Popüler Yayınlar

Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Büyükelçi Aramaz Kabil’e gidiyor

27 Haziran 2013 Perşembe |

Yaklaşık dört yıldır Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi görevini sürdüren İsmail Aramaz, Kabil’e atandı. Önümüzdeki Eylül ayında Bulgaristan’dan ayrılacak olan Aramaz ‘Kendi talebimle Kabil Büyükelçiliğine atandığımı ve Eylül ayında Bulgaristan'daki görevimden ayrılacağımı bildirmekten memnuniyet duyuyorum. Ama soydaşlarımızın her zaman kalbimde ayrı bir yeri olacak’ dedi.

Hat
Haziran 27, 2013 | 0 yorum |

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası’ndan Filibe’de Konser

25 Haziran 2013 Salı |

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası’nın Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosluğun himayesinde 1 Temmuz 2013 Pazartesi akşamı saat 20:00’de Filibe Antik Tiyatro’da vereceği konsere tüm vatandaşlar, soydaşlar ve Filibeli sanatseverler davetlidir.
Haziran 25, 2013 | 0 yorum |

DSB'nin Genel Başkanı Radan Kınev oldu

23 Haziran 2013 Pazar |

Radan Kınev, Ulusal Kültür Sarayı'nda (NDK) gerçekleştirilen Güçlü Bulgaristan için Demokratlar Partisi^nin (DSB) kongresinde  Genel Başkan seçildi.

İvan Kostov'un siyaseti bırakmasının ardından yapılan kongrede parti başkanlığına seçilen Kınev, DSB'nin ekip çalışmasına güvenmesi gerektiğini belirterek, 'Biz artık 1997 yılının çocukları değiliz, büyüdük' dedi. 

Ajans Bg
Haziran 23, 2013 | 0 yorum |

Anadolu Ünıversitesi'nin Orkestrasından Sofya’da konser

Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası. 2 Temmuz 2013 Salı Günü Bulgaristan Ulusal Radyosu Konser Salonunda Konser Verecek.
Haziran 23, 2013 | 0 yorum |

300 gösterici Blagoevgrad Valisi’ni makamına bırakmadı

17 Haziran 2013 Pazartesi |

Yaklaşık 300 kişi Blagoevgrad Valiliği’ne atanan Hak ve Özgürlükler Hareketi partisinden (HÖH) Musa Palev’i ilk iş gününde valilik binasına girmesini önlemeye çalıştı.

Canlı zincir oluşturarak Palev’in valiliğe girmesini önlemeye çalışan göstericiler ile polis arasında arbede yaşandı. Bir gösterici aşırı agresif tutumu nedeniyle gözaltına alındı.
Palev, ‘Tüm zorluklara rağmen sorumluluklarımı yerine getireceğim ancak bu insanlara sormak istiyorum suçum nerede diye. Eğitimimde mi, geçimişimde mi? Sormak istiyorum ben daha az Bulgar vatandaşımıyım ki, vali olamam’ dedi.

Öte yandan HÖH milletvekili Aliosman İmamov, göstericiler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını, tepkilerin etnik temele dayandığını belirtti.

 
Hat 
Haziran 17, 2013 | 0 yorum |

İskeçe’den Türkçe yayın yapan Kral Fm radyosu cezalarla susturulmaya çalışılıyor

16 Haziran 2013 Pazar |

Hüseyin Karadayı
Yunanistan İskeçe’den Türkçe yayın yapan Kral Fm radyosu, Yunanistan devletinin kestiği cezalar yüzünden Avrupa Birliği mahkemelerine başvurmaya hazırlanıyor.

Kral Fm radyosuna toplam 248 bin euro ceza kesildi
Kral Fm radyosunun sahibi Hüseyin Karadayı, Türkçe yayın süresini aştıkları ve yayının kapsama alanını geniş tuttukları için toplam 248 bin euro ceza aldıklarını söyledi. Karadayı, cezaların amacının baskı yapmak ve Türkçe yayın yapan radyoyu kapatmak olduğunu belirtti.
Yaklaşık 15 yıldır mahkemelerle uraştıklarını kaydeden Karadayı, Yunanistan’ın bu tutumu nedeniyle kapanma ile karşı karşıya kaldıklarını vurguladı. Son care olarak Avrupa Birliği mahkemelerine başvuracaklarını açıklayan Karadayı, gerekli evrakların hazır olduğunu ifade etti.

Bulgaristan Kırcaali, Yunanistan Tasos Adası ve Edirne’ye kadar yayınları dinlenebilen Kral Fm’in sahibi Karadyı, böyle geniş bir alana Türkçe yayın yapmalarına rağmen ne Yunanistan’da Türklere ait sivil toplum kuruluşları ne de ki Türkiye’den manevi yardım bile almadıklarını söyledi.  

Ajans Bg
Haziran 16, 2013 | 0 yorum |

İstihbaratın başına Peevski'nin atanması tepkilere neden oldu

14 Haziran 2013 Cuma |

Bulgaristan’da istihbarat örgütü Devlet Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (DANS) Başkanlığına, Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) Milletvekili Delyan Peevski’nin atanması tepkilere neden oldu.
Bugün parlamento’da Delyan Peevski’nin atamasının onaylanmasından sonra ülkenin çeşitli şehirlerinde bu akşam saat 18:30’dan itibaren protesto gösterileri düzenleneceği açıklandı. Facebook üzerinden örgütlenen Peevski’nin atanmasına karşı çıkanlar, ‘Her dönem idarede olan oligarhlara karşı’ olduklarını belirtiyor.  
Geçtiğimiz Şubat ayında ülke genelinde başlattıkları protesto dalgası bir önceki hükümetin istifasına yol açan protestocuların temsilcileri ise Bakanlar Kurulu binasının önünde Peevski’ye karşı miting  düzenleyeceklerini açıkladı.
Peevski’nin atamasını yapan Başbakan Plamen Oreşarski, Peevski’nin DANS’ı yönetmek için gerekli tecrübeye sahip olduğunu kaydetti. Oreşarski, tepkiler konusunda ise protestoların varlığı toplumun demokratikleştiğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı.
Peevski’nin partisi HÖH Genel Başkanı Lütvü Mestan ise hükümeti oluşturan siyasi grupların Peevski konusunda Başbakan Plamen Oreşarski’nin atamasını desteklediklerini belirterek, Peevski’nin DANS’ın çalışma şeklini belirleyen yasalara uyacağı konusunda şüphesi olmadığını ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev, Bakanlar Kurulu'na çağrıda bulunarak Deleyan Peevski'nin atamasını tekrar gözden geçirilmesi konusunda israr ettiğini vurguladı. 


