Popüler Yayınlar

Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Türkiye’deki erkekleri binlerce euro ile dolandıran ‘alocu’ya karşı açılan dava Bulgarca yüzünden ertelendi

31 Mayıs 2013 Cuma |

Türkiye’de çok sayıda erkeği telefon ve internet aracılığıyla evlenme ve birlikte olma vaadiyle binlerce euroyla kandıran Resmiye Ramadan’a karşı açılan dava Bulgarca bilmediği için ertelendi.
Razgrad’ın Studenets Köyünde yaşayan 31 yaşındaki Resmiye Ramadan’a karşı açılan davanın bugünkü duruşmasında hakim, Ramadan’ın Bulgarca bilmemesi nedeniyle davayi ileri bir tarihe erteledi. Davaya bakan Razgrad İl Mahkemesi hakimi bir sonraki duruşma için Türkçe tercüman istedi.
İFADESİNİ OKUYAMADI
Hakim, druşmaya avukatıyla gelen Resmiye Ramadan’dan mahkemeye sunulan kendi ifadesini sesli okumasını istedi. Ramadan’ın kendi ifadesini okuyamaması üzerine de dava ilerki bir tarihe ertelenerek, Türkçe tercüman çağırılmasına karar verildi.
SUÇLAMA TÜRK ERKEKLERİNİ DOLANDIRICILIKTAN DEĞİL, VERGİ ÖDEMEMEKTEN
Türk erkeklerini binlerce euro ile dolandıran Resmiye Ramadan, sözkonusu dolandırıcılık için suçlanamıyor çünkü bu doğrultuda mahkemeye sunulabilecek kanıt bulunmuyor. Ramadan, Türkiye'deki erkeklerden elde ettiği yaklaşık 50 bin euronun vergisini ödemediği için mahkeme karşısına çıkmak zorunda kaldı.

Ajans Bg
...............................................................................................
İLGİLİ HABER:

‘Alocu’ların arkasında eski istihbarat uzmanları var

22 Nisan 2013 Pazartesi


Yıllarca Türkiye’deki erkekleri tuzağına düşürüp, para sızdıran, aşık eden, psikolojik bunalıma kadar sürükleyen ve ‘alocu’ kadınlar olarak bilinen Bulgaristanlı telefon dolandırıcılarının çeteleştiği,...


Razgradlı ‘alocu’ kızdan, Türk vatandaşına 91 bin Avroluk kazık

15 Haziran 2012 Cuma


Razgrad’ın Podayva Köyünde yaşayan 23 yaşındaki bir ‘alocu’ kız, Türkiye’de yaşayan bir erkeğin 91 bin Avrosunu evlilik aldatmacasıyla aldı. Razgrad polisinden verilen bilgiye göre, çeşitli...


Bulgaristan'daki 'alocu'ya 20 bin lira gönderdi, yandım anam dedi...

22 Nisan 2013 Pazartesi


Edirne'de 45 yaşındaki Hasan K., Bulgaristan'dan kendisini arayan ve yardım isteyen kadına para yatırmak için PTT şubesine gitti. Güvenlik görevlisi,polis, Cumhuriyet Savcısı ve gümrük
Mayıs 31, 2013 | 0 yorum |

TV7 Genel Müdürüne canlı yayında saldırı

Bulgaristan'ın kuzeybatısındaki Montana şehrinde TV7 adlı özel televizyonun Genel Müdürü Nikolay Barekov, canlı yayın sırasında saldırıya uğradı.

Barekov'a, "Sansürsüz Bulgaristan" adlı programı sunarken, Montana meydanında kalabalık arasından aniden çıkan iki kişi saldırdı.

Roman kökenli saldırganlar, Barekov ve ekibine, içinde insan dışkısı bulunan iki naylon torbası attı. Eylem sonucu canlı yayın durdurulurken, Barekov, saldırının planlandığından önceden haberdar olduğunu, polisten destek talep ettiğini ancak çağırısının ciddiyete alınmadığını söyledi.

Barekov, saldırının sorumluları olarak kişisel anlamda kavgalı olduğu eski Başbakan Boyko Borisov ve eski İçişleri Bakanı Tzvetan Tzvetanov'u gösterdi.

TV Genel Müdürü, saldırganların 300'er leva (150'şer avro) para karşılığı eylemi yaptıklarını öne sürdü.

Gazeteci Barekov, Borisov ve Tzvetanov ile yakın olduğu dönemde iki politikacıya sıklıkla stüdyosunda yer veriyordu. Ülkede 12 Mayıs'ta yapılan erken genel seçimin arifesinde, Kostinbrod'de kaçak seçim pusulaların basıldığı bir matbaanın ortaya çıkarılması sonucu Barekov, Boorisov'un lideri olduğu Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin seçimleri etkilemek üzere 350 bin ek pusula bastırdığını iddia etmişti.
AA
Mayıs 31, 2013 | 0 yorum |

BAF: 'Milan Milanov'un Kırcaali Valisi Olmasına Karşıyız'

Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin,  Başbakan Plamen Oreşarki’den Kırcaali valiliğine atanması öngörülen Milan Milanov’un bu göreve getirilmemesini istedi.

Mümin, Oreşarski’ye gönderdiği mektupta, Milanov’un, geçmişte Türklere yapılan baskılar sırasında komünist rejimin yöneticilerinden biri olduğunu belirterek, ‘Böyle bir atamayı doğru bulmuyoruz ‘ dedi. 


Bulgaristan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu
Başbakanı Plamen Oreşarski’ye
Knez Dondukov Bulvarı, Nu: 1
1000 (1194) Sofya

