Popüler Yayınlar

Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

ROGER WALTERS, BULGARİSTAN’DAKİ PROTESTOCULARA DESTEK VERDİ

31 Ağustos 2013 Cumartesi |

Dünyaca ünlü rock grubu Pink Floyd'un kurucularından Roger Waters, Bulgaristan’daki hükümet karşıtı göstericileri destekledi.
"The Wall" turnesi kapsamında Sofya’da dün akşam bir konser veren Waters, sahnedeki dev panoya, ülkede yaklaşık iki buçuk aydır devam eden hükümet karşıtı gösterilerde öne çıkarılan “İstifa” sloganını yazdırdı.
Waters, böylece ülke tarihinde en uzun süren hükümet aleyhtarı protesto gösterilerine destek vermiş oldu.

Konseri izlemeye gelen yaklaşık 40 bin kişi Waters’in desteğini alkışlarla karşıladı.
Nahit Doğu 
Ağustos 31, 2013 | 0 yorum |

BULGARİSTAN YUNANİSTAN SINIRINDAKİ TARİHİ MAKAS YOLU AÇILIYOR

Bulgaristan ve Yunanistan sınırındaki Makas Sınır Kapısı’nın 9 eylül tarihinde ulaşıma açılacağı bildirildi.
Kırcaali Valisi Biser Nokolov, Bulgaristan ve Yunanistan’ın Makas Sınır Kapısı’nın 9 eylül’de açılması konusunda anlaşmaya vardıklarını belirterek, şimdilik sadece 3.5 tonun altındaki araçların sınır kapısından geçiş yapabileceklerini kaydetti.
Bulgaristan ile Yunanistan sınırındaki tarihi Makas Geçidi’nde bulunan Makas Sınır Kapısı’nin açılmasına ilişkin karar daha önce Bakanlar Kurulu’nda onaylanmıştı.
Makas Sınır Kapısı’nın açılmasıyla, Bulgaristan’da Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali bölgesi ile Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesi arasındaki karayolu mesafesi yaklaşık yarım saate düşecek.

- BULGARİSTAN TARAFINDAKİ YOL HAZIR
Bulgaristan kendi tarafındaki sınır kapısına kadar olan yolu tamamladı ve 4 yıldır Yunanistan'ın da kendi tarafındaki sınıra kadar olan güzergahı tamamlamasını bekliyordu. Makas Sınır Kapısının açılmasıyla Yunanistan'da ve Bulgaristan'da yaşayan Türklerin yerleşim yerlerinin arasındaki karayolu mesafesi yaklaşık yarım saate düşecek. Kapı iki ülkede yaşayan Türk nüfusunu bir anlamda birbirine kavuşturacak. 1944 yılından sonra, Bulgaristan'a kömünist sistemin hakim olmasıyla kapatılan Makas geçidi yaklaşık 80 yıl boyunca kapalı kaldı.

- ONLARCA DOĞU ALMANYALI BU SINIRDA ÖLDÜRÜLDÜ
Soğuk Savaş döneminde Batı ile Doğu Bloku'nun kesişme noktasında bulunan Bulgaristan-Yunanistan sınırının bu kısmında çok sayıda insan öldürüldü. Komünist rejiminden kurtulup Batı'ya kaçmak isteyen onlarca Bulgaristan Türkü ve Doğu Almanyalı sınırdan kaçak geçme girişimleri sırasında kurşuna dizildi.
Nahit Doğu 


İLGİLİ YORUM:

Yunanistan Türklerin yolundan korkuyor

14 Temmuz 2013 Pazar


Türkleri birleştiren yol Yunanistan'da istenmiyor ve 70 yıl önce Türklerin at sırtında geçtikleri Makas Yolu, bugün Atina'yı endişelendiriyor.   Bulgaristan’da Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali...
Ağustos 31, 2013 | 0 yorum |

GERB'ten ayrılanlar yeni siyasi parti kurdu

30 Ağustos 2013 Cuma |

Bulgaristan’da ana muhalefet Bulgaristan’ın Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisinden (GERB) ayrılan milletvekilleri BASTA adında yeni bir siyasi parti kurdu.

Açılımı, Korku, Totalitarizm ve İlgisizliğe Alternatif için Bulgarlar Partisi anlamına gelen BASTA’nın kurucularından Emil Dimitrov, partinin Etropole şehrinde gerçekleştirilen inisiyatif komitesi toplantısından sonra yaptığı açıklamada „Amacımız, ülkede demokratik sürece geçilmesinden bu yana toplumun büyük bir bölümünü saran ilgisizlik halinden kurtulmak ve korkunun yerine onuru getirerek totalitarizme alternatif sunmak” dedi. 
Dimitrov, BASTA’nın lider partisi olmayacağını, satükoyu yıkmak için toplumun enerjisine ve imkanlarına inanan herkesin partisi olacağını belirtti. 
Partinin kurucuları arasında yer alan eski Tarım Bakanı Miroslav Naydenov ise, GERB partisinden en az 10 milletvekilinin kendilerine katılacağını iddia etti. 

