‘Size ölüm size Türk sürüsü’ yazdı. Karlovo polisinden verilen bilgiye göre, geçtiğimiz Cuma akşamı sprey boyayla yazılan yazının yanında gamalı haçlarda çizildiği belirtildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Yalı Camii 4 yıl önce de kimliği belirsiz şahıslar tarafından yakılmıştı.

 4 YIL ÖNCE DE YAKILMIŞTI

16 Nisan 2010 tarihinde gece geç saatlerde kimliği belirsiz şahıslar tarafından yakılan Yalı Camii'nin alevler içinde olduğunu görenler itfaiye haber vermişti. Birkaç dakika sonra olay yerine gelip yaklaşık bir saat sonra yangın söndürülmüştü. Yangında caminin çatısı tamamen yanmıştı.


AJANS BG
Mart 30, 2013 | 2 yorum |

Başsavcı, Stanişev'in suçlamalarıyla ilgili soruşturma emri verdi

Başsavcı Sotir Tsatsarov, Bulgar Sosyalist Partisi’nin (BSP) Genel Başkanı Sergey Stanişev’in, istifa eden İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov ve İçişleri Bakanlığı’na (MVR) yönelttiği suçlamalarıyla ilgili soruşturma emri verdiği bildirildi.

Başta Sofya Şehir Savcısı Nikolay Kokinov ve yardımcısı Roman Vasilev olmak üzere 10 savcı ihbarla ilgili soruşturma yürütüyor. Soruşturma, 12 Nisana kadar sürecek. 16 Nisana kadar da soruşturmanın neticeleri ve ihbarın sonuçlarının doğruluğu ile ilgili rapor hazırlanıp Başsavcıya sunulacak.

Başsavcı Tsatsarov, soruşturma emrini İçişleri Bakanı Petya Pırvanova’ya sundu.

 

Aydın Osman | AJANS BG

Mart 30, 2013 | 0 yorum |

Emekli maaşları 5 ila 70 leva arası artacak

Ulusal Sigorta Kurumu (NOİ) Başkanı Biser Petkov, emekli maaşlarının Nisan ayından itibaren 5 ila 70 leva artacağını, ortalama artışın 23.11 leva, ortalama emekli maaşının da 293.57 leva olacağını bildirdi. Petkov, bunun, 2009 yılından bu yana ilk artış olduğunu, emeklilerin, maaşlarını Nisandan itibaren ayın 8'i ile 20'si arası alacağını, bunun da bankadan hesaplara aktarılacağını belirtti. 2013 yılında emekliye ayrıldıkları için 2 milyon 200 bin emekliden 24 bininin maaşı artmayacak.

2009 yılına kadar emekli olanların %9.8, 2010'da olanların %8.8, 2011'dekilerin %5.7 artacak. 2012'de emekliye ayrılanların maaşlarında en düşük artış kaydedilecek. %2.2 artacak.

Artışlar, 200 levadan aşağı maaş alanların sayısını ciddi oranda düşürecek. Şu an 200 levadan aşağı maaş alanların sayısı 826 bin 253, ancak bu rakam 674 bin 123'e düşecek. Emekli maaşlarının tavan ücreti 770 leva olduğu için 52 bin 512 vatandaş reel artıştan yararlanamayacak. Nisan'dan itibaren asgarȋ yaş ve staj maaşı 150 leva, yaşı gelip de yeterli stajı olmayanlara verilecek sosyal yardım da 110 leva olacak. Dul maaşları da artacak.

1 Nisandan itibaren emekliler, artan maaşlarını NOİ'nin bölgelerdeki şubelerinden alacak. Mumnun olmayanlar, 3 ayın içinde NOİ'nin bölge müdürüne şikȃyette bulunma hakkına sahip. Emekli maaşlarının artışı, 2013 yılının sonuna kadar NOİ'nin harcamalarını 450 bin levaya çıkaracak.

Sosyal Politikalar Bakanı Deyana Kostadinova, emeklilere Paskalye ikramiyesi verilmeyeceğini, ısınmak için ayrılacak yardımların kesilmesi konusunda değişiklik yapmanın düşünüldüğünü söyledi. Kostadinova, maaşları artan emeklilerin, ısınmak için şu an yapılan yardımların gelecek mevsimde de kesilmeyeceğini garantilediğinin altını çizdi.

 