M E K T U P

Sayın Oreşarski,

   Bulgaristan Cumhuriyeti’nin Başbakanı seçilmenizden dolayı sizleri tebrik eder, çalışmalarınızda başarılar ve makul kararlar almanızı dilerim.
   Sivil toplum kuruluşu başkanı olarak etnik olarak çok sayıda Türklük bilincine sahip ve Müslüman Bulgaristan vatandaşlarının görüşlerini savunur, Milan Milanov ile Trayan Babunski’nin Kırcaali valisi adayı gösterilmesinden Bulgaristan’da memniyetsizlik belirdiğini bildirmek isterim.   
  Sofya Askerȋ İl Savcılığı'nın (SVOP) listesindeki II – 048 No'lu 1999 yılı tarihli Bulgaristan Cumhuriyeti ve Avrupa hukuku ve Uluslararası hukuk ilkeleri ve normlarına tamamen aykırı Dava'nın işlemlerinin sonuçlandırılmasını talep ediyoruz, dava artık yirmi yıldan fazla zamandır soruşturuluyor (!). Totaliter rejimin baskıcı kesiminin, Soya Donüş Süreci diye bilinen Bulgaristan Müslümanlarına uygulanan asimilȃsyonu düzenleyip gerçekleştiren bütün mimarları ile üst düzey memurlarının büyük bir kısmı, şu an yaşayanlar arasında değil.
Bütün bunlar, (işlenen suçların kurbanlarının) hakkını hukukunu olumsuz etkiliyor, sonuç olarak da etkili yagıdan kaçınıldığını gösteriyor. 
Bölgedeki İdeoliji Kolu yöneticisi Milan Milanov ile BKP'nin yönetici üyesi Trayan Babunski gibi Bulgar Komünist Partisi'nin (BKP) Bölge Komitesi (OK)  ile doğrudan ilişkili insanların atanması; ikisinin de utanç verici sözde Soya Dönüş Süreci eyleminde aktif rol almaları kabullenilecek bir şey değil.
   Bulgaristan Adalet Federasyonu, bütün karma bölgelerde Soya Donüş Süreci'nde doğrudan rol almiş ve yönetimden çekilmek istemeyen ahlȃksızların aday gösterilip gösterilmediğini takip edecek.

   Girişimlerimizle ilgili sırasıyla insan haklarının uygulanmasından sorumlu birçok Avrupa kurumuna girişimlerimizle ilgili rapor hazırlamaktayız, Bulgaristan'daki Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçiliklerine de bildiriyoruz.


Mayıs 31, 2013 | 0 yorum |

Filibe Üniversitesi Türk Dili Bölümü öğrencileri Türkiye'ye gidiyor

30 Mayıs 2013 Perşembe |

Filibe Üniversitesi Filoloji Fakültesi bünyesinde yer alan Türk Dili Bölümü öğrencileri Edirne ve İstanbul’a gidiyor.

Filibe Üniversitesi Filoloji Fakültesi bünyesinde yer alan Türk Dili Bölümü öğretim görevlileri ve öğrencilerinden oluşan 31 kişilik bir heyet, 31 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında gerçekleştireceği Türkiye gezisi kapsamında, İstanbul’un tarihi ve turistik mekanlarını ziyaret edecek.  

Filibe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Jorjeta Çolakova başkanlığındaki heyet ayrıca, Edirne’ye de bir gezi programı düzenleyecek. 31 Mayıs Cuma günü Filibe’den yola çıkacak olan heyetin ziyareti, T.C. Filibe Başkonsolosluğu'nun desteği ile gerçekleştirilmekte.

Ajans Bg
Mayıs 30, 2013 | 0 yorum |

İçişleri Genel Sekreteri istifa etti

İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Kalin Georgiev istifa etti. 
Bakanlığın basın merkezinden yapılan açıklamada, Georgiev’in istifa gerekçelerine yer verildi. Georgiev, istifanın ani alınan bir karar  olmadığını, uzun süredir istifa konusunu düşündüğünü vurguladı.
Çalışma arkadaşlarına teşekkür ettiğini belirten Georgiev, son emir olarak ise ‘Sağ salim sevdiklerinizin yanına dönün’ dedi.

Ajans Bg
Mayıs 30, 2013 | 0 yorum |

DANS Başkanı istifa etti

Devlet Ulusal Güvenlik Ajansı (DANS) Başkanı Konstantin Kazakov istifa etti. 
Ajansın resmi web sitesinden verilen bilgide, Kazakov’un istifa mektubunu sunduğu belirtiliyor.

Kazakov’un istifa gerekçesi olarak ise ‘DANS’ın Bakanlar Kuruluna bağlı, ulusal güvenliğin korunması için oluşturulan bir birim olduğu, bu nedenle de Başbakanın kendi ekibini seçebilmesi’ gösterildi.


Ajans Bg
Mayıs 30, 2013 | 0 yorum |

‘Çocuk parası’ 240 levadan 310’a çıktı

Meclisin bugünkü oturumunda milletvekilleri doğum iznindeki annelere yapılan çocuk yardımı ücretinin 240 levadan 310’a yükseltilmesini onayladı. 

Böylece doğum yapan anneler cocuğun iki yaşını dolduruncaya kadar aylık 310 leva devletten yardım alacak.

Çocuk parasına zam yapılmasına ilişkin teklifler daha önce GERB ve BSP partileri tarafından verilmişti. GERB zamlı ücretlerin 1 Temmuz, BSP ise 1 Ekim tarihinden itibaren ödenmesini istiyor.

Çalışma ve Sosyal Politika Bakanı Hasan Ademov, ‘Mümkün olan herşeyi yaparak, zamlı ödemeleri gerçekleştirmek için gerekli parayı sağlamaya çalışacağız’ dedi.

Ajans Bg
Mayıs 30, 2013 | 0 yorum |

Eski İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov’un dokunulmazlığı kaldırılıyor

Tsvetan Tsvetanov
Eski İçişleri Bakanı Tsvetan Tsvetanov’un milletvekili dokunulmazlığı kaldırılıyor. 

Başsavcı Sotir Tsatsarov, savcılığın Tsvetanov’un dokunulmazlığının kaldırılmasını istediğini açıkladı. Tsvetanov’un milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması ve kendisine karşı soruşturma başlatılabilmesi için parlamentonun onayı istendi. Başsavcı Sotir Tsatsarov, parlamentonun Tsvetanov'un dokunulmazlığını kaldırması veya kendisinin vazgeçmesi halinde hemen soruşturma başlatılcağını vurguladı. 

 YASADIŞI TELEFON DİNLEME 

Tsvetanov'un, İçişleri Bakanı olduğu dönemde bakanlığın ilgili birimi çok sayıda siyasetçi, işadamı ve gazetecinin telefonalarının yasadışı şekilde dinlenildiği ortaya çıkmıştı.

 Ajans Bg
Mayıs 30, 2013 | 0 yorum |

Yeni hükümet hazır

29 Mayıs 2013 Çarşamba |

Bulgaristan’da 12 Mayıs'ta yapılan erken seçimle yenilenen parlamentoda yapılan oylamada, Oreşarski'nin sunduğu kabine, Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ile üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) desteğiyle güvenoyu aldı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, 240 sandalyeli parlamentodaki güven oylaması öncesinde, milletvekili sayısının 120'de kalarak bir eksik çıkması nedeniyle oturumun başlaması tehlikeye girdi. Bunun üzerine aşırı milliyetçi ATAKA partisinin lideri Volen Siderov son anda oturuma katılarak toplantı yeter sayısına ulaşılmasını sağladı.
Güven oylamasında Oreşarski hükümeti lehte 120 oy alırken, önceki dönemde tek başına iktidarda olan ve parlamentodaki en büyük gruba sahip Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin 97 milletvekili aleyhte oy kullandı. ATAKA'nın 36 milletvekili ise oylamaya katılmadı.
Bulgaristan anayasasına göre 121 milletvekiliyle toplantı yeter sayısı sağlanırken, güvenoyu için oturuma katılanların salt çoğunluğu aranıyor.
Sosyalist lider Oreşarski'nin başbakan seçilmesiyle Bulgaristan'da Şubat'tan beri süren siyasi kriz de aşılmış oldu. Ülkedeki ekonomik sorunlar nedeniyle gerçekleştirilen geniş katılımlı sokak gösterilerinin ardından Şubat ayında istifa eden eski Başbakan Boyko Borisov'un partisi GERB, 12 Mayıs'ta seçimlerinden birinci parti çıkmıştı. Ancak hiçbir parti, muhafazakar liderle koalisyon hükümeti kurmaya yanaşmamıştı.

