Popüler Yayınlar

Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Bulgarca Ukrayna’da ‘bölgesel dil’ oldu

30 Eylül 2013 Pazartesi |


Ukrayna’nın Odesa bölgesinde bulunan Bolgrad şehri yönetimi, Bulgar dilini ‘bölgesel dil’ ilan etti. 

Ukrininform Haber Ajansı’na konuşan Bölgeler Partisi milletvekili Anto Kise, Bolgrad’ın Bulgar dilinin bölgesel dil ilan edildiği tek yer olduğunu belirtti.

Bolgrad'ın ardından, etnik Bulgarların yaşadığı Ukrayna'daki diğer şehirler de Bulgar dilini bölgesel dil olarak ilan etmesi bekleniyor. 

Ukrayna'daki yasalara göre, bir yerleşim yerinde nüfusun yuzde 10'unu olusturan etnik azınlıkların dili bölgesel dil ilan edilebiliyor. Ajans Bg
Eylül 30, 2013 | 0 yorum |

Türk-Bulgar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zeki Bayram yeni sefirle görüştü


Türk-Bulgar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zeki Bayram Sofya Büyükelçiliğine yeni tayin edilen Büyükelçi Süleyman Gökçe ile İstanbul’da görüştü. 
DEİK’in İstanbul binasında DEİK Türk-Bulgar İş Konseyi Başkanı Yalçın Egemen ve konsey üyelerinin de hazır bulunduğu görüşmede Büyükelçi Gökçe’ye Bulgaristan hakkında ayrıntılı bilgiler verildi. Görüşmeden hemen sonra TBTSO Başkanı tarafından verilen öğlen yemeği sırasında da iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler değerlendirildi, yakın gelecekte yapılması planlanan etkinliklerle ilgili Büyükelçi Gökçe’ye bilgi verildi. Yeni Büyükelçinin Kasım ayının başlarında Sofya’daki görevine başlaması bekleniyor.
Ajans Bg

İLGİLİ HABER:

Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe oldu

14 Ağustos 2013 Çarşamba


Türkiye Dışişleri Bakanlığı'nda 2013 yılı yaz dönemi büyükelçi atamaları açıklandı.  Yaklaşık dört yıldır Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi görevini sürdüren İsmail Aramaz, Kabil’e atanırken yerini...





Eylül 30, 2013 | 0 yorum |

Uluslararası Filibe Teknik Fuarı açıldı

69. Uluslararası Filibe Teknik Fuarı'nın açılışı Ekonomi ve Enerji Bakanı Dragomir Stoynev tarafından gerçekleştirildi. 41 ülkeden 1000’in üzerinde firmanın katıldığı Filibe Teknik Fuarı, 5 Ekim tarihine kadar açık kalacak. Fuara, Türkiye'den 20 firma katılıyor. Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci bireysel katılım sağlayan 20 Türk firmasının standını ayrı ayrı ziyaret etti. 
Ajans Bg
Eylül 30, 2013 | 0 yorum |

Enturtrans sahibi Enis Çengel’e 10 yıl hapis cezası

Burgas İl Mahkemesi, Enturtrans şirketinin sahibi Enis Çengel’i 10 yıl hafifletilmiş hapis cezasına çarptırdı. Çengel’le birlikte firmanın müdürü Nikolay Toçev de aynı cezayı alırken, otobüs şoförü Svetoslav Dimitrov ise 5 yıl hapis cezasına mahküm edildi.

2011 yılında Sofya’dan Burgas’a yolcu taşıyan Enturtrans firmasına ait otobüsün teknik arızalar nedeniyle kaza yapması sonucu 9 kişi hayatını kaybetmişti.

Kazadan sonra Erturtrans’ın sahibi Enis Çengel, firma müdürü Nikolay Toçev ve otobüs şoförü Svetoslav Dimitrov’a karşı dava açılmıştı.
Ajans Bg 



Eylül 30, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan sayısal yayına geçti, binlerce vatandaş televizyonsuz kaldı...

54 yıl aradan sonra Bulgaristan’da analog televizyon yayınlarına son verilerek sayısala geçildi.
Bugün ülkedeki son analog vericisi kapatılarak televizyon yayınları tamamen sayısal ortamda yayınlanmaya başladı. Ancak sayısal yayının ülke arazisinin tamamını kapsayamadığı için on binlerce aile sayısal ortamda televizyon izleyemeyecek. Yetkililer, kaç kişinin sözkonusu yayınlara ulaşamadığı konusunda net rakamın ayrıntılı incelemelerden sonra ortaya çıkacağını belirtti.
Son vericinin kapatma törenine katılan Ulaştırma Bakanı Yardımcısı Georgi Todorov, geçen yıl yapılan bir araştırmada ülkedeki televizyon izleyicisinin yüzde 80’nin karasal yayınları izlediğini ve sayısala geçişten 1 milyon 400 bin kişinin etkileneceğini kaydetti.
Georgi Todorov, yoksul ailelere eski televizyonları ile sayısal yayını alabilmeleri için yaklaşık 90 bin adapterin dağıtıldığını ifade etti. Elektronik Medya Kurulu (SEM) Başkanı Georgi Lozanov ise bugünün tarihi bir gün olduğunu söyledi.

Bulgar medyası, analog yayınların durdurulmasının ardından kırsal bölgelerde yaşayan çok sayıda vatandaşı televizyonsuz bıraktığını vurguluyor. 
Nahit Doğu
Eylül 30, 2013 | 0 yorum |

Nevin Hasan: 'Tüm baskılara rağmen ayakta durmaya çalışıyoruz.'

