Popüler Yayınlar

Bu Blogda Ara

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Samakov'un “Büyük Çeşme”si

29 Kasım 2013 Cuma |

Sofya’ya 60 kilometre uzaklıktaki Samakov, Rila Dağı’nın eteklerinde kurulu köklü tarihi ile bilinen bir şehir. Osmanlı döneminde önemli yerleşim yerleri arasında bulunan Samakov, ülkenin ulusal öneme sahip yüz turistik mekân listesinde yer alan kasabalarından biri.
Ülkenin, kadim tarih ve kültürünü bugüne taşıyan Somakov, demir ve su şehri olarak biliniyor. Kasabanın simgelerinden biri ise meydanda yer alan “Büyük Çeşme”. Osmanlı döneminde inşa edilen ve dönemin klasik mimari özelliklerini taşıyan çeşme, bugün kasabanın anıtı olarak kabul ediliyor.
Çeşme 1660'da Osmanlı’da sultan mutfağının baş aşçısı Mehmet Efendi’nin talimatıyla inşa ettirilmiş. Suyu Rila dağından gelen çeşmeden içenlerin efsaneye göre, yeniden Samakov’a döneceğine inanılıyor. Dörtgen olarak inşa edilen yapı, 1928 yılında milli kültür anıtı ilan edildi. 3 asrı geride bırakarak zamana direnen büyük çeşme kasabaya gelen turistlerin de uğrak yerleri arasında.

Kasım 29, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan, Türkiye sınırındaki tel örgü inşaatını tanıttı

Bulgaristan Savunma Bakanlığı, kaçak göçle mücadele için Türkiye sınırına inşa etmeye başladığı tel örgüyle ilgili gazetecilere bilgi verdi. 

 Proje için Türkiye sınırı boyunca yaklaşık 107 kilometrelik toprak yol çalışması yürütülüyor. Bölgede bir basın toplantısı düzenleyen Savunma Bakanı Angel Naidenov çalışmaların kaçak göçmen geçişlerini azalttığını belirtti. 30 kilometre uzunluğunda ve 3 metre yüksekliğinde olacağı belirtilen tel örgünün 2014 Şubat ayında bitirilmesi hedefleniyor. Avrupa Konseyi, Bulgaristan’ı eleştirerek, tel örgü için harcanacak paranın mülteci kampları için kullanılması tavsiyesinde bulunmuştu.

 
Kasım 29, 2013 | 0 yorum |

Anayasa Mahkemesi, Seçim İptali Talebini Reddetti


Bulgaristan Anayasa Mahkemesi, 12 Mayıs'ta gerçekleştirilen Parlamento seçimlerinin milliyetçi çizgideki Bulgaristan'in Kurtuluşu İçin Ulusal Cephe (NFSB) ve Düzen Kanun ve Adalet (RZS) partilerince iptali yönündeki taleplerini kabul etmedi.

Anayasa Mahkemesi hakimleri, "Merkez Seçim Komisyonu'nda parlamentoda milletvekili bulunan partilerden çok sayıda temsilcinin ve gözlemcinin bulunduğunu, bu nedenle de iptal talebinin dayanaksız olduğu" yönünde karar aldı.

Parlamentoda temsil edimeyen NFSB ve RZS, muhalefetteki Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar Partisi'nin (GERB) 48 milletvekili aracılığıyla temmuzda seçimlerin iptali için başvuru yapmıştı.

Sözkonusu üç siyasi parti, seçim gününde oylama sırasında çok sayıda yolsuzluğun yapıldığını iddia ederek aynı zamanda Türkiye'de ikamet eden Bulgaristan vatandaşlarının 86 seçim sandığında kullandığı oyların iptalini de istemişti.
AA
Kasım 29, 2013 | 0 yorum |

Türk bilim adamı Antarktika'daki Bulgar ekibine katılıyor

28 Kasım 2013 Perşembe |


Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Orhan Polat'ın Antarktika'da bulunan Bulgar araştırma merkezinde bir ay boyunca sismoloji alanında bilimsel çalışmalarda bulunacağı bildirildi.
Bulgaristan Antarktik Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, ilk defa bir Türk bilim adamınının Antarktika'da çalışacağı belirtilerek, Polat'ın Livingston adasındaki buzda sismik aktiviteyi ve mikro titreşimleri ölçme çalışması yapacağı ifade edildi.
Enstitü Başkanı Prof. Dr. Hristo Pimpiev, "Türkiye'nin bu çalışmaya katılmasına son derece seviniyoruz. Türk bilim adamlarının Antarktika'daki ilk adımlarını atmak için Bulgaristan'ı seçmesinden onur duyuyoruz. Yıllara dayanan tecrübemizin kendilerine faydalı olacağını düşünüyoruz" dedi.
Pimpiev, Antarktika Kutup Bilimsel Araştırma Merkezi (TAKBAM) Başkanı Mehmet Ali Türkel ile işbirliği konusunda geçen mayıs ayında anlaşma imzaladıklarını belirterek, Polat'ın Bulgar üssünde çalışmasının Bulgaristan ile Türkiye'nin Antarktika işbirliğinin başlangıcı olacağını vurguladı. 
AA
Kasım 28, 2013 | 0 yorum |

Türk ve Bulgar Gümrükçüler Dostluk Maçında Buluştu


Türk ve Bulgar gümrük çalışanları, Edirne'de düzenlenen dostluk maçında bir araya geldi.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kapıkule ile Bulgaristan'ın Kapitan Andreevo sınır kapılarında görevli gümrük ve polis memurlarından oluşan futbol takımları, Edirne'de düzenlenen halı saha maçında karşı karşıya geldi.

Karşılaşma, Kapıkule gümrük çalışanlarının 10-6 üstünlüğüyle tamamlandı.

Maçı, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, Bulgaristan Edirne Başkonsolosu Lubomir Popov, Kapitan Andreevo Gümrük Müdürü Alexandrina Petrova, Kapitan Andreevo Sınır Emniyet Müdürü Marin Ivanov ve Kapıkule Emniyet Şube Müdürü Özay Çavuş da izledi.