"FIRTINALİ DENİZDEKİ BİR GEMİYE BİNDİ"
Eski Maliye Bakanı Oreşarski’yi başbakan adaylığına gösteren BSP'nin lideri Sergey Stanişev, parlamento genel kurulunda oylamanın ardından yaptığı konuşmada, “Oreşarski fırtınalı denizde, delik deşik edilmiş, yelkenleri yırtık, dümeni arızalı bir gemiye biniyor. Umarım bu gemiyi tamir eder, sakin sulara doğru götürür” ifadelerini kullandı.
HÖH lideri Lütvi Mestan da hükümete başarılar dilerken, "Borisov'un partisi GERB'i canavara dönüştürdüğünü ve şimdi bu canavarın Borisov'u parçalamaya hazır olduğunu" savundu. Bulgaristan’ın tek umudunun istikrarlı bir hükümete kavuşmak olduğunu söyleyen Mestan, “Zor günlerde çalışacak bu hükümete 100 gün değil, 100 saniyelik tolerans bile verilmeyecektir. Ancak yeni bir erken seçim ülke ekonomisini tamamen çökertebilir” dedi.
ATAKA lideri Siderov ise konuşmasında eski Başbakan Borisov’u hedef alarak, GERB’in Türkiye’nin isteklerine uygun politika yapmaya çalıştığını iddia etti. Siderov, Borisov'un sağ kolu olarak bilinen eski İçişleri Bakanı Tzvetan Tzvetanov’u, Ak Parti kurultayına katılarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın politikasına destek vermekle suçladı.
Parlamentoda beş saat süren oturumun ardından Başbakan Oreşarski ve yeni kabine üyeleri, bakanlar kurulu binasına geçerek, ülkeyi seçim sürecinde yöneten Marin Raykov başkanlığındaki hükümetten görevi devraldı.

TÜRK PARTİSİNDEN ÜÇ BAKAN
HÖH'ten Hasan Ademov, İskra Mihaylova ve Miryana Georgieva'nın yer aldığı yeni kabine şu isimlerden oluşuyor:
     -Başbakan Yardımcısı Adalet ve Avrupa Fonları Değerlendirme Bakanı Zinaida Zlatanova
     -Dışişleri Bakanı Kristiyan Vigenin
     -İçişleri Bakanı Tzvetlin Yovçev
     -Savunma Bakanı Angel Naydenov
     -Maliye Bakanı Petar Çobanov
     -Ekonomi ve Enerji Bakanı Dragomir Stoynev
     -Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Hasan Ademov
     -Çevre Bakanı İskra Mihaylova
     -Gençlik ve Spor Bakanı Miryana Georgieva
     -Ulaştırma Bakanı Daniel Papazov
     -Tarım Bakanı Dimitar Grekov
     -Kültür Bakanı Petar Stoyanoviç
     -Sağlık Bakanı Tanya Andreeva
     -Eğitim ve Bilim Bakanı Aneliya Klisarova
     -Yatırım Tasarlama Bakanı İvan Dimov
     -Bölgesel Gelişim Bakanı Desislava Terzieva
Mayıs 29, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan siyasi krizi aşmaya çalışıyor

Siyasi belirsizliğin yaşandığı Bulgaristan’da hükümeti kurma çalışmaları sürüyor. Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin başbakan adayı Plamen Oreşarski kabinesini Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’e sundu.
Eski Maliye Bakanı Oreşarski’nin kabine taslağında üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi’nden iki milletvekili de bakan adayı olarak yer alıyor.
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev söz konusu kararnameyi imzaladı: “Bulgaristan’da siyasetçilere güven kaybının yaşandığı bir dönemde çalışmanın kolay olmadığını biliyorum. Bu yüzden de böyle zor bir süreçte Oreşarski’nin başbakan olma sorumluluğunu alma kararına saygı duyuyorum.”
Parlamentonun bu Çarşamba günü yapacağı oturumda Oreşarski kabinesi güvenoyu almaya çalışacak. Ülkede 12 Mayıs’ta yapılan erken genel seçimden birinci çıkan Bulgaristan’ın Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin lideri Boyko Borisov hükümet kurma görevini kabul etmemişti.
euronews
Mayıs 29, 2013 | 0 yorum |

Meriç'in öte yakasında şenlik

28 Mayıs 2013 Salı |


Bulgaristan'da Maliye eski Bakanı Plamen Oresharski'nin başbakanlığında kurulan iki açık ve bir gizli ortaklı koalisyon hükümeti bugün işbaşı yapıyor. Böylece Meriç'in öte yakasında şenlikli günler başlıyor.
Neden şenlikli? Çünkü hükümetin iki ortağı Sosyalist Parti (SP) ile Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), 240 üyeli parlamentoda toplam 120 sandalyeye sahip. 120 üyenin 84'ü SP'den, 36'sı HÖH'ten. Koalisyon hükümetinin parlamentoda çoğunluğa ulaşabilmesi için dış desteğe ihtiyacı var. Bu destek de kimden geldi dersiniz? Cevap: Parlamentoda 23 milletvekiliyle temsil edilen ATAKA Partisi'nden.

HÖH, bilindiği gibi, Türk azınlığın partisi. ATAKA ise Bulgaristan'ı başta Türk azınlık olmak üzere Romanlar'dan ve diğer etnik kökenlilerinden temizlemek için yemin etmiş bir aşırı sağcı hareket.
Ateş ile barutun yan yana olması gibi bir şey.