Nevin HASAN
HÖH Silistre Milletvekili

Bulgaristan'dan özelliklede 1989 yılında zorunlu Türkiye'ye göç eden türk kardeşlerimizin hepsinde çifte vatandaşlık serbet giriş çıkış pasaportları var. Halende doğdukları köylere ailelerinin yanlarına gidip geliyorlar. Hiç bir şey bıraktıkları gibi olmadıklarını görüyorlar ve Ana Dil Eğtimdeki ve okullarımızda halen yeterli dersler kitaplar okutulmuyor. İşsizlik konusunda ise genclerimiz  zor şartlar altında ünüversiteleri bitirseler uzmanlık alanlarında kariyer yapsalarda bulgaristanda işsizlik yönünden mecburen ya Türkiye'ye kaçmakta buluyor. Avrupa ülkelerinde mecburen çok düşük maaaşlar ile çalışmaktadırlar.

Bizler Bulgaristanda azınlıkta görünen Türkler bugüne kadar kendi imkanlarımız kendi güçlerimiz ile yapılan tüm baskılara rağmen ayakta durmaya çalışıyoruz. Çalışmayada devam edeceğiz. Bugün 30 yılı aşkın Halk ve özgürlükler partisi ile birlikte yaptığımız siyasi mücadeleler sonucunda son yapılan 12 mayıs 2014 yılı genel Türk vatandaşlarımıza yapılan baskılara rahmen 35 millet vekili çıkartıp hükümet ortağı olduk. Bugün 3 bakanlık bakan yardımcılıkları belediye başkanları ile Türklere daha yakın hizmet vermeye çalışmaktayız. Bulgaristanda hükümet değilseniz bile hükümet ortağı olamadığınız taktirde resmi kurumlarda görev sizlerden biri olmaz ise işleriniz her anında değilde uzun zamanda yapılır. Bizler Türkiye'deki özellikle 1989 yılında Türkiye'ye zorunlıu giden soydaşlarımızın bizlere saip çıkmalarını secimlerde sandığa gitmelerini her verdikleri bir oy ile burada hükümette söz saibi olacağımız bilmelerini istiyoruz. Aksi takdirde bizlerde burada sahip çıkmazsak sonumuz azınlıkta kaldığımız için ne gelecekte çocuklarımıza saip çıkabilir nede geleceğimize umutla bakabiliriz. Daha sonrada ayni diğer balkan ülkelerinde olduğu gibi parçalanıp bu gün köylerimizde genelde yaşlılar veya emeklilerin kaldığını köylerin boş olduğunu görürsünüz. Yarın birgün bunlarıda göremeyiz
.


Türkiyede bulunan yatırımcı iş adamlarımızı Bulgaristan'a ve Türklerin yoğun olduğu bölgelere iş istidamı sağlıyacak üretim yapan fabrikaların açılmasını bekliyoruz. Bizler milletvekili olarak her zaman kendilerine resmi kurumlarda ve diğer sivil toplum örgütleri ile bağlantı kurmaya hazırız. Önmeli olan burada iş istihdamını sağlamak ve geleceğede umutla bakmak istiyoruz.

2013 mayaıs ayında yapılan genel milletvekiliğinde partimize güvenen, bizlere oy verip hükümet ortağı yapıp ister Türkler olsun, ister Bulgaristan'lıları ayrım yapmadan hizmet etme fırsatını verip Türk milletvekillerininde başarılı olacaklarına kendilerini göstermelerini sağlanmasında emeği olan oy kullanan Türkiyedeki soydaşlarımıza teşekkür ediyoruz.