Aydın Osman | AJANS BG

Mart 30, 2013 | 1 yorum |

İşsizliğin önüne geçebilmek için 41 milyon leva ayrıldı

29 Mart 2013 Cuma |

Sosyal Politikalar Bakanı Deyana Kostadinova, Bulgar medyalarına
fakirlik ile işsizliğin önüne geçerek istihdam yaratmak için 40 milyon
967 bin 604 leva ayrıldığını bildirdi.
Sosyan Politikalar Bakanı, faaliyette bulunacak fazla zaman olmadığı
için Bakanlık'ın ayırdığı paraların, kriz paketi olarak
değerlendirmenin en akıllıca yol olduğunu belirtti.
Deyana Kostadinova, istihdamla ilgili ulusal eylem plȃnı için önceki
yıllarda 73 milyon levalık bütçe ayrıldığını, paraların bir kısmının
da oraya gidebileceğini kaydetti. Kostadinova "Bu parayla işsizler,
teşvik edilecek. Tekrar işe alınacak engelilere olduğu gibi küçük
çocuğu olan ve tekrar işine geri dönmek isteyen annelere de para
verilmesi güzel olur. Öncelikli olarak küçük ve orta boy işletmelerin
de faaliyete geçmesi için de malȋ destek sağlamak isteriz" dedi.
Bakan Kostadinova, 41 milyon levanın, elektrik su parası ödeyemeyecek
kadar fakir veya engelli çocuğu olan ailelere de ayrılacağının altını
çizdi.
Kostadinova, yardımların iki kısma ayrılacağını; 2012-2013 yılları
için ısınma enerjisi yardımı dilekçesi verip de dilekçeleri
onaylanmayan ve günde en çok 10 leva harcayarak geçinmeye çalışanlara
ayrılacağına vurgu yaptı. Deyana Kostadinova, bu vatandaşlardan belge
istenmeyeceğini, otomatik olarak onaylanacaklarını bildirdi ve bu
durumdaki vatandaş sayısının 36 bin civari olduğunu söyledi.
Kostadinova, yardımdan yararlanacak diğer grubun ise yardım dilekçesi
vermemiş düşük gelirliler olduğunu ve o grubun ısınma için harcayacağı
para aylık gelirini aşacağı önceden hesaplanmış olacağını açıkladı ve
havalar ısınmaya başlamasına rağmen şimdi de dilekçe verebileceklerini
söyledi.
Sosyal Politikalar Bakanı Kostadinova, 1 Nisandan itibaren emekli
maaşlarının artacağını doğruladı, ancak emekli grubuna Paskalye
yardımı yapılmayacağını da bildirdi.

Aydın Osman | AJANS BG
Mart 29, 2013 | 0 yorum |

Doğan'ın 59. yaşgününde gençlik teşkilatından mesaj


HÖH Gençlik Kolları, partinin eski genel başkanı ve ömür boyu 'fahri başkan' Ahmed Doğan'ın 59. Doğum gününü parti sitesinde yayınlanan şu mesajla kutladı. İşte haber.bg'nin Bulgarca'dan Türkçeye tercüme ettiği o mesaj:

'Doğum gününüz kutlu olsun Sayın Dr. Doğan! Teşkilatımızı Kurduğunuz için,
Beraber yaşama özgürlüğünü verdiğiniz için, Hata yapma olanağını verdiğiniz için,
sonunda ise Bağışlıyordunuz, Sizlere Minnettarız! Sağlık ve uzun ömürler dileriz!
HÖH Gençlik Kolları'

AJANS BG
Mart 29, 2013 | 3 yorum |

İlȃç fiyatlarına 1 yıl zam yok

Sağlık Bakanlığı, reçetesiz ilȃç fiyatlarını bir yıl artırmamayı
öngörüyor. Karar, büyük ihtimalle gelecek ay yürürlüğe girecek. Ecza
şirketleri, gelecek yıl Mayıs ayına kadar en çok satılan ilȃçların
fiyatlarıyla enflȃsyonun gidişatına göre oynayabilecek. Eczacılar, şu
an fiyatları diledikleri gibi artırabilmekte.
En çok kullanılan 2 bin 230 çeşit ilȃcın fiyatına dokunulmayacağı belirtildi.
Vitaminler, ağrı kesiciler ve grip ilȃçları reçetesiz satılır. IMS
Health Tıbbȋ İstatistik Ticaret Ve Müşavirlik Limited Şirketi'nin
verilerine göre geçen yıl Bulgaristan'da 341 milyon levalık reçetesiz
ilȃç tüketildi. Ortalama paketleme fiyatı 4.2 leva.
Daha önceki yıllara kıyasla geçen yıl fazla büyüme olmasa da reçeteli
ilȃç tüketimi 1 milyon 800 bin levaya ulaşarak %6.2 arttı. Bunun
nedeni grip vakalarının azalması, ilȃçların ucuzlaması ve
vatandaşların daha da fakirleşmesiyle açıklanmakta.
Geçen yıl ilȃç paraları devletten çok vatandaşın cebinden çıktı.
2012 yılında ilȃçlar için 1 milyar 3 milyon leva harcandı. 2011'e
kıyasla 40 milyon leva daha fazla. Sağlık Bakanlığı ise 2012'de 873
milyon, 2011'de de 801 milyon leva harcadı. 70 milyon levalık artış da
satışların tek merkezden denetlenmemesiyle açıklanıyor. Geçen yıl ilk
kez hastahanelerle klinikler kendi ilȃçlarını kendileri almaya
başladı.

Aydın Osman | AJANS BG
Mart 29, 2013 | 0 yorum |

Yurtdışında oy kullanacakların dikkatine


12 Mayıs milletvekili seçimleri içim yurtdışında oy kullanmak isteyen Bulgaristan vatandaşları İnternet üzerinden Merkez Seçim Komisyonu’nun (MSK) resmi sitesinde kayıt yaptırabilir. 
Yapılan açıklamada, ülke dışında açılacak sandıklarda oyunu kullanmak isteyen Bulgaristan vatandaşlarının sitedeki ilgili formu doldurmaları gerektiği belirtildi.