Ajans Bg
Haziran 14, 2013 | 0 yorum |

“Mustafa Kemal Atatürk – İmparatorluğun Paşası, Cumhuriyetin Cumhurbaşkanı” adlı kitabın tanıtımı Filibe'de yapılacak

Bulgar Yazar İvan Vlaykov tarafından kaleme alınan “Mustafa Kemal Atatürk – İmparatorluğun Paşası, Cumhuriyetin Cumhurbaşkanı” adlı kitabın yeni baskısının tanıtımı, T.C. Filibe Başkonsolosluğunun himayesinde, 18 Haziran 2013 Salı günü saat 18.30’da “Novotel Plovdiv” - “Plovdiv Salonu”nda yapılacak.

Atatürk kitabının yazarı İvan Vlaykov, “Atatürk’ün kişiliğini araştırırken, en çok inanılmaz cesaretinden etkilendim” diye konuştu. Mustafa Kemal’in akıl almaz cesaretinin kendisini büyülediğini kaydeden Vlaykov, “Önceden hesapladığı riskin gerçek boyutunu gören bu insan, hayatında sık sık ölüme meydan bile okumuştur” ifadesini kullandı. 
       “Atatürk’ün olağanüstü kişiliğini biraz daha anlatmak istedim” diyen Vlaykov, Atatürk hakkında çok geniş kapsamlı araştırma yaptığını belirtti ve şunları kaydetti: “Atatürk’ün kişiliğini daha gerçekçi bir biçimde vermek istedim. Bu kitapta Atatürk’ün, tecrübe, hayal ve izlenimleri kendi ağzından anlatılıyor. Böyle bir anlatımın, okuyucu açısından daha sürükleyici olacağına inanıyorum.” 
       Vlaykov, bugüne kadar Atatürk’ün hayatını anlatmaya çalışan yazarların, O’nun ulaşılması pek zor olan iç dünyasındaki duygusallığa ışık veremediğini savunarak, “Mustafa Kemal, ‘Ben sıradan biri değilim’ demiştir. Ben de bunu ispatlamaya çalıştım” diye konuştu.


Ajans Bg
Haziran 14, 2013 | 0 yorum |



Haziran 14, 2013 | 0 yorum |

Delyan Peevski istihbaratın başına geçti

Hak ve Özgürlükler Hareketi(HÖH) milletvekili Delyan Peevski, Ulusal Güvenlik Devlet Servisi’nin(DANS) başına geçti. Başbakan Plamen Oreşarski’nin teklif ettiği şahıs, meclis tarafından onaylandı. Oylamada aşırı milliyetçi Ataka oy kullanmadı, GERB milltvekilleri ise öneriyi reddetti. Teklif, Bulgar Sosyalist Partisi ve HÖH’ün oylarıyla kabul edildi.
DANS’ın başına geçecek kişinin, sistem için dışardan biri olması aslında amaçlanan bir şey olduğunu akataran Oreşarski, Peevski’nin ilk görevleri arasında devletçilik anlayışının iadesi ve kayıt dışı ticari kanalların önüne geçilmesi olarak açıkladı. Hukuk mezunu olan 33 yaşındaki Peevski, ülkedeki birçok medya sahibi olarak gösterilen İrena Krısteva’nın oğlu olarak biliniyor.
2007′de o zamana kadar yer aldığı Doğal Afetler Bakan Yardımcılığı, başlatılan soruşturma nedeniyle görevinden azledildi.
Görevini su istimal etmesi ve yolsuzluk  olayarından dolayı yargılanan Peevski, davaların hepsinden beraat etti.
Peevski’nin seçiminden hemen sonra Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, bugünkü resmi programını iptal ettiğini açıkladı.  Plevneliev, 20 Haziran’da DANS konusunu ele alan Milli Güvenlik Kurulu’nun toplanmasını istedi.


Zaman
Haziran 14, 2013 | 0 yorum |

BAF: Göçmen dernekleri, ana diline sahip çıkmadı

13 Haziran 2013 Perşembe |

Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Başkanı Sezgin Mümin, yaptığı basın açıklamasında Türkiye’de bulunan 147 göçmen derneğini eleştirdi.

BAF Başkanı, göçmen derneklerinin çalışmalarını yetersiz bulduğunun altını çizdi ve şu sözleri ekledi:

Türkiye’de bulunan 147 göçmen derneğinin görevi Bulgaristan Türklerinin sorunları ile ilgilenmektir. Bu konuda çalışma yapmak için benim onları çağırmama ya da diplomasi yürütmeme ne gerek var. Onlar bu görevini yerine getirsin yeter. HÖH ile öbürü partilere ve hükümete 147’si birden baskı yapsa ve birlikte çalışarak devlet ve partilere mektup yazarak  nota gönderse Bulgaristan Türkleri, bu durumda olmazdı. Bulgaristan'da Türkçenin okutulmaması için kamu baskısı yapılıyor, yine kimsenin sesi çıkmıyor. Bu konuların üstüne gitmek bir yana sanal alemde bile “Türkçeye EVET” kampanyasını desteklemiyorlar. Herkes BAF’ı sevmek zorunda değil, ancak burada söz konusu olan ana dilimiz Türkçedir. Ana dili herhangi birisinin tekelinde değil. Ana dili bütün millete aittir. Türkçemizi BAF adına değil, Türklük adına sahiplenmeleri gerek. Türk milleti adına BAF’tan ayrı çalışma yaparlarsa da desteklemeye hazırız.

Aydın Osman | T HABER
Haziran 13, 2013 | 0 yorum |

Razgrad polisleri tablet kullanacak

Artık nöbet bekleyen bütün Razgrad polisleri de alkolmetre ile radarın yanı sıra yanlarında tablet de taşıyacak.
Razgrad İli'ne bağlı Razgrad, İsperih, Kubrat ve Loznitsa gibi dört ilçeye bu uygulamanın getirilmesi öngörülüyor.
Polisler, artık tabletler sayesinde araba ile soförün belgeleri de olmak üzere sigortanın ne zaman ödendiğini yoklayabilecek.
Arabanın plȃka numarasını yazdığında hangi şirkete sigorta ödediği de olmak üzere şoföre kesilen ceza ödenip ödenmediği, arabanın aranıp aranmadığı, vinetinin geçerli olup olmadığı görülecek.
Polisler sadece duran arabaları değil, geçen araçları da kontrol edebilecek. Bir araba kırmızıda geçtiğinde öbürü trafik polislerine sinyal verebilecekler.
İlk tabler uygulaması bu yıl Nisan ayında başladı.

