Kırcaali'ye bin 200 kişilik kapasiteli cami yapılacak

19 Ocak 2014 Pazar |

Kırcaali'de bin 200 kişi kapasiteli, müftülük, Kur'an kursu ve diğer sosyal donatılar bulunacak külliye özelliklerine sahip bir cami yapılacak.

Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Aziz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte cami yapımı için 2006 yılından bu yana yoğun çaba harcadıklarını söyledi.

Önce 3 bin 500 metrekare bir alan bulduklarını belirten Aziz, bunun ardından hem proje çizdirme çalışmalarına ağırlık verdiklerini hem de çoğunluğu Türk ve Müslüman olmayan meclis üyelerine, inşaat izniyle ilgili kararı imzalattıklarını anlattı. Bulgaristan'da cami inşaatı için izin almanın önemli bir mesele olduğunu vurgulayan Aziz, sorunları yüzde 99 oranında çözdüklerini ve inşaat aşamasına geldiklerini dile getirdi.

Aziz, Kırcaali'nin, Bulgaristan'da en fazla Türk ve Müslüman nüfusun yaşadığı kent olduğuna dikkati çekerek, "Kırcaali'deki camiler yetersiz. Özellikle cuma günleri ve bayramlarda cemaat, namazlarını dışarıda kılmak zorunda kalıyor. Yağmurlu ve soğuk havalarda cemaatin işi daha da zorlaşıyor" dedi.

Ülkede yürürlükteki yasalarına göre kaba inşaatın 5 yılda tamamlanması gerektiği bilgisini veren Aziz, bunun için cami yapımında gerekli parayı bulabilmek amacıyla yoğun çalıştıklarını bildirdi.

Cami inşaatına Türkiye'den destek

Camiyi en kısa sürede tamamlamayı arzuladıklarını ifade eden Aziz, "Caminin projesi ve inşaat izni tamamlandı. En kısa sürede kazmayı vurma arzusundayız. Aslında bu camiyi zorlansak da kendi yerel kaynaklarımızla yapabiliriz ancak Türkiye ile yapmak istiyoruz. Görüşmelerimiz sürüyor. İnşallah en kısa sürede sonuca ulaşırız" ifadesini kullandı.

Destek konusunda hem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe hem de Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileriyle görüştüklerine değinen Aziz, bunun önemli ve kapsamlı bir proje olduğunu kaydetti. Altepe'nin, "Üzerimize düşen ne varsa yaparız" dediğini, Diyanet İşleri Başkanlığından da olumlu yanıt beklediklerini aktaran Aziz, il merkezi ve köylerdeki cami ile mescitlere gerekli desteği verdiklerini sözlerine ekledi.

Cebel ı Belediye Başkanı Bahri Ömer ise projesi tamamlanan Kırcaali Merkez Camii Külliyesi ve Kültür Merkezi'nin yapılması halinde buradan ağırlıklı olarak gençlerin faydalanacağını belirterek, "Bu projeyi çok önemsiyoruz. Bizim kuşak İslam dinini ancak annesinden, babasından öğrendi. İnşallah bu proje hayata geçtiğinde gençlerimiz yüce İslam dinini daha sağlıklı öğrenecek" diye konuştu.