Popüler Yayınlar

Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Güney Akım Boru Hattı Projesinin Bulgaristan Ayağının İnşası Başladı

31 Ekim 2013 Perşembe |


Bulgaristan'da Montana'ya bağlı Rasovo Köyü yakınlarında kompresör istasyonunun temelinin atılmasıyla Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin inşası başladı.
Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller, Bulgaristan Başbakanı Plamen Oreşarski ile bir araya geldi. Bulgaristan Ekonomi Bakanı Dragomir Stoynev ile Rus mevkidaşı Aleksandır Novak'ın da katıldığı görüşme devam ederken, Rasovo Köyü yakınlarında kompresör istasyonunun temelinin atılmasıyla projenin inşası başladı.
Miller ve Oreşarski, inşanın başlangıcını uydu üzerinden yapılan yayında izledi.
Aleksey Miller, Başbakan Oreşarski ile gerçekleştirdiği ve dört saat süren görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Güney Akım'dan tedarik edilecek gaz fiyatının Bulgar tüketiciler için daha ucuz olacağını, ucuz fiyatın gazın Rusya'danBulgaristan'a direk gelecek olmasından kaynaklandığını ifade etti.
Projeyle ilgili çalışmaların tespit edilen süre içinde devam ettiğini kaydeden Miller,Bulgaristan ayağındaki inşaatın bugün başladığını duyurdu. Yıl sonuna kadar projenin Sırbistan, ardından da Macaristan bölümlerinin inşaasına başlanacağını açıklayan MillerBulgaristan'daki tüketicilerin Güney Akım'dan ilk gazı aralık 2015'de alacaklarını kaydetti.
Miller, "Bugün önemli bir hadisenin dönüm noktası, Güney Akım'ın Bulgaristangüzergahının inşaasına başlıyoruz. Güney Akım, Avrupa kıtasının enerji güvenliğinin en önemli unsurudur. Rusya'dan Bulgaristan'a ve Rusya'danAvrupa Birliği'ne (AB), transit ülkeler dışarıda bırakılarak direk gaz tedariki yapılacaktır" dedi.
Miller, projenin doğrudan yatırım olarak Bulgaristan'a 3,5 milyar avro kaynak sağlayıp, 2 bin kişiye de istihdam sağlayacağını vurguladı.
Başbakan Plamen Oreşarski ise projeye çok önem verdiklerini belirterek, finansman konusunda ayrıntıların netleştirildiğini söyledi.
Oreşarski, "Bulgaristan'ın projeye tek kuruş yatırım yapmayacak olmasından memnunum. Aynı zamanda da parametreleri ülkemiz için uygun hale getirildi. Rus tarafı için de uygun olduğuna inanıyorum. Güney Akım, Bulgaristan'daki üreticiler için ucuz gaz sağlayacak. Bu ise onların rekabet gücünü artıracak" diye konuştu.
AA
Ekim 31, 2013 | 0 yorum |

Dinler ve Etik Komisyonu Başkanı Plamen Slavov: "Dinler Kanunu’ndaki değişiklikler ibadete açık dini mekanları kapsıyor”


Bulgaristan'da parlamentoya bağlı Dinler ve Etik Komisyonu Başkanı Plamen Slavov, yürürlükteki Dinler Kanunu'nda yapılan değişikliklerin halihazırda ibadete açık dini mekanları kapsadığını söyledi.
Süzkonusu kanunun dikkatli okunması halinde, oradaki metinlerin şu an ibadete açık cami ve benzer dini mekanlara ilişkin olduğunu belirten Slavov, yargı sürecinde bulunan davaların Dinler Kanunu'nda yapılan değişiklikler ile farklı konular olduğunu ifade etti. İlgili yasanın, parlamentoya bağlı komisyonlarca tartışma aşamasında bulunduğunu kaydeden Slavkov, yasa tasarısıyla ilgili farklı görüşlerin olabileceğini, anormal bir durum olmadığını vurguladı.
Dinlerin temsilcileriyle görüşmeye devam ettiklerini belirten Slavov, bu dialogun sürekli olması gerektiğini, Bulgar toplumunun da dini temsilcilerinin görüşü hakkında kendi tutumunu ifade edebileceğinin altını çizdi.
Gazetecilerin "vakıf mallarıyla ilgili kanunun kabul edilmesinin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın son Bulgaristan ziyaretiyle bir bağlantısı var mı?" şeklindeki sorusunu cevaplayan Slavov, "Bu ziyaretle sözkonusu kanun arasında bağlantı aramayın çünkü kanun tasarısı daha önceki hükümetin döneminde ele alınmıştı. Kanunun doğal bir adım olarak kabul edilmesi gerekir. Devlet ile geleneksel dini kurumların arasındaki ilişkilerin dinamik olduğunu gözönünde bulundurmamız lazım. Bu dinamizm, kabul edilen ve görüşülen kanunlara da yansımalı. Tekrar ediyorum, yasa tasarısı çok dikkatli okunmalı. Sadece metin olarak değil, gerekçe olarak da ele alınmalı"  dedi.
Öte yandan Bulgaristan Başmüftülüğünün, 1944-1989 yılları arasında millileştirilen vakıf mallarının, kuruma iadesi için ülkenin çeşitli şehirlerindeki mahkemelerde başlattığı hukuk mücadelesi sürüyor.
AA
Ekim 31, 2013 | 0 yorum |

13 din adamının yargılandığı dava devam ediyor

30 Ekim 2013 Çarşamba |


Antidemokratik ideoloji propagandası yapmak, yasa dışı İslam Vakfı’na üye olmak ve dini temele dayalı nefret yaydıkları gerekçesiyle yargılanan 13 din adamının yargılandığı dava devam ediyor.

Pazarcık İl Mahkemesinde görülen davanın bugünkü duruşmasında şahit olarak dinlenen imam Süleyman Çelebi, Savcılığı ülkedeki Müslümanlarla alay etmekle suçladı. Çelebi, 2009 yılında Suudi Arabistan Eğitim Bakanlığının İstanbul’da düzenlediği bir seminere katılarak, Türkiye’den Bulgaristan’a para getirip getirmediğine ilişkin soru üzerine Çelebi, "Bulgaristan’daki Müslüman toplumu bu davanın başlamasıyla tüm kurumlara kırgın. Kimse kimseye saldırmıyor. Size bir tokat vurduysam kendinizi savunacaksınız değil mi. Hangi din için olursa olsun, nereden para gelirse gelsin, kimseyi korkutmamalı çünkü Bulgaristan’da aşırı akımlar yok” dedi.

