Avrupa Komisyonu: Bulgaristan güvenimizi sarstı

23 Ocak 2014 Perşembe |

Avrupa Komisyonu, Bulgaristan için hazırladığı takip raporunu 22 Ocak'ta sunuyor. EurActiv'in ulaştığı bilgilere göre raporda Bulgaristan'a ağır eleştiriler getiriliyor ve Bulgar yetkililer, tartışmalı bir medya patronunun ulusal güvenlik ajansının başına getirilmesi sebebiyle 'Avrupalı ortakların duyduğu güvene gölge düşürmekle' suçlanıyor.
Bulgaristan ve Romanya, 2007 yılında Avrupa Birliği'ne katıldıklarında yolsuzluk ve yargıda reformla ilgili problemlerin üstesinden tam olarak gelememişti.
İki ülkeye yargı konularında AB'ye üye olmalarından sonra da yardımcı olabilmek için bir İşbirliği ve Doğrulama Mekanizması (CVM) kurulmuştu. Program, yedi yıldır devam ediyor.
EurActiv'in ulaştığı son CVM raporu, geçtiğimiz dönemde hükümet karşıtı protestoların patlak vermesine yol açan büyük bir skandala işaret ediyor.
Geçtiğimiz Haziran ayında Bulgaristan'da kurulan azınlık hükümetinin başındaki Başbakan Plamen Oreşarski, göreve geldikten yalnızca iki hafta sonra sürpriz bir şekilde Ulusal Güvenlik Devlet Ajansı'nın (DANS) başına, karanlık bir isim olarak bilinen Delyan Peevski'yi getirme kararı almıştı.
33 yaşındaki Peevski, Bulgaristan'daki Türk azınlığı temsil eden Haklar ve Özgürlükler Hareketi'nden (HÖH) milletvekili seçmişti. HÖH ve Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), Mayıs ayında aşırı sağcı Ataka partisinin dışarıdan desteğiyle azınlık hükümeti kurmayı başarmıştı.
Peevski'nin adaylığını çekmesine rağmen Bulgaristan'daki hükümet karşıtı gösteriler devam etmişti.
Bir Komisyon yetkisinin 'oldukça eleştirel' nitelediği raporda, CVM raporlarında kural olarak isimlerin geçmemesi sebebiyle doğrudan Peevski'den bahsedilmiyor. Ancak raporun mesajı açık.
Belgede şunlar kaydediliyor:
'Yeni bir DANS direktörünün atanmasıyla birlikte DANS'ın yetkilerinde karmaşa yaşanmıştır. Komisyon'un atamalarla ilgili tavsiyeleri, gerçek bir rekabet ortamı sağlayan, bu görev için son derece önemli olan liyakat ve entegrasyona odaklanan bir şekilde, net bir prosedüre olması yönündedir. Komisyon şu ana kadar kamuya açıklamalarda bulunmuştur. Aday geri çekilmiş ve diğer tepkilerin de üzerine parlamento kararını geri çekmiştir. Bu olaylar, Bulgaristan'ın ortaklarında ve kamuoyunda, güven konusuyla ilgili zor bir intiba bırakmıştır. Yetkililerin bu intibanın üstesinden gelmesi zor olacaktır' dedi.
Raporda, Bulgaristan'ın geçtiğimiz yıl kaydettiği ilerlemenin 'kısıtlı ve zayıf' olduğu belirtiliyor.
euractiv.com.tr 21.01.2014