 - BOYKO BORİSOV: GERB’İN LİSTELERİNE GİREMEYENLER PARTİ KURDU 
Gerb lideri Boyko Borisov, kurulan yeni partiyle ilgili yorumunda, kurucuların GERB’in listesine giremeyenler olduğunu söyledi. 
 Eski Tarım Bakanı Miroslav Naydenov’la ilgili “Dört yıl Bakan koltuğunda otur sonra da dönem sonunda yürütülen siyasetle razı olmadığını söyle” diyen Borisov, bu durumun normal olmadığını iafede etti. 
Yeni partiyi kuranlara başırı dilediğini söyleyen Borisov, böylece BSP ve HÖH’e yardım ettiklerini kaydetti. 
 BASTA partisinin resmi kaydının yapılmasının ardından Bulgaristan’da kayıtlı siyasi partı sayısı 183’e çıkacak. 
 Nahit Doğu
Ağustos 30, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan, Suriyeli Göçmen Akınından Endişeli

Suriye'ye müdahale tartışmaları sürerken Bulgaristan'a yönelik olası göçmen akınına karşı alınacak önlemlerin tespit edildiğini bildirildi.
Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Tsvetlin Yovçev, Bakanlar Kuruluna bağlı Güvenlik Kurulu'nun bugünkü toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Durum değerlendirmesi yaptık ve Ortadoğu'daki krizle ilgili mühtemel senaryoları gözden geçirdik. Bulgaristan için en ciddi tehdit, yaşanacak olası bir göçmen dalgası" dedi.
İçişleri Bakanı Yovçev, bu doğrultuda alınacak önlemlerin tespit edildiğini ancak ulusal güvenliği tehdit edecek düzeyde bir durumun sözkonusu olmadığını vurguladı.Bulgaristan'a yönelik doğrudan bir terör tehdidi olmadığını söyleyen Yovçev, toplantıda 11 önlem içeren planın kabul edildiğini kaydetti. Sözkonusu önlemlerin ise daha sonra kamuoyuna duyurulacağı bildirildi.
Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve  Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisinin (HÖH) oluşturduğu mevcut hükümete dışardan destek veren aşırı sağ Ataka Partisi,Bakanlar Kurulu'na bir karar metni sunarak, Suriye konusunda tarafsızlık ilan edilmesini istedi.
Nahit Doğu, AA
Ağustos 30, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan sınır kapısındaki inşaat çalışmaları ve detaylı aramalar, Türkiye tarafındaki sınır kapılarında uzun kuyruklar oluşturuyor

Bulgaristan sınır kapısındaki inşaat çalışmaları ve detaylı aramalar, Türkiye tarafındaki kapılarda uzun kuyruklar oluşturuyor.
Çalışma nedeniyle Bulgaristan sınır kapısındaki görevliler yoğunluğa yeterince yanıt veremiyor. Uyarılara rağmen hafta sonuna yakın günlerde sınır kapılarına gelen gurbetçiler, Avrupa'ya açılan tüm sınır kapılarında aşırı yoğunluğa neden oldu.
Kapıkule Gümrük Sahası'nın dolması nedeniyle sınır kapısı önünde 12 kilometre kuyruk oluştu.
Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Bulgaristan sınır kapısındaki inşaat çalışmaları ve insan kaçakçılığıyla mücadele noktasında yoğun aramalar nedeniyle Bulgaristan'ın gurbetçi yoğunluğuna cevap veremediğini ve Türkiye tarafında uzun kuyruklar oluştuğunu söyledi.
Öte yandan Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda 4, Yunanistan'a açılan Pazarkule Sınır Kapısı'nda 6, İpsala Sınır Kapısı'nda da 17 kilometre araç kuyruğu oluştu. 
Yoğunluğun hafta başına kadar sürmesi bekleniyor.
AA
Ağustos 30, 2013 | 0 yorum |

GURBETÇİLERE "SIRBİSTAN SINIRINDAKİ DİĞER KAPILARI DA KULLANIN" TAVSİYESİ

Bulgaristan Sınır Polisi, Batı Avrupa ülkelerine giden Türk vatandaşlarına Sırbistan sınırındaki Kalotina Sınır Kapısı dışındaki kapıları da kullanmalarını tavsiye etti.

Sınır Polisi Müdürü Zaharin Penov, Bulgaristan’dan Sırbistan’a geçiş yapan vatandaşların Kalotina Sınır Kapısı’nda yoğunluk oluşturduğunu, bu yoğunluğun hafta sonu daha da artması beklendiğini kaydetti.

Zaharin Penov, Kalotina kapısı dışındaki Vrışka Çuka, Bregovo ve Strezimirovtsi geçiş noktalarında durumun sakin olduğunu, Türk vatandaşlarının Kalotina’da uzun süre beklememeleri için bu kapıları da kullanabileceğini ifade etti. 
Nahit Doğu
Ağustos 30, 2013 | 0 yorum |

MÜLTECİ AKINI BULGARİSTAN’I EKONOMİK AÇIDAN ZORLUYOR

Bulgaristan’daki mülteci barınma merkezlerinde ülkeye yeni giren göçmenler için yer kalmadığı bildirildi.
Türkiye sınırı yakınlarındaki Svilengrad’ın Pıstragor Köyünde bulunan 300 kapasiteli göçmen kampında çoğunluğu Suriyeli olan 400’e yakın mültecinin barındırıldığı belirtildi. Nova Zagora şehri yakınlarındaki Banya Köyündeki kampta ise ek 10 prefabrik evin yapımı kararlaştırıldı.
Göçmen sayısındaki artış, Bulgaristan’ı ekonomik açıdan zorluyor. Kaynak yetersizliği nedeniyle çocuk yaştaki göçmenlere gıda sağlanamadığı için Bulgaristan Kızıl Haç’ı (BÇK) bağış toplamaya başladı.
Devlet Mülteci Ajansı’nın verilerine göre, yılbaşından temmuz ayının sonuna kadar 2 bin 320 yabancı vatandaşın Bulgaristan’dan sığınma hakkı istedi. Bu dönem içinde Bulgaristan’a kaçak yollardan girenlerden Suriye vatandaşları ilk sırada yer alırken, ikinci yerde Cezair vatandaşları bulunuyor.
Yetkililer, kaçak göçmenlerin yüzde 99’unun Bulgaristan Türkiye sınırında yakalandığını ifade ederken, sınırdaki güvenlik sisteminin yüksek teknoloji ürünü elektronik aletlerle güçlendirildiğini kaydetti.
Ülkedeki ilgili kurumlar, Suriye’ye karşı gerçekleştirilecek olası bir askeri operasyonun göçmen akınını hızlandırmasından endişe ediyor.
Nahit Doğu
Ağustos 30, 2013 | 0 yorum |