Aydın Osman 
Haziran 13, 2013 | 0 yorum |

Başkonsolos Cebeci'den Kapitan Andreevo ziyareti

Türkiye'nin Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci ve Ticaret Ataşesi Barış Yeniçeri, Kapitan Andreevo sınır kapısındaki modernizasyon çalışmalarının son durumu hakkında bilgi almak ve bu sınır kapısını kullanacak vatandaşlarımızın sınırda fazla beklememeleri için alınması gerekebilecek tedbirleri görüşmek üzere, 12 Haziran 2013 tarihinde Kapıkule ve Kapitan Andreevo sınır kapısındaki yetkililerle görüşmeler yapmıştır. Görevliler modernizasyon çalışmalarının planlandığı şekilde 2014 yılı başında tamamlanmasının öngörüldüğünü, vatandaşlarımızın sınırda sorun yaşamamaları için gereken tedbirlerin alındığını belirtmişlerdir.
Haziran 13, 2013 | 0 yorum |

Harmanlili bir vatandaş kendisini yaktı

11 Haziran 2013 Salı |

Haskovo Böle İtfaiye Müdürlüğü, bu sabah 59 yaşındaki Harmanlili vatandaş kendisini ateşe vererek hayatını kaybettiğini bildirdi.
Olaya tanık olan komşuları acil 112’ye saat 8:10 civarı ihbar verdiği bildirildi. Görgü tanıklarının verdiği bilgilere göre Harmanlili vatandaş, dışarı evinin bahçesine çıkıp üzerine gaz döktü; hemen ardından kibriti tutuşturarak birkaç saniyede kendisini yaktı. Komşuları söndürmeye çalıştı, fakat başarılı olmadı. İtfaiyeciler gelince son nefesini verdi.
Bir hafta önce Kırcaali psikyatrik kliniğinden taburcu olduğu bildirildi.
Haskovo’da gerçekleşen ikinci olay. Geçen Salı 31 yaşındaki Kayacıklı (Dimitrovgrad) Georgi Kostov da kendisini ateşe verdi, fakat Filibe’de yoğun bakımda doktorlar hayatını kurtardı.


Aydın Osman | T HABER
Haziran 11, 2013 | 0 yorum |

Şumnu’ya vali ataması BSP ile HÖH’ü gerdi

12 Mayıs günü gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından güvenoyu alan Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) hükümetinde vali atamalarında pürüzlerin yaşandığı bildirildi.
BSP ile Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) arasındaki vali pazarlıkları sürüyor. Tartışmanın bazı illere valinin hangi partiden atanacağı konusunda uzlaşmaya varılamaması üzerine sürdüğü bildirildi. Anlaşma sağlanamayan illerin arasında Şumnu da bulunuyor.
BSP yönetimi, Şumnu valisinin mutlaka kendi partisinden olmasında ısrar ederken, HÖH’ün Şumnu konusunda geri adım atmak istemediği kaydedildi.


Ajans Bg
Haziran 11, 2013 | 0 yorum |

Kocaeli'de "Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması" gerçekleştirildi

10 Haziran 2013 Pazartesi |

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Kocaeli Valiliği işbirliği ile Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması - Kocaeli Programı Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ'ın katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir. STK Buluşmasında Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç katılımcılara hitaben konuşma yapmışlardır.
Söz konusu programda Balkanlar, Doğu Avrupa ve Kafkasya kökenli olup Türkiye'de faaliyet yürüten çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi yer alırken, program süresince bahse konu sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinin değerlendirilmesi ve sorunlarının tespit edilmesine yönelik görüş alışverişinde bulunulmuştur.
Haziran 10, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan’da ‘Türk Filmleri Günleri’ başlıyor

11-13 Haziran tarihleri arasında Bulgaristan’da Türk Filmleri Günleri’ başlıyor. 

Başkent Sofya’daki ‘Arena Zapad’ sinemsında üç gün boyunca Türk sinemasından seçkin yapıtlar gösterime sunulacak. Türk filmleri günleri, Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi İsmail Aramaz’ın himayesinde Büyükelçilik Kültür ve Tanıtma Müşavirliği tarafından organize ediliyor.