Aralarında Pazarcık, Smolyan ve Blagoevgrad illerinden imamların da bulunduğu 13 din adamı hakkında 18 Eylül 2012'de başlatılan davanın bir sonraki duruşması 12 Aralık'ta yapılacak.
AA


AHMED MUSA NOVA TV
Ekim 30, 2013 | 0 yorum |

Anayasa Mahkemesi, Ebay'da 'Satılığa' Çıktı


Bulgaristan Anayasa Mahkemesi online alışveriş sitesi eBay'da satılışa çıkartıldı. Bugün yayınlanan ilanın 4 Kasım'a kadar geçerliliği bulunuyor. Şu ana kadar fiyatı 250 bin dolara ulaşan 'ürünün', yargıçlarla birlikte satıldığı yazılı. Şimdiye kadar açık arttırmaya 22 kişi katılırken fiyatın 115 kez fiyat artırıldığı anlaşılıyor. İlanda yargıçların isimleri ve telefon numaraları da veriliyor.
İlginç ilanın, Anayasa Mahkemesi'nin geçtiğimiz haftalarda Hak ve Özgürlükler Hareketi vekili Delyan Peevski'nin yeniden milletvekili olabileceği kararıyla yakından ilgili olduğu tahmin ediliyor.
CHA
Ekim 30, 2013 | 0 yorum |

Asgari ücret 340 leva oluyor


2014 yılı başından itibaren asgari ücret 310 levadan 340 levaya (170 Euro) yükselecek. Meclisin devlet bütçe tasarısını kabulüyle mümkün olan değişiklik sonucu saat başı asgari ücret 1 Euro'yu aşacak.
Değişikliklerle 1 Temmuz 2014'den itibaren emekli maaşlarına yüzde 3 zam gelecek ve en düşük emekli maaşı 155 leva (80 Euro), en yükseği ise 840 leva (420 Euro) olacak.
Makro çerçeve planında ekonomik büyüme ve enflasyonun yüzde 1,8 olması bekleniyor. Gelecek yıl için borçlanmanın 18 milyar levaya çıkması öngörülüyor.
CHA
Ekim 30, 2013 | 0 yorum |

İzmir'de Nuri Turgut Adalı ve Ömer Osman Erendoruk'un isimleri parklara verildi

29 Ekim 2013 Salı |


Gaziemir Belediyesi, Balkan göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Sarnıç'ta yaptığı parklara Bulgaristan'daki Türklük hareketine öncülük etmiş liderlerin isimlerini verdi. Nuri Turgut Adalı ve Ömer Osman Erendoruk'un isimlerinin verildiği parklar törenle hizmete açıldı.

Törende konuşan Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, "Bölgede yaşayan halkın, öğretmenlerin ve Balkan Göçmenleri Derneği (Bal-Göç) Sarnıç Şubesi yetkililerinin isteği üzerine parklara Nuri Turgut Adalı ve Ömer Osman Erendoruk'un isimlerini verdik. Bulgaristan'da yaşayan soydaşlarımızın kültürlerini özgürce yaşayabilmeleri için mücadele vermiş bu insanların gelecek nesiller tarafından tanınmasını amaçlıyoruz" dedi.

Bulgaristan'da yaşayan Türklerin kültürlerini özgürce yaşayabilmeleri için mücadele vermiş ve dönemin Bulgaristan yönetimi tarafından baskı, şiddet ve sürgüne maruz kalmış Nuri Turgut Adalı'nın ismi Sarnıç Hürriyet Mahallesi 1066 Sokak'taki parka, Ömer Osman Erendoruk ismi ise 1101 Sokak'taki parka verildi.

GÖÇMEN DERNEKLERİNDEN ÜST DÜZEY KATILIM

Sarnıç'ta yaşayan vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği açılışlara göçmen derneklerinin temsilcileri de katıldı. Törenlere Chp Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin, Mhp İzmir İl Başkan Yardımcısı Selahattin Şahin, Batı Trakya Türkleri Derneği İzmir Şube Başkanı Aydın Özen, Bulgaristan Hak ve Özgürlükler Partisi Ege Bölge Sorumlusu İsmail Vatansever, Balkan Göçmenleri Derneği Sarnıç Şube Başkanı Ferdi Dereli katıldı.

ÖMER OSMAN ERENDORUK KİMDİR?

Ömer Osman Erendoruk 1934 yılında Kırcali'nin Koşukavak kasabasının Karakuz Köyü doğumludur. 1955'ten 1980'e kadar Türkçe öğretmenliği yaptı. Bulgaristanda Türklere yapılan baskı ve zulme kalemiyle karşılık verdi. Türkçe yazdığı roman, piyes, şiirleri polisin eline geçince hapse girmek zorunda kalan Erendoruk, 1989 yılında Türkiye'ye sığındı. Türkiye'de Türkçe öğretmenliği yapan Erendoruk, 2006 yılında hayata gözlerini yumdu.

NURİ TURGUT ADALI KİMDİR?

Nuri Turgut Adalı, 1922 yılında Bulgaristan'ın Kırcaali ilinin Kirkova ilçesinin Adaköy köyünde doğdu. Öğretmenlik ve yazarlık yapan Adalı'nın hayatının büyük kısmı hapishanede ve kamplarda geçti. 1989 yılında Bulgaristan'dan sınır dışı edilen Adalı Türkiye'ye sığındı. Dönemin Bulgaristan yönetimi tarafından baskı, şiddet ve sürgüne maruz kalan Nuri Turgut Adalı, 2004 yılında hayata veda etti.
İHA


Ekim 29, 2013 | 0 yorum |

Kazanlık camisini kundaklayan güvenlik kamerasına takıldı

Bulgaristan Başmüftülüğü, Kazanlık şehrindeki Eski Cami’nin kundaklama girişimi ile ilgili basına güvenlik kamerası görüntüleri dağıttı. Görüntülerde, 20 ekim gecesi Kazanlık’taki Eski Cami’nin bulunduğu sokağa saat 02:12 sularında gelen bir genç, pet şişe içindeki yanıcı maddeyi caminin ahşap pencerelerine dökerek ateşe veriyor. Görüntülerde, yanıcı maddenin alev almasının ardından kısa bir süre sonra söndüğü anlaşılıyor.  

Ekim 29, 2013 | 0 yorum |

Oreşarski'den Erdoğan'a Cumhuriyet Bayramı mesajı


Bulgaristan Başbakanı Plamen Oreşarski, Cumhuriyet ilanını 90. yıldönümü dolayısıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a tebrik mesajı yolladı.

Oreşarski, "Arkadaş, dost ve müttefik olan devletlerimizin arasındaki geçen zamanla kanıtlanmış ilişkilerimizin, Güneydoğu Avrupa'nın siyasi gelişimi açısından önemli olan bu dönemde, karşılıklı çıkarlara dayalı olarak tüm alanlara yayılacaklarına inanıyorum"  ifadesini kullandı.

Başbakanlık Basın Merkezinin yayınladığı mesajda Oreşarski, Bulgaristan-Türkiye hükümetlerinin arasındaki işbirliğini "iyi ve net olarak" nitelendirdi. İki ülkenin halklarının başarısı, refahı ve güvenliği için ikili çabalarının süreceğine inandığına vurgu yapan Oreşarski, Türkiye'nin bayramını kutladı.

-Marmaray Projesi-

Bu arada Bulgar medyası, bayram gününde Marmaray Projesi konusunda da büyük ilgi gösterdi. Dnevnik, Sega, Moitor, Standart adlı başlıca günlük gazetelelerin yanı sıra haber ajansları ve internet üzerinden yayın yapan haberajans ve siteler projenin etkiliyeci parametlerin üzerinde durdu.