Haskovo yakınlarında feci kaza: Gurbetçilerin aracı hurdaya döndü

28 Ağustos 2013 Çarşamba |

Haskovo yakınlarında meydana gelen trafik kazasında Toyota marka Türk plakalı otomobil bir minibüse çarptı. Çarpma sonucu Toyota’da sıkışan Türk vatandaşlarını çıkarmak için itfaiye ekipleri aracı kesmek zorunda kaldı. Yaralılar Haskovo’daki hastaneye kaldırıldı.

Kaza nedeniyle Haskovo Klokotnitsa yolu saatlerce kapalı kaldı. 
Ağustos 28, 2013 | 0 yorum |

Borisov’un Facebook sayfasını çökerttiler

GERB lideri Boyko Borisov’un Facebook sayfası açılışından yaklaşık yedi saat sora çökertildi. 
Sayfaya ulaşmak isteyenleri ‘Üzgünüz, bu sayfaya ulaşılamıyor’ yazısıyla kaşılaşıyor. GERB’in basın merkezinden yapılan açıklamada, profilin sahte olduğuna dair Facebook merkezine çok sayıda şikayet gitmiş olabileceği belirtilerek, ‘profesyonel bilgisayar korsanlarının işi de olabilir’ denildi.
Borisov ise ‘Facebook sayfam komünistlere fazla geldi galiba’ dedi.

Ajans Bg

İLGİLİ HABER:

Boyko Borisov Facebook profili açtı. Ardından Ahmed Doğan da geliyor

27 Ağustos 2013 Salı

Muhalefetteki Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) lideri Boyko Borisov, sosyal iletişim ağı Facebook’ta profil açtı.  Boyko Borisov, profiline yazdığı ilk mesajında çok sayıda sahte...
Ağustos 28, 2013 | 0 yorum |

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan Bulgaristanlı Gençlere: 'Arkanızda Türkiye Var'

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Bulgaristanlı Türk gençlere, "Siz nerede olursanız olun asla yalnız değilsiniz. Arkanızda siyasetiyle, ekonomisiyle, gücü, kuvveti, kudretiyle, nufüzu ve nüfusuyla her alanda güçlü ve kuvvetli bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti vardır. Bu dün böyleydi, bugün böyle, kıyamete kadar da böyle olacaktır" dedi.
Bozdağ, Birlik Vakfının "Biz kardeşiz" sloganıyla düzenlediği eğitim ve tanıtım projesiyleTürkiye'ye getirilen 120 Bulgaristanlı Türk gencini, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığında kabul etti.
"Hepiniz evinize, kardeşlerinizin yanına hoşgeldiniz" sözleriyle gençleri karşılayan Bozdağ, Bulgaristan'daki Türklerin ve Müslümanların iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesi açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Türkiye ve Bulgaristan ilişkilerinin çok iyi olmasının, orada yaşayan soydaş ve dindaşların hukukunun daha ileri götürülmesinde etkili olduğunu vurgulayan Bozdağ, "Türkiye ile Bulgaristan arasında çok boyutlu ilişkilerin olması her iki ülkeye kazandıracaktır ama daha da fazlasını Bulgaristan'a kazandıracaktır" dedi. 
Bozdağ, konuk gençlerin bir kısmının Türkçe bilmediğini ve tercüman kullanıldığını hatırlatarak, "Sevgili gençler benim sizlerden bir de ricam olacaktır o da şu:  Şimdi tercüman aracılığıyla sizlerle konuşabiliyorum. Gönül istiyor ki burada kardeşlerimle tercümansız konuşalım. Çünkü kardeşler tercümansız konuşurlar. Onun için Türkçeyi lütfen iyi öğrenin" diye konuştu.
Bulgaristan'daki Türk geçnlerin Bulgarcayı da iyi öğrenmeleri gerektiğine dikkati çeken Bozdağ, bu tür ziyaretlerin hem dili ve tarihi öğrenme hem de dini bilgileri artırma bakımından çok faydalı olduğuna inandığın söyledi. Bozdağ, "Siz nerede olursanız olun asla yalnız değilsiniz. Arkanızda siyasetiyle, ekonomisiyle, gücü, kuvveti, kudretiyle, nufüzu ve nüfusuyla her alanda güçlü ve kuvvetli bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti vardır. Bu dün böyleydi, bugün böyle, kıyamete kadar da böyle olacaktır" ifadelerini kullandı.
Bozdağ, kendisine kılıç hediye eden konuklarına, içerisinde Safahat ve Ömer Seyfettin hikayelerinin de bulunduğu hediye paketleri verdi.
Ağustos 28, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan Vatandaşı Şükrü Mehmedemin’in Kullandığı Araçta 22 kilo kokain yakalandı

Uyuşturucu nakliye şebekesinin Bulgaristan'dan bir araçla uyuşturucu getireceğini tespit eden polis yine Kapıkule girişinden itibaren aracı takip etti. Araç Esenyurt'ta durdurulurken, aracın sürücüsü Şükrü Mehmedemin H. Gözaltına alındı. Narkotik ekipleri tarafından emniyet garajına getirilen aracın yakıt deposuna zulalanmış 22 kilo 200 gram kokain ele geçirildi. Uyuşturucuların çıkarılması polis kameralarına da yansıdı.


