HÖH Milletvekili Erdinç Hayrullah: 'Bizim Türkiye'nin soluğuna bile ihtiyacımız var'

22 Ocak 2014 Çarşamba |

Hak ve Özgürlükler Hareketinin (HÖH) Milletvekili Erdinç Hayrullah, "Bizim Türkiye'nin soluğuna bile ihtiyacımız var" dedi.

Hayrullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan'daki sürekli baskı altında tutulan Türkler'in siyasette daha aktif ve söz sahibi olmak için oluşturduğu HÖH'ün geçen 13 yıllık süreçte önemli mesafe katettiğini, son dönemde etnik bir parti olmaktan çıkıp, kitle partisi haline dönüşmeye başladığını söyledi.

HÖH'ün Bulgaristan'da yaşayan soydaşlar ve Müslümanlar için çok önemli çalışmalara imza attığını dile getiren Hayrullah, 2001 yılından bu yana ülke genelinde çok sayıda yeni caminin yapımına katkı sağladıklarını, pek çok camiye de yardım etmeye devam ettiklerini bildirdi.

Hayrullah, 2001 yılından bu yana ya hükümet ortağı olduklarını ya da hükümetleri dışarıdan destekleyerek yönetim içinde aktif rol oynadıklarını vurgulayarak, bunun hem avantajlarını hem de dezavantajlarını yaşadıklarını belirtti.

Bulgaristan'da özellikle Avrupa Birliği ile ilişkilerde sorun yaşanması durumunda ilk suçlanan partinin HÖH olduğunu ifade eden Hayrullah, "Bazı konularda temaslarımız oluyor ama diretemiyoruz. Çünkü diretme gösterdiğimizde marjinal bir parti olmakla suçlanıyoruz. Yani hala eski sorunlar devam ediyor. Aksi durumlarda önce Türkler suçlu gösteriliyor" diye konuştu.

Hayrullah, Bulgaristan'da Türkler'in örgütlenme anlamında yavaş yavaş bilinçlenmeye başladığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Son zamanlarda bazen Türkiye ile, hükümetle sorunlar yaşayabiliyoruz. Aşılmayacak konular değil. HÖH olarak bizim de hatalarımız oluyor elbet. Örneğin, bazı konularda Bulgaristan'daki sivil toplum kuruluşlarını harekete geçiremedik. Zaten Bulgaristan'da sivil toplum kuruluşları çok güçlü değil. Biz Türkler'in STK anlamında güçlenmesini sağlayabilirdik. Bunu hata olarak kabul ediyoruz. Zaman zaman sorun yaşasak da Türkiye hükümeti bizim için çok önemli. Bizim Türkiye'nin soluğuna bile ihtiyacımız var."
AA