AA
Kasım 28, 2013 | 0 yorum |

Sınırı Yüzerek Geçmek İsteyen 18 Kaçak Boğulmaktan Son Anda Kurtarıldı

27 Kasım 2013 Çarşamba |


Bulgaristan ile Türkiye arasındaki sınırı oluşturan Rezve deresini yüzerek geçmek isteyen 18 kaçak göçmenin boğulmaktan son anda kurtarıldığı bildirildi.
Sınırı yasa dışı şekilde Rezve deresinden yaklaşık 500 metre yüzerek geçmeyi deneyen tamamı erkek kaçakları Bulgar sınır devriyelerinin kurtardığı belirtildi. 
Malko Tırnovo Belediye Başkanı İliyan Yançev, kaçakların Suriyeli olmadığını, milliyetlerinin yapılan incelemeden sonra belirleneceğini söyledi. 
İçişleri Bakan Yardımcısı Vasil Marinov daha önce yaptığı bir açıklamada, Elhovo ilçesi bölgesindeki sınır hattında güvenliğin yoğun olması nedeniyle kaçakların artık sınırın Karadeniz istikametine yakın kesimlerine yöneldiğini ifade etmişti. Marinov, kaçakların yön değiştirerek hayatlarını riske attıklarına dikkati çekmişti.
AA
Kasım 27, 2013 | 0 yorum |

Türkiye’ye giden uçak Stara Zagora’nın Şanovo Köyü yakınlarına zorunlu iniş yaptı

ABD'den Türk Hava Kurumu için satın alınan ve Türkiye'ye getirilmek üzere yola çıkarılan Piper PA-44 Seminole tipi çift motorlu eğitim uçağının Bulgaristan hava sahasındayken kötü hava şartları nedeniyle düştüğü ve pilotların sağ olarak kurtulduğu öğrenildi.

Bulgaristan Ulaştırma Bakanlığı, Macaristan’dan Türkiye’ye giden Piper tipi bir uçağın Stara Zagora iline bağlı Şanovo Köyü yakınlarına açıl iniş yaptığını bildirdi.


Bakanlıktan yapılan açıklmada, Bulgaristan hava sahasına üç uçağın giriş yaptığı, bunlardan birinin Filibe ile Stara Zagora şehirleri arasındaki hava sahasinda motorlarının buzlandığı duyuruldu.
Stara Zagora iline bağlı Şanovo Köyü yakınlarına acil iniş yapmak zorunda kalan uçağın pilotunun sağ olduğu, uçağın ise hasar almadığı kaydedildi.
Açıklamada ayrıca, Bakanlığa bağlı kaza araştırm biriminin olayla ilgili soruşturma başlattığı ifade edildi. 

THK Gökçen Havacılık, ABD'den yola çıkan ve THK Uçuş Akademisi Eğitim filosuna katılması için alınması planlanan ABD tescilli 2 adet Piper PA 44 tipi uçağın buzlanma nedeniyle Bulgaristan'a zorunlu iniş yaptığını açıkladı.
Ajans Bg


Kasım 27, 2013 | 0 yorum |

Kırcaali'de Silahlı Banka Soygunu


Bulgaristan'da Türk nüfusun en çok yaşadığı Kırcaali'de Bulbank adlı bankanın şubesi silahlı kişiler tarafından soyuldu.
Sabah saatlerinde bankaya gelen, sayısı ve kimlikleri henüz tespit edilemeyen şahısların silah zoruyla bankadan yaklaşık 30 bin levayı (41 bin 800 bin lira) gasbettiği bildirildi.
Soygun ihbarının ardından şehrin giriş ve çıkışlarını kontrol altına alan polis ekipleri, şüpheli gördükleri araçlarda arama yapıyor.
Polis kaynakları, soyulan banka şubesine bu sabah yüklü miktarda para transferi yapılmasının öngörüldüğünü bunun da soyguncuların içerden bilgi aldıkları şüphesini doğurduğunu belirtiyor.
Bulbank yetkilileri, soygun sırasında çalışanlarının zarar görmediğini açıkladı.
Soygunun gerçekleştiği Kırcaali'nin merkezindeki Bulbank'ın şubesi, Ziraat Bankası'nın Kırcaali şubesinin yakınında bulunuyor.
AA
Kasım 27, 2013 | 0 yorum |

"Yatırım Karşılığı Vatandaşlık" Kararı Cumhurbaşkanı'na Takıldı


Bulgaristan parlamentosu, "yatırım karşılığı ikamet ve vatandaşlık" verilmesini öngören Yabancılar Kanunu konusunda Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'in veto kararını aşamadı.

Bulgaristan parlamentosu geçen ay yapılan oylamada Yabancılar Kanunu'nu geçirmiş, kanun Cumhurbaşkanı Plevneliev'e gönderilmişti. Plevneliev, kanunu 7 Ekim'de veto etmişti.  

240 sandalyeli Bulgar meclisinde cumhurbaşkanının vetosunu aşmak için 121 milletvekillinin oyu gerekiyor. İktidar ortakları Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nden (HÖH) toplam 114 milletvekili Plevneliev'in itirazlarına karşı oy kullandı. Muhalefet Bulgaristan'ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) ve milliyetçi ATAKA (Atak) partisinden 91 milletvekili ise Plevneliev'in vetosunu destekledi.

Veto edilen kanun, Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerden gelen yabancıların 5 yıllığına çekmeme kaydıyla Bulgaristan'a 1 milyon leva (yaklaşık 500 bin avro) yatırmaları durumunda ülkede sürekli ikamet hakkı kazanmalarını öngörüyordu. Yatırımın bir sonraki yıl 2 milyon levaya yükseltilmesi durumunda kolaylaştırılmış prosedürle Bulgaristan vatandaşlığı verilmesi planlanıyordu.

Kanunun Bulgaristan vatandaşlığının değerini erozyona uğrattığını savunan Plevneliev, sadece finansal argümanların öne sürülmesine karşı çıkıp ilgili maddeleri veto etmişti. Cumhurbaşkanı Plevneliev, benzer bir uygulamanın 2013 yılının başına dek yürürlükte olduğunu ancak istihbarat servislerinin kimi yabancıların uygulamayı kötü amaçla kullandıklarını tespit ettiğini hatırlatmıştı.

Parlamento tüzüğüne göre, Plevneliev'in kanunda veto ettiği maddeler yürürlüğe giremeyecek. Konu ile ilgili başka bir tasarı ise en az 6 ay sonra parlamentoya getirilebilecek. 

AA
Kasım 27, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan Türkiye Sınırından Kaçak Geçişler Azaldı

26 Kasım 2013 Salı |

Bulgaristan'a yasa dışı yollardan giriş yapan sığınmacıların sayısı azaldığı bildirildi.
Bulgaristan İçişleri Bakan Yardımcısı Vasil Marinov, son iki haftada Bulgaristan-Türkiye sınırını yasadışı yollardan geçenlerin sayısında azalma görüldüğünü açıkladı. Velingrad şehrinde ülkedeki sığınmacıların topluma entegrasyonuyla ilgili toplantıya katılan Vasil Marinov, alınan güvenlik tedbirlerinin sonuç verdiğini ve Bulgar-Türk hudutundan kaçak geçişlerde azalma görüldüğünü söyledi.
Marinov, Elhovo ilçesi bölgesindeki sınır hattında güvenliğin yoğun olması nedeniyle kaçakların artık sınırın Karadeniz istikametine yakın kesimlerine yöneldiğini ifade etti.  
Sınırın güneyinde arazi yapısının daha çetin olduğunu hatırlatan Marinov, kaçakların yön değiştirmesiyle hayatlarını riske attıklarını vurguladı. Sınırı yasadışı şekilde geçmeye çalışan yabancı ülke vatandaşlarının Rezve Nehri'nden botlarla geçmeye de çalıştıkları bildirildi.
AA
Kasım 26, 2013 | 0 yorum |

İlk kar yağıdı

Bulgaristan'da mevsimin ilk kar yağışı başladı. 
Ulusal Hidroloji ve Metereoloji Enstitüsü, ülkenin 11 ilinde kar ve tipi dolayısıyla sarı alarm, Kuzeydoğu Bulgaristan'ın 5 ilinde ise turuncu alarm ilan etti. 