Uyuşturucunun bulunması ile birlikte harekete geçen Narkotik Şube Müdürlüğü ekipleri eş zamanlı operasyonla şebekenin elebaşı Fethi Ç. ile 3 şüpheliyi daha gözaltına aldı. 2 operasyonda gözaltına alınan 6 kişi emniyetteki işlemlerin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. Şüpheliler tutuklanarak cezaevine gönderildi.
DHA
Ağustos 28, 2013 | 0 yorum |

Makas Yolu'nun açılmaması Yunanistan ve Bulgaristan'daki Türkleri rahatsız ediyor

Yunanistan’da Batı Trakya milletvekili Ahmet Hacıosman, Bulgaristan sınırındaki Makas Sınır Kapısı’nın neden açılmadığını Ulaştırma Bakanı Mihalis Hrisohoydis’e gönderdiği soru önergesiyle açıklanmasını istedi.
Hacıosman, Hrisohoydis’e yönelttiği soruda Bulgaristan Makas yolunun açılması konusu, son zamanlarda, Rodop ili ve Trakya gündemini yoğun olarak meşgul etmektedir. Projenin tamamlanmış olmasına rağmen, yolun hizmete sunulmasında yaşanan gecikmenin sebepleri maalesef bilinmemektedir. Yolun hizmete sunulacağı tarih ile ilgili resmi bir açıklamanın yapılmıyor olması, açılış tarihini ilgilendiren farklı söylentilerin çıkmasına sebep olmaktadır. Yolun hizmete sunulmasında yaşanan bu gecikme, iş dünyasının büyük bir bölümü ve Trakya bölgesine turizm amacıyla gelmek isteyen kişiler için caydırıcı bir etken oluşturmaktadır dedi.
Ajans Bg


İLGİLİ YORUM:

Yunanistan Türklerin yolundan korkuyor

14 Temmuz 2013 Pazar



Türkleri birleştiren yol Yunanistan'da istenmiyor ve 70 yıl önce Türklerin at sırtında geçtikleri Makas Yolu, bugün Atina'yı endişelendiriyor.   Bulgaristan’da Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali...

Ağustos 28, 2013 | 0 yorum |

BULGARİSTAN’DA 20 YILDA 200 CAMİ VE MEZARLIĞA SALDIRIDA BULUNULDU

Bulgaristan’da son 20 yılda Müslümanlara ait 200 cami, mesçit ve mezarlığa karşı çeşitli şekillerde saygısızlık eyleminde bulunulduğu bildirildi.

Bulgaristan Başmüftülüğü Genel Sekreteri Ahmed Ahmedov, basına yaptığı açıklamada, yüzlerce caminin camları kırılarak, duvarlarına aşağılayıcı yazılar yazıldığını belirtti. Dini mekanlarda tarihi yazılara ve mezar taşlarına zarar verildiğini söyleyen Ahmedov, son olarak Kazanlık bölgesinde bulunan bir caminin minaresine ateş edildiğini ifade etti.

Dini mekanlara yapılan saldırılar için ceza alan herhangi birinin olmadığını dile getiren Ahmedov, bu türden suçların Bulgar yasalarınca “küçük holiganlık suçu olarak değerlendirildiğini kaydetti.

Ahmedov, iki yıl önce Sofya’nın merkezindeki Başmüftülük binasının aydınlatma sisteminin kırıldığını, güvenlik kameralarından görüntüler olmasına rağmen suçluların hala bulunamadığını söyledi.

Benzer saldırıları içeren yıllık raporlar hazırlayarak, Bulgaristan’daki ilgili kurumları bilgilendirdiklerini kaydeden Ahmedov, aynı şekilde sözkonusu raporları Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Birleşmiş Milletler, uluslararası mahkemelere de gönderdiklerini açıkladı.

Bulgaristan’daki diğer dinlerin temsilcileri ile bu tür saldırı ve hoşgörüsüzlüğe karşı ortak hareket konusunda hemfikir olduklarını dile getiren Ahmedov, Müslümanlar dışında diğer dinlere mensup vatandaşların da sözkonusu saldırılardan şikayetçi olduklarını söyledi. Ülkedeki tüm dini cemaatlerin ortak sorunlarından biri de gençlerin din ahlakı konusunda eğitimsiz olmasını gösteren Ahmedov, bu nedenle okullarda Din Dersi okutulmasını istediklerini ifade etti.  
Nahit Doğu 
Ağustos 28, 2013 | 0 yorum |

Boyko Borisov Facebook profili açtı. Ardından Ahmed Doğan da geliyor

27 Ağustos 2013 Salı |

Muhalefetteki Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) lideri Boyko Borisov, sosyal iletişim ağı Facebook’ta profil açtı. 
Boyko Borisov, profiline yazdığı ilk mesajında çok sayıda sahte profilinin bulunduğunu belirterek, yeni oluşturduğu sayfasında yazılan herşeyin arkasında kendisinin olacağını duyurdu.
Borisov, Facebook sayfası aracılığıyla günlük siyasi gelişmeleri yorumlayacağını kaydederek, Varna Emniyet Müdürlüğü’nün partisinin şehir teşkilatına yeni üye olan kişilerin isimlerini neden istediğini sordu.