Böyle bir hükümet nereye kadar gider? Her adımında ATAKA'dan destek sağlamak için uzun ve sıkı pazarlıklar yapmak, ciddi ödünler vermek zorunda kalacak SP-HÖH koalisyonu bu çileye ne kadar dayanabilir?
Cevap: Sofya'daki yaygın kanı, sonbahara, bilemediniz bu yıl sonuna kadar.
***

ATAKA'nın dış desteği de ilginç bir taktiğe dayanıyor: Parlamentodaki oylamalarda çoğunluğun 121'in altında kalmasını sağlamak.
Yani, birkaç ATAKA milletvekilinin oylamalara katılmamasıyla SP-HÖH koalisyonunun 120 üyesinin "Yeterli çoğunluk" olmasına imkân tanımak.
Bu taktiğin ilk provası geçen hafta parlamento başkanlığı seçiminde uygulandı ve başarılı oldu. ATAKA'lıların bir bölümü seçime katılmayınca Sosyalist Parti'nin adayı kolayca başkan seçildi.
***

Aslında SP ile HÖH arasında ilk ortaklık değil bu. 2005-2009 döneminde de ikisi birlikte hükümet kurdu. Ama o zaman üçüncü partiye ihtiyaç duymalarını gerektirmeyen çoğunlukları vardı.
Dış destekli yeni SP-HÖH hükümeti ise, biraz Türkiye'de 1990'lı yıllara damgasını vuran çok parçalı koalisyon hükümetlerini andırıyor.
Üstelik sadece hükümet değil, parlamentonun tümü Bulgar halkının çoğunluğunu temsil etmiyor.
Seçimde oy kullananların oranı sadece yüzde 51.33'te kaldı.
Ayrıca oy kullananların yüzde 24.3'ünün oyları çöpe gitti. Seçim barajını aşamayan partilere verildiği için.
Bitmedi... Parlamentoda temsil edilen partilere verilen oyların en az yüzde 11-12'si satıldı! Nasıl? Özellikle Roman kökenli seçmenler ile yoksul Bulgar köylüleri 100 leva (50 euro) bastıran partiye oylarını verdiler.
Tam da seçim günü ortaya çıkarılan 350 bin sahte, daha doğrusu ihtiyaç fazlası oy skandalından hiç söz etmeyeyim. 25 milletvekilliğine denk düşen hayali seçmenlerin bu oyları sandığa gitseydi, parlamentonun görünümü kim bilir ne kadar değişik olacaktı.
"Meriç'in öte yakasında şenlikli günler başlıyor" kehanetinde haksız mıyım?

Sabah Gazetesí
Mayıs 28, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan'da yeni kabine listesinde Türk aday

Çalışma ve Sosyal Bakanlığı'na ise Hak ve Özgürlükler Hareketi 'nin (HÖH) Razgrad milletvekili Doktor Hasan Ademov teklif edildi. Ademov, yeni hükümette en zor görevlerden birini üstlenecek. HÖH'ün hükümetteki diğer bir ismi ise Çevre Bakanı olarak düşünülen İskra Mihaylova.

Teklif edilen bakanların her biri kendi dalında uzman olduğunu belirten Oreşarski, tecrübeli ve ağır şartlar altında çalışacak kişileri kabineye aldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev de, ülkenin parlamentonun en hızlı bir şekilde onaylayacağı hükümete ihtiyaç duyduğunu belirtti. Siyasetçilere güven kaybının yaşandığ bir dönemde sorumluluk alan Oreşarski'yi tebrik eden Plevneliev, hükümetin enerji, sosyal yardımlar ve gelirler alanında, demografik sorunları çözme adına atacağı adımların vatandaşlar tarafından yakından takip edileceğini belirtti. Oreşarski, görşmeye Bulgar Sosyalist Partisi Başkanı Sergey Stanişev ile birlikte geldi. İkilinin aynı renk takım elbise ve kravatlı olması dikkat çekti.

Görüşme sonrası Plevneliev, teklif edilen hükümetin onaylanması için parlamentoya kabine tasarısını sunan kararnameyi imzaladı. Hükümet, yarın mecliste güvenoyuna sunulacak.

KABİNE LİSTESİ
Başbakan - Plamen Oreşarski
Maliye Bakanı - Petır Çobanov
Ekonomi ve Enerji Bakanı - Dragomir Stoynev
Ulaştırma Bakanı - Varna Limanı Müdürü Danail Papazov
Tarım Bakanı - Plovdiv Ziraat Üniversitesi Rektörü Dimitır Grekov
Kültür Bakanı - Petır Stoyanoviç
Sağlık Bakanı - Tanya Andreeva
İçişleri Bakanı - Tsvetlin Yovçev
Savunma Bakanı - Angel Naydenov
Dışişleri Bakanı - Kristiyan Vigenin
Çevre Bakanı - İskra Mihaylova
Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı - Zinaida Zlatanova
Spor Bakanı - Mariyana Georgieva-Bençeva
Eğitim ve Bilim Bakanı - Varna Tıp Üniversitesi Rektörü Aneliya Klisarova
Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı - Hasan Ademov
Yatırım Tasarlama Bakanı - Prof.İvan Danov
Bölgesel Kalkınma Bakanı - Desislava Terzieva
Mayıs 28, 2013 | 0 yorum |

Plamen Oreşarski hükümet tasarısını ilan etti

27 Mayıs 2013 Pazartesi |

Başbakan adayı Plamen Oreşarski BSP Ulusal kurulu önünde hükümette yer bakanlıklar ve isimler listesini sundu. 

Hükümette 15 bakanlık yer alacak.Adalet Bakanı olarak bir ay önce AK’nun Bulgaristan tensilciliği şefi Zinaida Zlatanova öneriliyor, ki başbakan yardımcısı görevini de üstlenecek. Oreşarski bir aya kadar bir ikinci başbakan yardımcısını da dahil edeceğini bildirdi.Ekonomi ve enerji Bakanı olarak Bulgaristan için Koalisyondan Dragomir Stoynev teklif ediliyor. İçişleri bakanı yakına gelene kadar Plevneliev’in kalem odası şefi Tsvetlin Yovçev olacak.Dışişleri bakanı koltuğu için sosyalistler grubundan Avrupa milletvekili olan Kristian Vigenin öneriliyor. Savunma Bakanı Bulgaristan için koalisyon milletvekillerinden Angel Naydenov önerilyior. Kabine projesinde bir yenilik olacak o da yatırım projelerine ait bakanlık.Oreşarski, bütün adayların kendi alanlarında uzman, bazılarının hatta önde gelen uzman olduklarını sözlerine ekledi.