AJANS BG 
Mart 29, 2013 | 0 yorum |

Belediye Başkanıyla görüşemezse kendisini yakacağını söylüyor

Bir vatandaş, Filibe Belediyesi'nin kendisini yakmakla tehdit etti.
Bölge, yoğun polis ve itfaiye gözetimi altında. Alınan bilgiye göre
Filibeli vatandaş, belediyeye girerek "Belediye Başkanı İvan Totev'le
görüşemezsem kendimi yakarım" dedi.

Aydın Osman | AJANS BG
Mart 29, 2013 | 0 yorum |

Tsvetanov: Yasa dışı dinlemelerimi kanıtlarlarsa siyasetten çekileceğim

İstifa eden İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov, yasa dışı dinlemeleri
emrettiği kanıtlanırsa siyaseti bırakıp bütün Bulgarlardan özür
diyeceğine söz verdi.
Dün Bulgar Sosyalist Partisi'nin (BSP) Genel Başkanı Sergey Stanişev,
medyalara bizzat Tsvetanov'un emriyle yasa dışı dinlemeler yapıldığını
gösteren rapor sundu.
Stanişev, bilgilerin BSP merkezindeki servis mail adresine
gönderildiğini, gönderenin de İçişleri Bakanlığı (MVR) memuru olduğunu
söyledi. BSP Genel Başkanı, Başsavcı Sotir Tvatsarov'a ihbarda
bulunarak hemen kontrol etmesi için ısrarda bulundu. BSP lideri, bu
skandal gerçekse çok trajik bir durum olduğunu belirtti.
Genel Başkan, aldığı ihbarda yasa dışı dinlemelrin 2009'dan beri
Tsvetanov'un emriyle yapıldığının iddia edildiğini söyledi. Alınan
bilgiler, eski İçişleri Bakanının dinlemeler yapılması için bizzat
emir verdiğini gösteriyor.
Daha sonra Tsvetan Tsvetanov, çıkış yaparak Stanişev'in yalan
söylediğini, raporlarda doğruluk payı olmadığını, partisinin gereksiz
tartışmalara da girmeyeceğini söyledi. Tsvetanov "Avrupa
sosyalistlerinin liderinden daha fazla erkekçe davranış beklerdim.
Öyle biriden Bulgar kurumlarını seçim öncesi kampanyasına alet
etmesini beklemezdim" diye konuştu.

Aydın Osman | AJANS BG
Mart 29, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan, Türkiye’ye sattığı elektriğe kısıtlama getirdi


Bulgaristan’ın Türkiye'ye sattığı elektik enerjisinde Türkiye’deki teknik işlemler yüzünden kısıtlamaya gittiği bildirildi. Bulgaristan Ekonomi Bakanı Asen Vasilev, Türkiye’ye satılan elektrik enerjisini kısıtladıklarını ancak bunun geçici olduğunu belirterek ‘Türkiye, elektrik sisteminin, Avrupa ülkeleri elektrik şebekesine senkron paralel bağlantısı çalışmaları yürütüyor, bu nedenle verilen elektrik geçici olarak kısıtlandı’ dedi.

AJANS BG
Mart 29, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan'da olduğu gibi Kosova'da da üçüncü Türk partisi kuruluyor

28 Mart 2013 Perşembe |


Bulgaristan'da olduğu gibi Kosova'da da Türklere ait üçüncü Türk partisi kuruluyor. Balkan Günlüğü Gazetesinin haberine göre, yeni Türk partisinin en geç 2 ay içinde Kosova Merkez Seçim Komisyonu’na kaydını yaptırması bekleniyor. 
Kosova’da yakın bir süre içinde yeni bir Türk siyasi parti kuruluyor. KDTP’den (Kosova Demokratik Türk Partisi) kopmalarla kurulacak yeni bir Türk partisi, Kosova siyasi sahnesinde yer alacak. Yeni parti merkezinin Mamuşa ya da Priştine’de yer almasının  planlandığı öğrenildi. Kosova’da şu anda kayıtlı olarak 20 yıllık geçmişi olan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) ve Kosova Türk Birliği (KTB) faaliyet göstermekte.
AJANS BG
Mart 28, 2013 | 2 yorum |

Turkcell, Globul için son teklif verme süresini bir ay uzattı

Yunanistan merkezli telekom operatörü OTE, Turkcell TCELL ve Türk Telekom'un TTKOM da ilgi gösterdiği ve satışta 700 milyon euro üzerinden değer bulması beklenen, Bulgaristan'daki birimi Globul için son teklif verme süresini bir ay uzattı.

Turkcell, Kasım ayında Globul'un yüzde 100 hissesi için bağlayıcı olmayan ön teklif vermişti. Kaynaklar, Globul'un satış süreciyle Turkcell veTürk Telekom'un yanı sıra, Norveç'ten Telenor ve 


SON GÜN 18 NİSAN
Konuya ilişkin bilgisi olan bir kaynağa göre, bağlayıcı tekliflerin 18 Mart itibariyle verilmesi bekleniyordu ancak OTE hem şirket hem de ilgililerin hukuki dokümanları hazırlamak için ek süre istemesi nedeniyle süreyi uzattı. Bir başka kaynak da, "Son teklif verme süresi 18 Nisan'a kadar uzatıldı" dedi.