Ajans Bg
Haziran 10, 2013 | 0 yorum |

Balkan ve Türk orduları tıp alanındaki işbirliğini genişletiyor

Türkiye ve Balkan devletleri, son olarak İstanbul'da düzenlenen 18. Balkan Askeri Sıhhiye Komitesi (BASK) Kongresi kanalıyla olmak üzere, birçok alanda askeri işbirliğini ilerletiyor.
BASK, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya ve Türkiye tarafından 1995 yılında kurulan ve çeşitli tıp alanlarında uzman askerlerin katılımcı ordulardaki saha tıbbı uygulamalarında bilgi ve deneyimlerini paylaştığı bir platform.
BASK, bir mutabakat anlaşması kapsamında bir araya gelen Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Sırbistan ve Türkiye'den meydana geliyor. Makedonya, Karadağ, Belçika ve ABD ise platformda gözlemci olarak yer alıyor.
Bu yılki toplantının konu başlığı, askeri operasyonlar öncesi, sırası ve sonrasında sağlık hizmetleri ve psikolojik destek sağlamanın en iyi yollarıydı.
Türkiye'den Korgeneral Hasan Küçükakyüz Mayıs ayı sonlarında düzenlenen konferansın açılış konuşmasında, "Sıhhiye hizmetleri savaş ve barış dönemlerinde ordu için her zaman esastır. BASK kongreleri, Balkan ülkelerinin askeri sıhhiye personelleri arasındaki işbirliği ve bilgi alışverişi nedeniyle üye ülkelerin silahlı kuvvetleri mensupları ve dolaylı olarak da halklarının sağlık kalitesini yükseltebilir." dedi.
Romanya BASK Ulusal Yönetim Kurulu Başkanı Yarbay Bogdan Marinescu SES Türkiye'ye verdiği demeçte, bu yıl tarafların askeri operasyonlar öncesi, sırası ve sonrasında askeri personele yönelik psikolojik destek alanındaki uzmanlıklarını derinleştirmeye kadar verdiğini söyledi.
Marinescu, "Ordu subaylarının katıldıkları operasyonların öncesi, sırası ve sonrasındaki tıbbi sağlık durumlarına bir standart getirmek için çalışmalıyız. Bu askerleri topluma kişisel durumları eksiksiz bir şekilde döndürmeye tam hazırlıklı olmamız için, bu tür çabaların psikolojik tarafı çok önemlidir." şeklinde konuştu.
Romen Yarbay, askeri operasyonların başarısı için operasyonlar sırasında yüklenilen stresle başa çıkmaya yönelik pratik stratejilere ve kişilik bütünlüğünü artıracak psikolojik araçlara ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.
Bazıları Afganistan ve Irak gibi kriz bölgelerine askeri personel göndermiş olan Balkan ülkeleri, komutaları altındaki askerlerin zihinsel sağlık ve morallerini korumada önemli role sahipler. Bu rol, görev sırasında kişilik ve aile bütünlüğünü korumak amacıyla ülkede kalan asker ailelerine destek verilmesini de kapsıyor.
Romanya ve Bulgaristan'ın, Türk Ordusu ile arasında afetlerde yardım sağlama konulu protokoller bulunuyor. 2011 yılında Türkiye'nin doğudaki Van ilinde meydana gelen deprem felaketinde, Bulgar askerleri insani yardım operasyonlarında Türk meslektaşlarının yardımına koştu.
BASK toplantısında varılan genel sonuçlar uyarınca, katılımcı ülkeler belli çalışma grupları bünyesinde yıl boyunca toplantılar düzenleyecek. Komite toplantılarına Harp Okulu öğrencileri de katılarak, askeri sıhhiye komitesine akademik sunumlarda bulunacak ve denkleriyle iyi ilişkiler kuracak.
Marinescu, "Bilgiyi derinleştirmek ve ağ kurmak amacıyla, genç Harp Okulu öğrencileri arasında her yıl başka bir ülkede iki hafta geçirmelerine olanak sağlayacak bir değişim programı başlatmayı da öngörüyoruz. Bu komitenin sağladığı faydalar çok daha öteye geçmeli ve insanlar arasında erken yaşlardan itibaren temasları da kapsamalıdır." dedi.
Romen subay, BASK'ın gözetimi altında Balkan ülkelerinin, tıpkı salgın hastalıklara karşı aşı olmak gibi, sürekli değişen tıp alanında birbirlerine rehberlik etmek için belli alanlardaki tıbbi bilgilerini paylaşmak üzere işbirliği yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Marinescu, "Örneğin, biyolojik savunma, plastik cerrahi, yanıklar, doku mühendisliği, kök hücreler ve yeni çıkan salgın hastalıklar gibi alanlarda, ülkeler daha fazla işbirliği yapıp bilgilerini birbirlerine aktararak ülkelerin ilgili diğer durumlardaki hazırlık seviyesini artırabilirler." dedi.
Bu yılki toplantıda, salgın hastalıklar oturumlarda önemli yer aldı. Katılımcılar, ordudaki salgın hastalıklarla ilgili bilimsel ve pratik bilgilerin paylaşılmasının öneminin altını çizdi.
Sırbistan'dan Albay Profesör Miroslav Pavloviç SES Türkiye'ye yaptığı açıklamada, BASK'ın tarafların fiili işbirliği ve bilimsel bilgi paylaşımı yapmaları için mükemmel bir fırsat olduğunu söyledi.
NATO üyesi olmayan tek ülke olan Sırbistan, iki yıl süren gözlemci statüsü sonrasında bu komite toplantılarına iki yıldan uzun süredir katılıyor.
Pavloviç, Balkan ülkelerinin havacılık tıbbı gibi özel alanlardaki deneyimlerini genişletmesi ve paylaşmasını tavsiye etti.
Pavloviç, "Bütün ülkeler bu tür bir uzmanlığa sahip değil, bu yüzden de bazı ülkelerin Balkan coğrafyasında bir işbirliği ortamı yaratması gerekiyor." dedi.
Haziran 10, 2013 | 0 yorum |

STK'lar Varna'da buluştu

Bulgaristan'daki Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Varna'da bir araya geldi. Toplantıya katılanlar, 'geniş bir yelpazede hizmet vermekte olan dernekler - kültür, sanat, eğitim ve bunlarla ilgili faaliyetlerini güçlendirmek ve geliştirmek adına önemli kararlar alındı' denildi. STK'ların toplantısına Türkiye'nin Burgaz Başkonsolosu Cem Ulusoy da katıldı. Toplantıya, Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisine (HÖH) yakın olmayan dernekler davet edilmedi.

Ajans Bg
Haziran 10, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristanlı Rumenler de ana dili eğitimi almak istiyor

Bulgaristan Rumenlerinin, Kuzey Bulgaristan'daki öğrencilerin ana dili eğitimi alma imkȃnı sağlanması için Sofya'daki yöenticilere, Bükreş'e ve Avrupa kurumlarına mektup göderdiği açıklandı.
Romania Libera gazetesi, 2011 yılında Bulgaristan'da yapılan son sayımda 3 bin 598 kişinin kendisini Ulah ilȃn ettiğini, 866'sının Rumen olarak tanımladığını, 5 bin 454 kişi ise ana dilini Rumence demiğini, 1.815'i de ana dilinin Ulahça olduğunu belirttiğini yazdı. Ancak bazı Rumen sivil toplum kuruluşları bu sayımın doğruluğundan şüphe ettiğini ve bu sayının objektif olmadığını öne sürüyor.
Dünya Rumenleri Ulusal Fon'u Başkanı Eugen Popescu, Bulgaristan'da 150 ila 170 bin Rumen olduğunu, Bulgaristan'daki Rumenlerin, Romanya'daki Bulgarlar gibi aynı haklara sahip olmadığını ileri sürdü ve Bulgarların Bulgarca eğitim aldığını, Rumen devletinin Bulgar kültür dergilerini finanse ettiğini, Bulgarların kiliselerde ibadetlerini Bulgarca yaptığını vurguladı. Popesku, Bulgar azınlığının mecliste temsil edildiğinin de altını çizdi.
Eugen Popescu, Vidin'in Rabrovo köyündeki festivale gelen Rumenlerin Bulgaristan temsilcilerine yaptığı konuşmada "Sizlere sormak isterim Bulgar devleti ne veriyor? Hiçbir şey vermiyor." diye ifade etti.
Popescu, Romanya'nın gerekirse Avrupa düzeyinde bu konuda daha sert tutum sergilemesi gerektiğini belirtti.
Romania Libera gazetesi, Bulgaristan Etnik Rumenler Birliği Başkanı İvo Georgiev'in Agenpress ile yaptığı söyleşisinden alıntı yaparak Rumencenin Kuzey Bulgaristan'daki okulların hiçbirisinin ders programında yer almadığınının altını çizdi.
Georgiev, bunun, Bulgaristan'ın onayladığı bütün uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunun altını çizdi.
Georgiev, Rumencenin Bulgar okullarında okutulması ile ilgili gayrı resmȋ yasak olduğunu savundu.
ANA DİLİ EĞİTİMİ KONUSU NASIL GÜNDEME GELDİ
Ana dili eğitimi konusunu Hak ve Özgürlükler Hareketi'inden (HÖH) seçilen Gençlik ve Spor Bakanı Mariyana Georgieva'nın seçim öncesi 3 Mayısta Demir Baba Tekkesi'nde gündeme getirdi. Gergieva, HÖH'ün siyasetine inandığını da vurguladı ve "Bulgarca ders kitabının yanında ana dili ders kitabı da olsun." dedi. Fakat Eğitim Bakanı Aneliya Klisarova, 1991 yılında tasarlanan kanunda zorunlu ve serbest seçmeli serslere ilişkin bir değişiklik öngörülmediğini vurguladı. Klisarova "İkinci seçmeli derse ana dili de giriyor, fakat bu yalnızca Türkçe değil." dedi.