Ana arterleri açık olmasına rağmen buzlanmanın oluştuğu bazı yerler araç trafiğine kapatıldı. Bugün rüzgar ve yağışın etkisini daha da artıracağı belirtildi.

Öte yandan her zamanki gibi ilk kara en çok sevinen çocuklar sokaklara çıkarak kartopu oynamayı ihmal etmedi.


CHA
Kasım 26, 2013 | 0 yorum |

Telefon Dolandırıcılığı Artıyor


Bulgaristan'da telefonla yapılan dolandırıcılık vakalarının son haftalarda artması üzerine polis vatandaşları uyardı.
Türk nüfusun yoğun olduğu Kırcaali'de Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, son haftalarda telefon aracılığıyla dolandırıcılık olaylarının arttığı hatırlatılarak, tüm vakalarda yaşlı  vatandaşların mağdur edildiğine dikkat çekildi.
Son olayda 3 yaşlı kadının dolandırıcılara 4 bin avro kaptırdığını kaydeden polis, yaşlı aile fertlerinin telefon aracılığıyla tanımadıkları şahıslar tarafından herhangi bir bahaneyle para istenmesi durumunda bu tür taleplere itibar etmemeleri konusunda tekrar uyarılmasını istedi.
Dolandırıcılar nasıl çalışıyor?
Polisin verdiği bilgiye göre, dolandırıcılar kurbanlarını genellikle yaşlılar arasından seçiyor. Dolandırıcılar, telefon numarasını tespit ederek hedef belirledikleri kişiyi arıyor ve konuştukları kişinin bir yakınının trafik kazasında ölüme sebebiyet verdiğini anlatıyor. Telefon dolandırıcıları, bu kişiye, sözde trafik kazasına karışan yakınını hapis cezasından kurtarmak için rüşvet vermesi gerektiğini söylüyor. 
Dolandırıcı, genellikle kendisini polis memuru, dolandırılan kişinin yakınının arkadaşı veya avukat olarak tanıtıyor. Telefon konuşmasının ardından kurban olarak seçilen vatandaşın parayı teslim edeceği yer belirleniyor. Daha sonra paraları alan dolandırıcılar kayıplara karışıyor.
Polis, telefon dolandırıcılarının tek başına çalışmadıklarını ve bu iş için çete halinde çalıştıklarını belirtiyor ve telefon edenle parayı almaya giden dolandırıcının her zaman farklı şahıslar olduğunu vurguluyor.
Uzmanlar, telefonda konuşan çete üyesinin genelde karşıdaki kişinin psikolojik profilini çok kısa bir konuşma sırasında çözebilecek kapasitede olduğunu kaydediyor.
AA
Kasım 26, 2013 | 0 yorum |

Pomak Ekmeği, Trabzon Ekmeğine Rakip Oldu


Lüleburgaz ilçesindeki bir fırında üretilen "Pomak ekmeği", lezzeti ve uzun raf ömrüyle Trabzon ekmeğine rakip oldu.
Fırın işletmecisi Recep Pınarlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada,Lüleburgaz'da 40 yıldır ekmek ürettiğini söyledi.
Bulgaristan'da yaklaşık 120 yıldır üretilen Pomak ekmeğini,Lüleburgaz'da üretmeye karar verdiğini belirten Pınarlar, ekmeğin yapımını dedesinden öğrendiğini ifade etti.
Ekmeğin, kısa sürede sevilerek Trabzon ekmeğine rakip olduğunu aktaranPınarlar, "Yaklaşık 6 saatte hazırlanan Pomak ekmeği, bir hafta bayatlamadan ilk günkü tazeliğini koruyor" dedi.
Pınarlar, Pomak ekmeği geleneğini gelecek nesillere aktarmak istediklerini belirtti.
Ekmeğin, mayasız ve katkısız, özel hamurdan hazırlandığı için çok lezzetli olduğunu ve kolay bayatlamadığını ifade eden Pınarlar, şöyle konuştu:  
"Ekmeğin lezzetinde ve bayatlamamasında bizim işçiliğimizin payı da büyük. Kaliteden ödün vermeden, hijyenik ortamda titizlikle ekmeklerimizi üretiyoruz. Günde ürettiğimiz 500 ekmek, 1 saat içerisinde satılıyor. Pomak ekmeği sadece Lüleburgaz'dan değil, Türkiye'nin birçok kentinden alıcı buluyor. Başta İstanbul, EskişehirEdirne, Tekirdağ ve İzmir'den sipariş alıyoruz. 1 kilogram Pomak ekmeğini,  3 liradan satışa sunuyoruz."
Pomak ekmeğini tercih eden Erdi Akay da, emeğin çok lezzetli olduğunu, bu nedenle sürekli Pomak ekmeği tükettiklerini kaydetti. 
YILMAZ ORUÇ / AA
Kasım 26, 2013 | 0 yorum |

Ahmed Doğan depresyonda

25 Kasım 2013 Pazartesi |

Bulgaristan'da, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin olşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Onursal Başkanı Ahmet Doğan'ın, "ağır depresyonda" olduğu gerekçesiyle duruşmalara katılmamasına karar verildi.

İktidar ortağı olan Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin 19 Ocak'ta yapılan kurultayında Ahmet Doğan'a silahlı saldırıda bulunan Oktay Enimehmedov, cinayete teşebbüs suçlamasıyla dördüncü kez hakim karşısına çıktı.

Davanın başlıca tanığı Ahmet Doğan da dördüncü kez doktor raporu gösterip ifade vermek üzere mahkeme salonunda hazır bulunmadı. Doğan'ın suikast girişimi sonrası "ağır depresyonda" olduğu belirtildi.

Sofya Şehir Mahkemesi, 7 Ekim'de kapalı kapılar ardında yaptığı son oturumda, bir türlü tanık olarak mahkemeye gelmeyen Doğan'ın, psikiyatri uzmanlarınca muayene edilmesine karar vermişti. Durumu değerlendiren kurul raporunda, Doğan'ın "ağır depresyonda" olduğu gerekçesiyle duruşmalara katılamayacağı belirtildi. Rapor doğrultusunda Doğan'ın isminin, tanıklar listesinden de çıkarıldığı bildirildi.