BORÇ FİNANSMANI İÇİN SATIYOR
OTE, 2014 yılı başında yeniden finanse edilmesi gereken 1,65 milyar euroluk borcu için, Bulgaristan'ın ikinci büyük mobil operatörü olan Globul'u satmayı planladığını geçen yıl duyurmuştu.
OTE CEO'su Michael Tsamaz, Mart ayı başında yaptığı açıklamada ise, tahvil ihracı yoluyla 700 milyon euro sağlayan ve uydu birimi Hellas SAT'ı 208 milyon euroya satan şirketin Globul'un satışından vazgeçebileceğini söylemişti.OTE'de yüzde 40 payı bulunan Deutsche Telekom de ilgi gösterdiğini söylemişlerdi.

                                                                                                                                                      

Turkcell ve Türk Telekom, Globul'u satın almak istiyor

2 Şubat 2013 Cumartesi


Türk Telekom, Bulgaristan'da iki ayrı telekom şirketine birden talip olurken aynı şirkete Turkcell de teklif verdi. Türk Telekom'dan Kamuoyunu Aydınlatma Platformu'na gönderilen açıklamaya göre, şirketin...


Turkcell ve Türk Telekom, Globul'u almak istiyor

21 Kasım 2012 Çarşamba


Turkcell ve Türk Telekom , bölgesel genişleme ve çevredeki yatırım potansiyellerini değerlendirme stratejileri kapsamında Bulgaristan’ın ikinci büyük mobil iletişim şirketi Cosmote Bulgaria Mobile...


17 milyon yılbaşı mesajı gönderildi

2 Ocak 2013 Çarşamba


Bulgaristan'da faaliyet gösteren üç gsm operatörlerinin verilerine göre, yılbaşı gecesi toplam 17 milyon kısa mesaj gönderildiği açıklandı. M-tel'in aboneleri 6 milyon 300 bin kısa mesaj göndererek...
Mart 28, 2013 | 0 yorum |

Edirne Emniyet Müdürü Ceylan Kırcaali'de


Edirne İl Emniyet Müdürü Cemil Ceylan, Kırcaali Emniyet Müdürü Valeri Baranov’u ziyaret etti. Daha sonra Kırcaali Müftülüğü’ne geçen Ceylan ve beraberindekiler Kırcaali Müftüsü Beyhan Mehmet ile görüştü.



Mart 28, 2013 | 0 yorum |

Otobüs Yakan İşadamı Altunhan Tüm Yatırımlarını Bulgaristan'a Yapacak


Edirne’de yaşanan otogar gerginliğini protesto etmek için Şubat ayında otobüs yakma girişiminde bulunan işadamı Mustafa Altunhan, Edirne’deki tüm yatırımlarını satma kararı aldı. Otogarın yanı sıra ulaşım ve turizm sektöründe yatırımları bulunan Altunhan, “Anladım ki Edirne’de Edirneli bir işadamı olarak iş yapmak zor. Bundan sonraki yatırımlarımı Bulgaristan’a yapacağım” dedi.
Edirne Belediyesi’nin açtığı ihale sonucu Edirne Şehirlerarası Otobüs Terminali’ni 7 yıllığına kiralayan Edirneli işadamı Mustafa Altunhan isyan bayrağını çekti. İhalenin üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçtikten sonra başta otogar olmak üzere Edirne’deki otel ve otobüs yatırımlarını satma kararı alan Altunhan, “Büyük haksızlığa uğradık. Bu şehirde insanlar yasaları tanımıyor” dedi. Altunhan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
‘BENİ BİTİRDİLER AMA…’
“Ailece aldığımız karar gereği Edirne’deki tüm yatırımlarımızı satışa çıkardık. Haklı olduğumuz halde az kalsın haksız duruma düşürülecektik. Bu şehirde haksız uygulama yapanlar var. Aralarında bürokratlar da var. Onların hepsini Allah’a havale ediyorum. Beni bitirdiler ama onların yanına bırakmayacağım. Cumhurbaşkanına kadar şikâyet edeceğim. 50 araçtan oluşan otobüs filomuz da dâhil, tüm yatırımlarımızı satacağız. Yeni yatırımlarımızı Bulgaristan’a yapacağız.”

OTOBÜS YAKMIŞTI

Otogar’ı 7 yıllığına kiralayan Altunhan Şirketler Grubu, Edirne’ye yeni gelen bir otobüs firmasının yasal olmayan yollarla otogarın yanındaki bir benzinliği terminal olarak kullanması üzerine gerekli makamlara şikâyetlerde bulunmuş ancak hiçbir sonuç alamamıştı. Bunun üzerine şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunhan da otobüs yakarak bu durumu protesto etmişti.
IHA
Mart 28, 2013 | 0 yorum |

Doğan ile Mestan, Kırcaali milletvekili adayı listesine yeni isim ekleyecek

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) yönetiminin protokolünde de
belirlendiği gibi Kırcaali'den seçilecek milletvekili adayları
listesinin ilk üçünde Lütvi Mestan, Saliha Emin ve Necmi Ali yer
alacak.
HÖH'ün fahrȋ başkanı Ahmet Doğan, Remzi Osman ile Ünal Lütvi gibi eski
HÖH'lülere kendisini örnek gösterek onlara Meslis'ten çekilmeleri
çağrısında bulundu.
HÖH çevrelerinde "HÖH'ün Fahrȋ Başkanı Ahmet Doğan ile lideri Lütvi
Mestan, başka bir seçeneğe de hazır: seçilecek ilk beşin arasına
belediye meclislerinde yer almamış bir ya da iki aday eklemek. Bu,
diğer partilerin gösterdiği adaylarla ilgili yapılan analiz sonrası
belirlenecek. Seçmenlerin beklentileriyle ilgili nabız da yoklanmakta"
diye konuşuluyor.