medyabar.com
Eylül 30, 2013 | 0 yorum |

Türk Kızılayı ile Bulgar Kızlıhaç'ı Kurban Bayramı'nda Birlikte Et Dağıtacak

Bulgaristan Kızılhaç ve Türk Kızılay'ı, Kurban Bayramı'nda birlikteBulgaristan'da kurban dağıtacak. Bulgaristan Kızılhaç Başkanı Hristo Grigorov, ilk kez yapılacak bu girişimin her iki kurum arasında büyük bir güvenin olduğuna işaret ettiğini vurguladı. Cihan'a demeç veren Grigorov, Müslümanlar ile Hristiyanların bayramlarını hep birlikte kutlayabileceklerini, normal insanlar arasında hiçbir problemin olmadığını bütün dünyaya göstermek istediklerini ifade etti.
Kızılhaç Başkanı Hristo Grigorov, "Ben, Yukarı Cuma (Blagoevgrad) şehrinde, Müslümanların yaşadığı bir semtte büyüdüm. Bunların büyük bir kısmı Türk şuuru taşıyordu ve çoğu Türkiye'ye göç etti. Türkler, Ramazan ve Kurban Bayramları'nda bize baklava ve kurban Eti veriyordu. Biz de Paskalye ve Noel'de onlara ikramda bulunuyorduk. Biz, tekvücut bir topluluktuk. Etnik sorunlar, gerginlikler yoktu. İnsanlar sakince yaşıyordu." ifadelerine yer verdi.
Kızılhaç Başkanı, ortaklaşa düzenledikleri Kurban Bayramı kutlaması ile de dünyadaki bütün dini topluluklara ortak bir mesaj sunmak istediklerini dile getirdi. Hristo Grigorov, "Neticede Tanrı birdir, ismi ister Rab, ister Allah veya Buda olsun dinlerin prensipleri aynıdır: İyilik yapmak, şefkatli olmak, yardımseverlik, yaşlılara saygı, sadaka vermek, bunlar hep ortak insani değerlerdir ve biz de tamamen her şeyimizi kaybetmediğimizi göstermek için böyle bir jestte bulunuyoruz." dedi.
Bu amaçla, Kurban Bayramı'nda Türkiye'den Kızılay'ın yönetiminden bir heyetin geleceğini, kurbanlar kesileceğini ve hep birlikte kurban Eti dağıtılacağını ifade eden Grigorov, et paketlerinin üzerinde Kızılay'ın ve Kızılhaç'ın işaretlerinin yan yana duracağını kaydetti. Kızılhaç Başkanı, "Bununla hayatın çok kısa olduğunu ve bu hayatta yardımlaşmamız gerektiğini dünyaya göstermek istiyoruz. Bu, anlamlı bir semboldür ve dünyaya yöneltilen bir mesajdır. Biz böyle bir jesti ilk yapanlardan olmak istiyoruz. Özellikle de yaşadığımız şu zamanda." dedi.
Kurban Bayramı günü, önce bir camiye gidileceğini, bayram namazı kılınacağını ve bunun gayet normal bir şey olduğunu, hiç kimsenin bundan rahatsız olmaması gerektiğini söyleyen Grigorov, bunun bir engel olmadığını, herkesin kendi dini inancına göre yaşama hakkının olduğunu, ister Yahudi, ister Hristiyan, Katolik, Müslüman ne olursa olsun hiç fark etmeksizin neticede bunun insanın kendi iç dünyasıyla ilgili olduğunun altını çizdi. Hristo Grigorov, "Bu yüzden Kurban Bayramı'nı birlikte kutlama girişimimiz, farklı farklı dinlerden olan insanlara bir davetiyedir ki, el ele verelim, zira biz beraberlik içinde olursak siyasetçiler de kendini buna göre ayarlayacaktır. Bundan önce böyle bir girişim yok." dedi.
Türk Kızılay'ı ile yıllardır birlikte çalıştıklarına dikkat çeken Kızılhaç Başkanı, devamlı yardımlaşma içinde olduklarını, tecrübe ve bilgi alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Varna'daki Kızılhaç temsilciliği ile İstanbul Kızılay temsilciliğinin kardeş olduklarını ve bu eğilimin geleceğe yönelik olduğunu ifade eden Grigorov, içinde bulunduğumuz zaman diliminde, dünyanın gittikçe küçüldüğünü söyledi.
Suriye'den mülteci dalgasına da değinen Grigorov, Bulgaristan en yeni tartihinde,Kosova krizinden sonra ikinci kez kez bu çapta bir mülteci kitlesiyle karşılaştıklarını ifade etti. Ülkenin mülteci kaldırabileceği kapasitesinin dolması an meselesi olduğunu kaydeden Grigorov, şu anda ülkede yaklaşık 5 bin Suriyeli mültecinin varlığından bahsetti.
CHA
Eylül 30, 2013 | 0 yorum |

Ayşe Deniz Gökçin Sofya'da

29 Eylül 2013 Pazar |

Türk piyanist Ayşe Deniz Gökçin “Piano Extravaganza” festivali çerçevesinde Sofya'da 'Voenen Klub'da bir konser verdi. Gökçin, Pink Floyd şarkılarını Macar besteci Franz Listz tarzıyla yeniden yorumladığı projesi “Pink Floyd Lisztifhet” ile Sofyalı müzik severlerle buluştu. Türkiye’nin yanı sıra Moskova, Verbier, Londra, Texas, New York, Colorado, California’da resitaller veren Gökçin, dünya çapında olumlu eleştiriler almaya devam ediyor. Ajans Bg
Eylül 29, 2013 | 0 yorum |

Üç belediyede ve dört köyde kısmi yerel seçimler yapıldı


Bulgaristan’da üç belediyede ve dört köyde kısmi yerel seçimler yapıldı. 
Belene, Trın ve Gırmen ilçelerinin yanı sıra daha dört köyde kısmı yerel seçimler gerçekleştirildi. Seçimlere, Gırmen ve Belene Belediye Başkanlarının milletvekili seçilmesi, Trın Belediyesi’nde ise başkanın çıkar çatışması nedeniyle görevden alınmasından sonra gidildi.

Gırmen'de HÖH ve GERB adaylarının arasındaki oy farkı çok az olduğu bildirilirken, seçim günü öncesinde iki partinin adaylarının yaşadığı köylerin yollarının asfaltlandığı kaydedildi. 
Oy verme işlemi saat 21’de sona erecek. Seçim sonuçlarının yarın açıklanması bekleniyor.
Ajans Bg
Eylül 29, 2013 | 0 yorum |

Kurban Bayramı öncesinde pazarlar kalabalık, alıcı fiyatlardan yakınıyor...


Kurban Bayramı'na günler kala hayvan pazarları canlanmak üzere.

Bulgaristan'da Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali bölgesinde küçük baş 300 ile 400, büyük baş hayvan fiyatı ise bin 500 ile 3 bin  leva arasında değişiyor. 

Hayvan sahipleri, pazarın kalabalık ancak satışların iyi olmadığını söylüyor. Kırcali.eu




Eylül 29, 2013 | 0 yorum |

Lesovo Sınır Kapısı’nda radyoaktif madde ele geçirildi

27 Eylül 2013 Cuma |


Hamzabeyli Sınır Kapısı’ndan Bulgaristan’a giriş yapan Moldova uyruklu Romanya vatandaşının kullandığı özel otomobilde radyoaktif madde ele geçirildiği bildirildi.
Gümrük sahasında güvenli bir bölgeye çekilen araçta bulunan radyaktif maddeleri incelemek için Nükleer Denetim Ajansı’na haber verildiği kaydedildi. 
Yetkililer, gümrükte çalışanlar için herhangi bir tehlikenin sözkonusu olmadığını ifade etti.
Ajans Bg
Eylül 27, 2013 | 0 yorum |

Oktay Enimehmedov ilk defa basına konuştu


HÖH lideri Ahmed Doğan’a silahlı saldırıda bulunan Oktay Enimehmedov ilk defa basına konuştu. 

Nova Tv ile hapishanede söyleşi yapan Enimehmedov, ‘Eğer tabanca ateş alsaydı, büyük ihtimalle öldürülecektim’ dedi. 

Nova Tv, Enimehmedov’la yaptığı söyleşiyi yarın saat 16’da yayınlayacağını duyurdu.