Ahmet Doğan, 19 Ocak'ta düzenlenen HÖH kurultayında konuşma yaparken, saldırgan Enimehmedov kürsüye çıkıp Doğan'ın başına silah dayayarak üç kez ateş etmeye çalışmıştı. Şarjöründe 3 adet kuru sıkı mermi bulunduğu açıklanan silah tutukluk yapmıştı. Saldırı sonrası kurultay delegeleri Enimehmedov'u linç etmeye çalışmıştı.

Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin kurucusu olan Ahmet Doğan, kurultayın ardından siyasetten çekilerek bir daha basın ve halk önüne çıkmamıştı.

AA
Kasım 25, 2013 | 0 yorum |

Kircaali'nin Sağırlar Köyünde Hatim Töreni

24 Kasım 2013 Pazar |

Kırcaali'nin Sağırlar Köyünde Hatim Merasimi yapıldı. Yaklaşık 2 yıl süren bir hummalı çalışma neticesinde 6 talebe Kur'an-ı Kerimin tamamını okuyarak - hatim törenine nail oldular. 

Kursu veren ve Allah adına gayret gösteren hocalar Kadir ve Saffet hocadır. 

Harfleri kelimelere, kelimeleri cümlelere, cümleleri sure ve cüzlere dönüştüren talebeler bugün coşkulu bir gün yaşadılar. Hatim törenlerinde genelde genç çocuk ve kızlar Kuran okurlar, ancak Sağırlardaki Hatim törenini farklı ve güzel kılan özellik, her yaştan talebelerin bu kurstan faydalanması oldu. Nitekim genç, orta yaş ve yaşlı diye kategorize ettiğimiz bu sınıfların temsilcileri kurstan faydalanmış oldular. İzleyicilere heyecanlı anlar yaşatan Kuran talebeleri repertuarlarında: Kuran tilaveti, ilahiler ve şiirler ile birlikte bir de Temel İslami bilgiler yer aldı.

Program daha sonra vaaz ve nasihatlerle devam etti:
Şura Başkanı Şabanali Ahmet konuşmalarında “ Kur’an-ı öğrenen ve öğretenlerin en hayırlılar olduklarını” hadisi şerifi zikrederek beyan etti ve evimizdeki “Kuranları” manasına uygun çok okunan kitap olması hasebiyle okuyalım ve Peygamberimizin yaptığı gibi hayatımıza tatbik edelim buyurdu. Kur’an-ı Kerimlerimizi Mushafa dönüştürmeyelim (duvarda asık okunmayan kitap) ikazında bulundu.

Haskovo Bölge Müftüsü Basri Eminefendi “ kurs hocalarını ve talebelerini tebrik etti, hayırlı çalışmalarının devamını diledi” ve sıkça Kuran okuyun nitekim ahrette Kuran bizlere Şefaatçi olacaktır buyurdu.

Koşukavak Müftüsü nasuf Nasuf “ Kur’an-ı Kerimde faziletiyle öne çıkan Ayetü’l Kürsinin okunmasına işaret etti ve Kuran okuma ile okumamayı yaşayan insan ile yaşamayan insana benzediğini hadisi şerifi zikrederek ifade etti. 

Kırcaali Müftüsü Beyhan Mehmet bir Hadisten hareketle “ En hayırlı olanlar bir yolculuğunu tamamlayıp bir başka yolculuğa çıkanlardır buyurdu ve Rotayı “ Fatiha ile Nas sureleri arasında” belirleyelim diye konuştu. Ayrıca Kuran okumanın fazileti ve Hz. Peygamberin hayatında Kuran konusunu yorumladı.

Müftü Vekili Erhan Recep “ Programın akışından etkilendiğini ifade etti ve Kuran hizmetlerinin daim olmasını diledi. Konuşmasında hayatımızda Kuran ne kadar yer alıyor konusunu yorumladı.

Recai Yıldız Hoca “İlmin Beşikten Mezara kadar öğrenildiğine dikkat çekti ve tatbikatı yapılan köylülere teşekkür etti”.

Sunuculuğu yapan Kırcaali Vaizi Enver Nasuf’ta Kur’an-ı Kerimin ilk emri “Oku” olduğunu beyan etti ve Sahabelerin yaptıkları gibi Müslümanların da ayda bir hatim yapmaları gerektiğini ifade etti.

Program daha sonra Hediyeleşme faslıyla devam etti.
Kırcaali Bölge Müftülüğü adına hazırlanan Hediyeleri talebelere ve hocalarına Şura Başkanı Sn. Şabanali Ahmet Hoca sundu. 

Hediyeler ayrıca Haskovo ve Koşukavak Müftüleri tarafından da sunuldu.

Hatim eden öğrenciler ise Kendilerine İlahileri öğreten Kırcaali Kız Kuran Kursu Hocası Sibel Mehmet’e ve Mümine Ünlüol Hocaya birer çiçek Hediye ettiler. 
Kasım 24, 2013 | 0 yorum |

100'den Fazla Okul Müdürü Komünist İstihbaratın Ajanı Çıktı

22 Kasım 2013 Cuma |


Komünizm döneminin istihbarat örgütü Dırjavna Sigurnost (DS) için çalışmış 100'den falza okul müdürü ve yardımcısının isimleri açıklandı.
Parlamentoya bağlı DS dosyalarını araştırma komisyonu tarafından yayımlanan listede, 1990 yılı öncesinde iktidardaki komünist rejimin siyasi polisi konumundaki DS için ajanlık yapmış Türk asıllı okul müdürlerinin isimleri de bulunuyor.
Komisyonunun resmi internet sitesinde yayımlanan listeden, ülke genelinde 7937 okul müdürü ve müdür yardımcısının isminin kontrol edildiği anlaşılıyor.
AA
Kasım 22, 2013 | 0 yorum |

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres'ın Bulgaristan ziyareti


İçişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tsvetlin Yovçev’in daveti üzerine Bulgaristan’a gelen Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ve Avrupa Komisyonu'nun insani yardımlardan sorumlu üyesi Kristalina Georgieva Sofya’nın Vrajdebna semtinde bulunan sığınmacı kampını ziyaret etti.

Kampta barınan Suriyeli göçmenlerle görüşen Antonio Guterres ve Kristalina Georgieva, Kamptaki yaşam şartlarını yerinde inceledi. Suriyeli göçmenler, Guterres’e barınma merkezindeki sağlık hızmetlerinin eksikliğinden şikayetçi oldu. 

Guterres ve Georgieva’nın iki saat süren kamp ziyaretinin sonunda yaklaşık 20 Suriyeli kadın çocuklarıyla birlikte sığınmacı kampının çıkışındaki yola oturarak Guterres ve beraberindeki heyetin ayrılmasına izin vermedi. 

Kamptaki yaşam şartlarının iyileştirmesini talep eden kadınlar, sağlık hızmetlerinden de yarlanmak istediklerini söyledi. Taleplerinin karşılanacağı yönünde söz alan sığınmacılar daha sonra heyetin kamptan ayrılmasına izin verdi.