Aydın Osman | AJANS BG
Mart 28, 2013 | 1 yorum |

Bomba ihbarı, Adliye'yi boşalttırdı

Bu sabah yine bomba ihbarı yüzünden Sofya'daki Adliye Sarayı
boşaltıldı. Bulgar medyası, ihbarın bu sabah saat 8:50'de yapıldığını
bildirdi. Alınan bilgilere göre acil servis 112'ye erkek sesine sahip
biri ihbarda bulundu. Şu an bina tamamen boşaltıldı. Güvelik güçleri
bomba araması yapıyor.

Aydın Osman | AJANS BG
Mart 28, 2013 | 0 yorum |

Seçimlerde GERB %30, BSP de %16 oy alacak

20 gün önce yapılan bir ABD araştırmasına göre Bulgaristan'da seçimler
bugün yapılsa GERB %30, BSP de %16 oy alır.
Bulgar medyaları, araştırmayla ilgili 'Amerika'nın yaptığı araştırma,
ülkemizdeki sosyologları şoke etti' ifadelerine yer verdi. Yapılan
araştırma, değişik siyasȋ çevrelerde itiraz ya da memnuniyet gibi
farklı tepkilere yol açtı.
Sosyologlar "Bu kadar protesto ile eleştirinin ardından bu kadar büyük
fark açıklanamaz. Araştırma ülkemizdeki Amerikan Büyükelçiliği'nin
bilgisi dahilinde gerçekleştirilmiştir" diyor. Bulgar medyası, ABD
Büyükelçiliği'nin, Amerika'nın araştırmaları finanse edip etmediği
konusundaki soruları cevaplamadığını söylüyor.

Aydın Osman | AJANS BG
Mart 28, 2013 | 0 yorum |

UHÖH ile HŞHP koalisyonuna ajanlık belgesi engel oldu

Güner Tahir’in Ulusal Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (UHÖH) ile Kasim Dal’ın kurduğu ve Genel Başkanlığını Korman İsmailov’un yürüttüğü Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HÖHP) arasındaki koalisyon görüşmeleri, Tahir’in komünist istihbarat örgütüne çalıştığını gösteren dosya yüzünden sona erdi.
    HŞHP’nin kuruluş belgelerinde totaliter komünist sistemin istihbarat örgütü DS ile işbirliği yapmış şahıslarla işbirliği yapılamayacağı, bu kişilerin partide yönetici olmayacağı şartı bulunuyor. Güner Tahir’in ise ilgili devlet komisyonunca açıklanan ve DS’ye çalıştığını gösteren belgeler bulunuyor.  
İşte o belge:





Решение № 14 на КРДОПБГДСРСБНА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
КОМИСИЯ ЗА РАЗКРИВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ И ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА
ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ КЪМ ДЪРЖАВНА
СИГУРНОСТ И РАЗУЗНАВАТЕЛНИТЕ СЛУЖБИ НА БЪЛГАРСКАТА
НАРОДНА АРМИЯ


Р Е Ш Е Н И Е №14 / 04.09.2007 г.
   Комисията за разкриване на документите и за обявяване на 
принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и 
разузнавателните служби на Българската народна армия на основание чл. 26, 
ал. 1, т. 2 и т. 3 от Закона за достъп и разкриване на документите и за 
обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна 
сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия 
извърши проверка на лица по чл. 3, ал. 1, т. 2 – народни представители във 
7-о Велико народно събрание, 36-о Народно събрание, 37-о Народно 
събрание, 38-о Народно събрание, 39-о Народно събрание и 40-о Народно 
събрание 
   След като проучи и обсъди наличните материали Комисията за 
разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български 
граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на 
Българската народна армия 
 
Р Е Ш И : 
 
   установява и обявява принадлежност към органите по чл. 1 от Закона 
за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на 
български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на 
Българската народна армия на следните лица:

 

Гюнер Бехчет Тахир

Три имена
Гюнер Бехчет Тахир
Дата на раждане
24.07.1961 г.
Място на раждане
С. Самуил, обл. Разград
Вербувал го служител
Стайчо Любенов Стайков на 21.05.1980 г.
Ръководил го служител
Стайчо Любенов Стайков; Благой Златков; Станчо Армянов
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството
Управление 03, отдел 11, отделение 04-ВКР-ДС
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството
агент
Псевдоними
Георгиев
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1
Документи от ръководилия го щатен служител; картон обр. 4; лично дело рег. № 57161 и работно дело рег. № 57161
Снемане от действащия оперативен отчет

Публична длъжност или публична дейност
Народен представител в 37-о Народно събрание, Народен представител в 38-о Народно събрание
Mart 28, 2013 | 8 yorum |