İktidardaki Bulgar Sosyalist, Hak ve Özgürlükler Hareketi ve Ataka partilerinin oluşturduğu hükümeti de eleştiren Borisov, bu partileri kastederek ilk mesajında 'Üçlü koalisyon, avrupa fonlarından gelen kaynakların kesildiği zamana döndürme yolunda ilerliyor' diye yazdı.

Boyko Borisov’un iki saat içinde 4 binden fazla takipçisi oldu. Takipçi sayısı hızla artmaya devam ediyor.

BORİSOV'DAN SONRA DOĞAN GELİYOR

GERB lideri Borisov'un ardından Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi Fahri Başkanı Ahmed Doğan'ın da kendisine Facebook profili açmaya hazırlandığı bildirildi. 
Doğan'ın da çok sayıda sahte profili bulunuyor. Şimdilik Doğan'ın Facebook profilini Türkçe mi yoksa Bulgarca mı oluşturacağı bilinmiyor.
Ajans Bg
Ağustos 27, 2013 | 0 yorum |

Lesovo'daki yangını kaçak Cezayirliler çıkarmış

Hamzabeyli Sınır Kapısı’nın karşısındaki Lesovo gümrüğüne yakın bir bölgede devam eden orman yangınının Türkiye’den Bulgaristan’a kaçak yoldan giren yedi Cezayir vatandaşının çıkardığı bildirildi.
Bulgar Sınır Polisi tarafından yakalanan Cezayirli kaçaklar, iki kişinin bayılması üzerine güvenlik güçlerinin kendilerini daha çabuk bulması için yangın çıkardıklarını belirtti.
Tedavileri yapılan kaçak Cezayirliler, Lesovo’daki mülteci kampına yerleştirildi.
500 dekarlık bir Alana yayılan kaçaklar Cezairlilerin çıkardığı yangın itfaiyenin ve ordu birliklerinin müdahalesi sonucu kontrol altına alındı.

Bulgar yetkililer, son günlerde Türkiye’den Bulgaristan’a kaçak girmek isteyen yabancı vatandaşların sayısında artış gözlendiğini kaydetti. 
Ağustos 27, 2013 | 0 yorum |

Tunahan, Roger Waters'in konserine İstanbul'dan Sofya'ya bisikletle geliyor

Lise yıllarından itibaren fotoğrafa merak salan 20 yaşındaki Tunahan Emre Bilgin, Okan Üniversitesi'nde tam burslu olarak Turizm ve Otelcilik eğitimi alırken bir yandan da "Evden Uzakta" isimli akustik müzik programında çalışıyor. Vakt-i Rock isimli belgeselde de yönetmen yardımcılığı yapan Tunahan'ın hedeflerinden biri Pink Floyd üyelerinden birinin fotoğrafını çekmekti. Geçen haftalarda Türkiye'deki Roger Waters konserinde bu hayalini gerçekleştirdi. Son iki yıldır her yere bisikletle giden ve hatta bisikletle Karadeniz turu bile yapan Tunahan, Roger Waters'ın Bulgaristan'ın başkenti Sofya'daki konserine de bisikletle gitmeye karar verdi. Hazırlıklarını tamamladıktan sonra 23 Ağustos'ta yola çıkan Tunahan şu an Bulgaristan'ın Plovdiv şehrinde. Genç gezgin, 28 Ağustos Perşembe akşamı Sofya'ya varmayı planlıyor. Tunahan'ı Sofya'da Türkiye Büyükelçiliği'nden yetkililer karşılayacak. Tunahan 2 gün Sofya'da konakladıktan sonra 30 Ağustos'ta Roger Waters'ı sahnede fotoğraflayacak.
Yolda yaşadıklarını facebook sayfasından anlatan Tunahan, twitter ve instagram'dan da fotoğraflarla gezisinin ayrıntılarını takipçileriyle paylaşıyor. #cyclingtoTheWall hashtag'i ile Tunahan'ın yolculuğunu takip edebilir, ona destek olabilirsiniz.








Ağustos 27, 2013 | 0 yorum |

'Sultanlar Yolu'nun Bulgaristan Güzergahı İşaretlendi

Türkiye dahil dokuz ülkeden geçen ve „Sultanlar Yolu” adı verilen doğa yürüyüşü parkurunun Bulgaristan’daki güzergahı uluslararası standartlara uygun olarak işaretlendi.

AA’ya açıklamalarda bulunan Hallanda Sultanlar Yolu Vakfı Koordinatörü Sedat Çakır, 4-25 Ağustos tarihleri arasında Bulgaristan’da 400 kilometre yürüyerek, „Sultanlar Yolu”nun ülke rotasını büyük bir kısmını uluslararası standartlara uygun olarak işaretlediklerini söyledi.

Proje koordinatörü Çakır, Bulgaristan’da beşi Hollanda, biri de Belçika vatandaşı toplam 7 kişilik bir ekiple çalıştıklarını belirterek, amaçlarının yılda en az 15 bin kişinin bu güzergahta yürümesi olduğunu kaydetti. Çakır, „Sultanlar Yolu” rotasını takip edecek doğaseverlerin, yürüyerek Orta Avrupa, Balkanlar ve Türkiye’de mümkün mertebe Osmanlı ve Türk izlerini yaşayabilme fırsatı elde edeceklerini vurguladı.