- Başbakan Plamen Oreşarski ile görüştü -

Antonio Guterres ve Kristalina Georgieva sığınmacı kampındaki incelemelerinin ardından Başbakan Plamen Oreşarski ile görüştü.

Toplantının ardından yapılan açıklamada, önümüzdeki hafta Avrupa Birliği’nin sığınmacı probleminin çözümü için Bulgaristan’a kaynak aktaracağı belirtildi.

Antonio Guterres’ın, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ile de görüşmesi bekleniyor. 

Ajans Bg
Kasım 22, 2013 | 0 yorum |

Selam olsun Rodoplar'a ve Deliorman'a

21 Kasım 2013 Perşembe |

İsmail ARAMAZ

Geçtiğimiz yıl 23 Nisan günü, 21 yıldır yapılamayan birşeyi yapmış ve Kuzey ve Doğu Bulgaristan Öğretmenler Derneğinin değerli gayretleriyle güncellenen ve basılan ilkokul 4. Sınıf Türkçe ders kitaplarının dağıtımına Alvanlar (Yablanova) ilçesinde başlamıştık.

Bu yıl da yine Kuzey ve Doğu Bulgaristan Öğretmenler Derneğinin yardımıyla, ilkokul 2. ve 3 sınıflar Türkçe ders kitaplarını güncelleyip bastırdık ve 15 Kasım günü Şumnu'nun Bohçalar (Kaolinovo) ilçesinde dağıtımına başladık. Kitapların dağıtımı için izin sürecini bizzat takip eden ve sonuçlandıran Eğitim Bakan Yardımcısı Sayın Mukaddes Nalbant'a çok teşekkür ederim.

Bu dağıtım töreniyle ben de Bulgaristan'daki görevimi anlamlı bir törenle tamamlamış oldum ve ertesi gün, yani 16 Kasım'da Bulgaristan'dan ayrıldım. Afganistan'daki görevime 27 Kasım'da başlıyorum. Ama Bulgaristan'ı ve değerli soydaşlarımızı hiçbir zaman unutmayacağım.
Selam olsun Rodoplara ve Deliorman'a.
Kasım 21, 2013 | 0 yorum |

Romanlar Vatandaş Devriyeleri Kuruyor

Romanları Geliştirme Merkezi, "Azınlıkları Şiddetten Koruma Organizasyonu" adı altında Roman vatandaşlardan oluşan asayiş birimi kuracaklarını açıkladı.
Sivil toplum örgütü Bulgaristan Romanları Geliştirme Merkezi'nin Başkanı Petko Asenov, internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada, milliyetçi grupların "vatandaş devriyeleri" oluşturarak sokaklarda gezdiklerini belirterek, kendilerini bu gruplardan korumak amacıyla böyle bir girişimde bulunduklarını kaydetti.
Romanların, milliyetçi grupların kurduğu devriyelerin, polisin görevini üstlendiği konusunda tedirgin olduklarını vurgulayan Asenov, ülke genelindeki Roman vatandaşlardan bu doğrultuda çok sayıda mesaj gelmeye devam ettiğini söyledi.
Geçen hafta milliyetçi grupların üyelerinden oluşan sokak devriyeleri, başkent Sofya'nın merkezinde,  şüpheli gördükleri şahısların kimliklerini kontrol etmeye başlamıştı. 
Kasım 21, 2013 | 0 yorum |

TBMM heyetinin Bulgaristan ziyareti sona erdi

Türkiye-Bulgaristan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Öztürk, "Türkiye aslında teknik olarak AB üyeliğine hazır. Mesele, teknik mesele değil, siyasi bir takım argümanlar gösteriyorlar" dedi.
TBMM Türkiye-Bulgaristan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Öztürk ve grup üyesi Bülent Belen'in heyeti Bulgaristan'a yaptıkları iki günlük ziyaret kapsamındaki temas ve incelemelerini tamamladı.
Ziyaretinin ikinci günüde heyet Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Hacı'yı ziyaret etti, Türk-Bulgar Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri ile görüştü, Başbakan Yardımcısı Adalet bakanı Zinaida Zlatanova ile bir araya geldi.
Mustafa Öztürk, ziyaret sonuçlarını değerlendirirken, AA'ya yaptığı açıklamada, "Türkiye aslında teknik olarak AB üyeliğine hazır. Mesele, teknik mesele değil, siyasi bir takım argümanlar gösteriyorlar" diye konuştu.
Milletvekili Öztürk, "Avrupa Birliği Değişim ve Diyalog Programı" kapsamında gerçekleştirdikleri temasları başarılı sonuç verdiklerine vurgu yapan Öztürk, "Avrupa Birliği (AB) Komisyon Başkanı Mladen Çervenyakov ile Türkiye'nin ABdurumunu, gelişmelerini değerlendirdiklerini anlattı.
"Şunu gördük ki Bulgaristan Türkiye'nin AB'ne tam üyeliği için destek veriyor. Bu memnuniyetimizi ifade ettik ve bu desteklerinin süreceğini bize ifade ettiler" diye konuştu.
Öztürk, toplantıda AB'nin vize muafiyeti ile ilgili konu gündeme geldiğini,Türkiye'nin AB ile "geri dönüş" anlaşması konusunda görüş alış verişinde bulunlduğunu kaydederek, "Anlaşmayı paraf ettiğimizi Türkiye'nin kaygılarının giderildiği zaman ve vize muafiyetine yol alacak bir haritası çıkarsa bunu imzalayabileceğimizi söyledik" diye konuştu.
Ziyaretinin ilk gününde Bulgarisktan Meclis Başkan Vekili Aliosman İmamov ve Bulgaristan-Türkiye Parlamento Dostluk Grubu Başkanı Ruşen Rıza ile görüştüklerini kaydeden Öztürk, "O toplantılarda da buradaki soydaşlarımızın, Müslüman kardeşlerimizin problemlerini de dile getirdik. Benzer konularda iş adamlarımızın problemlerini dile getirdik. Farkli konularda fikir alış verişinde bulunulduk" dedi.
Toplantılarının tamamı çok faydalı geçtiğini söyleyen Öztürk, "Bizim AB ile ilgili kamuoyu ouşturma, bilgilendirme ve tam üyelik için destek çalışmalarımızı da burada da göstermiş olduk" diye konuştu.
-Başmüftülüğüne ziyaret-
Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Hacı'ya yaptıkları ziyaretinin önemini vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şimdi de Başmüftümüzü de ziyaret ediyoruz. Her geldiğimizde başmüftümüzü ziyaret ederiz. Biliyoruz ki buradaki Müslüman kardeşlerimiz, soydaşlarımız bizim için önemli. Onların inançları, dilleri, kültürleri, tarihi eserlerine destek vermeye çalışıyoruz."
TBMM heyeti Bulgarisktan'daki temas ve incelemelerini tamamlamadan önce son görüşmesini Başbakan Yardımcısı Adalet Bakanı Zinaida Zlatanova ile yaptı.
Türkiye - AB sürecinin görüşüldüğü toplantıda Öztürk ve Belen, bir kez daha ABüyeliği için destek talebini dile getirdiler.
Bulgaristan Başbakan Yardımcısı Zinaida Zlatanova da görüşme ile ilgili basına yaptığı açıklamada, Türkile ile AB'nin arasında "geri dönüş" alaşmasının bir an önce yürürlüğe girmesinin ihtiyacının bir kez daha gündeme getirmeye fırsat bulduğunu söyledi.
"Bulgaristan'a yönelik mülteci baskısının artmasından dolayı endişelerimizi dile getirdik" diyen Zlatanova, sözlerine şunları ekledi:
"Bulgaristan, Türkiye'nin yaşadığı sıkıntılarını anlayışla karşılıyor. Aynı zamanda ülkemiz, ortak sınırımıza yönelik migrasyon baskısındın dolayı büyük endişeler duyuyor."
Zlatanova, Bulgaristan'ınTBMM heyeti Bulgaristan'da, Türkiye'nin AB üyelik adaylığı süreci açısından Avrupa Birliği'nin genişleme pespektifine destek verdiğini söyledi.
TBMM Heyet Başkanı Mustafa Öztürk, Zinayida Zlatanova'yı Turkiye'yi ziyaret etmeye davet etti.
AA
Kasım 21, 2013 | 0 yorum |