Bulgaristan-Türkiye sınırındaki ‘altın göl’ özelleşti

27 Mart 2013 Çarşamba |


Kapıkule’den Bulgaristan’a girişlerde araçların dezenfeksiyonu için kullanılan çukur özelleşti.
Türkiye’den Bulgaristan’a Kapıkule Sınır Kapısı’nın hemen çıkışında, Bulgar tarafında araçların içinden geçmek zorunda bırakıldığı dezenfekte çukurunun işletmesi özel bir şirkete verildi.
Yıllarca Bulgaristan sınır veteriner kurumu tarafından çukurdan geçen araçlardan toplanan dezenfekisyon ücreti artık özel şirket tarafından tahsil edilecek.
Çukurla ilgili geçtiğimiz yıllarda ortaya çıkan yolsuzluk olaylarından sonra dezenfekte çukuruna kimyasal maddeler yerine sadece su doldurulduğu, böylece de devlet memurlarının haksız yere para kazandıkları iddialarının ardından özel şirkete devredilen dezenfeksiyon çukuru, Bulgaristan’da ‘altın göl’ olarak biliniyor
Yetkililerin yaptığı açıklamada ise dezenfeksiyon ücretlerine zam yapılmayacağı ve fiyatların aynı kalacağı belirtildi. Halihazırda Türkiye’den Bulgaristan’a giriş yapan özel araçların sürücüleri 2 Avro, yük aracı ve otobüs şoförleri ise 10’ar Avro 'araç dezenfekte ücreti' ödemek zorunda.
AJANS BG
Mart 27, 2013 | 0 yorum |

Kendísini yakanlar deli değil

Bulgar medyasına konuşan Psikyatrist Dr. Veselin Gerev "Kendisini
yakanların psikolojik sorunları var görüşü tamam yalnış" dedi. Gerev
"Onlar sıradan sorunları olan ve kendilerine dikkat çevrilmemiş
insanlar. Onları deli göstermek bazılarının işine gelebilir, fakat
onlar deli değil" diye açıkladı. Dr. Veselin Gerev kendisini
yakmaların artacağına da işaret etti. Gerev "Amaç toplumu ürkütmek
değil, insanların zamanında uzlmana baş vurması. Kendisini yakmalar
bir çeşit kendisine yönelik saldırganlıktır ve dikkat arayışıdır" diye
kaydetti.
Psikyatrist, şu an yapılan en büyük arsızlığın, kurumların her şeyin
yolunda olduğu iddia etmesi olduğunu belirtti. Uzman, ülkedeki durumu
psikoterör olarak değerlendirdi ve şampanyayla şişeyi kımıldatmaya
benzetti.

Aydın Osman | AJANS BG
Mart 27, 2013 | 0 yorum |

Korman İsmailov, Lütvi Mestan'a karşı

Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) Genel Başkanı Korman İsmailov,
adaylığını Kırcaali'nden koyarak seçimlerde HÖH lideri Lütvi Mestan'la
yarışacak.
Korman İsmailov, HŞHP ile Ulusal İstikrar ve Yükseliş Hareketi (NDSV)
partisinin listesinden birinci sırada aday gösterilecek. HŞHP'liler,
listedeki ikinci adayın da kendi partisinden olmasını istemesine
rağmen NDSV'li Vasil Donçev'in ikinci sırada olma ihtimali yüksek.
HŞHP ile NDSV'nin seçim öncesi koalisyonu, önümüzdeki birkaç gün
içinde ilȃn edilecek. HŞHP, şu an diğer partilerle de müzakereler
yürütüyor. HŞHP'nin Demokratik Güçler Birliği (SDS) partisi ile
müzakereleri suya düştü.

Aydın Osman | AJANS BG
Mart 27, 2013 | 10 yorum |

Geçici hükümetin bankalara 2.222.498 leva borcu var

Trud gazetesinin yaptığı araştırmaya göre geçici hükümetin
bakanlarının Bulgaristan ve yurtdışındaki bankalara 2.222.498 leva
borcu var.
Hesabı en kabarık bakan ise Çevre ve Sular Bakanı Yuliyan Popov. Tam
210.523 İngiliz sterlini (484.207 leva) kredi çektiği ortaya çıktı.
75.414 avro (147.811 avro) ile Maliye Bakanı Kalin Hristov ikinci
yerde. Maliye Bakanı, önce 28.923 avro konut kredisi, daha sonra da
46.491 tüketici kredisi çekti. Başbakan Yardımcısı ve Sosyal
Politikalar Bakanı Deyana Kostadinova 43 bin avro (84.280 leva) ipotek
kredisiyle üçüncü sırada. Ekonomi Bakanı Asen Vasilev, Hırvat
üniversitesine 50 bin dolar (75.500 leva) yüksek öğrenim kredisiyle
dördüncü yeri aldı.
Başbakan Yardımcısı ve Bölgesel Gelişim Bakanı Ekaterina Zaharieva 40
bin leva ile daha düşük kredi çekenler arasında yer aldı. Üstelik
Ekaterina Zaharieva, doğabilecek olası çıkar çatışmasının önüne
geçebilmek için eşinin A ile A Mimarları (A i A arhitekti) şirketinden
boçr aldığını bildiren tek bakan. Ardından Avrupa Fonlarından Sorumlu
Bakan ve Üçüncü Başbakan Yardımcısı İliyana Tsanova geliyor. Tsanova
13 bin İngiliz sterlini (29.900 leva) çekti. Adalet Bakanı Dragomir
Yordanov da 10 bin leva ile kredi limitini aştığını, 10 bin leva limit
de kradi kartında olduğunu bildirdi. İçişleri Bakanı Petya
Pırvanova'nın da 2010 yılında 36 ay vadeli 10.500 leva tüketici
kredisi çektiği belirtildi.
Marin Raykov başta olmak üzere diğer 8 bakanın bankalara borcu
olmadığı açıklandı.