Dnevnik gazetesi, projenin 150 yıllık bir hayali gerçekleştirdiğini vurguladı. Gazete,Bulgaristan'ın yeni trafik güzergahından görebileceği yararların altını çizerek, ulaştırma Bakanı Danail Papazov'un "Bulgaristan Devlet Demiryolları (BDJ) Türkiyeüzerinden transit yük geçişlerin artışını bekliyor" dediğini belirtti.

Medyaların tümü, projenin hizmete açılmasının özellikle Cumhuriyet Bayramı'na denk gelmesinin büyük önem taşıdığıın belirtti. Standart gazetesi, "İki kıta birbirine daha da yaklaştı" ifadesini kullandı. Bulgaristan Ulusal Radyosu (BNR), "Marmaray, mimari- mühendislik dehasının yeni bir zirvesi sayılır" dedi. 
AA
Ekim 29, 2013 | 0 yorum |

Kurşun Camisi'nin iadesine karşı imza kampanyası başlatılıyor


Filibe'ye bağlı Karlovo ilçesindeki Kurşun Camisi'nin mahkeme kararıyla Başmüftülüğe iade edilmesi, belediye yönetimini rahatsız etti.
Bulgaristan Başmüftülüğüne ait vakıf mallarının kuruma iadesi için ülkenin çeşitli şehirlerinde başlattığı hukuk mücadelesi çerçevesinde Karlovo'daki Kurşun Camisi davasında Filibe İl Mahkemesi, Başmüftülük lehine karar alarak sözkonusu caminin Müslümanlara iadesine karar verdi.
Mahkemenin kararından memnun kalmayan Karlovo ilçe yönetimi ise imza kampanyası başlatacaklarını duyurdu. Karlovo Belediye Başkanı Emil Kabaivanov, iade kararını kabul etmediklerini göstermek için imza kampanyası başlatacaklarını söyledi. Aynı zamanda kararı bir üst mahkemeye temyize götüreceklerini belirten Belediye Başkanı Kabaivanov, şehir merkezinde birkaç noktada vatandaşlardan imza toplamaya hazırlandıklarını açıkladı. Caminin Başmüftülüğe iadesinin kabul edilemez olduğunu iffade eden Kabaivanov, dini mekanın tarihi değer taşıdığını ve iadesinin Karlovo'da etnik gerginliğe yol açacağını savundu.
1964'te kültür mirası ilan edilen Kurşun Camisi, "kültür abidesi" statüsü taşıyor. 1485 yılında yapılan Kurşun Cami, 1496'da İkinci Bayazıt döneminde komutanlardan Karlı Ali Bey, camiye bütün kasabayı vakfetmiş ve oğullarını vakfın mütevellisi yapmıştır. Caminin Arapça kitabesinde şu sözler yer alıyor  "Bu cami-i şerifi Sultan Murad Han'ın oğlu Sultan Mehmed'in oğlu Cem Sultan'ın lalası, askeri komutan Karlızade Ali Bey, Allah'ın yardımıyla 890/1485 tarihinde inşa etti. Dünya var oldukça ayakta kalsın." `
AA
Ekim 29, 2013 | 0 yorum |

Hükümetin istifası ve erken seçime gidilmesi talebi ile süren protestolara katılan üniversitelerin sayısı artıyor


Bulgaristan'da Başbakan Plamen Oreşarski'nin koalisyon hükümetine karşı 137 gün önce başlayan protestolar, üniversite öğrencilerin katılımıyla boyut değiştirdi.
Ülkenin en eski akademik kurumu olan Sofya'daki "Sveti Kliment Ohridski"de okuyan öğrenciler, üniversitenin binasını 4 gün önce kuşatarak, eğitim sürecini tamamen bloke ettikten sonra, protestolara başka ünivesiteler de katılmaya başladı. Öğrenciler, hükümetin istifası, 42. dönem parlamentonun feshedilmesi ve erken genel seçime gidilmesini istiyor.
Sofya'daki Yeni Bulgaristan Üniversitesi (NBU) öğrencileri de okulun anfisini kuşattı. Ancak NBU öğrencileri, kurumun özel olmasından dolayı eğitim sürecine engel olmayacaklarını belirttiler.
Başkentte kısa adı NATFİZ olan, Ulusal Tiyatro ve Sinemacılık Akademisi ve Veliko Tırnovo Şehir Üniversitesi'nin öğrencileri de protestoya katıldıkları bildirdiler. Protestolara diğer bazı üniversitelerin çeşitli fakültelerinin de ortak olmaları bekleniyor. Protestoların koordinasyonu ise internet paylaşım ağları üzerinden yapılıyor.
Protestolara öncülük yapan Sofya Üniversitesi'nin radikal tavrı nedeniyle, son dönemde daha sönük geçen sokak gösterileri de ivme kazandı. Sofya'da akşamları bir araya gelen göstericiler yürüyüşlerine artık hükümet binasının önünden değil, Sofya Üniversitesi'nin önünden başlıyor.
Üniversiteli protestocular ile hükümet destekçileri arasında zaman zaman gerginlik yaşanırken, Sveti Kliment Ohridski'nin Rektörü Prof. İvan İlçev, başkanı olduğuBulgaristan Rektörler Kurulu'nun da protestolara karşı olmadığını ancak eylemlerin tarzının değişmesi gerektiğini savundu. Kurul üyelerinin, üniversitelilerin siyasi amaçlı kullanımına karşı oldukları yolundaki açıklamaları ise öğrencilerin tepkisine neden oldu.
Eylemlere katılan öğrenciler, talepleri yerine getirilene dek protestolarını sürdüreceklerini belirtiyor. 
AA
Ekim 29, 2013 | 0 yorum |

Kırcaali'de Cumhuriyet Bayramı İlk Kez Kutlandı

28 Ekim 2013 Pazartesi |

Bulgaristan'da Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali'de, Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. kuruluş yıl dönümü kutlandı.
Bulgaristan'da Türklerin en yoğun yaşadığı Kırcaali'de, Türkiye Cumhuriyeti'nin 90'ıncı kuruluş yıl dönümünü kutlandı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlaması, Türk Kültür ve Sanat Derneği tarafından organize edildi. Çok sayıda davetlinin katıldığı kutlamaya, bölgedeki ilçe belediye başkanları, Kırcaali vali yardımcıları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı.

Cumhuriyet Bayramı kutlaması nedeniyle Kırcaali'ye gelen Türkiye'nin Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci, insanların hayatında 90 yılın çok uzun ancak devletler için çok kısa bir süre olduğunu belirterek, ilk defa düzenlenen Cumhuriyet Bayramı kutlamasıyla Kırcaali'de güzel bir başlangıç yapıldığını vurguladı. 
Kutlamayı organize eden Türk Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Müzekki Ahmet, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıl dönümünü bu yıl ilk defa kutlamaya karar verdiklerini ifade ederek, ileriki yıllarda kuruluş yıl dönümünde çeşitli kültürel etkinlikler de düzenlemek istediklerini bildirdi.