Güzergahın Bulgaristan ayağı, ülkenin güneybatısındaki Borino İlçesinden başlıyor Smolian, Kırcaali ve Filibe şehirleri üzerinden geçerek Yunanistan sınırındaki İvailovgrad İlçesinde sona eriyor.

Avusturya’nın başkenti Viena’dan başlayan „Sultanlar Yolu” ise sırasıyla Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Bulgaristan, Yunanistan’dan geçerek Türkiye'de Topkapı Sarayı’nda son buluyor.

Klasik doğa yürüyüşü rotalarından farklı olarak tarihsel boyutu ile öne çıkan „Sultanlar Yolu” parkuru, Kanuni Sultan Süleyman’ın 1529 yılında Topkapı Sarayı’ndan yola çıkarak Viyana yakınlarındaki Simmering Köyü’ne ulaşan sefer yolculuğuna işaret ediyor. Osmanlı’nın Avrupa’ya düzenlediği seferlerin büyük bölümünün rotasıyla da çakışan bu doğa yürüyüşü parkurunu kat edenler böylece sultanların izlerini de takip etmiş oluyorlar.
Nahit Doğu




Türkiye dahil dokuz ülkeden geçen, 2009 yılında başlatılan ve „Sultanlar Yolu” adı verilen doğa yürüyüşü parkurunun Bulgaristan’daki güzergahı uluslararası standartlara uygun olarak işaretlemeye gelen ekip Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci’yi ziyaret etti.
Ağustos 27, 2013 | 0 yorum |

Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Pomorie ve Varna şehirlerinde temaslarda bulundu

Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Bulgaristan'da temaslarda bulundu.
Başkan Dalgıç, Pomorie ve Varna şehirlerinde temaslarda bulundu. Pomorie Belediye Başkanı İvan Aleksiev ve Varna Belediye Başkanı Hristo Bozov ile görüşmelerde bulunan Dalgıç, "Varna ve Pomorie'de de temaslarımız oldu. Yörenin iş adamları ile bir araya geldik. Son derece faydalı bir gezi oldu. İşbirliği çalışmalarını daha da ileriye taşıma adına önemli adımlar attık." diye konuştu. Başkan Dalgıç'a, temaslarında, belediye meclis üyeleri Levent Gündoğdu ve Ercan Kısa da eşlik etti.

CHA
Ağustos 27, 2013 | 0 yorum |

Tuna'nın Suyu Azalıyor

26 Ağustos 2013 Pazartesi |

Tuna Nehri’nin debisinin düşmeye devam etmesi gemi trafiğini etkiliyor. Nehirdeki suyun azalması gemilerle yapılan nakliyat işlerini daha maliyetli olmasına neden oluyor. 

Tuna Nehri’ni Araştırma ve Bakımı Ajansı Müdürü Georgi Georgiev, ‘Su seviyesinin düşük olması nedeniyle gemiler tam kapasite yüklenemiyor. Örneğin bir defada taşıyabileceğimiz yükü ikiye bölüp iki defada nakletmek zorunda kalıyoruz. Doğal olarak bu durum da maliyetleri hayli yükseltiyor’ dedi. 

 Yetkililer aynı zamanda, su seviyesinin düşük olması gemilerin normal seyrini de bir çok bölgede tehlikeye soktuğunu belirtiyor. 

 Metereoloji uzmanları, Tuna’nın su seviyesinin Almanya’dan Karadeniz’e kadar düşük olduğunu ve önümüzdeki birkaç hafta içinde nehir debisinde yükselme beklenmediğini kaydetti.

Ajans Bg
Ağustos 26, 2013 | 0 yorum |

Varna Müftüsü, Sultanköy Belediye Başkanı Çolpan’ı ziyaret etti

Varna Bölge Müftüsü Tamer Veli Sultanköy Belediye Başkanı Ersin Çolpan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Belediye Meclis Üyelerinden Emre Topuz, Kamil Başoğlu, Cemal Bozkurt, Hasan Dağlı ve Sadettin Kıroğlu ziyarette hazır bulundu. Başkan Çolpan ile bir süre sohbet ederek, bilgi alışverişinde bulunan Varna Bölge Müftüsü Tamer Veli Sultanköy’ü çok beğendiklerini ifade ettiler. Kendi bölgelerinde gerçekleştirdikleri faaliyetlerden bahsederek, 29 Ağustos’ta gerçekleştirecekleri 52 öğrencinin Hatim Duasına davet etti.  
Sultanköy Belediye Başkanı Ersin Çolpan ziyaretten memnuniyetini dile getirerek teşekkürlerini sundu.
Ağustos 26, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan'ı 23 Yılda 3 Milyon Kişi Terk Etti