Aydın Osman | AJANS BG
Mart 27, 2013 | 0 yorum |

Üçüncü Türk partisi de kaydını yaptırdı


Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ile Hürriyet ve Şeref Halk Partisinden (HŞHP) sonra Genel Başkanı Güner Tahir’in olduğu Ulusal Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi de (UHÖH) Merkez Secim Kurulu’na kaydını yaptırdı. 
Böylece UHÖH partisi. 12 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek milletvekili seçimlerine katılmaya hak kazandı.
  Siyasi gözlemciler, seçimlere birkaç ay kala varlığını tekrar hatırlatan UHÖH’ün önemli bir başarı gösteremeyeceğini belirtiyor.
  Güner Tahir'in partisini Türkiye'deki göçmen derneklerinden Bultürk destekliyor. 

AJANS BG
Mart 27, 2013 | 2 yorum |

AGİT, Bulgaristan'a 240 uluslararası gözlemci gönderecek

26 Mart 2013 Salı |

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), erken genel seçimler
için uluslararası gözlemci gönderme kararının ardından sitesinde
seçimleri gözetleme misyonunu genişletmeyi öneren raporunu yayınladı.
2011 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gözetleme misyonu sınırlıydı. Şimdi
ise 240 uluslararası gözlemci göndermeyi öneriyor. Raporda AGİT
temsilcilerinin birçok vatandaşla görüştüğü ve bütün temsilcilerin,
uluslararası gözlemcilerin gerekli olduğuna vurgu yaptığı yazıyor ve
28 Şubatta feshedilen hükümetin Dışişleri Bakanlığı'nın, AGİT
gözlemcilerini davet ettiği vurgulanıyor.
AGİT, raporunda seçim günü genişletilmiş ve coğrafȋ açıdan kapsamlı
gözetim sağlanması için 22 uzun vadeli, 220 de kısa vadeli gözlemci
gönderilmesini teklif ediyor.

Aydın Osman | AJANS BG
Mart 26, 2013 | 0 yorum |

Şair Naci Ferhadov’u kaybettik



Bulgaristan’da seçkin Türk şairlerinden Naci Ferhadov’un bu sabah Sofya’da vefat ettiği bildirildi. Naci Ferhadov, 10 Mart 1940’ta Kırcaali İli Ardino Belediyesi Dyadovtsi köyünde doğdu. İlköğrenimini doğduğu köyde yaptı. Ardino Türk Lisesi’nden (1957) sonra Sofya Üniversitesi’nin Oryantalizm Bölümü’nü bitirdi (1962). Doğduğu bölgede çeşitli aralıklarla öğretmen, eğitmen, lisede müdür yardımcılığı, yerel gazetede redaktörlük yaptı. Yirmi yılı aşkın bir süre, Sofya’da yayımlanan Yeni Hayat - Novjivot dergisinin “Kültür” şubesi sorumlusu olarak çalıştı. Daha sonra Bulgaristan Milli Radyosu’nun Türkçe Yayınlar Bölümü’nde program sunuculuğu ve redaktörlük yaptı.



Edebiyat serüveni henüz okul çağındayken Türkçe yazdığı şiir denemeleriyle başladı. Bu şiirlerin çoğu o yıllarda (1950’liler) Türkçe çıkan gazete ve dergilerde yayımlandı. Bulgarca yazdığı şiirler basında 1970’li yılların başlarında görülmeye başladı. Edebiyat çevrelerinde ilgiyle izlenen şair, yeteneğinden dolayı Bulgar Yazarlar Birliği’ne üye olarak kabul edilen ilk Bulgaristan Türk’ü oldu (1976). Türk adlarının değiştirilmesini izleyen dönemde (1984-1985) Aleksey Brezin imzasını kullanmak zorunda kaldı. Birçok Türk şairinin şiirlerini Bulgarcaya çevirdi, Türkçe yayınlanmış dört şiir kitabı mevcut. 



kircaalihaber.com
Mart 26, 2013 | 0 yorum |

Lütvi Mestan: ‘Kasım Dal’ın başarılı olması için neden yok’

Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) Genel Başkanı Lütvi Mestan, Kasim Dal’ın kurduğu Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) ile ilgili bir soruya cevap verirken başarılı olmaları için herhangi bir sebebin olmadığını belirtti.
Mestan, her zaman HÖH’ün seçmenini hedef alan kopya parti kurma girişimleri olduğunu kaydetti.