 AA



Ekim 28, 2013 | 0 yorum |

Razgradlı Heyetten Egsiad'a Ziyaret


Bulgaristan'ın Razgrad Valisi Stoyan Nenchev, Razgrad Belediye Başkanı Dencho Boyadjiev ve beraberlerindeki heyet, Eskişehir Girişimci Sanayiciler ve İş Adamları Derneği'ni (EGSİAD) ziyaret etti.

Dernekten yapılan yazılı açıklamaya göre, EGSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yahya Çolak, Razgrad heyetine, ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek, şunları kaydetti:  

"Biz, Eskişehir'in dünyaya açılan kapısıyız. Üyelerimize, yurt içinde ve yurt dışında birçok destek vermekteyiz. Bulgaristan'la da ticari ilişkilerimizi güçlendirmek isteriz."

Razgrad Valisi Nenchev de Odunpazarı Belediyesi'yle "kardeş şehir" olduklarını, zaman içinde yapılan karşılıklı ziyaretlerle kültürel bağların geliştiğini aktardı.

Karşılıklı ilişkilerin daha ileri seviyede olması için valilik düzeyinde Eskişehir'e tekrar geldiklerini anlatan Nenchev, "Bu ilişkilerin kültürel boyutu aşarak, ticari faaliyetlere de yönelmesini arzu ettiğimizden, bu ziyaretimizde iş adamları derneğinizi de ziyaret etmek istedik. Bizleri kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Umuyoruz ki, bundan sonra Razgrad, sizin için yeni yatırımlar yapabileceğiniz bir yer olacaktır" ifadelerini kulandı.

Razgrad Belediye Başkanı Boyadjiev ise EGSİAD yöneticilerine misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ederek, "Avrupa Birliği, doğru hazırlanan projeleri hibe kredilerle destekliyor. Bu kapsamda Eskişehirli iş adamlarımızı yatırım yapmaları için ülkemize bekliyoruz. Sizleri şehrimizde görmekten büyük mutluluk duyarız" açıklamasını yaptı.
AA
Ekim 28, 2013 | 0 yorum |

Ulaştırma, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Danail Papazov, Marmaray'ın açılışına katılacak


Dünyanın en büyük ve önemli projelerinden, Türkiye'nin 153 yıllık rüyası Marmaray, Cumhuriyet'in 90. kuruluş yıldönümünde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe  ve Romanya Başbakanı Victor Ponta ile 8 ülkeden 9 bakanın katılımı ile hizmete açılacak.
Cumhuriyetin 90. kuruluş yılı olan 29 Ekim'de devletin zirvesi ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın katılımıyla açılacak. Türkiye'nin 153 yıllık rüyası Marmaray'ın açılış töreninde ayrıca Afganistan Ulaştırma ve Sivil Havacılık Bakanı Dr. Davud Ali Najafı,Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mammadov, Bulgaristan Ulaştırma, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Danail Papazov, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı George Kvırıkashvılı, Moldova Ulaştırma ve Yol Altyapısı Bakanı Vasile Botnarı, Arnavutluk Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Edmond Haxhınasto,İspanya Bayındırlık Bakanı Ana Maria Pastor Julıan ile Romanya Ulaştırma Bakanı Ramona Manescu ve Dışişleri Bakanı George Cıamba katılacak.
Japonya Bakanlar Kurulu Sekreter vekili Katsunobu Kato, Kara, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı Kıdemli Bakan Yardımcısı Tsuyoshi Takagı ile Kazakistan Bakan Yardımcısı Azat Bekturov, Almanya Ulaştırma, Bayındırlık ve Kentleşme Bakanlığı Müsteşarı Jan Muecke, Pakistan Limanlar ve Denizcilik Bakanlığı Müsteşarı Rukhsana Rehman'de hazır bulunacak.
Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan tarafından konuk başbakanlar, bakan ve davetlilerin katılımıyla açılış Üsküdar İstasyonunda gerçekleşecek. Açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğanile katılımcılar, trenle denizin altından Avrupa yakasına geçerek Yenikapı İstasyonu'na gidecek. Yenikapı İstasyonunda gerçekleştirilecek organizasyonun ardından tören sona erecek.
AA
Ekim 28, 2013 | 0 yorum |

Türkiye'de Pomak derneklerinin sayısı 5 oldu


Türkiye’de 2009 yılında Eskişehir’de kurulan ilk Pomak Derneği'nin ardından son olarak İnegöl Pomak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin kurulmasıyla Pomak derneklerinin sayısı toplam beş oldu. 

Pomak Dernekleri Federasyonu Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Demir “140 yıl sonra Türkiye’de Pomakların dilini, kültürünü ve tarihini tanıtmak için 2009 yılında Eskişehir’de ilk Pomak Derneğini kurduk. 5’nci Pomak Derneği de İnegöl’de kuruldu. İnegöl ile birlikte İstanbul, Eskişehir, İzmir ve Çanakkale’nin Biga ilçesinde Pomak Derneği var. Pomakların yoğun olarak yaşadığı Bursa’ya da dernek açma hazırlığındayız. Yıllardır Pomaklar, bu ülkede kurucu unsur olmuştur. Pomaklar, bu ülkenin çimentosudur. Bulgaristan’da, Yunanistan’da, Makedonya’da, Kosova’da ve Arnavutlukta Pomaklar var. Pomaklar, Balkan yardım adasının en eski halkıdır” dedi.
Ajans Bg

İLGİLİ HABER:

За идентичността на помаците

За идентичността на помаците Проблемите с малцинствата в България не бива да бъдат "замитани под килима", убедени са в германската фондация "Фридрих Науман". Откъдето се опитват да помогнат - насочвайки вниманието към произхода на помаците. Проведената...


Ekim 28, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan, Türkiye Sınırındaki Tel Örgüyü Şubat Sonunda Tamamlamayı Planlıyor


Bulgaristan'ın kaçak girişleri önlemek amacıyla Türkiye sınırına yapacağı tel örgünün şubat ayında hazır olacağı bildirildi. 
Savunma Bakanı Angel Naydenov, tel örgünün önümüzdeki 2014 yılının şubat ayı sonuna doğru bitmesini beklediklerini söyledi.
Naydenov, geçen hafta tel örgünün çekileceği alanın ve bu alana giden yolların düzenleme çalışmalarının başladığını hatırlatarak, "Yol çalışmaları bir ayda tamamlanmalı. Ardından da üç ay içinde düzeneğin kendisi sınır boyuna kurulmalı" dedi.
Bakanlar Kurulu, 16 Ekim'de Türkiye sınırının Elhovo bölgesine 30 kilometre uzunluğunda 3 metre yüksekliğinde bir "düzenek" örülmesi kararını onaylamıştı. Bulgar yetkililer, sınıra örülecek engelle ilgili olarak net bir açıklama yapmayıp, "düzenek" tanımlamasını kullanıyor. Son olarak Savunma Bakanı Naydenov, bir radyo programında "düzeneğin" tel örgü mü olacağı sorusunu "Evet" şeklinde yanıtladı. 
AA
Ekim 28, 2013 | 0 yorum |

Davutoğlu Vigenin Ortak Basın Toplantısı

27 Ekim 2013 Pazar |



Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin, Suriyeli mülteciler ve insani kriz konularını her uluslararası toplantıda gündeme getirdiğini ve Cenevre-2 Konferansı'nın gündeminde de yer alması için girişimde bulunduğunu belirterek, "Böyle bir insani krize Türkiye kadar sorumlu ve cömertçe yaklaşan herhangi bir ikinci devlet de olmamıştır" dedi. 

