Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci: 'Bulgaristan, Türkiye için her açıdan önemli'

22 Ocak 2014 Çarşamba |

Filibe Başkonsolosu Şener Cebeci, Bulgaristan'ın Türkiye için her açıdan önemli bir ülke olduğunu belirterek, "Konsolosluk olarak sorumluluk bölgemizde düzenlediğimiz etkinliklerle Türkiye'nin hem modern hem de geleneksel yüzünü gösteriyoruz" dedi.

Cebeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti'nin 1924 yılından beri Filibe'de konsolosluk binası olduğunu belirtti. Konsolosluk olarak Bulgaristan'da özellikle Türk ve Müslümanlar'ın yoğun olarak yaşadığı 10 kente hizmet verdiklerini ifade eden Cebeci, Bulgaristan devletiyle özellikle tarihi binaların restorasyonu anlamında ortak çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Bulgaristan'da ofisinin bulunmadığını anlatan Cebeci, o nedenle Bulgaristan'daki tarihi camilerin restorasyon ve onarımını konsolosluk olarak yürüttüklerini kaydetti.

Cebeci, görev bölgelerinde Türkler'in yanı sıra Pomak, Roman ve diğer Müslümanlara da hizmet götürdüklerini ifade ederek, "Kesinlikle ayrım yapmıyoruz. Bulgaristan bizim için önemli bir ülke. 3,5 milyar dolarlık ihracatla bölgemizin 2. büyük pazarı. Bulgaristan'dan ithalatımız da iyi. Çalışmalarımız çok  yönlü. Konsolosluk olarak sorumluluk bölgemizde düzenlediğimiz etkinliklerle Türkiye'nin hem modern hem de geleneksel yüzünü gösteriyoruz" diye konuştu.

Sorumluluk bölgelerinde Türk ve Müslümanlar için mezarlık yaptıklarını, Kırcaali'de de bir anaokulu projelerinin bulunduğunu vurgulayan Cebeci, ilişkilerin daha da gelişmesi, Türk ve Müslümanlara daha iyi hizmet verebilmek için Şumnu bölgesinde de Türkiye'nin bir konsolosluk açmayı planladığını sözlerine ekledi.
AA