Ajans Bg

Eylül 27, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan'dan Halil Mutlu'ya 'bize gel çağrısı'

Türkiye Halter Federasyonu'nda yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonu eski milli halterci Halil Mutlu'ya, doğup büyüdüğü Bulgaristan'dan Halter Federasyonu Başkanlığı teklifi geldi. 

Halil Mutlu, konuyla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan Ekonomi Bakanı Yardımcısı Ünal Tahsin'in akrabası olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: "Hem kendisini tebrik etmek hem de Bulgaristan'da yeniden faaliyete geçirilen spor okullarında incelemelerde bulunmak için, 3 gün önce bu ülkeye gittim. Doğal olarak hem Türk hem de Bulgar halteri üzerine de sohbet ettik. Türkiye Halter Federasyonu'nda son seçimin ardından asbaşkan olarak görev aldığımı biliyorlardı. Sonrasında neden bu görevi bırakarak sadece yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığımı sordular. Ben de bu şekilde Türk halterine daha yararlı olacağımı düşündüğüm için asbaşkanlıktan ayrıldığımı anlattım. Bu sırada Bakan Yardımcısı Tahsin, beni Bulgaristan Halter Federasyonu başkanı olarak görmekten mutluluk duyacağını söyledi. Teklifine olumlu yanıt vermem halinde Bulgaristan Gençlik ve Spor Bakanı Mariyana Georgiyeva ile konuyu görüşeceğini ifade etti. Bu tekliften büyük onur duydum." 
AA
Eylül 27, 2013 | 0 yorum |

Türkiye’de ikamet eden Kırcaaliler, belediye vergilerini Aktif Bank şubelerinde ödeyebilecek

Türkiye’de ikamet eden 50 bine yakın Kırcaalili, belediye vergilerini artık Bulgaristan’a gelmeden internet üzerinden veya Türkiye genelindeki Aktif Bank şübelerine giderek ödeyebilecek.

Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, ‘Aktif Bank’ temsilcisi Murat Dal ve ‘Easy Pay’ Yönetim Kurulu Başkanı Георги Маринов ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Kırcaalilerin dünyanın her noktasından vergilerini ödeyebileceklerini söyledi.
Aktif Bank temsilcisi Murat Dal, Türkiye genelinde çok sayıda şubelerinin bulunduğunu belirterek, Aktif Bank’ın havale ücretlerinin diğer bankalara bakış daha ucuz olduğunu kaydetti.

Ajans Bg
Eylül 27, 2013 | 0 yorum |

Orhaneli Heyeti Kuklen'de

Bursa Orhaneli'nden bir heyet, kardeş şehri Bulgaristan'ın Kuklen Belediyesi'nin kuruluşunun 12. yılı kutlamaları çerçevesinde davet üzerine Bulgaristan'a 3 günlük ziyarette bulundu.
Kuklen Belediye Başkanı Kostadin Pavlov ve Belediye Meclis üyelerinin yakından ilgilendiği heyet, Kuklen şehrini ve halkını daha yakından tanıma fırsatı buldu. Ziyaret kapsamında Kuklen'in tarihi yapısını, belediyenin yaptığı hizmetleri ve ilçede bulunan Orhaneli Parkı'nda yapılan yenilikleri yakından gören heyet, ayrıca Kuklenli iş Adamları ile fikir alışverişinde bulundu.
Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu yaptığı açıklamada, "Kuklen Belediyesi'nin sadece 12 yıllık bir geçmişi olmasına rağmen bu kısa sürede yapılanlar önemsenmeyecek kadar az değil. Bizi en çok etkileyenler, restore edilen tarihi Kuklen Camii ve modern bir kimliğe bürünen Orhaneli Parkı oldu. İki ilçe halkının kültürü, yaşantısı ve geleneklerinin birbirine çok yakın olması bizleri kendi ilçemizden uzaklarda olduğumuzu hissettirmedi." dedi.
Yöresel sanatçıların yaptığı gösterileri de izleme fırsatı bulan heyet, karşılıklı iyi dileklerle Orhaneli'ne döndü.
CHA
Eylül 27, 2013 | 0 yorum |

GERB, boykota devam ediyor

Muhalefetteki Bulgaristan’ın Avrupa Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) meclisin oturumlarını boykot etmeye devam ediyor. 

GERB milletvekilleri, parlamento binasında bulunmalarına rağmen üçüncü gün  sayıma katılmayarak yeterli sayının sağlanmasını engelledi. 
Bu nedenle de yatırım tasarlama politikası alanında hükümetin herhangi bir icraatlnın olmadığı gerekçesiyle GERB'in geçtiğimiz hafta verdiği gensoru önergesi ile ilgili görüşmeler yine yapılamadı. 

Meclis Başkanı Mikail Mikov, ‘Görünen o ki, GERB boykot eylemine devam edecek. Olanlar parlamentarizme bir darbedir’ dedi.

GERB milletvekilleri, meclis oturumlarına katılmama gerekçesi olarak, hükümetin Ataka Partisine mahküm olduğunu göstermek istediklerini ifade ediyor. Parti lideri Boyko Borisov, 'Yeni seçime gidilmesi gerekliliği tekrar ortaya çıktı. Amacımız hükümetin derhal istifa etmesi. Bu insanlarla tartışabilecek bir şeyimiz yok çünkü onlar gayri meşru' dedi.