Davutoğlu ile Bulgar mevkidaşı Kristian Vigenin, Dışişleri Bakanlığındaki başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Burada gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Davutoğlu, Suriyeli sığınmacılar konusunda belirlenen kırmızı çizginin aşıldığı hatırlatılarak, Türkiye'nin bu konudaki tutumunun ne olacağının sorulması üzerine, "mülteciler konusunun ve artan insani trajedinin, Suriye krizinin en üzücü yanı olduğunu" belirtti.

Bu konuda gerekli adımların zamanında atılamamasının en olumsuz sonuçlarının, Suriye halkı ve komşu ülkelere tarafından görüldüğünü kaydeden Davutoğlu, Türkiye'nin defalarca uyarıda bulunduğunu ve BM Güvenlik Konseyi'ni acil tedbir almaya çağırdığını anımsatarak, "Karşı karşıya akldığımız tablo, her türlü tahallüyatın ötesindedir" diye konuştu.

Komşu ülkelere gidenlerin şanslı olduğunu, Suriye'de kalanların ise su ve yiyecek bulamadıkları için kedi-köpek Eti yeme konusunda bile fetva alarak ayakta kalmaya çalıştıklarını belirten Davutoğlu, "İfitiharla söylüyorum:  Böyle bir insani krize Türkiye kadar sorumlu ve cömertçe yaklaşan herhangi bir ikinci devlet de olmamıştır. Biz insani ve ahlaki sorumluluğumuzun gereğini yapıyoruz mülteci politikasıyla ama maalesef uluslararası toplum bu konuda çok kötü bir sınav vermiştir" dedi.

Suriye dışına giden mülteci sayısının 2 milyonu aştığına ve Türkiye'dekilerin sayısının 600 bine ulaştığına dikkati çeken Davutoğlu, "Hiçbir konuda şimdiye kadar kırmızı çizgi ifadesini kullanmadım. Kullandığım tabir şuydu; psikolojik eşik. Çünkü kastım, artık mülteci krizinin kontrol edilebilir bir nitelikten çıkmakta olduğunun işareti. 100 bin kişiyi kamplarda ağırlayabilirsiniz ama bu sayı yüzbinlerle ifade edilir hale geldiğinde artık kamplarla idare edilmenin ötesine geçer" ifadesini kullandı. 100 bin sayısından sonra kamplar dışında şehirlerde bulunanların sayısının süratle arttığını belirten Dışişleri Bakanı, "Şehirlerdekiler, neredeyse kamplardakilerin 2 mislini aşar hale geldi" diye konuştu.

Söz konusu eşiğin aşılmasının ardından uluslararası toplumu harekete geçirmek için çok sayıda girişimde bulunduklarını da anlatan Davutoğlu, son olarak, Türkiye'nin girişimiyle mülteciler ve insani sorunun Cenevre-2 Konferansı'nın gündeminde bulunması hususunun, Londra'da yapılan Suriye Halkının Dostları Çekirdek Grubu Toplantısı'nda kabul edilen bildiriye girdiğini kaydetti.

"Hiçbir Suriye toplantısı yok ki ve olmayacak ki Türkiye, mülteciler sorununu ve insani konuyu gündeme getirmemiş olsun" ifadesini kullanan Davutoğlu, Türkiye'nin gelecek nesiller tarafından takdirle anılacağını ancak başta Bm Güvenlik Konseyi olmak üzere, üzerine düşenleri yapmayanların iyi yad edilmeyeceğini söyledi. 

 -"En kötüsüne hazırlıklı olmamız, en iyisini ümit etmemiz gerekiyor"-

Vigenin de Suriyeli sığınmacılara ilişkin olarak, Bulgaristan'da da Türkiye'de olduğu gibi mülteciler konusunun gündemde olduğunu belirtti. Konuk Bakan Vigenin, "Biz de kabul edebileceğimiz mültecilerin sayısı konusunda kırmızı çizgi belirlemiştik ancak insanların gelmesini engeleyemezsiniz. Bu durumda, en kötüsüne hazırlıklı olmamız, ancak en iyisini ümit etmemiz gerekiyor. İnsani kriz sorunu, ancak Suriye'de barışa ulaşıldığında ve insanlar ülkelerine ve evlerine dönebildiklerinde çözülebilir" diye konuştu. 

"Bulgaristan'daki mülteci sayısı Türkiye'yle karşılaştırıldığında hiçbir şey" ifadesini kullanan Vigenin, bu kavramın kendileri için yeni olduğunu ve konuyla nasıl başa çıkılacağını öğrendiklerini söyledi. AB Komisyonu'ndan ve çeşitli uluslararası kuruluşlardan maddi destek talep ettiklerini anlatan Vigenin, "Bu yardımın geleceğini umuyoruz ancak hayallere de kapılmıyoruz. Sonuç olarak, bu durumla başa çıkmak bizim sorumluluğumuz" dedi.

-Türkiye-Bulgaristan ilişkileri-

Türkiye ile Bulgaristan arasında tarihi derinliği ve ekonomik yoğunluğu olan özel stratejik ilişkiler bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, bu çerçevede iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulduğunu ve geçen yıl 17 anlaşmaya imza atıldığını söyledi. Bunu daha da ileri taşıma iradesine sahip olduklarını vurgulayan Davutoğlu, önümüzdeki aylarda Bulgaristan'ı ziyaret edeceğini belirtti.

İki ülke arasında yoğun bir istişari mekanizmanın olduğunu da kaydeden Davutoğlu, "Türkiye ile Bulgaristan, hem Nato üyelikleri bağlamında ortak ittifak sisteminin üyesi olmak sebebiyle stratejik müttefiktir hem de coğrafi konumları gereği doğuya ve batıya açılan kapılar olması itibariyle. Türkiye, Bulgaristan için Asya'ya açılan kapıdır, Bulgaristan da Türkiye için Avrupa'ya açılan kapıdır" dedi.

Bugünkü görüşmelerde ulaştırma, enerji ve ticaret alanlarında atılabilecek adımları gözden geçirdiklerini, vize işlemleri ve karşılıklı ziyaretlerin kolaylaştırılmasını ele aldıklarını belirten Davutoğlu, Bulgaristan'a Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği destek için teşekkür ederek, AB ile yürütülen vize diyaloğu kapsamında Türkiye ile Bulgaristan arasında insani geçişlerin çok daha kolaylaşacağını umduklarını belirtti.