BNR
Mayıs 27, 2013 | 0 yorum |

Swoboda’nın adı Bulgaristan’da da yolsuzlukla anılıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na Brüksel’deki çıkışıyla gündeme gelen ve sık sık skandallarla ve yolsuzluk iddialarıyla anılan Avusturyalı "sosyalist" politikacı Hannes Swoboda’nın adı bu kez de Bulgaristan’da bir yolsuzluğa karıştı.
Swoboda’ya yakınlığı ile tanınan Bulgaristan eski Başbakanı Sergei Stanishev’in Avrupa Sosyalist Partisi ‘PES’ Başkanı olmak için 16 milyon avro değerindeki bir devlet ihalesini 116 milyon avroya Swoboda'nın eşinin sorumlu olduğu Siemens’e verdiği iddia ediliyor.
Yurt gazetesinden İrfan Taştemur'un haberine göre, son günlerde Avrupa Parlamentosu Sosyalist ve Demokrat Grup Başkanı Avusturyalı politikacı Hannes Swoboda’nın ve eşinin adı içinde yine Siemens'in de yer aldığı yeni bir yolsuzluk iddiasına daha karıştı.
Bulgaristan eski İçişleri Bakanı Tzvetanov’un iddiasına göre Stanishev’in Başbakan olduğu dönemde vatandaşların kimlik kartlarıyla ilgili bir devlet ihalesi Swoboda’nın bu pozisyon için çalışan eşinin Siemens şirketine veriliyor. İddialar üzerine Stanishev bu ihalenin Siemens’e verilmesinde Başbakan olarak bir etkisinin bulunmadığını açıklıyor. Tzvetanov’un iddialarını ise Avrupa Halkları Partisi ve Avrupa Parlamentosu’ndaki grubu da destekliyor ve peşini bırakmıyor.
Stanishev’in Avrupa Sosyalist Partisi (PES) Başkanı olması süreci bir önceki PES Başkanı, Danimarka eski Başbakanı Poul Nyrup Rasmussen’in ani bir şekilde sağlık gerekçesi göstererek ayrılmasının ardından sürpriz biçimde olmuştu. Bulgaristan eski Başbakanı Sergei Stanishev’in bu göreve gelmesinde Siemens kontratının etkisini bilemeyiz ama yine Swoboda ve yine eşi ve yine Siemens’in karıştığı bir siyasi skandal olması son derece dikkat çekici ve kayda değer.
Swoboda ise hakkındaki iddialara yanıt vermekten kaçıyor.
Yolsuzluğun siyasi boyutları Avrupa Parlamentosu’nda tartışılıyor
Avrupa Parlamentosu’na da sıçrayan bu iddia şu an sosyalistleri çalkalıyor. Avrupa Parlamentosu’nun en büyük grubu Avrupa Halkları Partisi Grup Başkanı Joseph Daul’un de dahil olduğu bu tartışmadaki bir diğer iddia ise Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin Swoboda’nın da desteğiyle ırkçı parti ATAKA ile işbirliği yaptığı yönünde. İddialar ağır. Dünyanın başka yerlerinde zaten Siemens yolsuzlukları ortaya çıkmış ve ceza görmüştü.
Bir tek Türkiye’de olaylar karartılmış ve CHP’nin verdiği soru önergeleri AKP oylarıyla reddedilmişti... Şimdi konunun siyasi boyutları da bir bir ortaya çıkıyor. Üstüne üstlük her iki olayda da Swoboda ve eşi Bayan Ederer’in adının geçmesi dikkatleri çekiyor. İnternetteki kaynaklarda yine Bayan Ederer’in sorumluluk alanındaki Siemens’in Bulgaristan’daki yatırım açılışlarında dönemin Başbakanın Stanishev olduğu görülmekte.
http://haber.sol.org.tr
Mayıs 27, 2013 | 0 yorum |

BAF, komünist rejimin mağdurlarına çağrıda bulunarak dava açmalarını istedi

Sivil toplum kuruluşu BAF Başkanı Sezgin Mümin, mağdurların tazminat davası açmak için tek kuruş ödemeyeceğini belirterek, tazminattan yararlanacak kişilerin, mahkȗmiyetini kanıtlamaları gerektiğini söyledi. 

Bu konuda basına açıklama yapan Mümin şunları söyledi:
   ‘Komünist rejimin yıkılmasından bu yana 23 yıl geçti; fakat bugüne kadar hiçbir kurum, kurluş ya da şahıs cezaevlerinde yatan ve Belene kamplarına sürülen Bulgaristan Türkleri ve yakınları ile ilgilenmedi. Ancak artık canla başla Bulgaristan Türklerini hakkını hukunu savunan sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu vardır. 
Bizlere desteğini sürdürmenizi de istirham ediyoruz. Sizleri asla hayal kırıklığına uğratmayacağımızdan emin olabilirsiniz.
   Türklerin çıkarlarını savunan sivil toplum kuruluşu olarak soydaşlarımızın kanını yerde bırakmayacağız; 1989 yılı öncesi Bulgaristan Türklerine yapılan zulümlerin hesabını soracağız.
   Hepinizi tazminat davası açmak için mahkemelere başvuru yapmaya davet ediyoruz. Dava açmak için cebinizden tek kuruş ödemeyeceksiniz. Açılacak tazminat davasından yararlanacak kişiler, 1989 yılı öncesikomünist dönemde Eski Zağra, Sofya, Pazarcık ve Bulgaristan'ın daha birçok yerinde hapis yattığına ve  Belene gibi birçok yere kampa sürüldüğüne dair belge sunması gerekecek. Bulgaristan Adalet Federasyonu Başkanı olarak çok yakın zamanda başvuru formu örneğini yayınlayacağız, sonrada o forumları sizlere sunacağız. Zaten doldurulacak forumları Yüksek Adliye Kurulu'ndan (VSS) aldık.
   Türklüğünü korumak için çeşitli zulümlere maruz kalmış soydaş ve dava arkadaşlarımıza hem irtibat hem kolaylık sağlamak için Türkiye'deki birkaç dernekle görüşmelerimiz olacak.
 Aydın Osman | AJANS BG
Mayıs 27, 2013 | 0 yorum |