240 sandalyelik parlamentoda iktidardaki Bulgar Sosyalist Partisi (BSP) ile Hak ve Özgürlükler Hareketi’nden (HÖH) ikinci sayımda toplam 111 milletvekili kayıt yaptırdı. Hükümete dışardan destek veren aşırı sağ Ataka Partisi’nin meclis grubu milletvekilleri ise yurtdışında bulunduğu için sayıma katılamadı. 
Nahit Doğu
Eylül 27, 2013 | 0 yorum |

Türkiye, Şumnu'ya başkonsolosluk açıyor

Şumnu Belediye Meclis Başkanı Prof. Georgi Kolev, Türkiye’nin Sofya Büyükelçiliği’nden Şumnu’da başkonsolosluk açılması talebi içeren bir mektup aldıklarını bildirdi.
Kolev, Türkiye’nin Şumnu’da başkonsolosluk açmak istediğini belirterek, Büyükelçi İsmail Aramaz tarafından gönderilen mektupta, Şumnu’da açılacak başkonsolosluğun iki ülke arasındaki ilişkileri daha da güçlendirileceği vurgulandığını söyledi. 
Türkiye'nin Bulgaristan'da üç diplomatik temsilciliği bulunuyor; Sofya Büyükelçiliği, Filibe ve Burgas Başkonsoloslukları. 
 Ajans Bg


İLGİLİ HABER:

Türkiye Şumnu’da başkonsolosluk açacak

5 Kasım 2012 Pazartesi

Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi İsmail Aramaz, Şumnu’da Başkonsolosluk açmak istediklerini belirtti.  Şumnu’da Türk Alcomet Aluminium AD şirketinin 15 milyon avro değerinde ek üretim tesislerinin açılışına...
Eylül 27, 2013 | 0 yorum |

Başmüftülüğün açtığı Yambol Bedesteni ile ilgili dava ertelendi

26 Eylül 2013 Perşembe |

Yambol İl Mahkemesi, Başmüftülük tarafından şehirdeki Bedestenin iadesi için açılan davanın bugünkü duruşmasını şahitlerin mahkemeye gelmemesi üzerine erteledi.

Mahkeme, bir sonraki duruşmayı 3 Ekim tarihine erteledi. Başmüftülük, sözkonusu mülkün ve atrafındaki arazinin geri verilmesini istiyor. 

Yambol Bedesteni veya Kapalıçarşısı kent merkezinde yer almaktadır. Sultan II.Bayezid Han’ın Veziriazamı Atik Ali Paşa tarafından 1509 – 1510 yılları arasında yaptırılmıştır. Yambol'un en büyük yapılarından biridir. Dört kapısı ve dört kubbesi vardır. Ortasında ise daha dar beşinci bir bölüm bulunur. Bina uzun, dikdörtgen biçiminde olup, kubbeler peş peşe sıralanır. 1924 yılında dış kısmına yeni dükkânlar eklenmiştir.
Ünlü Türk gezgini Evliya Celebi 1667 yılında yazdığı gezi notlarında  bu yapıdan şu şekilde söz eder: “önemli bir çarşı vardır dört demir kapılı, ülkede türünün eşi benzeri yoktur. Değerli ürünler ve her türlü ıvır zıvır yığınları burada bulunabilir”.
93 Harbi sırasında bedesten, Osmanlı ordusunun ihtiyaçlarını karşılama amaçlı bir depo haline getirilmiştir.
1927 yılında çarşıda büyük bir onarım gerçekleştirildi. 1973 yılında, tesisin orijinal görünümüne yakın, daha modern bir şekilde restore edildi ve ayni yıl kültürel miras olarak kabul edildi.

Bedestenler, eskiden alışveriş hayatının nabzının attığı, üstü kapalı içinde alışveriş yapılan, ince uzun, üstü kapalı çarşılardır.

Ajans Bg

Eylül 26, 2013 | 0 yorum |

Kapıkule'de balina dışleri yakalandı

Kapıkule Sınır Kapısı'nda bir yolcu otobüsünde, fil, mors ve balina dişleri ele geçirildiği bildirildi.  

Bulgaristan'dan Türkiye'ye giriş yapan Türk plakalı yolcu otobüsü, şüphe ve risk analizleri çerçevesinde x-ray taramasından geçirildi. Araçta yapılan incelemede çok sayıda fil, mors ve balina dişleri bulundu. 
Ajans Bg
Eylül 26, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan İzmir’de, Türkiye ise Şumnu’da fahri konsolosluk açıyor

Bulgaristan’da iktidardaki Bulgaristan Sosyalist Partisi’nin (BSP)  Türkiye’deki Bulgaristan vatandaşlarından sorumlu ve aynı zamanda da Kırcaali Vali Yardımcısı olan Nazmi Mümün, Bulgaristan’ın İzmir’de fahri konsolosluk açacağını belirtti.

Aynı şekilde Türkiye’nin de Şumnu’da fahri konsolosluk açacağını söyleyen Nazmi Mümün, İzmir’de görev yapacak fahri konsolosun belirlendiğini ve iki ülke dışişleri bakanlıkları arasındaki görüşmelerin son aşamada olduğunu kaydetti.

Nazmi Mümün, “İzmir’de fahri konsolosluk açılması için bölgedeki göçmen derneklerinden çok sayıda talep geldi. İzmir bölgesinde yaklaşık 100 bin Bulgaristan göçmeni yaşıyor ve en küçük bir evrak için Bulgaristan’ın İstanbul Konsolosluğu’na ve ya Ankara’daki elçiliğe gitmek zorunda kalıyorlar. Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin göreve geldikten sonra ilk ele aldığımız konu İzmir’deki konsolosluğun açılışıydı dedi.

Ajans Bg
Eylül 26, 2013 | 0 yorum |

Abdullah Gül ile Rosen Plevneliev New York'ta görüştü

25 Eylül 2013 Çarşamba |

Bulgaristan ve Türkiye Cumhurbaşkanları Rosen Plevneliev ile Abdullah Gül, BM Genel Kurulu çalışmaları kapsamında bulundukları New York'ta bir araya geldi. 

BM Genel Kurulu toplantıları dolayısıyla 83 devlet başkanının New York'ta bulunması diplomatik temasları da yoğunlaştırdı. 