Çorlu Belediyesi Tiyatro Topluluğu, Topolovgrad sahnesinde

Tekirdağ'a bağlı Çorlu Belediyesi Tiyatro Topluluğu tarafından ilk kez geçtiğimiz Mayıs ayında sahnelenen Entrikalı Dolap Komedyası adlı oyun, yeniden tiyatro severlerle buluştu.
Bulgaristan'ın Topolovgrad şehrinde bu yıl 18'incisi düzenlenen Uluslar Arası Komedi Tiyatrosu Festivali'nde Entrikalı Dolap Komedyası adlı oyunla, 6 ülkeden gelen 19 tiyatro topluluğu arasında ikincilik derecesini elde ederek önemli bir başarıya imza atan Çorlu Belediyesi Tiyatro Topluluğu, bir kez daha tiyatro severlerin karşısına çıktı.
Memduh Şevket Esendal Sahnesi'nde sahnelenen Entrikalı Dolap Komedyası oyunu, tiyatro oyuncularının performansları, dekorun düzeni ve teknolojinin getirdiği yeniliklerin kullanmasıyla izleyenlerden tam not aldı. Oyunu büyük bir beğeniyle seyreden tiyatro severler, oyuncuları ayakta alkışladılar. Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Serhad Çatalkaya, mahalle ve köy muhtarları da tiyatro oyununu izleyenler arasındaydı. 
 İHA
Kasım 21, 2013 | 0 yorum |

Aktaş Holding Bayilerini Bulgaristan'da Ağırladı


Hava süspansiyon sistemi üretiminde dünyanın en büyük firmaları arasında yer alan Aktaş HoldingBulgaristan'ın Plovdiv kentinde gerçekleştirilen bayi toplantısında iş ortaklarıyla bir araya geldi.
Aktaş Holding'in AB ülkelerine yönelik üretim yapan Plovdiv üretim merkezini de ziyaret eden bayiler tesis ile ilgili bilgi aldılar.
Dünyanın dört bir yanında üretim tesisleri bulunan, 80'den fazla ülkede ürünleri satılan, bağımsız yedek parça grubunda dünyanın en geniş ürün gamına sahip şirketleri bünyesinde barındıran Aktaş Holding, satış ve ürünlerin değerlendirildiği bayi toplantısında paydaşlarıyla bir araya geldi.
Bulgaristan'ın Plovdiv kentinde gerçekleştirilen toplantıya Aktaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Aktaş, Aktaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Sami Erol, Aktaş Holding İş Geliştirme Müdürü Armağan Tişli ile Aktaş Holding'in Türkiye'de satış operasyonunu yürüten bayiler katıldı.
Aktaş Holding'in Türkiye pazarındaki 2013 yılı faaliyetlerinin değerlendirildiği toplantının açılış konuşmasını Aktaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Aktaş gerçekleştirdi.
Aktaş: "Aktaş Holding Türkiye'de Pazar Lideri"
Aktaş Holding'in 2013 yılında önemli bir yönetim yapılandırması gerçekleştirdiğini belirten Şahap Aktaş; "Türkiye ve dünya üzerinde faaliyet gösterdiğimiz bölgelerde çalışma arkadaşlarımızla sık sık bir araya gelmeye özen gösteriyoruz. Yeni çalışma stratejilerinin belirlenmesiyle birlikte iç ve dış pazardaki pazar payının arttırılmasına yönelik yaptığımız bu toplantıların, bizler için son derece önemli olduğunu belirtmek isterim. Aktaş Holding olarak faaliyet gösterdiğimiz alanlarda her geçen gün daha iyi noktalara gelmenin haklı gururunu yaşıyoruz. Dünyada ilk 3 firma arasında olmamızın yanı sıra Türkiye'de de pazar lideriyiz. Türkiyepazarında faaliyet gösteren bayilerimizi Bulgaristan'daki üretim tesisimizde özellikle ağırlamak istedik. Hem farklı bir lokasyonumuzu tanıttık hem de buradaki çalışma arkadaşlarımız ile tanıştırdık" şeklinde konuştu.
"Aktaş Holding Geleceğe Yatırım Yapıyor"
Şahap Aktaş'ın ardından sözü Aktaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Sami Erol aldı. Türkiye ve Dünya ekonomisindeki son durumu ve geleceğe yönelik ekonomik verileri istatistiki bilgilerle katılımcılara aktaran Erol, "Aktaş Holding'in 2023 yılında faaliyet gösterdiği ulaşım grubunda dünya lideri olma hedefi var. Bu bizim için önemli bir hedef. Sürdürülebilir geleceği sağlamak için gelecek politikalarını şimdiden oluşturmamız gerekiyor. Çünkü Aktaş Holdingolarak bugün için değil 2023 için, hatta 2050 yılı için hedeflerimizi belirliyoruz" dedi.
"Yılsonu Büyüme Hedefi Yüzde 15"
Aktaş Holding'in geleceğe yönelik oluşturduğu yapılanma modellerini ve holding büyüme rakamlarını aktaran Erol, "Aktaş Holding olarak dünya liderliğine yürürken en temel hedeflerimizden bir tanesi, yaygın üretim merkezlerimiz için verimliliği en üst seviyeye taşımak. Bu nedenle çalışmalarımızı verimlilik esasına göre yapılandırdık. Hedeflerimiz bir yandan yukarı taşınırken bir yandan da verimlilik açısından üst seviyeye çıkartılıyor. Bu çalışmalar sonrasında büyümemizi daha etkin sürdürebileceğiz" dedi.
Katılımcılar toplantılar sonrasında Aktaş Holding'in Bulgaristan'da üretim yapan fabrikasını gezdiler.
http://haberler.com
Kasım 21, 2013 | 0 yorum |