Aydın Osman | T HABER
Haziran 10, 2013 | 0 yorum |

Burgaz Başkonsolosluğu'ndan öğrencilere duyuru

2012 – 2013 EĞİTİM DÖNEMİNE AİT ÖĞRENCİ BELGELERİNİN BULGARİSTAN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINDAN ONAYLI OLMASI UYGULAMASINA 03.06.2013 TARİHİNDEN İTİBAREN SON VERİLMİŞTİR.

BAŞKONSOLOSLUĞUMUZA ÖĞRENCİ İŞLEMLERİ İÇİN İBRAZ EDİLECEK BULGARCA ÖĞRENCİ BELGELERİNİN YEMİNLİ TERCÜMANLAR TARAFINDAN TÜRKÇE’YE TERCÜME ETTİRİLMESİ YETERLİ OLACAKTIR.

BAŞKONSOLOSLUĞUMUZA İBRAZ EDİLEN ÖĞRENCİ BELGELERİNİN KONTROLÜ, BULGARİSTAN MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YÜKSEK OKUL ÖĞRENCİ SORGULAMASI SAYFASI (http://www2.mon.bg/adminureg/) ÜZERİNDEN YAPILACAKTIR.


T.C. Burgaz Başkonsolosluğu
Haziran 10, 2013 | 0 yorum |

5 milletvekili sorguda

İlk oturumunu 25 Mayıs'ta yapan Bulgaristan’ın 42. Dönem Parlamentosu'nda 5 milletvekilinin daha önce işledikleri çeşitli suçlardan dolayı sorgulandığı açıklandı.

Hakkındaki soruşturma işlemleri kolaylaştırmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine dokunulmazlığının kaldırılmasını gönüllü olarak talep eden milletvekili sayısı 2'ye çıktı. Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu hükümet ortağı Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi milletvekili Petar Angelov (35), kendi dokunulmazlığından vazgeçtiğini bildirdi.

Angelov, 2012 Ocak'tan bu yana örgütlü bir suç şebekesine katılmak ve 2 milyon avroyu aşan vergi kaçakçılığında bulunmaktan soruşturuluyor. Soruşturmayla ilgili şimdiye kadar 40’ı aşkın tanığın ifadesi alınmıştı. Angelov’un hakkındaki soruşturma, 12 Mayıs'ta yapılan seçimde milletvekili adayı olarak kavuştuğu dokunulmazlığı nedeniyle bir süre için durdurulmuştu. HÖH Genel Başkan Yardımcısı Kamen Kostadinov, soruşturmanın içeriği konusunda yorum yapmadan Angelov'un dokunulmazlığının iptaliyle ilgili kararını kendine ait olduğunu açıkladı.

Cumhuriyet Başsavcısı Sotir Tsatsarov, parlamento seçimlerinin ardından eski İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tsvetan Tsvetanov’un da dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmişti. 

Tsvetanov, soruşturma sonucu ortaya çıkarılan, devletin teknolojik potansiyelini kullanarak, ünlü bankacı, iş adamı ve politikacıları dinleme sisteminden sorumlu olarak soruşturuluyor. Başsavcılığını açıklamasında göre Tsvetanov, ülkede yankı uyandıran “telekulak” skandalına karışmaktan suçlu bulunması durumunda 8 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Tsvetan Tsvetanov'un kefalet karşılığı serbest kalarak tutuksuz yargılanması bekleniyor.

Sofya il savcısı Evgeni Dikov da basına yaptığı açıklamada, soruşturmaları çeşitli aşamalarda bulunan, adlarını açıklamadığı diğer 3 milletvekillerin hakkında toplanacak bilgilere göre dokunulmazlıklarının kaldırılması talep edilebileceğini ifade etti.
Haziran 10, 2013 | 0 yorum |

Parlamentoda yeni kriz: Muhalefet boykota hazırlanıyor

Bulgaristan'da 12 Mayıs'taki genel seçimin ardından parlamentoda yine en büyük gruba sahip parti olan Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin lideri Boyko Borisov, diğer partilerin GERB'e karşı aldığı tavrı protesto etmek için oturumları boykot edeceklerini açıkladı.
Bulgaristan'da 12 Mayıs'taki genel seçimin ardından parlamentoda yine en büyük gruba sahip parti olan Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) partisinin lideri Boyko Borisov, diğer partilerin GERB'e karşı aldığı tavrı protesto etmek için oturumları boykot edeceklerini açıkladı.
GERB lideri Borisov, siyasi rakiplerini eleştirerek, Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ve aşırı milliyetçi ATAKA partisinin koalisyon oluşturduklarını ve GERB'i dışlayarak aşağıladıklarını savundu.
Bu partileri protesto etmek için bundan sonra parlamentodaki oturumlara katılmayacaklarını belirten Borisov, Borisov, "Artık biz yokuz. İstediğinizi yapabilirsiniz" diye konuştu. GERB milletvekillerinin her gün parlamentoya gelip vatandaşlarla görüşmeye devam edeceğini söyleyen Borisov, sonbaharda erken genel seçime gidilebileceğini ima etti.
GERB, 240 sandaliyeli parlamentoda 97 milletvekiliyle en büyük gruba sahip. 12 Mayıs'taki erken genel seçimlerin ardından Bulgarisan Sosyalist Partisi'nin (BSP) aday gösterdiği Plamen Oreşarski tarafından yeni hükümet kurulmuştu. BSP ve HÖH hükümete dışarıdan destek veriyor.
Bulgar vekillerin maaşına kriz ayarı
Ekonomik krizden çıkmak için kemer sıkma politikaları uygulayan Bulgaristan'da milletvekilleri, maaşlarını dondurdu. Mecliste bire karşı 216 evet oyuyla geçen önergeye göre vekillerin maaşına yıl sonuna kadar zam yapılmayacak. En düşük vekil maaşının 1238 Euro olduğu ülkede, yeni düzenlemeden maaşları meclis üyelerine göre ayarlanan cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar ve yüksek yargı mensupları gibi birçok siyasi ve bürokrat da etkilenecek. Meclis Başkanı Mihail Mikov, kararı, ‘fakir halk ile dayanışma için' aldıklarını söyledi. 7 milyonu aşkın nüfusu bulunan Bulgaristan, Avrupa Birliği'nin en yoksul ülkesi konumunda.

BEYNUR SÜLEYMAN
http://www.zaman.ro
Haziran 10, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan’ın Makedonya’nın AB’ye kabul edilmesi ile ilgili tutumunda değişiklik yok

Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin’in değişik vesilelerle Bulgaristan’ın Makedonya’nın AB üyeliğine ilişkin görüşüne ilişkin yaptığı açıklamalardan bu konuda herhangi bir değişikliğin olmadığını ortaya koydu. 