Cumhurbaşkanı Gül, temaslarına ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamasında ‘‘Bulgaristan Cumhurbaşkanı R. Plevneliev ve Filistin Devlet Başkanı M. Abbas ile sohbet ettik" dedi.
Ajans Bg
Eylül 25, 2013 | 0 yorum |

‘Bursa’da Bulgarlar Sandık Başında’ başlığına tepki gösterdi işten atıldı


Bursa Haber gazetesinde uzun yıllardır köşe yazarlığı yapan Zülkef Yeşilbahçe, Bulgaristan’daki son genel seçimlerle ilgili kendi gazetesinde  yayımlanan bir habere ‘Bursa’da Bulgarlar Sandık Başında’ başlığı atılmasına tepki gösterdiği için sözkonusu gazetenin yönetimi ceza olarak yazılarını durdurdu.
 Zülkef Yeşilbahçe, BGP sitesindeki konuyla ilgili şunları yazdı:
Zülkef Yeşilbahçe
Merhum Mümin Gençoğlu abimizin gazeteyi satın aldığı yıllarda onun önerisi ile yazı yazmaya başlamıştım bu gazetede.12 Mayıs 2013 tarihinde yapılan Bulgaristan seçimlerinde Bursa da oy kullanan çifte vatandaşlarla ilgili bu gazete BURSA DA BULGARLAR SANDIK BAŞINDA manşetini atmıştı.O seçimlerde ben de oy kullanmıştım. Dolayısı ile bu başlığa göre yüzbinlerin yanı sıra bana da Bulgar denmişti. Bursa da tansion iyice yükselmişti Ben de o günlerde tansionu düşürmek için bu gazetede yazı yazmıyazağımı açıklamıştım. Bunu fırsat bilen sorumlu müdür Hülya Aytekin sözde göçmen kızından bir mesaj geldi. Bundan sonra bizim gazetede yazı yazmayacaksın diye.

Ajans Bg
Eylül 25, 2013 | 0 yorum |

Sofya Büyükelçiliği Emniyet Müşavirliğine Metin Tanış atandı

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre 20/09/2013 tarih ve 2013/616 sayılı Kararname ile Sofya Büyükelçiliği Emniyet Müşavirliğine 1. Sınıf Emniyet Müdürü Metin Tanış atandı.
Ajans Bg
Eylül 25, 2013 | 0 yorum |

Korman İsmailov, Kırcaali teşkilatındaki hırsızlık kavgalarını yatıştırmaya çalışıyor

Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) Genel Başkanı Korman İsmailov, Kırcaali’ye gelerek partisinin il teşkilatındaki buzları eritmeye çalıştığı bildirildi.

Bölgenin en çok okunan haber sitesi 24rodopi.com, İsmailov’un son genel seçimlerden sonra HŞHP’nin Kırcaali teşkilatı yöneticileri arasında çıkan para kavgasını çözmek için çaba harcayacağını yazdı.

HŞHP’nin yerel yöneticileri, birbirilerini seçimler için Türkiye tarafından yapılan maddi desteği şahsi çıkarları için kullanmakla suçluyor. Partinin Kırcaali merkezindeki ofisinden faks makinaları çalındığı da iddialar arasında yer alıyor.

Ajans Bg
Eylül 25, 2013 | 0 yorum |

GERB gensoru oylamasnı engelledi

Plamen Oreşarski kabinesi için istenen ilk gensoru önergesiyle ilgili oturum yeterli milletvekili sayısına ulaşılamadığı için yapılamadı.
Meclis Başkanı Mihail Mikov'un verdiği 15 dakikalık aranın ardından mecliste yeterli sayıda milletvekili kayıt yaptırmadığı için oylama ikinci kez ertelendi.
İktidardaki Bulgar Sosyalist Partisi ile Hak ve Özgürlükler Hareketi toplam 103 milletvekili kayıt yaptırırken, gensoruyu veren GERB milletvekilleri ise salonda olmalarına rağmen kayıt yaptırmadı. Ataka partisi milletvekilleri ise salonda hazır bulunmadı.
AA
Eylül 25, 2013 | 0 yorum |

Postacılardan Güvercinli Protesto

Bulgaristan'da devlete ait posta işletmesinde çalışanlar, Bakanlar Kurulu binası önünde düzenledikleri eylemde güvercin uçurdu.
Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (KNSB) çatısı altında bir araya gelen postacılar, maaşlarına yüzde 10 zam yapılmasını ve kurumlarının daha iyi yönetilerek, iflastan kurtarılmasını talep ediyor. KNSB Genel  Başkanı Plamen Dimitrov, mitingde yaptığı konuşmada, çalışanların gizli Kapaklı yapılması istenen özelleştirmeye de karşı çıktığını belirterek, "Bu kurumda çalışanlar onurlu bir yaşam, huzurlu bir gelecek istiyor" dedi.
Hükümet aleyhinde sloganlar atan postacılar, daha sonra kurumun geldiği durumu anlatmak için güvercin uçurdular. 
AA'ya konuşan Dimitrov, sosyal politikalarda reform talep ettiklerini, aksi takdirde gösterilerin devam edeceğini vurgulayarak, hükümete üç haftalık süre tanıdıklarını kaydetti. 
AA
Eylül 25, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan, Filistinli diplomatlara eğitim vermek istiyor

24 Eylül 2013 Salı |


BM Genel Kurulu'nun New York'taki zirve toplantısına katılan Bulgaristan Dışişleri Bakanı Kristian Vigenin, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki ile görüştü. 

Kristian Vigenin, görüşmede Bulgaristan’ın Filistinli diplomatlara eğitim vermeye hazır olduğunu belirtti.

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kristian Vigenin, Filistinli mevkidaşı Riyad El-Maliki ile görüşmesinde Filistinli diplomatların Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Enstitüsü’nde eğitim almaları konusunda ülkesinin yardım etmeye hazır olduğunu belirtti.