Suriye konusunu da değerlendirdiklerini aktaran Davutoğlu, insani krizin, Türkiye, Bulgaristan ve diğer ülkelerdeki etkilerini ve Suriye'den mülteci akınının artması nedeniyle Türkiye'den Bulgaristan'a olabilecek muhtemel geçişleri ele aldıklarınıı kaydetti.

-"Bulgaristan, Türkiye'nin AB üyesi olma isteğini destekliyor"-

Konuk Bakan Vigenin de Davutoğlu'nu Sofya'ya davet ettiğini belirterek, ilişkilerin son derece iyi seyrettiğini, özellikle enerji ve ulaşım altyapısının geliştirilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Vigenin, "Ülkelerimiz birbirleri için dünyanın önemli bölgelerine açılan birer kapı niteliği taşıyor" ifadesini kullandı.

Yasadışı göçmenler konusunun, ülkesi için önem taşıdığını ve büyük ölçüde Suriye'deki krizle de bağlantılı olduğunu belirten Vigenin, iki ülke arasında konuya ilişkin olarak güzel bir işbirliği bulunduğunu, sınırın her iki tarafında da en iyi koordinasyonun sağlanması için ortak çalışmaların süreceğini kaydetti.

AB sürecine de değinen Vigenin, "Bulgaristan, Türkiye'nin AB üyesi olma isteğini destekliyor. 22. faslın müzakareye açılması yönündeki karardan memnunuz. AB'nin vize serbestliğine ilişkin yol haritası konusundaki çalışmalarını hızlandırması ve iki tarafın, geri kabul anlaşmasını da paralel şekilde ve aynı zamanda sonuçlandırmasının gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
AA
Ekim 27, 2013 | 0 yorum |

İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu’nun sema gösterisine olağanüstü ilgi

25 Ekim 2013 Cuma |

İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu’nun, Filibe'de sunduğu gösteri olağanüstü ilgi ile karşılandı.  


Boris Hristov Kültür Merkezi'nde, Türkiye'nin Filibe Başkansolosluğu’nun himayesinde 'Mevlana muhabbeti çerçevesinde – bir sema gösterisi' adı altında gerçekleştirilen gösteriyi 500 kişilik salonda bin kişi izledi. Olağanüstü ilgi ile karşılanan etkinliği yüzlerce Filibeli, salonun dar gelmesi nedeniyle ayakta izlemek zorunda kaldı.

Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci, Mevlana’nın özellikle dünya çapında tanınan ve sevilen bir gönül adamı, erdem öğreticisi olduğunu belirterek, Filibelilerin Hz. Mevlana’ya teveccühlerinden memnun olduğunu, çok sayıda kişinin göstriyi ayakta izlemek zorunda kalmasından ise üzüntü duyduğunu vurguladı. 
Cebeci, diğer şehirlerden de gösterinin oralarda sunulması yönünde çok sayıda talep aldıklarını söyledi.

Ekim 25, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan Yabancılara Arazi Satışı Yasağını Yeniden Gözden Geçirecek


Bulgaristan, yabancıların ülkede tarım arazisi satın almasını engelleyen düzenlemeyi yeniden gözden geçirecek.
2007 yılında AB üyesi olan Bulgaristan, üyelik anlaşmasına göre yabancılara tarım arazisi satışlarıyla ilgili kısıtlamaları 1 Ocak 2014 itibariyle sona erdirmesi gerekiyordu. Ancak Bulgar Parlamentosu, söz konusu kısıtlamayı uzatma kararı almıştı. Kararın alınmasının ardından AB'den gelen tepkiler Bulgaristan'ı endişelendirdi.
Başbakan Plamen Oreşarski, alınan kararın tekrar gözden geçirileceğini açıkladı. Oreşarski, yabancılara tarım arazisi satış yasağının uzatılmasını kötü bir karar olarak niteleyerek, kararın rasyonel bir tutum olmadığını, siyasi duygusallık sonucunda alındığını ifade etti.
Anamuhalefet Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi (GERB) lideri Boyko Borisov, popülist yaklaşımların sözkonusu kararın alınmasında etkili olduğunu belirtti.
Konu, iktidardaki Sosyalist Parti (BSP) ile koalisyonun küçük ortağı konumundaki Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) arasında görüş ayrılığına yol açtı. HÖH Genel Başkanı Lütvi Mestan, yasağın uzatılmasına karşı çıkarak, alınan kararın Avrupa Birliği üyelik anlaşması ile çeliştiğini söyledi. Mestan, Anayasa Mahkemesi'ni harekete geçirmeyi düşündüklerini ifade ederek, "AB tarafından karar nedeniyle yaptırım uygulanması halinde sorumluluk, yasağın kabul edilmesi için oy kullananlarda olacaktır" dedi.
Hükümeti oluşturan BSP ve HÖH, 240 sandalyeli parlamentoda toplam 120 milletvekiliyle temsil ediliyor. Hükümet, çoğunluğu sağlamak için ise 23 sandalyeye sahip Ataka'nın desteğine ihtiyaç duyuyor. Ataka lideri Volen Siderov, "Bulgar ulusunun en değerli stratejik kaynağın yağmalanmasına izin vermemeliyiz" dedi.
AA
Ekim 25, 2013 | 0 yorum |

Razgrad Parkı Eskişehir'de Hizmete Açıldı

24 Ekim 2013 Perşembe |


Eskişehir'in Odunpazarı bölgesinde bulunan Razgrad Parkı, düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Çankaya Mahallesi'nde yaklaşık 80 bin metrekare alanı kapsayan parkın açılışı mahalle sakinlerinin katılımıyla gerçekleşti. Açılış töreni konuşmasını yapan Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, vatandaşlara park hakkında bilgi verdi. Sakallı, "İçerisinde yeşil alanların, yürüyüş yollarının, seyir teraslarının, dinlenme istasyonlarının, spor aletlerinin, fitness ve oyun gruplarının bulunduğu bir prak burası. Biz bugün bir park açılışı yapmadık. Türkiye ile Bulgaristan, Eskişehir ile Razgrad, Odunpazarı ile Razgrad arasında kardeşlik ve dostluk duygularının pekiştirilmesine, güçlendirilmesine bir kilometre taşı daha eklemiş olduk. Çankaya Mahallesi, Bulgaristan'dan gelen soydaşlarımızın en çok yaşadığı mahallelerden birisi. Ümit ediyorum onlar için de eski anıların yad edilmesine vesile olmuştur" dedi.
Ardından konuşma yapan Razgrad Valisi Stoyan Nenchev ise, "Bizim için bu çok güzel bir olay, Razgrad bölgesi halkı adına teşekkür ediyorum. Memnuniyetle davetinizi kabul ettim. İki belediye başkanı yeni bir kardeşlik yolu kuruyorlar" ifadelerini kullandı.
Razgrad Belediye Başkanı Dencho Boyadjiev da, Razgrad'da bulunan gen heykeltıraşların ortaya çıkarttığı eserleri bu parka hediye edeceğini kaydetti. Boyadjiev, "Biz çok büyük bir sevgiyle bu daveti kabul ettik ve Odunpazarı Belediyesi'ne teşekkür ediyoruz. Bu açılışta bulunmak bizim için çok güzel bir olay. Bu açılış idarecilerin çok iyi çalıştığını ve insanların oy verdiklerini, onların da insanlar adına çalıştığını gösteriyor. Geçen yıl ben bu bölgeyi görmüştüm. Belediyede çalışan arkadaşlar projeyi anlattılar. Bir yıl sonra ben yine buradayım ve görüyorum ki sırf bir yılda bu parkı gerçekleştirdiler. Biliyorum ki proje bittiğinde burası en sevdiğimiz yerlerden birisi olacaktır. Parkın isminin Razgrad olmasından dolayı büyük bir gurur duyuyorum. Her yıl Razgrad'da genç heykeltıraşlar çalışıyor. Onların eserleri şehrimizi güzelleştiriyor. Söz veriyorum seneye çalıştıkları eserleri bu parka hediye edecekler" şeklinde konuştu.
Razgrad Valisi ve belediye başkanları, konuşmaların ardından Razgrad Parkı'nı hizmete açtı. Tören, Razgrad Valisi Stoyan Nenchev, Razgrad Belediye Başkanı Dencho Boyadjiev, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı'nın parkı gezmeleri ile son buldu.
İHA
Ekim 24, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan, Türkiye sınırına tel örgü inşaatına başladı