Bulgaristan-Türkiye sınırındaki tel örgü inşası devam ediyor


Bulgaristan Savunma Bakanı Angel Naydenov, sığınmacıların kaçak yoldan giriş yaptığı Bulgaristan–Türkiye sınırındaki tel örgü inşaatının sürdüğünü bildirdi.
BNR'ye konuşan Naydenov, inşaat edilecek üç metre yüksekliğindeki engelin maliyetinin 6 milyon leva (3 milyon avro) olacağını belirtti. Naydenov, "Telin etrafında nöbet tutulmayacak"  dedi.
Öte yandan, sığınmacıların yerleştirilebileceği kapalı tip kampların kurulabileceği 36 mülk devlete teslim edilirken, Harmanlı, Momçilgrad ve Teliş bölgelerindeki kullanılmayan askeri üslerin de değerlendirmeye alınacağı belirtildi.
Teliş kasabası halkı ise iki haftadır sürdürdüğü protestoları çerçevesinde bölgeye sığınmacıların girmesini engellemek üzere, kampa dönüştürülmesi öngörülen kullanılmayan askeri üssün önündeki barikatlarda nöbet tutuyor. 
AA
Kasım 21, 2013 | 0 yorum |

Metin'e saldıranların gözaltı süresi uzatıldı


Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı Georgi Dimitrov'a (Metin) saldıran üç ırkçının gözaltı süresi uzatıldı.
Sofya'daki İstinaf  Mahkemesi, 28 yaşındaki Metin'e saldıran üç zanlının gözaltı sürelerinin uzatılmasına hükmetti.
Irkçı bir grup, 9 Kasım'da akşam saatlerinde camiden dönen Metin'e saldırmış, genç adam komaya girmişti. Metin'e saldıran 6 kişinin 4'ü göz altına alınmış, ancak biri "delil yetersizliğinden" serbest bırakılmıştı.
Cono Mladenov, Momçil Milçev ve İvo Tilkov adlı saldırganların avukatları, müvekkillerinin Metin'i öldürmek istemediklerini öne sürmüş ve Sofya Şehir Mahkemesi'nden serbest bırakılmalarını talep etmişti.
Suçlu bulunmaları durumunda saldırganlar, 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.
Doktorlar, Sofya Askeri Tıp Akademisi Hastanesi'nde yoğun bakımda bulunan Metin'in durumunun halen kritik olduğunu belirttiler.
AA
Kasım 21, 2013 | 0 yorum |

Plevneliyev, ülkede etnik barışın tehlikeye girmesinin ulusal güvenliği tehdit edeceğini söyledi

20 Kasım 2013 Çarşamba |

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev, ülkede etnik barışın korunması çağrısında bulundu. 
Cumhurbaşkanı Plevneliyev, Milli Güvenlik Danışma Kurulu'nun 6 saat süren toplantısının ardından yaptığı açıklamada toplantıya katılan siyasetçilerin anayasal hak olan protesto gösterilerini saygıyla karşıladığını ancak eylemlerin yasalar çerçevesinde düzenlenmesi konusunda ortak görüş bildirdiğini söyledi. 
Plevneliyev, siyasi partilerden ve gösterileri düzenleyenlerden toplumda gerginlik yaratacak hareketlerden kaçınmalarını istedi.
Toplantıda Suriyeli göçmenlerin yarattığı sığınmacı akımının da gündeme geldiğini hatırlatan Plevneliyev, sığınmacı probleminin farklı etnik kökenlerden gelenlere yönelik nefret söylemlerini öne çıkardığını belirtti. Plevneliyev, sahte milliyetçiliğin, aşırı sağ uçların ve ayrımcılık dalgasının toplumu içten içe kemirmesine izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.
Plevneliyev, "Toplumumuzun ana değerleri tehdit altındayken günlük siyasi mücadelemizi arka plana itmeliyiz. Bu nedenle ülkedeki etnik barışın korunması için çağrıda bulunuyorum. Etnik barışın korunması, ulusal güvenliğimiz için en önemli konudur" dedi.
Toplantının ardından Milli Güvenlik Danışma Kurulu tarafından yapılan açıklamada da kamu kurumlarına güveninin sağlanması ve yasaların korunması için ortak hareket etme çağrısı yapıldı.
Suriyeli göçmenlerin yarattığı sığınmacı akınının ülkenin karşı karşıya olduğu en önemli tehdit olduğu belirtilen toplantıda ikinci sırada da sosyo-politik krizin geldiği vurgulandı.  
Ulusal Güvenlik Ajansı'nın raporunda da sığınmacı akınının sosyal gerginlik yarattığı kaydedildi ve olası çatışmalara dikkat çekildi. 
İçişleri Bakanı Tsvetlin Yovçev'in sunduğu raporda siyasi krizin polirikacılar arasında diyalog eksikliği yüzünden daha da derinleştiği, vatandaşın kamu kurumlarına güvenini zedelediği vurgulandı.

AA
Kasım 20, 2013 | 0 yorum |

Protestolar Sürüyor

Sofya'da çeşitli grup ve kitleler, farklı taleplerle 5 ayrı protesto düzenledi.

Sofya Sveti Kliment Ohridski Üniversitesi'nde okuyan öğrenciler, sabah saatlerinde parlamento binası önünde toplanarak, Başbakan Plamen Oreşarski koalisyon hükümetinin istifasını ve erken seçime gidilmesini talep etti. Müziki aletleri eşliğinde, hükümet ve siyasi sisteme karşı şarkı ve marşlar söyleyen öğrenciler, hükümet aleyhine slogan attı.

Öğrencilerin bir bölümü, öğle saatlerinde meydandan çekilerek, burayı Bulgaristan Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu (KNSB) üyelerine bıraktı. Taşıdıkları pankartlarla maaş ve sosyal yardımlarının artırılmasını talep eden sendika üyeleri, hükümetin istifasını talep eden sloganlar attı, parlamentonun çevresindeki demir parmaklıkları önünde karton yaktılar.

Sendika üyelerinin protestosu sırasında, iktidar ortaklarından olan ve üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi destekçileri de Parlamento binasının arkasında toplandı. Grup, ellerindeki bayraklarla sessiz protesto yaptı.

Parlamento binasının arkasında yer alan Aleksandar Nevski Meydanı'nda da 6 bölgesel şirketten gelen onlarca taksi şoförü araçlarını park ederek, vergileri protesto etti. Taksiciler, kornaya basarak sektörde uygulanması planlanan lisans vergisine karşı çıktılar.