Bulgaristan’da eğitimin yanı sıra ülkesinin Ramallah’ta benzer bir enstitünün açılması için yardım etmeye de hazır olduğunu kaydeden Vigenin, iki ülke arasında işbirliği komisyonu kurulmasına yönelik çalışmalara hız verileceğini vurguladı.
Nahit Doğu
Eylül 24, 2013 | 0 yorum |

HÖH milletvekili Şterev: 'Türkiye'den gelen oylar sayesinde 3 milletvekili daha fazla çıkarttık'

'Parti politikası olarak Bulgar ve Türk kökenli vatandaşlar arasında ayrım yapmıyoruz' 
Hak ve Özgürlükler Hareketi Milletvekili Shterio Shtherev, seçimlerdeTürkiye'den gelen oyların büyük önem taşıdığını belirterek, "Türkiye'den gelen oylar sayesinde 3 milletvekili daha fazla çıkartmış olup, bugün de hükümet ortağı 3 bakanlık ve bakan yardımcılıklarıyla 35 milletvekilimiz görev almış durumda" dedi. 
Seçimlerin ardından Türkiye'de çeşitli etkinliklere katılarak Bulgar göçmeni vatandaşlarla görüşen Shtherev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimlerde önemli bir başarı yakaladıklarını ve 3 bakanlığı kazandıklarını anlattı. 
Parti politikası olarak Bulgar ve Türk kökenli vatandaşlar arasında ayrım yapmadıklarını vurgulayan Shtherev, şunları söyledi:
"Bulgaristan'daki genel seçimler için Türkiye'nin çeşitli illerinde ve ilçelerinde kurulan sandıklarda çok sayıda insanımız oy kullandı. Sandıklara gidip partimiz için oy verenlere de vermeyenlere de binlerce teşekkür ediyorum. Bu sayede en azından seçimin demokratik seviyesini artırdık. Ayrıca Türkiye'den gelen oylar da seçimlerin kaderini belirledi. Türkiye'den gelen oylar sayesinde 3 milletvekili daha fazla çıkartmış olup, bugün de hükümet ortağı 3 bakanlık ve bakan yardımcılıklarıyla 35 milletvekilimiz görev almış durumda." 
АА
Eylül 24, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan da Azeri gazı için anlaştı

Yunanistan'dan sonra Bulgaristan da Azerbaycan'ın Şahdeniz II yatağındaki doğalgazın Bulgaristan'a aktarılması için sözleşme imzaladı.
Bulgar doğalgaz şirketi BULGARGAZ, Şahdeniz II konsorsiyumu ile anlaştı. Azerbaycan'daki Şahdeniz II yatağındaki doğalgaz Yunanistan ile yapılan anlaşmada olduğu gibi Bulgaristan'a da 2019 yılından itibaren dağıtılacak. BULGARGAZ ile Şahdeniz II konsorsiyumu arasında imzalanan 25 yıllık anlaşma çerçevesinde her yıl Bulgaristan'a 1 milyar metreküp doğalgaz aktarılacak. Anlaşma, Şahdeniz II konsorsiyumunun nihaî yatırım teklifinin benimsenmesiyle birlikte geçerlilik kazanacak.

„Булгаргаз” се надява след 7-8 години да има достатъчно клиенти, които да купуват количествата газ както от „Газпром”, така и от консорциума „Шах Дениз”. Това заяви пред журналисти изпълнителният директор на доставчика „Булгаргаз” Димитър Гогов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Димитър Гогов отбеляза, че сключеният договор с „Шах Дениз” е за газ, който се произвежда от Азербайджан, но всъщност е собственост на консорциума „Шах Дениз”. „Това е газ, който ще се произвежда по т.нар фаза на производство „Шах Дениз 2” ще от увеличаване на производството в находището на консорциума от 2019 година, като все пак консорциумът си остава един период от 18 месеца за достигане на максималния обем, предвиден в програмата им”, обясни директорът на „Булгаргаз”. Той посочи, че в договора с „Газпром”, както и в договора с „Шах Дениз 2”, има условия, които предвиждат вероятност за предоговаряне на цената, като за това обаче трябва да се седне на масата на преговорите. „Договорът с „Газпром” е направен така, че той да не бъде ощетяван по никакъв начин от покупката на газ през „Шах Дениз 2” и обратното. Прогнозата ни е за след 6-7 години да имаме клиенти , които да ревизират цялото количество газ и от двата доставчика”, подчерта Гогов. По отношение на цената на договора с „Шах Дениз” Гогов отбеляза, че има конкретна цена, а формулата й е подобна на тази в дългосрочния договор с „Газпром”. Договорът за доставка на газ от Азербайджан е за 1 млрд. кубическа метра годишно и за срок от 25 години.
Eylül 24, 2013 | 0 yorum |

Kırklareli ile Ruen arasında "Geleneklere Giden Yolda Elele" projesi

Kırklareli Belediyesi'nin, Bulgaristan'ın Ruen Belediyesi ile ortaklaşa yürüttüğü "Geleneklere Giden Yolda Elele" projesinin tanıtımı yapıldı. 
Proje kapsamında Bulgaristan Ruen'den 38 kişinin katıldığı etkinliklere Kırklarelili gençlerinin ilgisi de büyük oldu.
Kırklareli ve Ruen gençleri projelerini halka tanıtmak adına Kırklareli sokaklarında, pankart renkli yürüyüş yaptı. Kırklareli'ye gelen misafirlere Türk ve Kırklarelikültürünü yansıtan Boza ikram edildi ve bozanın yapım aşamalarını görmek için boza imalathanesi gezildi.
Kültür Atölyesinde, Bulgaristan ve Türkiye'den katılan öğrencilere "Karagöz-Hacivat" Kültürü ve Gölge Oyunu öğretildi. UNESCO'nun "Yaşayan İnsan Hazinesi" unvanına layık gördüğü Tacettin Diker; Gölge Oyununun gelişmesi için yeni, okumuş, kültürlü insanların yetişmesi gerektiğini kaydetti.
IHA
Eylül 24, 2013 | 0 yorum |

Ahmed Doğan, Enimehmedov’dan şikayetçi olmadı

Mahkeme, Enimehmedov davasını 16 Ekim tarihine erteledi.
Sofya Şehir Mahkemesi’nde Oktay Enimehmedov’a karşı yürütülen cinayete teşebbüs davasının bugünkü duruşmasında Ahmed Doğan, Enimehmedov'dan şikayetçi olmadığını bildirdi. 

