Kırcaali'de Müslüman Nüfusa "Huzurlu Ortamda Doğru Din Eğitimi"

23 Ocak 2014 Perşembe |

Bulgaristan'da, Türk ve Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Kırcaali kenti, 822 cami ve mescid, 222 cami derneği ile Doğu Avrupa'da İslam dininin en iyi yaşatıldığı yerleşim birimlerinden biri niteliğiyle dikkati çekiyor. Günde 5 vakit ezanın camilerden hoparlörle okunabildiği Kırcaali'de, Müslümanlara huzurlu ortamda doğru din eğitimi verilmeye çalışılıyor.

Kırcaali Müftüsü Beyhan Mehmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede çoğunlukla Müslüman Türk nüfusun yaşadığını söyledi.

Kentte Müslümanların dini ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Mehmed, "Hedefimiz; bölgede yaşayan Müslümanların dini bilgilerini artırmak ve dini hayatlarını oluşturmak. Bu çerçevede gençlerin doğru din eğitimi almasını çok önemsiyoruz. Bundan dolayı Kur'an kurslarına ağırlık veriyoruz. Bu kurslara gösterilen ilgi de bizi memnun ediyor" dedi.

Hazırladıkları vaaz, ilahi ve mevlid CD'lerini, mevlid kitaplarını vatandaşlara sunduklarını dile getiren Mehmed, cuma günleri vaaz verip hutbe okuduklarını anlattı.

Yaz aylarında köylerde mevlid ve yağmur duası düzenlediklerine işaret eden Mehmed, "Din ve gönül adamları, bu programlara katılıyor. Bu etkinliklerde güncel konular ele alınıp bir ayet, iki hadis yorumlanarak vaaz ediliyor. Kuraklık varsa yağmur, yağmur yağmışsa şükür duası yapılıyor" diye konuştu.

"Yaklaşık 70 noktada yaz Kur'an kursları düzenliyoruz"

Mehmed, Mestanlı kasabasındaki İlahiyat Lisesinde öğrencilere yatılı hizmet verildiğini aktardı.

Bu okulun, başarı çıtasını her sene yükselttiğini vurgulayan Mehmed, şunları kaydetti:

"Bulgaristan'da imam hatip ihtiyacını, Mestanlı'daki okulumuzla karşılamayı amaçlıyoruz. Kırcaali Yatılı Kur'an Kursunu da 2012 yılında faaliyete geçirdik. Muhtelif okullarda eğitim gören öğrencilere huzurlu bir ortamda din eğitimi veriyoruz. Ayrıca Kırcaali Camii'nde kız ve erkek öğrencilere Kur'an kursları veriyoruz. Bununla beraber yaklaşık 70 noktada yaz Kur'an kursları düzenliyoruz. Bunun yanı sıra hac ve Umre için hazırlık seminerleri veriyoruz. Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimiz Hazreti Muhammed'i anmak, hayatı ve mesajlarını Müslümanlara iletmek için 'kutlu doğum' programları düzenliyor, katılımcılara onun hayatıyla ilgili kitaplar hediye ediyoruz."

Kırcaali'de 822 cami ve mescid ile 222 cami derneği bulunduğu öğrenildi.

AA