Filibe Başkonsolosundan TSO'ya Ziyaret

Türkiye’nin Bulgaristan Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci ve Ticaret Ataşesi Barış Yeniçeri, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası’na ziyarette bulundu.
Ziyarete Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Günay, Meclis Başkanı Mustafa Özden, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Erhan Tanrıöver ve Mestan Özcan, Sayman Üye Taner Karaoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Çömez, Tekirdağ Belediyesi Başkanı Op.Dr.Adem Dalgıç, Trakya Kalkınma Ajansı Sekreteri Mehmet Gökay Üstün ve Ticaret Borsası Genel Sekreteri Ercan İzgi katıldılar.
Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci yapılan toplantının öncelikle tanışma amaçlı olduğunu ve bundan sonraki süreçte ticari işbirliği çerçevesinde Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin Bulgaristan’a yatırımları konusunda destek vermeye hazır olduklarını dile getirdi. Tekirdağ Belediye Başkanı Dalgıç, Doğu-Batı Trakya Belediyeler Birliği TRAKYAKENT sayesinde Bulgaristan ile birçok proje gerçekleştiğini ve gerçekleşmeye devam edeceğini belirtti.
Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Günay, “Konsolosumuzu ve Ticaret Ateşemizi şehrimizde ve kurumumuzda görmekten dolayı büyük mutluluk duydum, hoşgeldiniz. Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası olarak geçtiğimiz aylarda Bulgaristan’a bir dizi ziyaretlerde bulunmuştuk. Geçtiğimiz dönemlerde de Bulgaristan’a fuar, iş forumları ve birçok toplantıya katıldık. Tekirdağ potansiyeli yüksek olan bir şehir ve büyükşehir statüsü ile bunu artık daha da perçinlemiş bir halde karşımıza çıkıyor. Tekirdağ etrafına yatırım yapılabilir ve kabına sığmayan bir şehir. Sivil Toplum Kuruluşları ve ekip çalışması ile çok faydalı projeler yapılabilir. Bulgaristan’da katıldığımız forumda orda yaşayan insanların dış ticarete ne kadar önem verdiklerini gördük, Türk iş adamlarının gelişini festival havasında karşıladılar. Ticari işbirliği çerçevesinde Türk iş adamları ile ortak projelerde yer almak için çok istekli ve arzuluydular. Bizler Tekirdağ TSO olarak ticaret erbabımıza bundan pay çıkarmanın peşindeyiz. Ticari işbirliği haritasında sizlerden büyük destek bekliyoruz, kurumumuza tekrar hoşgeldiniz diyor ve teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mustafa Özden, “Şehrimize hoşgeldiniz, sizleri burada görmekten dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz. Ticari işbirliği açısından baktığımızda üyelerimize fayda sağlamak için yapılacakları tespit edip bölgesel anlamda öne çıkan avantajları belirlememiz gerekiyor çünkü Bulgaristan ve Türkiye bölgesel ve coğrafi anlamda birbirine çok yakın iki ülke. Gerçekleşen toplantının amacına uygun olduğunu düşünüyor ve sizlere teşekkür ediyorum” dedi.
Doğru yol ve doğru kişiler ile gerçekleşecek ticaretin önemli olduğuna dikkat çekildi. Önümüzdeki dönemde birçok sektörde projeler yapılabileceği bunlardan öne çıkanlarının et ve et ürünleri olabileceği dile getirildi.
Tekirdağ TSO Başkanı Günay, “Avrupa Birliği’ne satılamayan ürünlerin Bulgaristan’da kurulacak fabrikalar ile Avrupa Birliği’ne satabiliriz, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimiz için dış ticarete ve yurt dışı gezilerine büyük önem veriyoruz.” dedi.
Toplantı karşılıklı fikir alışverişinde bulunulmasının ardından sone erdi.
Mayıs 27, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan'da teknokrat hükümet şekilleniyor

Bulgaristan'da Sosyalistlerin desteğini alan teknokrat Plamen Oreşarski hükümetinde maliye bakanlığı görevine ekonomist Petar Çobanov aday gösterildi. Kabinenin bu hafta güven oylamasına sunulması bekleniyor.
Herhangi bir partinin mensubu olmayan 36 yaşındaki Çobanov, Sosyalistlerin yönetimde olduğu dönemde, 2009 yılına kadar Maliye Bakanlığı'nda görev yapmıştı. O dönemde maliye bakanlığı görevini Oreşarski yürütüyordu.
Hükümeti kurma yetkisi alan Oreşarski'nin teknokratlardan oluşan kabinesine Türk azınlığı temsil eden Haklar ve Özgürlükler Hareketi de destek verdi. Kabinenin Parlamento'dan onay alması için merkez sağ GERB ya da aşırı sağcı Ataka milletvekillerinden yalnızca birisinin bile çekimser oy kullanması yeterli olacak.
Bulgaristan'da bu ay düzenlenen genel seçimlerde sandıktan GERB partisi birinci sırada çıkmış, ancak hiçbir parti Parlamento'da çoğunluğu sağlayamamıştı. Parlamento'ya giren diğer üç partinin GERB ile koalisyona gitmeyi kabul etmemesi sebebiyle Bulgaristan'da hükümet kurulamamıştı.
GERB lideri ve eski Başbakan Boyko Borisov geçtiğimiz hafta, seçimde ikinci sırada gelen Sosyalistlerin öncülüğünde kurulacak hükümete resmen destek vermeyeceklerini açıklamış, ancak şu anda hükümeti kurmaya niyetlenenlerin 'cesurca' bir iş yaptığını ve hükümetin kendileri olmadan da kurulabileceğini düşündüklerini söylemişti.
Bulgaristan'da yüksek elektrik faturalarına tepkiyle başlayan ve ülke geneline yayılan yoksulluk ve yolsuzluk karşıtı protestolar, Şubat ayında Borisov hükümetinin düşmesine yol açmış ve seçimler iki ay öncesine çekilmişti.
EurActiv
Mayıs 27, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan'da, İsrail uçağı panik yarattı

Uluslararası "Collector's Item” tatbikatı için Bulgaristan'da bulunan bir İsrail askeri uçağının alçak uçuş yapması, halk arasında paniğe yol açtı.

Bulgaristan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Filibe bölgesindeki “Trakya” (E-79) uluslararası otoyolu üzerinde 300 metre yükseklikte uçuş yapan askeri uçak, Bulgaristan ile İsrail hava kuvetlerinin yer aldığı "Collector's Item” adlı ortak manevralara katıldı. 23 Mayıs'ta başlayan ve 9 Haziran'a kadar süreceği ifade edilen tatbikatta, 13 İsrail askeri uçağı yer alıyor. 

 DUMANLARI GÖRÜP KAZA OLDU SANDILAR 

İsrail uçağının alçaktan uçuşu nedeniyle paniğe kapılan bazı vatandaşlar, siyah dumanlar gördüklerini idida ederek 112 acil servis numarasını arayıp kaza ihbarında bulundu.
Mayıs 27, 2013 | 0 yorum |

Sezgin Mümin: 'Eski komünist başsavcının ödül almasına engel olduk'

Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, 20 Mayısta Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev’e yazdığı mektupla 1987-1989 yılları arası başsavcılık yapmış Prof. Vasil Mrıçkov’un St. St. Kiril ve Metodiy ödülünü almasına engel olduğunu ifade etti.