Doğan, mahkemeye gönderdiği mektupta, davada taraf olmak istemediğini belirterek, duruşma salonuna sağlık sorunları nedeniyle gelemediğini kaydetti. 

Davaya bakan hakim, Oktay Enimehmedov’un kardeşi Metin Enimehmedov’u tanık olarak dinledi. Ardından da bir sonraki duruşma 16 Ekim tarihine ertelendi. 16 Ekim’de Ahmed Doğan, Lütvi Mestan, Mustafa Karadayı, Ramadan Atalay ve Nikolay Kokinov tanik olarak mahkemede ifade verecek.
 Ajans Bg
Eylül 24, 2013 | 0 yorum |

‘Yeşil Peri Gecesi’ Bulgarca da yayımlanacak

Ayfer Tunç'un Yeşil Peri Gecesi’ adlı romanı Bulgarca yayımlanacak. Yurtdışı çeviri hakları Kalem Ajans tarafından temsil edilen Ayfer Tunç'un 2010'da Can Yayınları tarafından yayımlanan ve kısa sürede kültleşen romanı Yeşil Peri Gecesi, güzelliğini sermaye olarak kullanan genç bir kadının düşüş hikâyesi üzerinden hareket edip bütünsel bir sosyal eleştiriye varıyor. Ailenin, toplum ve ülke kavramlarının samimiyeti sorgulayan Tunç, yozlaşma ve çürümeyi oldukça sert ve sarsıcı bir dille anlatıyor. Roman özellikle Ayfer Tunç'un insanı bireysel ve toplumsal düzlemde en ince ayrıntısına kadar gözlemleme ve okura sunma başarısı açısından ilgi çekiyor.

Yeşil Peri Gecesi’nin çeviri hakları Bulgaristan’ın yanı sıra İngiltere, İtalya, Slovenya, Hindistan (Hindu, Marathi), Polonya, Mısır, Azerbaycan, İsveç, Malezya, Mısır, Bosna Hersek, Macaristan, Hırvatistan, Romanya, Makedonya, Gürcistan, Arnavutluk ve Sırbistan gibi ülkelerce alındı.

Ajans Bg
Eylül 24, 2013 | 0 yorum |

‘Türkiye sınırını kapatma girişimi ekzotik bir fikir’

Suriyeli mülteci akınını durdurmak için Bulgaristan Türkiye sınırının kapatılması isteklerini değerlendiren eski İçişleri Bakanı ve Genelkurmay’a bağlı Askeri İstihbarat’ın eski Başkanı General Çavdar Çervenkov, sınırın kapatılması yönündeki isteklerin ekzotik olduğunu söyledi.

Bulgaristan’ın Türkiye ile sınırını koruması için kapasitesi ve kaynağı olmadığını belirten General Çervenkov, “mülteci akını başlamadan bir yıl önceden hazırlık yapılması gerekirdi dedi.

Bulgaristan’ın tekrar hazırlıksız yakalandığını söyleyen Çervenkov, iyi niyet göstererek Türkiye’nin mültecilerin hareketini kontrol edebileceğini ifade etti.

Suriyeli mültecilerin ülkenin ulusal güvenliği için tehdit oluşturduğu yönündeki yorumlara da değinen Çervenkov, mültecilerle birlikte Bulgaristan’a şüpheli şahısların da girdiğini ancak ulusal güvenliğin tehdit altında kaldığı savının abartıldığını vurguladı.
Ajans Bg
Eylül 24, 2013 | 0 yorum |

Ahmet Doğan, mahkemeye yine gelmiyor

23 Eylül 2013 Pazartesi |


HÖH Fahri Başkanı Ahmed Doğan, Sofya Şehir Mahkemesi’ne hasta olduğuna dair rapor sunarak yarınki duruşmaya gelmeyeceğini bildirdi. Böylece Oktay Enimehmedov’a karşı yürütülen cinayete teşebbüs davasına devam edilemeyeceği açıklandı. 
Sofya Şehir Mahkemesi, Oktay Enimehmedov'un dönemin Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) lideri Ahmed Doğan'a saldırısıyla ilgili davanın ilk mahkeme duruşmasını Doğan'ın mahkemeye gelmemesi nedeniyle yarinki tarihe ertelemişti. Doğan'ın mahkemeye gelmemesi nedeniyle de dava başlayamıyor. Ajans Bg


İLGİLİ HABER:

Ahmet Doğan hasta

20 Ağustos 2013 Salı


Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) Fahri Başkanı Ahmed Doğan’ın sağlık durumu iyi olmadığı bildirildi.   Doğan’ın bu sağlık sorunları nedeniyle, kendisine yönelik silahlı saldırıyla...


Ahmed Doğan mehkemeye gelmedi

14 Ağustos 2013 Çarşamba


Sofya Şehir Mahkemesi, Oktay Enimehmedov'un dönemin Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) lideri Ahmed Doğan'a saldırısıyla ilgili davanın ilk mahkeme duruşmasını Doğan'ın mahkemeye gelmemesi nedeniyle...
Eylül 23, 2013 | 0 yorum |