Bulgaristan, Türkiye sınırına 30 kilometrelik tel örmeye başladı. Bulgaristan Savunma Bakanlığı’nın basın merkezinden yapılan açıklamada, daha önce Bakanlar Kurulu’nda alınan karar doğrultusunda, bugünden itibaren Türkiye sınırındaki Lesovo ve Kraynovo Köyleri arasındaki sınır şeridinde bulunan yolların tel örgü çekilmesi amacıyla düzenlenmeye başlandığı belirtildi.

Savunma Bakanlığının açıklamasında „Bu faaliyetler, Bakanlar Kurulu’un kararı doğrultusunda,  mühendislik ve teknik donanımîn montajı ile ilgili olup,  Bulgar ordusu da yasal fonksiyonları içinde, üçüncü ülke vatandaşlarının ülkeye girişini kısıtlama planı  kapsamında personel ve ekipman ile katılmakadır” deniliyor.

Bakanlığın açıklamasında ayrıca, sınıra inşaa edilecek çitin finanslmanın yeniden yapılandırılan bütçeden ve Avrupa Birliği fonlarından sağlanacağı ifade edildi.

Ajans Bg
Ekim 24, 2013 | 0 yorum |

Yaşlılar da 'Evlat Edinilecek'

Sosyalist Partisi'nin yaşlı vatandaşların bakımı ile ilgili bir kanun teklifi üzerinde çalıştığı belirtildi. Gazete, yaşlıların bakıcı aileler tarafından 'evlat edinileceği' bir sistem kurulacağını yazdı.


Trud gazetesinin haberine göre, yakınları bulunmayan emekli vatandaşlar bakım için profesyonel bakıcı ailelere gönderilecek. Bakıcı aileler; evin büyüklüğü, emekli vatandaşların iaşe ve ibatesi gibi konuların belirtildiği koşulların yer aldığı sözleşme imzalayacak. Yaşlı vatandaşların giderleri ise devlet tarafından karşılanacak. Emekli vatandaşlara hizmet edecek bakıcı ailelere aylık ortalama 510 leva (700 lira) para verilmesi öngörülüyor.
CHA
Ekim 24, 2013 | 0 yorum |

Atatürk'ün İsminin Sofya'da Bir Sokağa Verilmesi İstendi

Bulgaristan'da faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşu Bulgaristan Adalet Federasyonu (BAF), başkent Sofya'da merkezi sokaklardan birine Mustafa Kemal Atatürk'ün adının verilmesini istedi. 

BAF Başkanı Sezgin Mümin, Sofya Belediye Başkanı Yordanka Fındıkova'ya gönderdiği mektupta, Atatürk'ün davasının Türkiye sınırlarını aştığını vurguladı. Atatürk'ün Bulgaristan'ın dostu olduğunu hatırlatan Mümin, "Balkan ülkelerinin hiçbirinde Mustafa Kemal'in davasına ve şahsına karşı itiraz olamaz" dedi. Mektubunda, 1934 yılında Yunanistan Başbakanı Elefterios Venizelos'un Atatürk'ü Nobel Barış Ödülüne aday gösterdiğini hatırlatan Mümin, Atatürk'ün 1931 yılında Bulgar Utro gazetesinde yer alan sözlerine vurgu yaptı. Gazetede, Atatürk'ün "Bulgaristan"da geçirdiğim güzel anlarımı unutmayacağım. Her zaman Bulgarların dostuydum ve öyle kalacağım. Çocukluğumdan beri bu halkı severim. Selanik'teki çocukluk arkadaşlarım hep Bulgarlardı. Bulgarların mutsuzluğu beni de mutsuz eder. Her zaman Bulgaristan'a yardım etmek için elimden geleni yapmışımdır. Türkiye ve Bulgaristan dost olmalı. Bulgaristan'a karşı olan, Türkiye'ye de karşıdır" şeklindeki sözleri yer almıştı. Mektupta ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Fatih semtindeki Sveti Stefan Bulgar Kilisesi'nin onarımı için sağladığı kaynak hatırlatıldı ve Bulgar Kilisesi Vakfı'na ait mülklerin iadesi için çalışmaların sürdüğü vurgulandı.

AA
Ekim 24, 2013 | 0 yorum |

Sigara Yasağından Geri Adım


Bulgaristan'da geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren kapalı alanlarda sigara içilmesi yasağından geri adım atılıyor.
Bulgar Sosyalist Partisi'nin, yasağın gevşetilmesine yönelik tasarısı Parlamento komisyonunda 8'e karşı 4 oyla kabul edildi.
Spas Pançev tarafından sunulan tasarıda; yasağın kamu binaları, ofisler, kreşler, okullar, hastaneler ile fast-food salonlarında uygulanmaya devam edilmesi, ancak 70 metrekareden küçük işletmelerde kaldırılması öngörülüyor. Bu alanların sahipleri sigara içilip içilmeyeceğine kendileri karar verecek. 70 metrekareden büyük kapalı alana sahip işletmelerde ise zorunlu olarak havalandırma sistemi ve sigara içilen alan ile içilmeyen alan arasında kalın engel bulundurulması gerekecek.
Gazino ve gece kulüplerinde ise iki alan arasına engel koymaya dahi gerek olmadan sigara içilebilecek.
CHA
Ekim 24, 2013 | 0 yorum |

Yunanistan Bulgaristan Doğalgaz Boru Hattı

Yunanistan Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı Yannis Maniatis'in, Yunanistan - Bulgaristan doğalgaz boru hattının (IGB) çevre şartlarını onaylayan kararı imzaladığı bildirildi. 

 Hazar Denizi'nden gelecek olan ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya doğalgaz transfer edecek TAP doğalgaz boru hattına bağlanacak olan Yunanistan – Bulgaristan (IGB) boru hattının ilk aşamada 3 milyar metreküp, tamamlandığında ise 5 milyar metreküp doğalgaz aktarma kapasitesine sahip olacağı belirtildi. 