Boyko Borisov’un başında bulunduğu önceki hükümet, Bulgaristan’ın Makedonya’nın AB üyeliğini desteklemesi için birkaç şart koşmuştu. Esas koşul, iki ülke arasında 1999’da başbakanlar İvan Kostov ile Lübço Georgievski tarafından imzalanan ortak beyannameye dayanan iyi komşuluk ve işbirliği sözleşmesinin imzalanmasıdır. Bu hafta içinde yeni Dışişleri Bakanı , Makedonya’nın AB yolunun Bulgaristan’la iyi komşuşluk anlaşmasının imzalanmasından geçtiği yönünde açıklama yaptı. Vigenin, bir yandan Bulgar tarafının kilit önem taşıyan bazı konularda taviz veremeyeceğini açıklarken öte yandan bazı konularda belirli bir esnekliğin gösterilebileceğini belirtti. Bu şekilde Dışişleri Bakanı, mevcut sorunların giderilmesi amacı ile sürdürülen ikili görüşmeleri teşvik etmek istedi. Görüşmeler ikilidir, fakat Dışişleri Bakanı görüşmelerin seyrine ilişkin AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle’yi bilgilendirmek niyetindedir. Bu arada Bakan Vigenin, Bulgaristan ve Makedonya’nın aralarındaki sorunları tek başına giderebilecekleri için arabuluculuk istenmeyeceğini vurgulandı. Dışişleri Bakanı, Bulgar tarafının ikili anlaşma kapsamındaki çalışmalarla eşzamanlı olarak bazı ek inisyatiflerde bulunarak ikili ilişkilerin iklimini iyileştirmeye çalışacağını kaydetti. Bulgaristan’ın Makedonya’nın AB’ye kabul edilmesinden yana olduğu ve bunu bütün Balkan bölgesinin Avrupa entegrasyonunun önemli bir unsuru olarak görmekte olduğu yönünde şimdiye kadar izlenen tutum Sofya tarafından değişmeden sürdürülecek.
Haziran 10, 2013 | 0 yorum |

Martin Yordanov 'Uluslararası Dil ve Kültür Festivali' şarkı kategorisinin birincisi

8 Haziran 2013 Cumartesi |

Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenen 'Uluslararası Dil ve Kültür Festivali' kapsamında bu yıl 11.si yapılan Türkçe Olimpiyatları'nın şarkı finalinin şampiyonu Bulgaristan oldu.

İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu'nda renkli görüntülere sahne olan final gecesinde Bulgaristan'dan Martın Yordanov şarkı kategorisinde altın madalyanın sahibi oldu. İşte Yordanov'un şarkısı.

CHA

Haziran 08, 2013 | 0 yorum |

BAF’tan HÖH’e çağrı: 'Türklerin azınlık statüsü için çaba harcayın'

7 Haziran 2013 Cuma |

Sivil toplum kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) Bulgaristan’da Türk azınlığın resmi azınlık statüsüne alınması için üyelerinin çoğunu Türklerin oluşturduğu ve iktidar ortağı Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisine (HÖH) çağrıda bulunarak ülkedeki Türklerin resmi azınlık statüsüne alınması yününde yasal çalışma yapmalarını istedi.

BAF Başkanı Sezgin Mümin, Bulgaristan’da ve Türkiye’deki Bulgaristan vatandaşı Türklere ait STK’ların da bu konuda ortak hareket etmeleri gerektiğini belirterek, ilgili yasalarda değiklik yapılması için ortak hareketin şart olduğunu kaydetti.


Ajans Bg
Haziran 07, 2013 | 0 yorum |

‘Şeyh Bedreddin’in Yolunda’ adlı ulusal resim yarışmasında birinciliği bulunan Sevgin, muhtarı 200 leva için tehdit etmek zorunda kaldı...

6 Haziran 2013 Perşembe |

Razgrad’ın Podayva Köyünde yaşayan lise son sınıf öğrencisi Sevgin Müzekar, annesinin ameliyatı için köy muhtarına tehdit içerikli mesajlar bırakarak para istedi.
Podayva Muhtarlığı binasına köy muhatrının alması için el yazısıyla Türkçe yazılmış tehdit notu bırakan Sevgin Müzekar, ikinci defa aynı içerikli notu binaya bırakınca polis tarafından yakalandı.
Müzekar, muhtara gönderdiği notlara, binanın belirli bir yerine 200 leva bırakmasını, eğer polise haber verirse yokedileceğini yazdı.
Polis tarafından yakalanan Müzekar, ifadesinde ailesinin ekonomik durumunun çok kötü olduğunu ve annesinin ameliyatı için böyle bir girişimde bulunduğunu söyledi.
Razgrad Savcılığı, Müzekar’ın daha önce herhangi bir suça karışmadığını gözönüne alarak 24 saat tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılmasına karar verdi.
ULUSAL RESİM YARİŞMALARINDA ÖDÜLLERİ VAR
Lise eğitimine Resim Bölümünde devam eden Sevgin Müzekar’ın ulusal resim yarışmalarında birincilikleri var. En son birincilik ödülünü ‘Şeyh Bedreddin’in Yolunda’ adlı ulusal resim yarışmasından aldı. Daha önce ise uzay konulu yarışmada onun fırçasından çıkan resim birinciliğe layık görüldü. Ödülünü ise Bulgaristan’ın ilk kozmonotu Georgi İvanov’un elinden aldı. 
Tanıdıkları Müzekar için çok iyi resim yaptığını, sakin ve sessiz bir genç olduğunu söylüyor.
Ajans Bg
Haziran 06, 2013 | 0 yorum |

Dışişleri Bakanı Vigenin: ‘Bulgaristan vatandaşları Türkiye’deki protestolara katılmasın’

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin, Türkiye’de bulunan Bulgaristan vatandaşlarının protesto gösterilerine katılmamasını tavsiye etti.

Son günlerde Bulgar medyasında Türkiye’de ikamet eden Bulgaristan göçmeni ve çifte vatandaşlığa sahip şahısların da İstanbul, Ankara ve İzmir’deki protesto gösterilerine katıldıklarına dair haberler yayınlanmasının ardından bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Vigenin, Bulgaristan vtandaşlarının protestolara katılmamasını istedi. 

‘Bulgar vatandaşlarının bu protesto gösterilerine katılmaları akıllıca değil’ diyen Vigenin, konunun Türkiye’nin ulusal sorunu olduğunu belirtti.

Benzer olaylarda orantısız güç kullanımının, standart prosedürün dışına çıktığını kaydeden Bulgar Dışişleri Bakanı, beklentilerinin Türk makamlarının aşırı güç kullanımına yol açan nedenleri araştırması olacağını vurguladı. 