BAF Başkanı, adını değiştirmek istemeyen Türklerin hapse atılıp kamplara sürülmesinde Mrıçkov’un bizzat imzası olduğunu ifade etti.
Sezgin Mümin, “Bulgaristan Adalet Federasyonu, dişiyle tırnağıyla Bulgaristan Türklerinin hakkını hukuku savunan bir sivil toplum kuruluşudur. Biz, BAF olarak Bulgaristan Türklerinin katili Mrıçkov’un ödül almasına asla izin veremeyiz. Biz müdahale etmeseydik Türklerin katiline ödül verilecekti, kimsenin de ruhu duymayacaktı” dedi.
Mümin, Mrıçkov’a ödül vererek komünist dönemde Türklere edilen zulümlere suç ortağı olmadığı için Rosen Plevneliev’i tebrik ederek sağduyulu hareket ettiği için kendisini kutladı.

Aydın Osman | AJANS BG
Mayıs 27, 2013 | 0 yorum |

Parlamentolar Arası Roman Birliği kuruldu

26 Mayıs 2013 Pazar |



Mayıs 26, 2013 | 0 yorum |

Oreşarski, görüşmelere devam ediyor


Mayıs 26, 2013 | 0 yorum |

Batı Trakya'da Kuran-ı Kerim eğitiminde 'Yunanca' dayatması

Yunan hükümeti, Batı Trakya'daki cami ve devlet okullarında azınlık mensubu çocuklara Kuran-ı Kerim'i, "Yunan dilinde" öğretmeleri için 90 din görevlisi atanmasını kararlaştırdı.
Batı Trakya'da görev yapacak din adamlarının, sözleşmeli olarak görev yapacağı, Yunan vatandaşı ve Batı Trakya azınlık mensubu olacakları belirtildi. Resmi gazetede yayımlanan kararda, Yunanistan İdari Reformlar Bakanı Antonis Manitakis ve Eğitim Bakanı Kostantinos Arvanitopulos'un imzaları yer alıyor.
Kısa süre önce parlamentoda "240 imam yasası"na ek olarak yapılan yasal düzenleme, "Batı Trakya'daki devlet okullarında eğitim gören azınlık mensubu ailelerin çocuklarına Kuran-ı Kerim'in Yunan dilinde öğretilmesini" öngörüyor.
Yunanistan'da, 2007'de kabul edilen ancak Türk azınlığın tepkisi nedeniyle uygulanmayan "240 İmam Yasası"nın, 6 yıl sonra buna ek olarak hazırlanan kanuni düzenlemeyle yeniden gündeme getirilmesi, Türk azınlık tarafından tepkiyle karşılanmıştı.
Türk azınlığın seçimle işbaşına gelmiş dini ve siyasi liderleri, yaptıkları açıklamalarda, azınlığın görüşleri alınmadan tek taraflı olarak hazırlanan yasanın, var olan sorunları çözmek yerine, yeni sorunlar getirdiğini ifade ederek, bu yasayı daha önce de kabul etmediklerini, bundan sonra da kabul etmeyeceklerini belirtmişti.
Batı Trakya'daki camilerde görev yapan din adamlarının, aralarında Hristiyan Yunan vatandaşlarının da bulunduğu 5 kişilik kurul tarafından atanmasını ve bunlara devlet tarafından maaş verilmesini kapsayan yasaya ek olarak getirilen düzenleme, bu imamların Yunan devlet okullarında din dersi vermelerini de öngörüyor. (AA)
Mayıs 26, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan-Türkiye sınırında 61 kaçak yakalandı

Türkiye'den Bulgaristan'a yasadışı yollarla geçmeye çalışan 61 kişi son 24 saatte sınırda yakalandı. Kaçakların Suriye, Filistin, Cezayir, Mali, Ertire, Sudan ve Benin uyruklu oldukları belirtildi.
Mayıs 26, 2013 | 0 yorum |

BAF, STK'ları imza kampanyasına davet etti

25 Mayıs 2013 Cumartesi |

Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, Bulgaristan Türkleri ile diğer Müslüman azınlıkların sorunlarını çözmek için imza kampanyası düzenlediğini ve bütün sivil toplum kuruluşlarını (STK) davet ettiğini belirtti. BAF Başkanı, Bulgaristan Türklerinin sorunlarına duyarlı herkesi imza kampanyasını desteklemeye çağırdığını bildirdi.

Sezgin Mümin, STK'ların 23 yıldır yaptığı çalışmalarla en büyük başarısının 11 Ocak 2012 tarihinde Mecliste oylanan Bildiri olduğunu vurgulayıp bu başarının da BAF'a ait olduğunun altını çizdi ve "23 yıl daha kaybetmek istemiyorsak bu kampanyayı canla başla desteklemeliyiz" dedi.

BAF, kendi çalışmaları ve Bulgaristan Türklerinin durumunu ele alan 10 maddelik taahhütname hazırladı.

Kampanyanın başlıca hedefi Bulgaristan'daki Türk çocuklarının Türkçe eğtimi, zorla dayatılan Bulgar isimlerinin kütüklerden atılması ve Türk-Müslüman vatandaşlara yönelik 1989 öncesi yapılan zorunlu asimilȃsyon girişimiyle ilgili açılan davanın sonuçlanması gibi Türkleri ilgilendiren hayatȋ sorunları çözmek olduğu kaydedildi.

İrtibat için 10 maddelik taahhütnamenin altına mail adresi ile telefon numaraları verilmiştir.

Okurlar, T Haber grubuna da görüş ve sorularını yazabilir.

Taahhütname metni:

BULGARİSTAN ADALET FEDERASYONU


T A A H H Ü T N A M E

            Bizler, işbu taahhütname altına imzalarını atanlar, Bulgaristan Cumhuriyeti'nde totaliter rejim tarafından dayatılmış olan sözde Soya Dönüş Süreci kalıntılarının kesinlikle silinmesinden yana olduğumuzu ilȃn ediyoruz.

            Bizler, hukukȋ hakları savunmaya yönelik bir sivil toplum kuruluşu olan Bulgaristan Adalet Federasyonu'nun bu doğrultudaki çabalarını kayıtsız şartsız destekliyoruz.

            Bulgaristan Müslümanlarının hakları ve özgürlüklerine tam olarak riayet edilmesinde ısrarlıyız. Ulusal Azınlıkların Korunması Çerçevesi Sözleşmesi'nin onaylanmasından 13 yıl geçmesine rağmen sözleşmenin Bulgaristan Cumhuriyeti'nde tam olarak uygulanmadığı bir gerçektir.