Bu arada, kent merkezinde cumhurbaşkanlığı binası önünde toplanan diğer bir grup da milli güvenlik kurulu toplantısına katılmak istedi. Herhangi bir parti üyesi olmayan ancak "toplumsal hareket olarak" çeşitli etkinlikler düzenleyen Nikolay Barekov adlı gazeteci, grup adına yaptığı açıklamada, "kamuoyu araştırmalarının popüler bir politikacı olduğunu gösterdiğini öne sürerek, "Ben de toplantıya katılmak istiyorum" dedi.

Başkent Sofya'da sıkı güvenlik önlemleri altında yapılan gösterilerde olumsuz bir durum yaşanmadı.

AA
Kasım 20, 2013 | 0 yorum |

Güney Akım'ın Bulgaristan Güzergahında Arkeolojik Alanlar Tahrip Olacak Endişesi


Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin Bulgaristan ayağının inşası, hattın güzergahı üzerinde tespit edilen yüzden fazla arkeolojik alan nedeniyle gecikebileceği veya kazların geçikmesi halinde sözkonusu arkeolojik alanların tahrip edileceği bildirildi.

Bulgaristan Ulusal Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Lüdmil Vagalinski, basına yaptığı açıklamada, Güney Akım'ın 540 kilometrelik Bulgaristan güzergahı üzerinde bulunan 100'den fazla arkeolojik değer içeren alanın tespit edildiğini belirterek, harita üzerinde gösterilen alanlarla ilgili evrakları Rusya'nın Gazprom Şirketi ve Bulgaristan Enerji Holdingi'ne sunduklarını söyledi.

Vagalinski, yasalara göre güzergah üzerinde bulunan arkeolojik alanlarda gerçekleştirilecek kazıların finansmanını hattın yatırımcıları olan iki şirketin karşılaması gerektiğini belirterek, finansmanın geçikmesi durumunda arkeolojik alanların tahrip olabileceğini veya arkeologların projeyi geçiktirdiği yünde suçlamarla karşılaşabileceklerini kaydetti.

Gazprom Şirketi ve Bulgaristan Enerji Holdingi'nden yapılan açıklamada, arkeolojik kazıların finansmanı konusunda yükümlülüklerin yerine getirileceği ifade edilirken tarih verilmedi. 

Arkeologlar ise önümüzdeki Mart 2014'e kadar kaynak sağlanmazsa güzergah üzerindeki alanlarda yapılacak kazılar için sürenin yetersiz olacağını ve arkeolojik değerlerin yok olabileceği konusunda endişendiklerini ifade ediyor. 

Geçen ay Montana'ya bağlı Rasovo Köyü yakınlarında kompresör istasyonunun temelinin atılmasıyla Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin Bulgaristan ayağının inşası başlamıştı.

AA
Kasım 20, 2013 | 0 yorum |

TBMM Heyeti Bulgaristan'da


TBMM Türkiye-Bulgaristan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Öztürk ve grup üyesi Bülent Belen, iki günlük ziyaret için Bulgaristan'a geldi.
"Parlamentolararası Değişim ve Diyalog Projesi" kapsamında Bulgaristanparlamentosunda temaslarda bulunan TBMM heyeti, ilk olarak Avrupa Konuları veAvrupa Fonları Denetim Komisyonu Başkanı Mladen Çervenyakov ile bir araya geldi. Toplantıda, ikili ilişkiler, Türkiye'nin AB üyelik süreci, geri kabul anlaşmasıyla ilgili gelişmeler ve Bulgaristan, Türkiye ile Yunanistan sınırlarının birleştiği yerde üçlü koordinasyon merkezinin kurulması ele alındı. Çervenyakov'un görüşmede, iki ülke arasında yaşanan göç-sığınmacı akınını da gündeme getirdiği belirtildi.
TBMM heyeti daha sonra görevine yeni seçilen Bulgaristan Parlamento Başkanı Aliosman İmamov ile görüştü. Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) milletvekili olan İmamov, konuklarına meclisin yapısı ve çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verdi. 
Bulgaristan-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı, HÖH milletvekili Ruşen Rıza ile de bir araya gelen TBMM heyeti, Avrupa Konuları ve Avrupa Fonları Denetim Komisyonu'nun olağan toplantısına da katılacak. Komisyon Başkanı Mladen Çervenyakov, heyet onuruna akşam yemeği verecek.
AA
Kasım 20, 2013 | 0 yorum |

Burgas Valisi Pavel Marinov Kırklareli Valisi Mustafa Yaman'ı ziyaret etti


Burgaz Valisi Marinov ve beraberindekiler, Vali Yardımcısı Hüseyin Mehmet, Genel Sekreter Sevim Necatieva, Basın Sözcüsü Penyo Kostadinov, Protokol Müdürü, Neli Gergova, Bulgaristan Burgas Başkonsolosu Niyazi Evren Akyol'un eşliğinde, Kırklareli Valisi Yaman'ı makamında ziyaret etti.

Vali Yaman, Bulgaristan heyetiyle Sınır ötesi İşbirliği çerçevesinde ki konular ve Dereköy Sınır Kapısı hakkında görüşmelerde bulundular. Vali Marinov kardeş ülke ve kardeş şehir Kırklareli ile güzel işler yapmak istediklerini dile getirdi. Vali Yaman ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Marinov'a teşekkür etti. IHA
Kasım 20, 2013 | 0 yorum |

Edirne'de, "Edirne ve Yambol'un Fotoğrafçı Gözü ile Güzellikleri Sergisi" açıldı

19 Kasım 2013 Salı |

Edirne'de,  "Edirne ve Yambol'un Fotoğrafçı Gözü ile Güzellikleri Sergisi" açıldı.

Edirne Valisi Hasan Duruer, Türkiye-Bulgaristan Sınırötesi İşbirliği Programı kapsamında Devecihan Kültür Merkezi'nde düzenlenen serginin açılışında, iki ülkenin birbirine çok yakın olduğunu söyledi.

Kültürel anlamda ülkeler arası etkinliklerin düzenlendiğini belirten Duruer, sergide Yambol ve Edirne'nin belgesel tadında sunulduğunu ifade etti.

Yambol Vali Yardımcısı İvan İvanov da Türkiye ile kültürel ve sanatsal işbirliği içerisinde bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Sergiye yoğun şekilde katılımın olduğunu aktaran İvanov, aynı serginin ilkbaharda Yambol'da açıldığını hatırlattı.

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Özcan ise sergide 16 Yambol'dan, 16 da Edirne'den olmak üzere 32 fotoğrafın sergilendiğini ifade etti. 

Sergiyle iki şehir arasındaki kültürel iletişimin sağlandığını aktaran Özcan, uluslararası kültür sanat etkinliklerinin devam edeceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından serginin açılışı yapıldı.

Sergiye, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Edirne Vali Yardımcısı Salih Altınok, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Yambol ve Edirneli fotoğrafseverler katıldı.

Sergi, 26 Kasım Salı gününe kadar gezilebilecek. 
AA
Kasım 19, 2013 | 0 yorum |