Ajans Bg
Haziran 06, 2013 | 0 yorum |

Başmüftü Mustafa Aliş Samsun Balkan Türkleri Derneği’ni ziyaret etti

Bulgaristan Müslümanları Baş Müftüsü Dr. Mustafa Aliş ve Yardımcısı Vedat S. Ahmed ile Mübadele Derneği Başkanı Erdoğan Özoral, “15. Geleneksel Etli Kazan Pilavı Günü” hazırlıklarını sürdüren Samsun Balkan Türkleri Derneği’ni ziyaret etti.
Bulgaristan’dan gelen misafirleri Balkan Türkleri Derneği Başkanı Cihat Yılmaz ve Yönetim Kurulu üyeleri, dernek üyeleri ile mübadil köy dernekleri başkanları tarafından karşılandı. Hoş bir sohbet ortamında birçok konuyla ilgili fikir alışverişi yapıldı. Bulgaristan Müslümanları Baş Müftüsü Dr. Mustafa Hacı Aliş, Bulgaristan’daki Müslümanlar ve Türklerin durumu hakkında bilgiler verdi. Samsun Balkan Türkleri Derneği Başkanı Cihat Yılmaz, “Bizlere yapmış olduğunun nezaket ziyaretiyle bizleri onurlandırdınız. Balkanlardaki Türk vatandaşlarımızla ilişkilerimizi kuvvetlendirmek adına bu ve bu gibi ziyaretler bizlere güç veriyor. Biz Samsun Balkan Türkleri Derneği olarak 9 Haziran 2013 Pazar günü Asarağaç Piknik ve Mesire Alanı'nda ‘15. Geleneksel Etli Kazan Pilavı Günü’nün hazırlıklarını sürdürüyoruz. Kültürümüzün ve oyunlarımızın yaşatılması için çalışmalarımıza devam ediyor. Bu arada sizleri de 15. Geleneksel Etli Kazan Pilavı Günümüze davet ediyorum” dedi.

ÏHA
Haziran 06, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan, Türkiye’deki gelişmelerden tedirgin

© Fotoğraf: ЕPА / BGNES
Çevrecilerin İstanbul’da düzenlenen sınırlı gösterisi, Ankara, İzmir ve diğer büyük kentlerde yığınsal siyasi protesto eylemlerine ve polisle çatışmaya dönüştü. Bunun sonucunda iki ölü, binlerce yaralı ve tutuklu var. 
Bulgaristan Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin, bu çatışmalarla ilgili açıklamasında, ülkemizin Türkiye’deki olayları dikkatle izlediğini ve polisin protestoculara uyguladığı şiddet, aşırı kuvvet ve baskı kullanımından tedirgin olduğunu belirtti. Sofya’nın bu tedirginliğine epey neden var. Türkiye, Bulgaristan’ın ortak sınırı olduğu en büyük ülkedir. Ayrıca Avrupa Birliği dışında en önemli ticaret ortağıdır. Her iki devlet de NATO üyesidir ve Bulgaristan Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılımını destekliyor. Son günlerde Türkiye’de tanık olduğumuz şiddet olayları ikili ilişkilerimizin yararına olmayıp Kuzey Atlantik Birliği’nin değerlerine aykırıdır.
© Fotoğraf: ЕPА / BGNES
 
Komşu Türkiye’deki şiddet dalgası, Bulgaristan ile sınırından ülkemize giren yasadışı sığınmacı sayısının artma eğilimine denk geliyor.Her ay sınırımızı 200 kadar sığınmacı yasa dışı olarak geçmeye çalışırken bu ülkemizdeki geçici barınak sayısının artırılmasını, sınırın en sorunlu kesimlerine onlarca sınır polisinin gönderilmesini gerektiriyor.Türkiye’deki kargaşalar, iktidarının şimdiye kadar Suriye uyuşmazlığı sonucu Avrupa’ya yoğunlaşan göçmen akınını başarılı kısıtlama çabalarını da engelleyebilir. Çünkü bu göçmenlerin çoğu Bulgaristan’dan geçiyor. 
Türkiye’nin meydan olabileceği sürekli kargaşalar öte yandan Bulgar nakliyecilerinin Türkiye sınırını geçerken ülkede karşılaştıkları sorunların çözülmesini sağlayacak hükümetlerarası müzakereleri de engelleyebilir. 
Öte yandan komşu Türkiye, turistik bir destinasyon veya görev icabı olarak binlerce Bulgar tarafından ziyaret edilen, çifte vatandaş olan yüzbinlerce Bulgaristanlının içinde yaşadığı bir ülkedir.Bulgaristan, Türkiye’deki soydaşlarımıza konsolosluk ve diğer korumalar sağlamalı, oysa şiddet ve kargaşalar ortamında böylesi önlemler zor veya gecikmeyle alınabilir.
© Fotoğraf: BGNES
Türkiye’deki gelişmeler Bulgaristan’da da bazı protesto eylemlerine yol açtı. Sofya’da Ankara’nın siyasetini protesto eden Türk öğrenciler, polis baskı ve şiddetine maruz kalan soydaşları ile dayanışmasını ifade ettiler. 
Medyaya açık mektubunda Bulgar öğrencileri, Türk öğrencilerini destekleyerek, demokrasi ilke ve davasını dayatma eylemleriyle dayanışma ifade ettiler. 
Türkiye’deki protestoların ne zaman ve ne pahasına sona ereceği şimdilik bilinmiyor. Türkiye Başbakan yardımcısı Bülent Arınç’ın polis şiddet kurbanları ile ilgili özürü besbelli buna yeterli değildir. 
Stoimen Pavlov I BNR
Haziran 06, 2013 | 0 yorum |

Facebook'ta Türkçe karşıtı ve Türk düşmanı propaganda

5 Haziran 2013 Çarşamba |



Bir grup Bulgar gencinin 31 Mayısta Facebook'ta açtığı "Okulda Türkçeye hayır" adlı grubu 3 bin 538 kişi beğendi. Grupta "Türkçeye hayır! Bulgaristan Bulgarlarındır!", "Bu, dolaylı 'esarettir' (500 yıl acı ile çile). Bulgar okullarında Türkçeye HAYIR" türünden Türk düşmanı milliyetçi sloganlar atılıyor. Sayfada Türk düşmanlığı aşılayan birçok fotoğraf var. 
Hak ve Ögürlükler Hareketi Genel Başkanı Lütvi Mestan'ın fotoğrafının üzerine kırmızı X çekilmiş fotoğrafın üst kısmında"Türkçe Türkiye'de! APTAL ŞEY! Burası Bulgaristan" yazısı var.
Sayfada Türklere söven yorumlar da var. 
Bunun üzerine tepki olarak Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF) adına "Türkçeye EVET" grubu açıldı. BAF, Türklük ve insanlık adına herkesi Bulgaristan'daki Türkçe eğitimi desteklemeye çağırdı.