 182 km uzunluğunda olacak IGB doğalgaz boru hattının, Yunanistan'ın Gümülcine şehrinden başlayarak Bulgaristan'ın Stara Zagora kentinde son bulacağı ve projenin toplam bütçesinin yaklaşık 220 milyon avro olacağı öğrenildi. Maniatis, "IGB doğalgaz boru hattının Yunanistan ile ilgili çevre şartlarını onaylayan kararı imzalayarak Yunanistan'ı Avrupa'da enerji kavşağına ve Güneydoğu Akdeniz ile Balkanlar'da istikrar, güvenlik ve refah unsuruna dönüştürmek için sarf ettiğimiz çaba çerçevesinde büyük bir projenin daha hayata geçirilmesini başlatıyoruz. Önümüzdeki yıl kuzey Yunanistan'da başlayacak proje binlerce kişiye iş imkanı sağlayacak" ifadelerini kullandı.
АА
Ekim 24, 2013 | 0 yorum |

TASAM Avrupa Masası uzmanı Oğuzhan Köse: 'Türkiye sınırına duvar örme kararının, sorgulanması gereken bir konu'

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM)  Avrupa Masası uzmanlarından ve Yalova Üniversitesi Dış İlişkiler Merkezi Koordinatör Yardımcısı Oğuzhan Köse, Bulgaristan hükümetinin Türkiye sınırına duvar örme kararının, sorgulanması gereken bir konu olduğunu söyledi.
Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan'ın Türkiye sınırına duvar örme kararının, Türkiye üzerinden gelen Suriyeli göçmenlere yönelik olduğunu duyurduğunu anımsattı.
Bulgaristan'ın Mali durumu göz önüne alındığında, örülecek duvarın maliyetinin önemli bir külfet olduğunun vurgulayan Köse, şöyle konuştu:
"Bu işin maliyeti 27 milyon leva civarında. Hesaplanan maliyet Bulgaristan için ciddi bir miktar ve Suriye konusunun er geç çözüleceği ve göçmen sorununun bir ölçüde ortadan kalkacağı düşünüldüğünde, bu duvar konusu çok da bu amaca hizmet etmeyecek gibi görünüyor. Aynı şekilde Türkiye'nin de Suriye sınırı için böyle bir planı var ancak Türkiye'ye giriş yapan Suriyeli sayısının 500 bin ve bunun maliyetinin 2 milyar dolar civarı olduğu düşünülürse, Türkiye'nin bu noktada duvar planı daha rasyonel durmaktadır."
 "Bu pozitif bir mesaj değildir"
Köse, AB'nin göçmenler için varış noktası olduğu düşünüldüğünde, göçmen meselesinin AB üyelerine ciddi yük oluşturduğunu söyledi. Bundan dolayı AB'nin bir takım önlemler almaya çalıştığını belirten Köse, şöyle devam etti:
"AB Sınır Koruma Ajansı Frontex'in raporlarına göre,  Avrupa'ya ulaşmak için dört ana rota izleniyor. En önemli yoğunluk Doğu Akdeniz üzerinde. Türkiye-Yunanistan arasında bu anlamda ciddi bir hareket gözlemleniyor. İtalya veİspanya diğer varış noktaları. Dördüncü rota ise Batı Balkanlar Karadenizüzerinde. Romanya ve Bulgaristan yeni gelişen bir rota olarak göze çarpıyor. Frontex yetkilileri, göçmenlerin her zaman yeni alternatif rotalar geliştirdiğini ve bu yüzden kaçak göçmenlerle mücadelenin zor olduğunu ifade ediyorlar.
Bu noktada yeni rota Karadeniz üzerinden Romanya ve Bulgaristan ise karadan duvar hattı çekilmesinin, hele tüm Avrupa'nın güneyinin Akdeniz havzasına komşu olduğu düşünülünce hiç de rasyonel gelmemektedir ki Türkiye bir aday ülkedir ve AB ile müzakereleri sürdürmektedir. Bu anlamı ile sınırların bu şekilde oluşturulması pozitif bir mesaj içermemektedir."
 "Bulgaristan'ın mı Brüksel'in mi kararı"
 Köse, duvar örme kararını sadece Bulgaristan'ın mı aldığı yoksa Brüksel'in bunda bir etkisi olup olmadığının da iyi irdelenmesi gerektiğini söyledi.
Avrupa, denizlerle çevrili olduğu düşünülünce karadan göçmen tehlikesinin yoğun olarak Türkiye üzerinden gerçekleştiğini belirten Köse, şunları anlattı:
"Bu açıdan bu konu Bulgaristan hükümetinin inisiyatifi midir, yoksa Brüksel'in mi? Konuyu AB politikası açısından değerlendirmek gerekir ki Bulgaristanhükümeti bunun için 6 milyon avroluk ek destek talebinde bulunacaktır ancak aday bir ülkeye karşı 'tehlike gelen sınır' politikası sorgulanması gereken bir konudur."
Bulgaristan'da olağanüstü gündemle hafta başında toplanan Bakanlar Kurulu, artan sığınmacı akını nedeniyle Türkiye sınırında 30 kilometrelik duvar inşasına hemen başlama kararı almıştı.
AA
Ekim 24, 2013 | 0 yorum |

Haltercinin Brezilya'daki Hapis Cezası Bitmeden Ülkesine Dönüşü Şaşırttı


Brezilya'da 2011 yılında bavulunda 9 kilo kokainle yakalanıp 9 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan eski dünya ve Olimpiyat şampiyonu Bulgar halterci Gılıbin Boevski'nin Bulgaristan'a dönmesi ülkeyi şaşırttı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İvaylo Kaşkanov, Boevski'nin hapis cezasını çektiğiBrezilya'nın Sao Paolo kentindeki cezaevinden 22 Ekim'de serbest bırakıldığını açıkladı. Bulgaristan'ın Brezilya Büyükelçiliği'nin Boevski'ye geçici pasaport verdiği bildirildi.
Paris'ten uçakla Sofya'ya dün dönen Boevski, esrarengiz tahliyesi ile ilgili açıklama yapmadı. 
Boevski'nin serbest bırakılmasından haberdar olmayan Bulgaristan Adalet Bakanlığı'nın, haltercinin cezasının kalan süresini Bulgaristan'da bir cezaevinde çekmesi ile ilgili herhangi bir talimat almadığı belirtildi.
Bulgaristan Cumhuriyet Başsavcısı Sotir Tzatzarov, Boevski'nin sürpriz dönüşünün Brezilya makamlarının tek taraflı bir kararı olabileceğini söyledi. Tzatzarov, "Boevski'nin durumu mahkumların iadesi gibi herhangi resmi bir prosedüre bağlı değil. Başsavcılık da Adalet Bakanlığı gibi herhangi bir bilgiye sahip değil" diye konuştu.
Gılıbin Boevski, 2012 yılında cezasına itiraz etmiş ancak Brezilya mahkemesi itirazı reddetmişti. 
AA
Ekim 24, 2013 | 0 yorum |