Bulgaristan'da komünist rejimin çöktüğü 1990 yılından bu yana yaklaşık 3 milyon Bulgar vatandaşının yurtdışına göç ettiği bildirildi.
Bulgaristan'ın en büyük gazetelerinden "24 Çasa" gazetesi, göçle ilgili yayınladığı bir araştırmada, 2.1 milyon Bulgaristan vatandaşının ise yurtdışında sürekli ikamet ettiğini yazdı.
Gazetenin haberinde, en çok Bulgaristan göçmeninin Türkiye'de yaşadığı belirtildi.Haberde, resmi verilere göre Türkiye'de 500 bin Bulgaristan göçmeninin ikamet ettiği aktarıldı.
Gazete, Türkiye'deki göçmenlerin çoğunun 1989 yılında başlayan "büyük göç" sırasında Bulgaristan'ı terk ettiklerine dikkati çekti.
Türkiye'nin ardından en çok Bulgar vatandaşının yaşadığı ikinci ülke 300 bin kişiyle ABD gelirken, İspanya 250 bin Bulgar vatandaşıyla üçüncü sırada yer alıyor.
2011 yılında yapılan genel nüfus sayımına göre Bulgaristan'da 7 milyon 364 bin kişi yaşıyor.
AA
Ağustos 26, 2013 | 0 yorum |

Bosna’da yangına müdahale edecek Türk helikopterleri Bulgaristan’da bekliyor

Bosna’da yangına müdahale edecek Türk helikopterleri Bulgaristan’da bekliyor.
Türkiye Orman Genel Müdürlüğü'ne ait yangın söndürme helikopterlerinin bu Bulgaristan'a iniş yaptı.
Saraybosna yakınlarında devam eden orman yangının söndürülmesi için Türkiye'den kalkan iki helikopter Bulgaristan'a geldi. İihtiyaç duyulması halinde helikopterlerin Saraybosna'ya gideceği belirtildi.
Ajans Bg
Ağustos 26, 2013 | 0 yorum |

Kırcaali'de ilk kez hükümete destek mitingi düzenlendi

25 Ağustos 2013 Pazar |

Bulgaristan'da, iktidardaki Sosyalist Partisi (BSP) hükümetine karşı yaklaşık iki ay önce başkent Sofya'da başlayan protestolar devam ederken, Kırcaali'de hükümet yanlısı gösteri düzenlendi. 
Türklerin yoğun yaşadığı Kırcaali'de ilk defa hükümete destek mitingi düzenlendi. Şehir merkezine toplanan yaklaşık bin gösterici, hükümet karşıtı protestolara karşı çıkarak iktidarı destekledi. 
Sosyalist Partisi ve Hak ve Özgürlükler Hareketi Partilerince düzenlenen mitingdeki konuşmalarda muhalefetteki Bulgaristan'ın Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) lideri Boyko Borisov eleştirildi. 
Avrupa Birliği'nin en yoksul ülkesi Bulgaristan'da, haftalardır ülkedeki ekonomik şartlar ve kurulan yeni hükümete karşı protestolar aralıksız sürüyor. 
Plamen Oreşarski başbakanlığında, sosyalistler ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketinin (HÖH) kurduğu hükümet, mayıs ayından bu yana görevde bulunuyor. İki partinin görevde kalabilmek için aşırı milliyetçi Ataka partisinin de desteğine ihtiyaç duyuyor. 
Sosyalist Başbakan Plamen Oreşarski, göreve geldikten sonra şaibeli geçmişi ile tanınan ve medya patronu olan HÖH milletvekili Delyan Peevski'yi istihbarat örgütü Ulusal Güvenlik Ajansı'nın başına getirilmesi ile başlayan halk gösterileri, Peevski'yi istifa etmek zorunda bıraktı. Ancak Peevski'nin istifasından sonra gösteriler dinmedi ve hükümet karşıtı protestolara dönüştü.
Nahit Doğu, AA
Ağustos 25, 2013 | 0 yorum |

Tunahan Derneği’nden Folklor Festivali

Tunahan Derneği’nin Dulovo Belediye’sinin katkılarıyla organize ettiği 1. Türk Folklor Festivali 31 Ağustos günü gerçekleştirilicek.

FESTİVAL PROGRAMI 
Saat 16:30 - Misafirlerin karşılanması; 
Saat 16:45 - Sergi; 
Saat 17:20 - Festivalin açılışı; 
Saat 17:35 - Folklor gösterileri; 
Saat 19:30 - Kapanış;

Ajans Bg
Ağustos 25, 2013 | 0 yorum |

Eski Başbakan Sakskoburgotski Halk Gösterilerini ve Etnik Bölücülüğü Eleştirdi

24 Ağustos 2013 Cumartesi |

Bulgaristan'da 2001-2005 yıllarında Başbakanlık yapan Simeon Sakskoburgotski, ülkede yaklaşık iki aydır devam eden hükümet karşıtı protestoları ve etnik temele dayalı bölücülüğü eleştirdi.

Son günlerde hükümet lehine başlatılan sokak gösterilerini de onaylamadığını belirten Simeon Sakskoburgotski, belirli çevrelerin demokrasinin kusurlarından yararlanmak isteyerek, toplumu hükümet taraftarı ve aleyhtarı protestoculara bölmeyi amaçladığını belirtti.
Sakskoburgotsi, kişisel internet sitesi aracılığıyla yaptığı açıklamada, toplumun protesto edenler, protestolara karşı gelenler, yoksul, varlıklı, Bulgar, Türk, Roman ve Yahudi olarak bölünmek istenmesine karşı çıktı.
Aynı zamanda ülke medyasını da eleştiren Sakskloburgotski, medya kuruluşlarında ve sosyal iletişim ağlarında devletin kurumlarına karşı saygısızlık örneklerinin çoğaldığını kaydederek, bu şekilde yabancı yatırımcıların ve turistlerin korkutulduğunu vurguladı.