TÜRKÇE KARŞITI KAMPANYA NASIL BAŞLADI

HÖH'ten seçilen Gençlik ve Spor Bakanı Mariyana Georgieva'nın seçim öncesi 3 Mayısta Demir Baba Tekkesi'nde "Ben bir dil profesörü olarak çocuklarınız, okula giderken çantasında Bulgarca ders kitaplarının yanında ana dili dersi kitaplarını almalarını sağlamak için  Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin yürüttüğü siyaseti destekleyeceğim"sözüne milliyetçi parti Ataka'nın Genel Başkanı Volen Siderov 29 Mayısta meclis kürsüsünden tepki gösterdi. Bunun üzerine HÖH Genel Başkanı Lütvi Mestan kürsüden "Bulgarca ders kitabının yanında ana dili dersi kitabını taşımakta ne gibi suç olabilir" cevabını verdi.

Onun ardından Pazar günü Eğitim Bakanlığı'nın sitesinde Türkçenin seçmeli zorunlu ders olarak okutulacağı bildirilinci tepkiler daha da arttı.

SKAT'IN TEPKİSİ

Skat televizyonunun milliyetçi partisi Bulgaristam Millȋ Kurtuluş Cephesi'nin (NFSB) Varna Koordinatötü Kostadin Kostadinov 90'lı yılların başında ana dilini160 bin öğrencinin okuduğunu, şu an ise10 bin civarı olduğunu vurguladı ve bu durumun HÖH'ü endişelendirdiğinin altını çizdi. Kostadinov, Türkçenin zorunlu ders olarak okutulmasıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Bu durum ülkede ayrışma yaratıyor, farklılık duygusu, başka olma duygusu veriyor; çocuk daha birinci sınıftan itibaren kendisini diğerlerinden faklı bilecek. Farklı değiller.

Aydın Osman | T HABER
Haziran 05, 2013 | 0 yorum |

Yeni hükümet istikrar sözünü tatabilecek mi?

Göreve yeni gelen Bulgaristan Başbakanı Plamen Oresharski, mali istikrara ve halkın sorunlarına çözüm bulmaya yönelik tedbirlere odaklanacak.
Eski bir Maliye Bakanı olan Oresharski, Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ile Hak ve Özgürlükler Hareketi'nden 120 milletvekilinin desteğiyle Başbakan seçildi. 
Bir önceki iktidar partisi olan merkez sağ GERB partisi Oresharski'ye aleyhte oy verirken, Bulgaristan'ın 240 sandalyeli meclisinde 23 sandalyesi bulunan aşırı milliyetçi Ataka partisi milletvekilleri oylamaya katılmadı.
53 yaşında bir teknokrat olan Oresharski, "Ülke, devam eden ekonomik buhran ve toplumun giderek daha çok parçalanmasıyla derin bir kurumsal kriz içinde bulunmaktadır." dedi.
Yeni lider, Balkan ülkesinin "istikrar, ekonomik düzelme, kurumları güçlendirme ve mutsuzluk ve umutsuzlukla sarsılmış bir toplumda daha fazla dayanışma sağlamak için gereken acil tedbirler üzerinde azami toplumsal konsensüse" ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Oresharski hükümetinin bir Yatırım Planlama Bakanlığı'nı da içeren yapısı, parlamentoda yapılan ayrı bir oylamada 119'a karşı 98 oyla kabul edildi.
Kabine, Bulgaristan'da 12 Mayıs'ta yapılan sonuçsuz erken parlamento seçimlerinin üzerinden iki haftadan uzun süre geçtikten sonra atandı. Erken seçimleri, eski Başbakan Boyko Borisov'un kabinesinin, tasarruf tedbirleri, yolsuzluk ve tekellere karşı ülke çapında bir ay boyunca devam eden protestolar sonrasında Şubat sonlarında istifa etmesi tetiklemişti.
Yeni Başbakan yeni kabine için üç öncelikli eylem alanı belirledi: demokrasi ve devletin güçlendirilmesi, ekonomik düzelme ve girişimciliğin teşvik edilmesi ve daha fazla dayanışma ve toplumsal adalet.
Oresharski, vatandaşların ve işletmelerin sorunlarını çözmek ve devleti güçlendirmek için acil olarak alınması gereken istikrar tedbirlerini sıralayan 15 sayfalık bir belge sundu. Milletvekillerine seslenen Başbakan, önümüzdeki haftalarda kabinesi tarafından ayrıntılı bir program hazırlanacağını söyledi.
Merkezi Sofya'da bulunan danışmanlık şirketi Industry Watch'un Başkanı Georgi Stoev, Oresharski Planı olarak adlandırılan belgenin ana mesajının, hükümetin " bütçe dengesi ve harcamalarda ölçülü bir artışı kapsayacak şekilde makroekonomik istikrarı sürdürmeye çalışması" olduğunu ileri sürdü.
Stoev, programda Başbakan'ın daha geniş kapsamlı toplumsal ihtiyaçları karşılamak amacıyla devlet harcamalarını yeniden yapılandırmayı dikkate aldığının da belirtildiğini kaydetti.
Stoev, "Bunu kişi başına düşen harcamanın artırılması yönünde bir işaret olarak değil, daha çok mevcut kaynakların tahsis edilme biçiminde bir değişiklik olarak yorumlarım." dedi.
Önerilen tedbirlerden biri, hükümetin "fiyatlandırma yöntemleri ayrıntılı bir şekilde incelenip revize edilmeden önce elektrik fiyatlarına yapılacak yeni bir zammı" önleyeceği şeklinde. Hükümet, ilaçları fiyatlandırma politikasında değişikliklerin yanı sıra ülkedeki yoksul kesime yapılan enerji yardımı sisteminin genişletilmesi konusunda da söz veriyor.
Son yıllarda iki katın üzerinde artış kaydeden işsizlik, ülkenin karşı karşıya olduğu önemli sorunlardan birisi. Yeni hükümet "emek piyasası üzerindeki etkili tedbirleri genişletme ve artan işsizliğin etkilerini hafifletme amaçlı geçici istihdam için yeni iş alanları yaratmaya" odaklanacak.
Sofya merkezli Pazar Ekonomisi Enstitüsü baş ekonomistlerinden Petar Ganev, kabinenin tanımlanan sorunlarla başa çıkma yolunda ne gibi adımlar atacağı konusunda kesin bir açıklama olmadığından, söz konusu tedbirlerin kulağa bir niyet ifadesi gibi geldiğini söyledi.
Ganev, "İş ortamını kolaylaştırma planı kulağa hoş gelmesine karşın, telaffuz edilmiş belli tedbirler üzerinde yorum yapmak zor." dedi.
Svetla DİMİTROVA I Ajans Bg
Haziran 05, 2013 | 0 yorum |