AJANS BG
Mart 26, 2013 | 3 yorum |

Kasim Dal’ın partisi il ve ilçe teşkilatlarını önemsiz kıldı


Kasim Dal’ın partisi il ve ilçe teşkilatlarını önemsiz kıldı
Siyasette yeni bir ahlak iddiasında bulunan Kasim Dal’ın partisi, milletvekili adayı belirleme prosedürünün o kadar da demokratik olmadığı ortaya çıktı. Korman İsmailov başkanlığındaki Kasim Dal’ın partisi “erken genel seçimlerin acil olarak düzenlenmesini” bahane ederek, kısaltılmış bir prosedür teklif etti ve buna göre, partinin tüm ilçe teşkilatları başkanları, milletvekili gösterilen tüm adayları, herhangi bir oylama olmadan, bir toplantı yapmadan, bir değerlendirmede bulunmadan partinin icra kuruluna sunması gerekiyor.
Bu şekilde parti icra kurulu, milletvekili listelerindeki sıralamayı kendi başına belirleyecek. Bu da şu anlamına geliyor: milletvekili listelerindeki sıralama sadece parti yönetimi tarafından belirlenecek ve bu sözü geçen süreçte, zaten az sayıdaki il ve ilçe teşkilatları gereksiz bir role bürünecek ve parti yönetiminin kâtipleri olarak görev alacak.
Milletvekili adayı belirleme prosedürünün sonunda, milletvekili listelerinin sıralaması, partinin seçime katılma şekline bakılmaksızın yapılacağı ifade ediliyor.  Bu da Demokratik Güçler Birliği’yle yürüttüğü koalisyon müzakerelerinin başarısızlığından sonra, Boyko Borisov’a yakın başka bir siyasi formasyonla, koalisyon kurma umudunun devam ettiğini gösteriyor...

haber.bg
Mart 26, 2013 | 0 yorum |

Avrupa Komisyonu: Bulgaristan en fakir AB ülkesi

Avrupa Komisyonu, Bulgaristan'la ilgili bölümde Bulgaristan'ı en fakir
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke olarak tanımladı. AB'nin sosyal
durumunu inceleyen analiz, Bulgaristan'da fakirlik oranının, Avrupa
Birliği ortalamasının 5 katı olduğunu gösteriyor.
Bulgaristan ile ilgili bölümde ülkenin bütöesinin düzeldiğini, ancak
buna karşılık olarak fakirliğin arttığını yazıyor.
AB komisyonu, yüksek elektrik faturalırının, hükümetin istifasına yol
açan protestolara sebep olduğunu belirtti. Bulgaristan'daki
ailelerinin gelirlerinin büyük bir kısmının elektriğe yapılan
harcamalara gittiğininin altını çizdi. Analiz, aylık gelirlerin
%85'nin ev ihtiyaçları için harcandığını, halkın %44'ü de ciddi bir
yoksulluk çektiğini gösteriyor. Bulgaristan nüfusunun %49'u fakir.
Çocukların %52'sı, emeklilerin de %61'i aşırı sefalet içinde. Geçen
yılın sonuna doğru ülkedeki istihdamda da ciddi bir düşüş yaşandığı
kaydediliyor.
Buna bağlı olarak olumsuz demografik koğullar da ekleniyor.
Araştırmaya göre Bulgaristan'da kadınlar ortalama 78, erkekler de 71
yıl yaşıyor.

Aydın Osman | AJANS BG
Mart 26, 2013 | 1 yorum |

HŞHP seçimlere katılmak için mahkeme kaydını aldı

Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HÖHP) 12 Mayıs günü gerçekleştirilecek genel seçimlere katılımının önüne açan mahkeme kaydını tamamladı. 
Resmi gazetede (Dırjaven vestnik) bugün yayınlanan kararla HŞHP resmiyet kazandı. 
Parti, milletvekili adaylarını komünist rejimin istihbarat mrgütü DS'ye ajanlık yapmamış vatandaşlar arasından seçileceğini beyan ediyor. 

AJANS BG 

Mart 26, 2013 | 0 yorum |

HÖH Heyetinden Çorlu Belediye Başkanına Ziyaret

Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) Genel Başkan Yardımcısı Ruşen Rıza, HÖH'den Avrupa Parlamentosu'nda görev yapan milletvekili Metin Kazak, HÖH Trakya Sorumlusu Nevzat Akıncı, Mayıs 2013'te yapılacak genel seçimler öncesinde Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan'ı ziyaret etti.

Çorlu Belediye Başkan Yardımcıları; Serhad Çatalkaya, Ahmet Sarıkurt ve Erdoğan Demirci, Tek Rumeli Televizyonu Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Baykal, Çorlu Balkan Türkleri Derneği Başkanı Sezgin Engin ve BİSADER Genel Başkanı Nuh Nuhoğlu'nun da hazır bulundu ziyarette, Rıza ve Kazak Bulgaristan'da Mayıs 2013'te yapılacak seçimlerde Çorlu'da ikamet eden çifte vatandaşlardan Türkiye'de oy kullanabilmeleri için beyanname toplandığını ve maksimum düzeyde katılımın gerçekleşmesini hedeflediklerini belirttiler.

HÖH heyetiyle bir süre görüşme yapan Başkan Baysan, Çorlu'da çifte vatandaşlığı olan göçmenlerin Bulgaristan genel seçiminde oy kullanabilmeleri için her türlü desteği vermeyi hazır olduğunu ifade etti. Daha sonra iki ülke arasında kültürel ve sosyal ilişkileri geliştirmeye yönelik olarak yapılabilecek çalışmalar hakkında konuşuldu.


kanal59
Mart 26, 2013 | 3 yorum |