            Vatandaş konumumuzdan hareketle, Bulgaristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Ulusal Meclis Başkanına, aşağıdaki 10 maddenin yerine getirilmesi için sesimize kulak vermeleri ve gerekeni yapmaları hususunda ısrar etmekteyiz:



            1. Ulusal Meclis tarafından 11 Ocak 2012 tarihinde kabul edilmiş olan "Bulgaristan Müslümanlarının Zorunlu Asimilȃsyonunu Kınayan Bildiri'ye uygun olarak,   Bildiri'nin 3. maddesine (m.3)  istinaden, yetkili olan kurumların Sofya Askerȋ İl Savcılığı (SVOP) dosyasından Esas  II-048/1999 No'lu dava ile ilgili sürece son vermelerini ve Bildirinin 3. maddesinin yerine getirilmesi doğrultusunda etkin somut ve gerçekçi adımların atılması konusunda kesin ve açık bir biçimde ısrar etmekteyiz.

           

           2. Bulgar makamlarının, sözde Soya Dönüş Süreci sırasında zorunlu olarak dayatılan bütün Bulgar, Rus isimlerinin ve başka dilden isimlerin GRAO sicillerinden silmelerinde ısrar etmekteyiz.

            Zorla dayatılan bu isimlerin Bulgaristan Cumhuriyeti'nde Türk asıllılar ve Müslüman Bulgar vatandaşların onurunu fevkalade incittiğini bilhassa açık ve net bir şekilde  beyan etmekteyiz.

           

           3. Ulusal Azınlıkların Korunması Çerçeve Sözleşmesi'nin 6. maddesi gereğince, Bulgaristan Adalet Federasyonu'nun, Türk etnik kökenli olduklarını belirtmiş olan Bulgaristan vatandaşlarının en yoğun yaşadığı bölgelerde radyo frekansları tahsisi taleplerinin yerine getirilmesinde ısrar etmekteyiz. 

            Ana dili Bulgarca olmayan Bulgaristan halkının bu kısmının, Bulgaristan'da demokratik değişikliklerin uygulandığı geçtiğimiz yirmi yıl içinde, ana dillerinde eğitici, kültürel-bilgilendirici ve eğlendirici yayınlara yer veren ve bölgesel ve yerel sorunları öne çıkaran bölgesel radyo ve televizyon programlarından mahrum bırakılmış olduğu kanaatindeyiz.

           

          4. Bulgaristan Cumhuriyeti'nin karma nüfuslu bölgelerinde, Türk kökenli Bulgaristan vatandaşları statüsüne sahip çocuklara devlet eğitim kurumlarında  zorunlu  Türk Dili öğretilmesinin resmen yürürlüğe girmesinde ısrar etmekteyiz.

            Bulgar devlet kurumlarının, çeşitli alanların Türkçe de öğretilmesini sağlayacak Balkan Üniversitesi'nin kurulması ve faaliyete geçmesinin kabul edilmeri gerekliliği fikrine hazır olmaları zamanının gelmiş olduğunda ısrarlıyız; bununla ilgili olarak da bu hakkın Bulgaristan Cumhuriyeti tarafından onaylanmış Ulusal Azınlıkların Korunması Çerçeve Sözleşmesi'nin 13. maddesinde yer almış olduğunu hatırlatırız.

           

           5.  Bulgaristan vatandaşlığını yenilemek istediklerinde güçlüklerle karşılaşan, 1950-1951 ve 1968-1978 dönemlerinde göç dalgası kapsamına giren kişilerin isteklerinin yerine getirilmesinde ısrar etmekteyiz.

Todor Jivkov'un totaliter siyasi rejimi tarafından uygulanan temizleme politikası aşama aşama uygulanmıştır ve bu Parlamento tarafından 11 Ocak 2012 tarihinde kabul edilmiş olan Bulgaristan Müslümanlarının Zorunlu Asimilȃsyonunu Kınama Bildiri'sinde resmen tanınmıştır.

            -İlk göç dalgası, 155 binden fazla kişinin zorunlu olarak kooperatiflere girme ve topraklarından yoksun edilmesi sonucunda 1950-1951 döneminde gerçekleştirilmiştir.

            -1968-1978 dönemini kapsayan ikinci göç dalgası, zorunlu olarak ayrılmış, bölünmüş ailelerin bir araya getirilmesi amacı ile Bulgaristan ile Türkiye arasında imzalanmış olan insani anlaşma sağlanmıştır ve neticede 117 binden fazla kişi göç etmiştir.

            En büyüğü olan 1989 göç dalgası, aslında sözde Soya Donüş Süreci'dir ve 360 binden fazla kişi göç ettirilmiştir.

           

           6. Fikrimizce, Bulgaristan Cumhuriyeti'nin Türkiye Cumhuriyeti ile vatanlarından zorunlu olarak kovulmaları dönemine kadar birikmiş olan sosyal sigorta primleri konusunda, Türk asıllı Bulgaristan vatandaşlarının sigorta primlerinin tazmin edilmesine yönelik ikili anlaşmanın imzalanması gerekmektedir.

            Kanımızca, halihazırdaki hükümet bu doğrultuda asil bir hareketle, Parlamento tarafından  resmen cani ve insanlık dışı olarak tanınmış olan Todor Jivkov'un totaliter siyasi rejimince yürütülen cani etnik temizlik politikasından resmen uzaklaşmış olduğunu gösterecektir.



7. Bulgaristan Cumhuriyeti'nde İslam Dini Başmüftülüğü'nün tüm vakıf emlaklarının yenilenmesi ve yasal Müftülüğe verilmesi amacı ile Devlet Arşivi'nde gerekli araştırmaların yapılmasını arzu etmekteyiz.

           

            8.  Devlet Azınlıklar Ajansı'nın oluşturulmasının gerektiği görüşündeyiz. Bu ajansın kolları karma nüfuslu bütün bölgelerde ve belediyelerde yayılmalıdır.

            Yerinde faaliyet gösterecek olan bu yapılar, ülkenin en yoksul ve ekonomik açıdan gelişmemiş olan bu bölgelerinde Avrupa Fonlarının proje ve desteklerinin  kullanılmasında  yardımcı olmalıdır.

           

           9. Kanaatimizce Bulgaristan Cumhuriyeti'nde Ulusal  Hafıza Kurumu'nun meydana getirilmesi gerekmektedir. Bu Kurum eski Devlet Güvenlik ve totaliter komünist rejimin baskı organlarının diğer servislerinin cani faaliyetiyle bağlantılı bütün arşiv belgelerini korumalı, tahlil etmeli ve araştırmalıdır.

          

          10. Bulgaristan Adalet Federasyonu tarafından Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde açılan davayı destekliyoruz.

                                                                                               



                                                                               "BAF" Başkanı Sezgin Mümün

                                                                                        tel.:0879260546, 0895331102, (04)

                                                                                                    e-mail: ncpjustice@abv.bg

                                   Organizasyon Sekreteri:

Remzi Hamdi, tel. 0889530964

Aydın Osman | T-HABER
Mayıs 25, 2013 | 0 yorum |