Bulgaristan'da 1945 yılında henüz 9 yaşındayken komünist rejim tarafından İspanya'ya sürgüne gönderilen ve 50 yıl sonra kurduğu parti ile seçimlere girerek 2001-2005 yıllarında ülkesinin Başbakanı olan Kral 2. Simeon Sakskoburgotski'nin partisi Ulusal Özgürlük ve Yükseliş Hareketi (NDSV) daha sonraki seçimlerde Parlamento dışında kalmıştı. 
Nahit Doğu, AA
Ağustos 24, 2013 | 0 yorum |

Kapıkule'de Sistem Çöktü İddiaları

Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı: "Kapıkule'de sistem çöktü haberleri gerçeği yansıtmamaktadır" "Kapıkule'de bilgisayar sistemi ve personel tam kapasiteyle çalışmaktadır"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bazı basın yayın organlarında yer alan Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki sistemin çöktüğüne yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi. 

Bakan Yazıcı, söz konusu iddialara ilişkin Twitter'daki resmi hesabından açıklamalarda bulundu. 

Yazıcı, şunları kaydetti :

"Kapıkule'de sistem çöktü haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. Kapıkule'de bilgisayar sistemi ve personel tam kapasite ile çalışmaktadır. Bulgaristan Kapitan Andreevo Sınır Kapısındaki inşaat çalışmaları ve sınırlı kapasitesi nedeniyle yoğunluk Kapıkule'ye yansımaktadır." 

AA
Ağustos 24, 2013 | 0 yorum |

BULGARİSTAN BAŞMÜFTÜLÜĞÜ 2013 YILI HAC ORGANİZASYONU

BULGARİSTAN BAŞMÜFTÜLÜĞÜ - 2013 YILI HAC ORGANİZASYONU 
- GÜVENLİ BİR HAC İÇİN BULGARİSTAN BAŞMÜFTÜLÜĞÜ 
- UÇAKLA KUTSAL TOPRAKLARA YOLCULUK 

2900 Avro

 1- Mekke veya Medine’ye uçuşlar İstanbul Havaalanlarından planlanacaktır. 2- Yaklaşık olarak kutsal topraklarda 1 ay kalınacaktır. Bunlardan 8 günü Medine’de, diğer günler ise Mekke’de geçecektir. 3- Hacı adayları 4-5-6 kişilik dairelerde; kadınlar ve erkekler ayrı oda ve bölümlerde kalacaklardır. Medine’de evler Mescidi Nebiye yürüme mesafesindedir. Fakat Mekke’de bu mümkün olmadığından Harem’e ulaşım için servis aracı temin edilecektir. 4- Bu kutsal ibadetin yolculuğu ile Medine, Mekke, tavaf, sa’y, Arafat, Müzdelife, Mina’da şeytan taşlama, kurban kesimi ve diğer ziyaretler tecrübeli görevliler öncülüğünde yapılacaktır. 5- Hacılara, Mekke ve Medine’de bulundukları günlerde kahvaltı ve akşam yemeği verilecektir. 6- Hacılar için Mekke ve Medine’de tarihi yerleri ziyaret programları düzenlenecektir. 7- Mekke’de şartlar müsait olduğunda umre ziyaret topluca yapılacaktır. 8- Hacı adaylarına yola çıkmadan pasaport çantaları ve rehber kitaplar verilecektir. 9- Hacı adaylarının Mekke, Medine ve Cidde arası ulaşım, buralarda konaklama, yemek, vize işlemleri, otobüs bileti, toprak bastı, rehberlik hizmetleri, çadır ücreti, sağlık sigortası ve Suudi Arabistan’daki sağlık hizmetleri dâhil toplam tutarı 2900 Avrodur. 10- Kurban bedeli bu ücretin içinde değildir. Kurbanlar İslâm Kalkınma Bankası nezdinde güvenilir bir şekilde kesilecektir. 

MÜRACAAT İÇİN GEREKLİ BELGELER: 
 1- Hacı adaylarının müracaat esnasında dolduracakları bir örnek form; 2- Hacı adayının geçerlilik süresi en az 1 yıl olan ve 5 boş sayfası bulunan pasaportu; 3- Beyaz fonda çekilmiş 4 adet vesikalık resim; 4- Menenjit ve grip aşısı yaptırdığına dair tıbbi belge; 5- 45 yaşın altındaki bayanların mahremi bulunması; 6- Bulgaristan vatandaşı veya en az altı aylık Bulgaristan oturumu sahibi olmak; 7- Bölge Müftülüklerinin kasasına veya Başmüftülüğün belirtilen hesabına hac organizasyonu tutarının yatırıldığını gösteren banka dekontu veya belge. Kayıtlar için son tarih: 30. 08. 2013 Kayıt için Başmüftülük, Bölge Müftülükleri ve diğer temsilcilerimize müracaat edilmelidir. 

İrtibat: Başmüftülük

“Bratya Miladinovi” sok. No 27

Sofya 1000



Tel: 00359 2 9816001

Faks: 00359 2 9803058

E-mail: hac_bg@abv.bg



İstanbul Temsilcimiz:

Mehmet Hocaoğlu

Tel: 05322325521



Bursa Temsilcimiz:

Hüseyin Karamolla

Tel: 05312075632 - TR

(00359893565490 – BG)



Çorlu Temsilcimiz:

Ahmet Kiracı

Tel: 05322739466




SON KAYIT TARİHİ: 30 AĞUSTOS 2013

Yerlerimiz sınırlıdır.
Ağustos 24, 2013 | 0 yorum |